Рамка Ram XC.ONE

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Рамка Ram XC.ONE

Мнениеот PowerSlide » Вто Май 01, 2012 9:23 pm

Ми, примерно със спирачка за 80лв няма да успееш да спреш по ТОЗИ НАЧИН както със спирачка от 450лв. Няма да ме разбереш, докато не го изпробваш.
Това е разликата от средния клас и Hi-End компонентите - не може да се обясни с думи, задължително е да се изпробва :8D:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот Rtor » Вто Май 01, 2012 9:27 pm

PowerSlide написа:
Rtor написа:мисля, че за туризъм (основно въртене по асфалт) и внимателно каране по черни пътища няма да имам проблеми с XC.ONE (поне така се надявам).

Абе хора, откъде този страх от счупване на рамка :dontknow: За туризъм по асфалт и леко по черни пътища е достатъчен какъв да е твърдак от 300лв
Защо въобще става дума за състезателна рамка за кроскънтри?

Колкото и да ми е неприятно да си призная отговора е следния (състои се от няколко части):
1) Гъзария (не в смисъла, че искам да показвам на хората, колко яко колело имам, но дори и так, това си е срамна причина).
2) Комфорт. Сигурен съм, че е по-удобно да караш леко колело.
3) Ами за тези цели търся някакъв запас от здравина и относителна универсалност, а и искам да имам мегдан за малко по-планински изпълнения (в случай, че ми се услади този вид каране, което е доста вероятно да се случи)
Rtor

Рейтинг: 1220

Мнениеот PowerSlide » Вто Май 01, 2012 9:29 pm

ОК, в такъв случай здравината на рамка ХС1 е последното нещо за притеснения :beer:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот Rtor » Вто Май 01, 2012 9:33 pm

Ами линка беше шега и няма начин в този форум да не го знаете. На мен ми се отваря, но въпреки това, ето същата снимка от друг източник.
http://smile-bg.com/images/pics19/qki12/iaki16.jpg

Fujitzo написа:Висок клас частите имат прекалено висока надбавка в цената за малко по-добро тегло и функционалност.. цели се в "златната среда" :beer: това е от мен.
Много си прав. Това го разбирам перфектно и ми се иска да постигна душевен мир и да почна да го прилагам, но за жалост сме в прекалено консуматроско общество и винаги има някакъв идиотски стремеж, да даваш пари за неща които не ти трябвт! Та в някакви подобни дилеми съм зациклил :) Мисля, че баща ти е обобщил проблема най-точно :)
Rtor

Мнениеот dob111 » Вто Май 01, 2012 9:46 pm

Не го познавам колегата, който продава рамката, но ми се стори подходяща като за теб: viewtopic.php?f=16&t=112327

:offtopic:
А за триковете на производителите - целта е винаги да се продава стока, която не удовлетворява клиента, която даже му създава неудобства, за да купи още и по-скъп продукт. Продават се силно типизирани продукти, които уж да подходящи за нещо конкретно и които се оказват твърде неудобни за по-широка и свободна употреба - каквото и да означава това. Не знам как това се ще приложи във вело индустрията, но в пазара за туристически обувки и други спортни стоки върви с пълна сила.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Rtor » Вто Май 01, 2012 9:53 pm

dob111 написа:Не го познавам колегата, който продава рамката, но ми се стори подходяща като за теб: viewtopic.php?f=16&t=112327
А за триковете на производителите - целта е винаги да се продава стока, която не удовлетворява клиента, която даже му създава неудобства, за да купи друго по-скъпо. Продават се силно типизирани продукти, които уж да подходящи за нещо конкретно и които се оказват твърде неудобни за по-широка и свободна употреба - каквото и да означава това. Не знам как това се ще приложи във вело индустрията, но в пазара за туристически обувки и други спортни стоки върви с пълна сила.
Благодаря, но ми е малка (висок съм 1.84)
Rtor

Мнениеот Ozzie » Вто Май 01, 2012 10:19 pm

Fujitzo написа:... по-добре да смениш част, която струва 80лв 3 пъти , отколкото част която струва 450лв 1 път (недай си боже)...

Ако позволите малко :offtopic:
преди няколко години един "пилот" на TURNER DHR се радваше, че е отнесъл X.0 вместо ухото на рамката. :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Rtor » Сря Май 02, 2012 9:45 am

Rtor написа:... Смятам да дам около 2000лв. за всичко...

Rtor написа:Съвсем ориентировъчно съм се насочил към:
Вилка: RockShox Reba RLT.
Колела: Mavic Crossmax SLR или ST
Спирачки: Avid Elixir 7 или 9
Останалите неща: SRAM X7 ~ X9

Очевидно това не може да стане с нашите цени!
Rtor

Мнениеот kaliopo » Сря Май 02, 2012 5:02 pm

Бързо се обиждаш, но горното мнение никак не е случайно. Трябва да ти светне една лампичка и да пресметнеш, колко точно и за кое възнамеряваш да дадеш! Ще се събереш в горната граница от 3000лв, само ако купиш всичко от най-изгодните европейски разпродажби. Това при условие, че събираш колелото няколко години и чакаш всеки продукт да бъде пуснат по коледа или през Януари без пари. Ако става въпрос за една част, тази схема е идеална, но за цял велосипед...
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот Rtor » Сря Май 02, 2012 5:35 pm

Ами очевидно ще дам малко по-голяма сума или просто ще наблегна на X7, защото не си заслужава да карам толкова висок клас колело. Просто поста ми се стори (и още ми се струва) безмислен и изопачаващ .Вече ми беше споменато да си направя по-точно сметката (още не съм смятал, защото не съм сигурен какво искам да си купя).
Изненадах се колко евтини неща се срещат в нета - Reba RLT 600лв (и то в момента, когато не е сезона на покупките). Предполагам може и по-евтино да се намери есента.
Rtor

Мнениеот argon » Сря Май 02, 2012 5:54 pm

Както ти споменаха няколко колеги в по-горните постове, да събираш колело само през интеренет в дебнене на оферти, ще ти отнеме много време. Ако искаш тази календарна година да караш колело, купи си цяло и ново от магазина. Така ще може да ти го дадат на разсрочено плащане, и пак да разтеглиш финансовия колапс във времето. Колкото до компонентите, които си набелязал и изброил по-горе, ако можеш да си ги позволиш супер ! Но, велосипед с компоненти от този клас, макар и събиран от оферти в мрежата, трудно ще слезе под 5000лв.
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Рейтинг: 2000

Мнениеот vasoniago » Сря Май 02, 2012 6:46 pm

Аватар
vasoniago

Мнениеот Plamen_EM » Пет Май 04, 2012 2:32 am

Rtor написа:Ами очевидно ще дам малко по-голяма сума или просто ще наблегна на X7, защото не си заслужава да карам толкова висок клас колело. Просто поста ми се стори (и още ми се струва) безмислен и изопачаващ .Вече ми беше споменато да си направя по-точно сметката (още не съм смятал, защото не съм сигурен какво искам да си купя).
Изненадах се колко евтини неща се срещат в нета - Reba RLT 600лв (и то в момента, когато не е сезона на покупките). Предполагам може и по-евтино да се намери есента.

Не съм прочел цензурираното, та рискувам да го повторя.
Очевидно, някой те е насочил към RAM велосипеди. Според мен правилно. Защото това е единственото място, където можеш да отидеш и да им кажеш: Искам велосипед за 3500 лева и имам следните изисквания към него.
Ясно е, че искаш хубав велосипед, независимо от това, дали ти е нужен чак толкова хубав. Щом го искаш значи ти е нужен. :)
Велосипедът трябва да е балансиран. Т.е. частите му да са на едно и също ниво. Не е уместно да сложиш Х7 на висок клас рамка и вилка и най-висок клас колела. Неуместно е, защото в последствие при първа възможност (финансова) ще искаш да смениш монтажа. Което е едно излишно и сериозно оскъпяване. Велосипедите се сглобяват с части за вграждане, а не с тези дето виждаш по магазините (били те и в интернет). Пример: Цената на рамката в магазина е 500 лева, когато ти я продават с целия велосипед е 300 лева. И е така с абсолютно всички части.
Това дето ти обясняват, че скъпите части от най-високия клас са прехвалени. Може и да е така, но на еднакви рамки велосипедът с ХХ монтаж е с един килограм по-лек от този с Х0, балансирани велосипеди.
Онова дето леките части били крехки ... За рамката мисля разбра. А целият монтаж е напълно разглобяем. Т.е. като ти се развали командата не я сменяш цялата, а само частта от нея, която ти е дефектирала или се е износила или ... При един монтаж от средния клас или златната среда, както един колега по-горе се беше изразил, чупиш команда сменяш команда. Ти си прави сметка кое е по-изгодно икономически.
Това дето да събираш велосипеда от промоции и разпродажби и да започнеш от 0, е несериозно. Да, видял си някъде евтина вилка, ама едно е да я видиш, друго е да я купиш и съвсем трето и четвърто е да започнеш да я използваш. Също така за да е на такава цена задължително има причина. Може да е и късмет. Ама ще го имаш ли още 50-ина пъти този същия късмет? И ако го имаш в рамките на колко време ще е това?
И в този ред на мисли, си определи бюджета и отиди в магазина.
Ако само си пишем, а покупката е нещо в неопределеното бъдеще, прочети всички теми, в които са писали TOYAGA, did и PtD. От тях можеш да научиш всичко за велосипедите като цяло.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот Rtor » Пет Май 04, 2012 12:33 pm

argon написа:Както ти споменаха няколко колеги в по-горните постове, да събираш колело само през интеренет в дебнене на оферти, ще ти отнеме много време. Ако искаш тази календарна година да караш колело, купи си цяло и ново от магазина. Така ще може да ти го дадат на разсрочено плащане, и пак да разтеглиш финансовия колапс във времето. Колкото до компонентите, които си набелязал и изброил по-горе, ако можеш да си ги позволиш супер ! Но, велосипед с компоненти от този клас, макар и събиран от оферти в мрежата, трудно ще слезе под 5000лв.

Смятам, че това е много точно казано. Направих груба сметка от промоциите в момента и цената излезе 4200 лв. Колкото и големи да са намаленията извън сезона едва ли ще сваля много от тази цена, което обезмисля упражнението (особено когато говорим за първо колело). С голямо дебнене наистина може да се получи добра цена, но това е бавен процес, който е подходящ за някой който си купува втори байк.

vasoniago написа:http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=2542
10.6 kg за 3000 лв

Страшно ме зариби тази марка, разгледах предложенията им и ми харесаха много. Рамката на hardtail-a им е точно междинното решение за което писах по-горе - тежи 1.55кг.
Загледах се и 29er модела, но за този стандарт мисля да пусна отделна тема (след, като самостоятелно потърся малко информация).

Plamen_EM написа: ...

Благодаря за отделеното време и за този дълъг пост, наистина ми се струва, че събирането на части не е добра идея за първо колело и въпреки, че все още се лутам в избора си, благодарение на всички вас нещата почват да ми се изясняват.
did го забелязах, като много компетентен още преди години (когато открих форума) и винаги съм обръщал сериозно внимание на мненията му, ще погледна и другите потребители, които препоръчваш.

ПП: Енджина за търсене в този форум ми е малко неудобен, затова ползвам Google advanced http://www.google.com.au/advanced_search , като в полето за домейн задавам адреса на форума http://www.mtb-bg.com . Който иска да пробва, доста добре работи тази схема, като изключим факта, че Google индексира веднъж седмично (поне до скоро беше така).
Rtor

Мнениеот dob111 » Пет Май 04, 2012 1:30 pm

Харесва ми какво колело си се насочил да притежаваш. :beer:

Ето и няколко предложения от мен:
http://www.bike-discount.de/shop/k1830/ ... ml?mfid=52, обаче сайта не поддържа доставка на велосипеди до БГ, но при желание може да си намериш транспорт. Разгледай и другите велосипеди от сайта, има добри оферти.
Ето и друга марка, която ми допада: http://www.roseversand.com/products/bik ... solo-2012/

Някои казват, че рамките на Canyon са много добри.
Аватар
dob111

Мнениеот rock » Нед Дек 30, 2012 2:12 pm

Интересува ме какви чашки ще трябва да закупя като размер за този вид рамка, вилката ми е SR SUNTOUR SF12 XCR LO. :agree: Ако не ви е проблем и насочващ линк.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот Ozzie » Нед Дек 30, 2012 6:49 pm

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот rock » Нед Дек 30, 2012 7:42 pm

Ozzie написа:такива

Благодаря, т.е всички външни 1 1/8, а не полу-интегрирани, нито вътрешни, ако мисля правилно. А защо тук http://www.sportdelivery.com/bg/product ... -2012/12-- е дадено че е с полу-интегрирани чашки.
Последна промяна rock на Нед Дек 30, 2012 8:11 pm, променена общо 1 път
Аватар
rock

Мнениеот Plamen_EM » Нед Дек 30, 2012 8:08 pm

Има два модела такава рамка. В челото има разлика.
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот rock » Нед Дек 30, 2012 8:12 pm

Plamen_EM написа:Има два модела такава рамка. В челото има разлика.

Тъкмо задавах такъв въпрос че откривам разлика в модела за 2012
Аватар
rock

Мнениеот rock » Пон Дек 31, 2012 12:10 am

За последен път досаждам с тия въпроси , тези чашки http://www.ridespot.net/productdetails. ... ctID=10692 съвместими ли са с новия XC One 2012?
Аватар
rock

Мнениеот Ozzie » Пон Дек 31, 2012 1:11 pm

Да.
Извинявам се за подвеждането първия път, но не беше уточнено за модела от коя година е питането.
Аватар
Ozzie

Мнениеот rock » Нед Яну 06, 2013 12:50 am

Гледам в нико байкс тъкмо оферта за рамката /2012 г. модел/, моето настоящо средно е Shimano BB-ES25, 68-118 mm. Въпросът ми е дали е подходящо и дали там се фрезоват добре рамките.
Аватар
rock

Мнениеот grebo » Вто Яну 22, 2013 5:58 pm

Според мене, HT2 е по-добър вариант, с оглед цена и функционалност. За XC.One, и тогава, и сега /за съжаление/, се потвърждава обсъжданото с Azoic; а именно - поначало още "тогава" ми сподели, че има опасения за здравината на рамката, нещо което усетих и аз при тестване - много приятно за каране колело, но доста по-деформируема рамка от диапазона 1700-2000гр. /тип RAM HT2, Drag ZX4,-6, Kona Kula../
Анелия по-горе асоциира със състезателното каране.. Тезата ми е - невинаги състезателното каране е свързано с агресивно отношение към рамката, или поне не съм забелязал, при съвместни карания с разни такива хора - да си третират така рамките. Просто, не това е основното, което им печели позициите. :beer: Напротив - аграрщината, която собствениците на рамка тип - HT2, Ontario, Aspect, Contessa... т.н. си позволяваме, тия хора гледат да я избягват, тъй като "ние" мислим долу-горе така:
1. "дали ще се потроша от счупена рамка или от загуба на контрол - вероятността е д/г еднаква";
2. "и да я строша, пука ми - струва стодвестале'а..";
и от тия 2, та 3-тата "мъдрост": "Я да видя мога ли да догоня оная F7-ца.." примерно.. ;) Та, избирайки този/такъв продукт, трябва да изрежа тия психични отклонения от стила на каране, освен ако не искам за няколко месеца /или минути../ да видя 500 лв на пастет. Или да инвестирам бюджета в рамка, която е пригодена за точно такива ексцесии, привеждайки т.1 само до "Дали ще си счупя главата.(?)", макар и с цената на няколкостотин грама конкурентоспособност в кроскънтрито. И като зачекнахме състезателното каране - всички тук/вероятно/ сте виждали какво представлява XC-велосипед от "топ" класа: 9 кила машинка с карбонова рамка, с тегло около 1100g включаем и колчето, което всъщност е продължение на рамката, т.е. без възможност за регулиране височината на седалката.. /поне такава концепция видях на презентацията в Хамбург, GT мисля че беше../ та т'ва изключва възможността, тая машинка изобщо да се кара на едни такива определени терени /физични закони, сори/ както и по определен начин, на други терени които са в "обхвата" на геометрията - при все, намаления възможен клиренс между седалката и дупето на ездача; което от своя страна намалява изискванията за товароносимост, откъдето инженерите пък, имат мегдан да свалят допълнително грамчета.. а на състезание, тоя байк мачка... ;)
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот RastaWarrioR » Сря Яну 23, 2013 11:14 pm

Тази тема не е ли малко остаряла а и в крайна сметка нейния автор стигна ли до същинското каране, сиреч купи ли и сглоби ли колело или просто си е чешал пръстите да пише толкоз много?
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Рейтинг: 2000

Мнениеот rock » Чет Яну 24, 2013 1:14 am

RastaWarrioR написа:......

Тя темата е още от 2007 г :D А иначе що се отнася до мен, признавам , някои мнения ме стреснаха и реших да не рискувам, заложих на НТ2. Макар ,че парите бяха готови за харчене.
Аватар
rock

Мнениеот Zuk » Съб Фев 02, 2013 8:21 am

RastaWarrioR написа:... купи ли и сглоби ли колело или просто си е чешал пръстите да пише толкоз много?

Изглежда човека все пак си е купил/сглобил колело и сега кара здраво, та няма време да пише тук. :D
Искам да споделя и моето мнение. Не че съм голям специалист, но впечатленията ни са от първа ръка - карам ХС ONЕ 1.2 вече 2г. (докато някои от горните постове са само предположения и... страхове)

Тежа 80кг, карането ми е горе долу като описаното в първия пост на темата - градско (80%) и по гората (когато имам време). Разбира се няма как да се кара само в гората, та има и асфалт от време на време. Скачам от бордюри и др. препятствия с подобна височина, всеки път когато имам възможност.До сега рамката ме е издъжала. Щети съм имал само на гуми и то вереятно недобре напомпани. Сега прочетох, че трябва да пазя колелото/рамката. :dontknow: Може би е индивидуално, но за моето каране колелото/рамката е идеална. Все пак стилът ми не е "камикадзе", гледам да пазя себе си, не рамката.
Може би недоразумението е в това кой какво разбира под "крос кънтри". Някои може да го схващат като лек down hill, а то къде лек, къде не..... :lol:
При мене се случва не рядко и бутане, носене и грамажа е важен. Даже вече и раница гледам да не нося, че ме мързи да мъкна.

Успех в избора на всички и приятно каране! ;)
По-добре късно, отколкото по-късно.
Аватар
Zuk

Рейтинг: 1325

Мнениеот Plamen_EM » Нед Авг 04, 2013 4:31 pm

7,900 кг. с рамка ХС.1! Измерено.
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот rock » Нед Авг 04, 2013 9:00 pm

За моя ръст от 1.72 м какъв размер рамка ще е подходящ 16.5 или 18.5? По принцип карам HT2 на 17" , което ще рече при 20 см вдигнато колче и ми е удобно така.
Аватар
rock

Мнениеот dob111 » Нед Авг 04, 2013 11:30 pm

Plamen_EM написа:7,900 кг. с рамка ХС.1! Измерено.

Тури една снимка да гледаме... :nuts:
Аватар
dob111

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри