Сега, добре е да дам дефиниция какво разбирам аз под "суперлека": 3-сезонна, 1 и/или 2 местна палатка ->> тегло до 1.5кг., във формат т.нар. "packeged weight", което ще рече вътрешна палатка (Iner tent) + покривало (Fly) + Рейки (Poles) + Колчета (Stakes/Pegs).
След доста ровене в мрежата се спрях на този модел:
Big Agnes Seedhouse SL2 - Specifications
Big Agnes Seedhouse SL2 - Youtube Demo
Причините:
- 2-местна, с тегло около 1400гр., макар че същия модел го имат и за 1-местна на тегло около 200-300гр. по-леко. Все пак, иска ми се да мога да приютявам още 1 човек, ако и двамата ни влече тясния обем на този тип палатки, те дефакто са 1.5 местни..

- ако се закупи долълнително т.нар. footprint (т.е. нещо като шалте за палатката, така че да я предпазва от по-бързо износване на дъното й), може да се превърне в още по-лек вариант с тегло около 910гр., в който вътрешната палатка не се взема, а само footprint-а (да го наречем "шалте за палатка", не знам термина на БГ за това), покривалото, рейките и колчетата. Такава комбинация бих ползвал за соло изпълнения/спинкания.
- палатката ми се връзва около 600лв., а ако добавя и шалтето за палатка - още около 100лв. Това са цени за доставка САЩ.
- в интернет намерих като цяло много добри отзиви за тази палатка, в частност освен към функционалност (демек отношение обем/тегло и конденз, имайки предвид, че е в класа UltraLight (UL)) и за предствяне в лоши условия - дъжд и вятър.
Единственото ми притеснение за тази палатка е водния стълб на дъното й, който по спецификация е доста нисък. Но пък от всички отзиви в интернет, не видях оплаквания по този показател.
Бюджета ми е до 1000лв., макар и да не се чувствам много комфортно на границата на бюджета.
Моля, нека в тази тема да не се коментират алтернативни решения от сорта на Tarps или Bivy Sacks, които просто са друга категория суперлеки решения за пренощуване в планината и си заслужават отделна тема. Бих се радвал тук да има отзиви за челен опит с ултралеки палатки, по посочената дефиниция или леки палатки (1-но или 2-ни) до 2кг.

ed. Ултралеките палатки са лукс и съответно скъпи. Поради тази причина има много малко отзиви в БГ форуми за тях, (почти никакви не открих с изключение на този), където се препоръчва палатка на Vaude, модел Power Lizard UL 1-2P, но това не значи че вече няма хора във Форума, които ползват такива решения..