Избор на фар

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на фар

Мнениеот evilzet » Вто Апр 17, 2012 3:52 pm

Здравейте,
Имам една Сигма с халогенна лампа и 5хАА, но батериите взеха да издъхват и реших да търся нещо по-компактно и леко.
Бъдещия ми фар трябва и да осветява що годе добре, не само да ме виждат, цена до около 50 лв. По възможност, да не е със силно концентриран сноп. Карането ще е градско, окъсняло крос-кънтри, че и шосейка евентуално ( тук вече стана трудно). Търся да е с АА батерии, харесал съм си:
Cateye Uno с една батерия АА, сигурно е слаб http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=139
Sigma Lightster 4 АА, няма да е лек http://screambikes.eu/bg/predni-farove/ ... tster.html
Sigma Roadster с 2 АА, вероятно слаб. http://screambikes.eu/bg/predni-farove/ ... dster.html

Засега фаворит ми е Sigma Lightster, но не мога директно да сравня фарчетата и се чудя струва ли си по-голямото му тегло.
Някой с преки впечатления или друг подобен модел ?
evilzet

Рейтинг: 2000

Re: Избор на фар

Мнениеот Sgromolenko » Вто Апр 17, 2012 10:02 pm

Аз си поръчах ТОЗИ модел светлина.
След около седмица ще мога да споделя преки впечатления как свети. За задната има доста положителни отзиви из нета.
Sgromolenko

Рейтинг: 1260

Мнениеот Latitude » Вто Апр 17, 2012 10:16 pm

Аз лично съм поръчал този http://dx.com/t6-waterproof-xml-t6-3-mo ... -set-82510, утре трябва да го получа, ако има интересуващи се ще направя ревю след като го пробвам как работи.
Latitude

Рейтинг: 1200

Мнениеот frantishek » Вто Апр 17, 2012 10:19 pm

Аз ползвам това. Свети доста добре с ААА батерийте а с 123 е невероятно. Без рефлектор е но има зуум и можеш да си настроиш ширината на осветяване. За в града и въобще е добро. Само ще трябва да си вземеш акумулаторни ААА че доста бързо ги арчи. Това реално е фенерче но с една стойка се закрепя на колелото и става супер.
А ако използваш 18650 батерия свети и по дълго време. Тия ААА са просто компромис но тъй като вече ги имах няколко чифта си ги използвам тех.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот po_taka » Сря Апр 18, 2012 12:18 am

Latitude написа:Аз лично съм поръчал този http://dx.com/t6-waterproof-xml-t6-3-mo ... -set-82510, утре трябва да го получа, ако има интересуващи се ще направя ревю след като го пробвам как работи.

аз имам такъв, снимките от R1-цата в сайта са моите даже :)

Този фар на къси вади "петно" около метър и половина широко.
На дълги е екстра, но заслепява прекалено много тези срещу теб.

ето така му се разпростира светлината:
Изображение
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот Latitude » Сря Апр 18, 2012 6:10 am

po_taka написа:Този фар на къси вади "петно" около метър и половина широко.
На дълги е екстра, но заслепява прекалено много тези срещу теб.

Причината да го избера беше добрите ревюта, който прочетох за него. Ще се радвам ако свети добре, може би на улицата трябва да го ползвам на "къси", а извън нея където няма МПС на "дълги'?
Latitude

Мнениеот evilzet » Сря Апр 18, 2012 8:03 pm

От Dealextreme е вариант, но там избора е голям( невинаги качествен) и все отивам към някакви мощни светлини ( с литиеви батерии), които както казвате заслепяват колите и са предимно за сериозен офроуд.
Търся нещо по-неангажиращо като цена, да ползва АА батерии, което все пак и да свети. Никой ли не е виждал Sigma Lightster наживо (и на тъмно :eyebrow: ) ?
evilzet

Мнениеот darki » Сря Апр 18, 2012 8:50 pm

evilzet написа: Никой ли не е виждал Sigma Lightster наживо (и на тъмно :eyebrow: ) ?

Ето един тест, който може да ти помогне : http://nik-and-tos.livejournal.com/97603.html :agree:
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот evilzet » Сря Апр 18, 2012 9:03 pm

Мерси за линка, абсолютно по темата. Прочетох го, май ще си купя такъв фар, като главния му минус май е, че близката зона не е осветена. Но това си е недостатък и на къде-къде по-мощни фарове.
Най-много да му лепна една френелова леща, да разсейва малко.
evilzet

Мнениеот darki » Сря Апр 18, 2012 9:58 pm

evilzet написа:Мерси за линка, абсолютно по темата. Прочетох го, май ще си купя такъв фар, като главния му минус май е, че близката зона не е осветена. Но това си е недостатък и на къде-къде по-мощни фарове.
Най-много да му лепна една френелова леща, да разсейва малко.

Във http://www.velomania.ru, на няколко пъти руснаците споменаха, че при избора на фар трябва да се вземе предвид и друго - плавна граница между осветената и тъмна част. Познавайки добре руската педантичност мисля, че има резон в техните думи, защото при ярко изразена граница се уморяват очите.

PS. Между другото това фарче и на мен ми харесва :D
darki

Мнениеот Latitude » Чет Апр 19, 2012 6:29 am

Вчера ми пристигна пратката от dealextreme. Фара свети перфектно покупката ми излезе точно 66лв., не съм плащал нито мито, нито ддс. Пристигна си в районната пощенска станция. Реално максималната му яркост е 900 лумена на мм2, като има възможност и за слаб режим. Не мисля че може да става и сравнение със SIGMA SPORT LIGHTSTER, който е само 20 лумена и то на цена ot 45 лева.
Latitude

Мнениеот frantishek » Чет Апр 19, 2012 8:35 am

Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот darki » Чет Апр 19, 2012 8:52 am

@Latitude, фарчето, което ти си купил наистина е с много добри характеристики. Сега по отношение на сглобка и изпълнение имам малко резерви. На мен не ми харесва закрепването на фарчето за кормилото. Не знам до колко позволява движение по хоризонтала и вертикала. Може би с малко DIY да се коригира този пропуск. :agree:
darki

Мнениеот tanya » Чет Апр 19, 2012 9:40 am

Evilzet, аз също ти препоръчвам да поогледаш в диел-а. Имаме вкъщи няколко фара от там и от всички сме доволни. Единият е точно с литиева батерия. Взехме пак от диела комплект от две батерии със зарядно. Бяха за смешни пари, а ги ползвам вече втора година. Ако ми остане време ще се разровя и ще ти дам линк на нещо добро и изпробвано.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот edinmilion » Чет Апр 19, 2012 9:46 am

@evilzet - и аз ползвам фара от dx.com посочен от Latitude, признавам си преди да го взема имах съмнения за качеството като теб, но по инфо от ориентировач (Енчев), който ходи с него по състезания и ползва активно :D както и негови хора, и то от години, реших да го взема и съм много доволен.
В колоездене.ком/форум също има доста хора, които го позват шосейно, така че няма съмнение че ще върши работа и за шосе. На слабия режим не заслепява отсрещните, и е достатъчен като светлина. На спускания обаче си трябва на макс!

Sigma Lightster - свети доволно, като снопа светлина е по различна от този (свети в трапец), много е измислена в това отношение, изцяло насочена в долната част, но не може да се сравнява по сила на светене от посочения по горе. Анди3 от форума го е тествал и мога да кажа, че като карах до него, на мен светлина не ми трябваше, тъй като осветява няколко метра в страни. Стойката на фара / закрепянето е добро.

Като цяло не зная защо държиш на тези АА батерии, много по облекчено е да са към фара, без да вадиш, презареждаш, да поставяш...Вградените са предимство, според мен.
Друго предимство на китайския е, че може да се ползва като челник.

darki написа:Сега по отношение на сглобка и изпълнение имам малко резерви. На мен не ми харесва закрепването на фарчето за кормилото. Не знам до колко позволява движение по хоризонтала и вертикала. Може би с малко DIY да се коригира този пропуск. :agree:

За кормилото няма грешка, имаш два ластика за закрепване, при мен в дебелата - захванато с големия ластик НЕ помръдва. Проблем е като се позлва като челник, там не са го доизмислили и подскача като минеш през неравност, ама в предвид снопа светлина която прави не ми пречи, иначе както казваш ще сложа малко тиксо и ще заспи :D
edinmilion

Мнениеот evilzet » Чет Апр 19, 2012 12:20 pm

Тези с допълнителните литиеви батерии не са подходящи за градското ми колело. Иска повече време за поставяне и сваляне.
Освен това много силната светлина е голям плюс за гората, но в града и на шосето не е така.
Аз не търся най-мощния фар, търся някакъв среден вариант.
За сглобката имам резерви, защото имам няколко неща от DX, но пък може точно препоръчваните фарчета да са ОК.
И на мен не ми харесват фарове, които имат рязка граница на осветеност и това ще се окаже главния минус на SIgma Lightster.
АА батериите са малко тежички - по около 30гр. батерията, но пък са универсални.

frantishek написа:http://eprider.blogspot.com/2012/03/commuter-light-review-sigma-lightster-v.html
Голям контраст между осветено и неосветено. Както са писали, за онроуд е добре, но за черно би пречило.
evilzet

Мнениеот taurus13 » Нед Апр 22, 2012 5:19 pm

Аз като човек, който кара често на фарове в гората, мога да кажа, че контраста е много важен. Ряаката граница между осветено и неосветено направо те зашеметява. :D Напоследък ползвам един челник, който е с дифузор и разпределя много равномерно светлината и трябва да кажа, че се родих направо. Също така си преработих фара, така че се отвори ъгъла на светлинния сноп и това също много ми помага. Ориентирането в терена става много по-лесно и позволява да се кара по-бързо и с голям комфорт. Също така липсват острите сенки, които лъжат очите постоянно.
Като сила на светене, моите наблюдения са следните - за изкачване източник със свтлинен поток до 240 Lm. За спускане поне два източника със генериращи светлинен поток от около 250-320 Lm са напълно достатъчни дори за доста бързо каране. За наистина скоростно каране(над 45км/ч) трябва мощен фар от типа на предлаганите ор DX около 800 LM , защото там ти трябва добра осветеност на около 70 метра напред.
Бавните и технични терени, могат да се преодоляват и с малко осветление - повече е нужно при скорост и ориентиране в непозната обстановка.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Fujitzo » Пон Апр 23, 2012 12:02 am

taurus13 написа: За наистина скоростно каране(над 45км/ч) трябва мощен фар от типа на предлаганите ор DX около 800 LM

Ако го правиш това си ебаси летящия призрак, честно.

По темата: dealextreme нямат равни що се касае до мощни, евтини фарове. Аз от там имам фенерче за 7$ с 4 ААА 50 Лумена, което го ползвах за колелото. Струваше ми се силно навремето (преди 2 години) поне сравнено с досегашните ми фарчета с нажежаема жичка, после си взех ей тоя челник http://www.dealextreme.com/p/flood-to-t ... 8650-55595 който хвърля доста по-ярък и широк сноп светлина. Но както се и очакваше след 1 год експоатация диода изгоря, по-точно прегря поради лошо охлаждане - намерих подобен диод в един магазин в младост за 5лв и с поялник успях да си го сложа.

Плюса на това да караш с челник е, че свети накъдето погледнеш , минуса е че понякога в лицето ти започват да се набиват мушички привлечени от светлината. :evil:

Иначе са ми минавали какви ли не щури идеи през главата. От сорта на: залепвам 2 такива http://www.ledpower.bg/product_info.php ... d=21001364 диода на кормилото отпред без каквато и да е оптика пред тях за да светят максимално широко (много ме дразнят фаровете, които правят рязко петно) Кормилото ще им действа като радиатор (алуминия е добър проводник :D ) Батериите - 18650 от dealextreme , закрепени в някакво сакче по рамката или още по-лудо - набутани в кухината на лапата ако е възможно.Жичките могат да се омотаят около жилата на скоростите ако батериите се разположат някъде назад по рамката - примерно под седалката. Платката с копчето он/оф (пак от DX) е при батериите. Лошото е че ако завали системата ще се преебе .. :lol:
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот Rtor » Пон Апр 30, 2012 12:12 am

Ако е за в градски условия мога да ти препоръчам хубав челник, който обаче надхвърля бюджета ти. Смятам, челниците са доста универсално и полезно нещо, което не е нужно да монтираш на колелото. Леки са и няма да ти тежи на главата, а в завои ще ти е много по-удобен.
Petzl MYO RXP. Аз като цяло съм фен на марката Petzl, която е в топ 3 на производителите на катерачна екипировка. Ако търсиш осветление на разумна цена това е верният избор (занимавал съм се със спелеология над 10 години и знам какво говоря). Разгледай и другите им предложения, но за целите ти смятам, че Petzl MYO RXP е най-удачен (връзката е към .pdf - обърни внимание на таблицата на първа страница).
Знам че не си се насочил на там (на някой друг може да е полезно), но ако търсиш нещо от топ клас в диапазона над 500лв. НЕ смятам че Petzl е марката. Технитe топ модели от серията Ultra са добри, но просто не си заслужават цената. Когато човек е решил да троши толкова пари предполагам би избрал Lupine, те са светлинни години напред.
Petzl в момента подготвят NAO, което е челник който регулира силата и ъгъла на светлинния сноп в зависимост от разстоянието до обекта, който се осветява. Теоретично това пести батерия и осигурява комфорт в някой ситуации.

Fujitzo написа: Но както се и очакваше след 1 год експоатация диода изгоря, по-точно прегря поради лошо охлаждане

Диодите са невероятно мощен и икономичен източник на светлина. Целият проблем е в тяхното охлаждане и най-вече регулиране на температурата, когато почнат да прегряват. фирми, като Lupine са ненадминати в това. Общо взето, не е добре да се взима евтино диодно осветление по две причини 1) характеристиките, които са дадени не са верни и 2) със сигурност отсъства температурна регулация, което води до много кратък живот. Ultra серията на Petzl може да свети като фар на кола, но поради пластмасовия си корпус бързо прегрява и като цяло регулацията поддържа не повече от 350 лумена. Lupine със същата консумация постигат 3 пъти повече, а върховият им модел, който мисля струваше над 1000лв е 2600 лумена (стандартните халогенни фарове на колите са 1500-2000 лумена). Просто умопомрачителни характеристики и цени :)
Заслужава си да разгледате клипчетата и продуктите в сайта на Lupine - ще разбете защо са най-силната икономика в Европ. Всичко тяхно е изпипано до съвършенство и е максимално практично и надеждно.

ПП: Не съм рекламен агент на Petzl, просто съм им голям фен, защото от малък съм израснал с техните продукти.
Rtor

Рейтинг: 1220

Мнениеот joropc » Пон Апр 30, 2012 8:43 pm

:offtopic:
@Rtor
Абсолютно съм съгласен с теб, като изключим някои от коментарите ти за френската фирма.Изборът на планинарски челник, който да се ползва за велосипеден фар е отчасти удачен, но въпросните устройства не са създадени за тази работа, и вероятно си наясно с това.Аз лично, без да се изказвам негативно за най-масовия производител на осветления за алпинизъм, планина, пещернячество и т.н., имам известни предубеждения към Petzl, като веднага уточнявам, че това си е мое мнение.Лош късмет или не знам какво, но досега съм хвърлил да челника на тази фирма заради глупави недомислици като прекъсвача за пускане на моделите, които имах, който даде фира за половин година неособено интензивно ползване.Купих си челник на друга известна фирма произвеждаща екипировка за алпинизъм, която не е с опита на французите в производството на "светулки" и съм изключително доволен вече почти трета година.Осветлението за велосипед обаче, ако говорим за истинско осветление, е това, което може да се "закача" както на каската, така и на кормилото.Ако някой е карал в гъста мъгла или прах с челник на главата, и е виждал на максимум три педи от носа си, веднага ще ме разбере за какво говоря..... ;)
Иначе съм щастлив собственик на Lupine Wilma 12.Като гледам как е направено и как свети това "чудовище" с 1500 лумена, не ми е ясно какво точно трябва да осветяваш с Betty и неговите 2600 лумена :).Веднага искам да уверя аудиторията, че всички "китайци" от дийл екстрим светят доста добре, но са изключително калпави откъм батерии.А аз сравнението, което направихме с приятел собственик на фар, на който пишеше 2000 лумена и беше закупен оттам, искам само да кажа, че Lupine-а с 1500, светеше почти двойно от "китайчето" :) .Та така, всички тези писаници на лумени по кутиите на китайските фарове, в общи линии са вятър работа и са чист рекламен трик.Ясно е, че и цената им е такава, но всеки според възможностите си.Вероятността обаче, след два три месеца да се озовеш само със светещото тяло и батерия, която е започнала да "държи" по 10-15 минути, демек се е скапала, не е задължителна, но е вероятна.Тук си мисля, че да правим сравнение на кой фар как е направено охлаждането и кой колко ще издържи във времето е меко казано неуместно.Говоря за Lupine и китайците.
Иконката за Off topic в началото на поста я сложих, защото човекът питаше за фар с цена около 50 лева, а ние почнахме да му говорим за такива, дет' струват по пеСтин евро.
:beer:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Rtor » Пон Апр 30, 2012 11:08 pm

Ами мисля, че си говорим точно по темата. Смятам, че за 50лв не може да с купи нищо читаво и би било истинско пилеене на пари да се дадат за нещо, което така или иначе няма да върши работа или много бързо ще се скапе. Все пак критериите са различни при повечето хора и ако някой сподели за нещо относително качествено в този ценови диапазон и на мен ще ми интересно да науча за него.
Този форум е за маняци на тема фенерчета (всякви екземпляри има по света) и е възможно най-добрият източник на информация, тестове и компетентни съвети по тези въпроси. Мисля обаче, че се обсъждат неща от малко по-висок калс (но не съм сигурен, не съм се ровил прекалено много из него).
http://www.candlepowerforums.com/vb/for ... 86cf71bbbc

:offtopic:
За Petzl предполагам говориш за някоя tikka, tikkina или нещо подобно. Не знам, аз до момента не съм виждал развалено тяхно осветление. Просто няма какво толкова да им се развали, но явно и това е възможно. Струват ми се доста добре измислени и ергономични, като някой техни решения са уникални, разбира се има неща, които им куцат. Аз лично имам само едно старо Myo XP, но смятам да си купя Tikka XP2 core, заради високата и компактност и факта, че батериите са в самото осветително тяло и може да лежиш/спиш (удобно е за четене на книга) ... докато ти е на главата.
Ти какво точно си си взел. Предполагам е Black Diamond или нещо на Mammut, последните не съм ги виждал в реални условия, но на хартия изглеждаха по-ефективни от тези на Petzl.
Rtor

Мнениеот darki » Вто Май 01, 2012 9:35 am

Rtor написа:Ами мисля, че си говорим точно по темата.

Сигурен ли си, че прочете заглавието на темата и първият пост на evilzet ??? Щото аз мисля, че "едно си баба знае, едно си бае" Търси се ФАРЧЕ, а не челник !!!

Подобни постове като твоите са еднакво безполезни, колкото и най-обикновеният спам в тази тема. :nono:
darki

Мнениеот Rtor » Вто Май 01, 2012 9:03 pm

darki написа:
Rtor написа:Ами мисля, че си говорим точно по темата.

Сигурен ли си, че прочете заглавието на темата и първият пост на evilzet ??? Щото аз мисля, че "едно си баба знае, едно си бае" Търси се ФАРЧЕ, а не челник !!!

Подобни постове като твоите са еднакво безполезни, колкото и най-обикновеният спам в тази тема. :nono:

Не те знам какъв си и кой си, но не мисля, че ти си човека който да ми каже колко са полезни или безполезни моите постове, ако автора има нещо против моите постове, може да го напише и моментално ще спра да пиша в неговата тема (и без друго казах каквото имах да казвам по въпроса).

ПП: След твоя изключително полезен пост, не искам това да се превръща в поредната спам караница, така че ако имаш някакви коментари ми ги прати на лично съобщение. Колкото и да ми е неприятна ще ти отговоря.
Rtor

Мнениеот evilzet » Чет Май 03, 2012 9:36 am

Момци, не се карайте, темата не е моя, форума е обществен. Лошото е, че тези хубави постове за челници и мощни фарове, може да не се видят тъй като посоката на темата е друга.
Аз все пак си купих Sigma Lightster, имах за бекъп и една светулка на Petzl.
Фара наистина дава концентриран сноп, но мъртвата зона не е абсолютно тъмна, така че не е толкова ужасен. За целите, за които ми трябва е добре.Който има нужда от повече мощ, може да я получи , но за други пари или на същата цена , но с друго качество. :agree:
evilzet

Мнениеот tanec » Пон Май 14, 2012 12:17 pm

Искам да използвам темата, да попитам собствениците на фаровете от DX, по колко време изкарват батериите на фаровете ?
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот Latitude » Пон Май 14, 2012 3:13 pm

Повече от 50 мин нощно не съм карал. За тези 50 мин никакво влияние върху яркостта и силата на светлината, съдейки от ръчните фенери XM-L който съм купувал през DX мога да ти кажа, че държат наистина много. Примерно фенера, който си купих за нощно ходене около вилата издържа с месеци без да се зарежда.
Latitude

Re: захранване на фар XML-T6

Мнениеот edinmilion » Съб Юни 02, 2012 3:34 pm

Чудех се в коя тема да пиша, тъй като конкретно въпроса ми е за:
захранването на байк светлините от dealextreme, а няколко човека споменаха че ползват.

Този жак към батерията стандартен ли е?

Ще взимам допълнителна батерия за телефона (нещо такова Charger Solar), пък ако може да се ползва и за фара ще е чудесно.
edinmilion

Мнениеот Rtor » Вто Юни 05, 2012 7:41 pm

Ами не мисля, че ще стане за фара най-малкото заради напрежението. Фара ти работи с 8.4V батерия (реално толкова са при пълен заряд, но все пак работното напрежение е над 7.2), соларната батерия и дават 5-6 V. Отделно тока който може да отдаде соларната батерия (350~800mA ) е доста малък и за да не я съсипеш, ти препоръчвам да не я пробваш с фара.

Като цяло тази батерия ми се струва доста съмнителна, но предполагам за GSM ще ти върши някаква работа... Не храни големи надежди обаче (капацитета и със сигурност ще е 50% от обявения - китайска работа предполагам).
Rtor

Мнениеот shivach » Вто Авг 20, 2013 3:56 pm

Здравейте! Темата е била обсъждана за последно миналата година, но дано се намери някой да помогне със съвет.
Колебая се между широко коментирания тук:
http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... htster.htm
и http://bikescenter.bg/far-spanninga-corona-bg .
За първия получих доста добра информация и тестове, но за втория не намирам много повече от написаното на сайта на магазина и от официалния сайт на фирмата производител:
http://www.spanninga.nl/xhtml/product_d ... d=146&cc=1
Някой може ли да помогне с мнение? Сякаш ми харесва идеята за неподвижно монтиран фар както е при втория,а не постоянно да се сваля и слага. Но искам да знам колко добре свети при положение че параметрите им са еднакви. Фарът ми трябва ми за градско и извънградско каране по шосе през нощта.
Благодаря предварително!
shivach

Мнениеот papinu » Вто Авг 20, 2013 4:43 pm

shivach написа:Някой може ли да помогне с мнение? Сякаш ми харесва идеята за неподвижно монтиран фар както е при втория,а не постоянно да се сваля и слага. Но искам да знам колко добре свети при положение че параметрите им са еднакви. Фарът ми трябва ми за градско и извънградско каране по шосе през нощта.
Благодаря предварително!

Притежавам Sigma Sport Lightster и мога да споделя следните впечатления: той е със скоба, която се монтира стабилно, бързо, лесно, и без инструменти. Самия фар може да се отдели при нужда от самата скоба също така лесно и бързо.
Фарът има вградена леща, която разпространява светлината много подходящо според мен. Като недостатък за мен мога да отбележа, че има само един режим на светене и определено ми липсва режим на мигане, който намирам за много полезен за по-светлата част на деня в града. Препоръчвам го за града и за шосейно каране извън него, но не и за планината.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри