Суперлеки (Ultraligth) палатки

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Суперлеки (Ultraligth) палатки

Мнениеот xcII » Съб Апр 28, 2012 4:00 pm

Решил съм да инвестирам в палатка, която да става за многодневни преходи, както за колоездене, така и за пешеходни маршрути. В момента имам една 2-местна, 4-сезонна Eureka!, която е перфектна от гледна точка на вентилация, водни стълбове и здравина, но има един недостатък - тежи 3.5кг., което я дисквалифицира за посочените по-горе цели. Съответно аз я ползвам, когато имам кола/бус, който да я транспортира.

Сега, добре е да дам дефиниция какво разбирам аз под "суперлека": 3-сезонна, 1 и/или 2 местна палатка ->> тегло до 1.5кг., във формат т.нар. "packeged weight", което ще рече вътрешна палатка (Iner tent) + покривало (Fly) + Рейки (Poles) + Колчета (Stakes/Pegs).

След доста ровене в мрежата се спрях на този модел:

Big Agnes Seedhouse SL2 - Specifications

Big Agnes Seedhouse SL2 - Youtube Demo

Причините:
- 2-местна, с тегло около 1400гр., макар че същия модел го имат и за 1-местна на тегло около 200-300гр. по-леко. Все пак, иска ми се да мога да приютявам още 1 човек, ако и двамата ни влече тясния обем на този тип палатки, те дефакто са 1.5 местни.. :8D:

- ако се закупи долълнително т.нар. footprint (т.е. нещо като шалте за палатката, така че да я предпазва от по-бързо износване на дъното й), може да се превърне в още по-лек вариант с тегло около 910гр., в който вътрешната палатка не се взема, а само footprint-а (да го наречем "шалте за палатка", не знам термина на БГ за това), покривалото, рейките и колчетата. Такава комбинация бих ползвал за соло изпълнения/спинкания.

- палатката ми се връзва около 600лв., а ако добавя и шалтето за палатка - още около 100лв. Това са цени за доставка САЩ.

- в интернет намерих като цяло много добри отзиви за тази палатка, в частност освен към функционалност (демек отношение обем/тегло и конденз, имайки предвид, че е в класа UltraLight (UL)) и за предствяне в лоши условия - дъжд и вятър.

Единственото ми притеснение за тази палатка е водния стълб на дъното й, който по спецификация е доста нисък. Но пък от всички отзиви в интернет, не видях оплаквания по този показател.

Бюджета ми е до 1000лв., макар и да не се чувствам много комфортно на границата на бюджета.

Моля, нека в тази тема да не се коментират алтернативни решения от сорта на Tarps или Bivy Sacks, които просто са друга категория суперлеки решения за пренощуване в планината и си заслужават отделна тема. Бих се радвал тук да има отзиви за челен опит с ултралеки палатки, по посочената дефиниция или леки палатки (1-но или 2-ни) до 2кг. :)

ed. Ултралеките палатки са лукс и съответно скъпи. Поради тази причина има много малко отзиви в БГ форуми за тях, (почти никакви не открих с изключение на този), където се препоръчва палатка на Vaude, модел Power Lizard UL 1-2P, но това не значи че вече няма хора във Форума, които ползват такива решения..
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Re: Суперлеки (Ultraligth) палатки

Мнениеот hrissim » Съб Апр 28, 2012 5:33 pm

Едноместна.
Зимата се оборудвах с една FERRINO NEMESI 1.
Като ми я разпънаха в магазина и се пъхнах вътре - едноместен Шератон. Има едно предверие и две места за багаж. Висока е 90см. Другата едноместна на Ферино е много ниска, ама много. :nono: става за по-едри момшета кат мен.
Утре вечер ше и е сефтето. Отзиви след сезона. Мерих я по твоите изисквания 1550г.
За тия пари /аз я взех и със съответната ТО/ е много добро, дори перфектно съотношение цена-тегло-качество-комфорт.
Доста се рових в нета и на мен лично тази ми задоволи горепосочените изисквания.
Ще я ползвам като теб.

едит:
тая дет си я избрал с тия 1200mm waterproof... - по-добре не ;)
Търси минимум 2000mm.
О, отзив ще направя задължително към края на сезона. Аз не пазя информацията само за себе си :peace:
едит2:
Благодаря.
Апропо - ето ти един онлайн магазин специализиран в лека екипировка и в частност палатки.
:beer:
Последна промяна hrissim на Съб Апр 28, 2012 6:19 pm, променена общо 4 пъти
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcII » Съб Апр 28, 2012 6:04 pm

Честито Ице! :peace:

Цената е повече от добра за параметрите, според мен де.. :smash: . Много ще ми е интересно да направиш детайлен отзив за тази палатка, след като натрупаш челен опит с нея :beer:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот Daniel Panev » Нед Апр 29, 2012 4:57 pm

Гледал ли си тази?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот outfaced » Нед Апр 29, 2012 9:26 pm

a тая ... http://www.alpibg.com/products.php?1245 :dontknow:

Аз по евтино съотношение тегло цена не съм намерил. Виж за качеството не знам лично. Чета по нета сравнително добри неща.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот xcII » Нед Апр 29, 2012 11:14 pm

Daniel Panev написа:Гледал ли си тази?

Много интересно предложение, не знаех за него! Мерси :agree:

Предимствата, както аз ги виждам в сравнение с текущия ми избор са:
- предостатъчния воден стълб на дъното от 10000мм, както и на покривалото от 4000мм.
- мога да я тествам на живо в БГ.

Недостатъците по моите разбирания, разбира се, са:
- по високо тегло с около 250гр., което за мен не е фактор, НО както бях отбелязал в първия пост, Seedhous-a дава възможност за т.нар. "Fast FLy" конфигурация (пример тук), демек само покривало, рейки, колчета и шалте за палатка (footprint-a), в която конфигурация тя става около 950гр., което е вече е чувствителна разлика с 1659гр., да не говорим че и обема и за транспортиране пада също осезаемо. Разбира се, в тази си конфигурация тя е вече по-скоро тип Tarp, а не палатка, щото вече нямаш защита от всекви насекоми и не толкова добра защита от дъжд, но както казах, когато съм сам, аз бих живял с това. Но в случай че с някоя девойка напр., която не си пада по Tarp конфигурацията имам възможност да мина на full tent конфигурация. :)

Иначе, за протокола, това което гледах като second best алтернатива е MSR Hubba Hubba 2P (видео демо), която също има опцията за Fast Fly, но все пак тежи повече.

@outfaced

Да, бях гледал 2-местния й вариант доста задълбочено за отзиви в нета. Мисля, че е най-добрата като цена/качество отношение от това, което съм разглеждал, но все пак горните алтернативи да си призная ме влекaт повече като качество, а и отново, Фериното няма опцията "Fast Fly". Все пак, благодаря за референцията, със сигурност не е за пренебрегване в категория леки палатки! :agree:
Аватар
xcII

Мнениеот acidrain » Пон Апр 30, 2012 8:49 am

Ето нещо мнооого леко.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот joropc » Вто Май 01, 2012 3:58 pm

acidrain написа:Ето нещо мнооого леко.

Ей го и най-лекото:
http://www.terra-nova.co.uk/Product_Typ ... _Tent.html
К'во му плащаш? :)
@xcII
Като ще си ползваш палатката Fast Fly, потърси малко повече и си намери "не точно палатка" ;)
....и в общи линии, когато човек води подобна дискусия, винаги трябва да съобразява и теглото на чувала, шалтето и евентуално възглавничка.За мен те си вървят заедно.Ако влизаш с четирите неща под две кила, значи си ultralight оборудван, нали.. ;)
Да не говорим, че за лятната планина, шалтето и чувалът в някои случаи са по-важни от палатката.Така де, исках да кажа, че е глупаво да се харчат сума пари за лека палатка, а чувалът ти да тежи 1.2 килограма, а надуваемото шалте 0.8 кг(примерно).Доста по-добре е заплануваният бюджетът да се разпредели поравно за всичко, което е нужно за бивакуване на открито.Друг е въпросът ако бюджетът е неограничен. :)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот xcII » Вто Май 01, 2012 7:53 pm

@joropc

Ей го и най-лекото:
http://www.terra-nova.co.uk/Product_Typ ... _Tent.html
К'во му плащаш? :)

Парите имат значение, затова съм дал и горна граница, като честно казано най-комфорнто се чувствам до 600лв. Не съм питал дайте предложения за най-леката палатка, пък парите немат значение. Апропо, това е една от причините да отпадне Power Lizard UL 1-2P, защото на 440 еур, с тея размери за "1-2-ма" и с макс. височина 95см, (аз съм 182см. и търся нещо около 105/110см.) не ме баш устройва, при посочените от мен алтернативи :)

когато човек води подобна дискусия, винаги трябва да съобразява и теглото на чувала, шалтето и евентуално възглавничка.За мен те си вървят заедно.Ако влизаш с четирите неща под две кила, значи си ultralight оборудван, нали.. ;)

Предполагам имаш предвид общото им тегло като цел. Ако е така, да, стремя се да окомплектовам система за спинкане за 2-ка до 2.5кг. , което значи, че (уж) съм "сметнал", че ще мога да намеря чувал за мойте цели (т.е. лятна употреба и не на супер много пари, демек пух) за около 700гр. и шалте за около 300гр. (не, не щъ надуваеми, спя комфортно с най-обикновени и без възглавница специална, ползвам дрешки за възглавница), то горната ми граница за палатка от около 1500гр. се пръква самичка ;)

Дотук, най-много ме заинтригува предложението на @Daniel Penev (Himlite DSL), но все още не съм имал време да го проуча сериозно в интернет. Бих се радвал и на други предложения, особено ако са както споменах от челен опит, щото иначе и аз мога да ползвам google.com да търся за палатки (въпреки, че тва за Himlite-a го бях пропуснал, а е мнго интересна такава) , но друго си е някой да ти каже, "е тва, ползвам аз, бях и на такъв дъжд и на такъв вятър" :) :agree:
Аватар
xcII

Мнениеот xcII » Вто Май 01, 2012 8:12 pm

P.S. малко твърде бързо пиша, но това е важен коментар, според мен

joropc написа:Като ще си ползваш палатката Fast Fly, потърси малко повече и си намери "не точно палатка" ;))

Виж, тук не съм съгласен с теб напълно. Seedhouse-a може да бъде и tarp ("заслон" ли е на български, не знам термина :dontknow: ) или на палатка, при това когато е в режим tarp е на около 950гр., хич не е зле, като се има предвид че дава по-добра защита откъм вятър и дъжд от tarp-a, според мен де, tarp не съм ползвал, но съм разглеждал достатъчно модели. Докато в същото време, tarp-a няма как да се превърне в double tent, ако решиш :) :agree:

ed. са ако имах много пари щях да си купя 1 tarp, 1 едномстна UL палатка като @hrissim и една 2-на UL палатка. Са понеже нямам толкова висок бюджет, "хитрея" с некви хибриди..
Аватар
xcII

Мнениеот bulgar4e » Сря Май 02, 2012 6:54 am

Аз съм супер доволен от тази! Пакета е сравнително компактен и е лека! Само дъното е малко тънко и трябва да се внимава.
Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Рейтинг: 1200

Мнениеот Daniel Panev » Сря Май 02, 2012 9:50 am

bulgar4e написа:

Аз съм супер доволен от тази! Пакета е сравнително компактен и е лека! Само дъното е малко тънко и трябва да се внимава.

И аз съм много доволен от моята. Но да - и според мен дъното е слабото място на палатката. Отделно, че ми се струва като да е от същата материя, както и покривалото - т.е. 4000 мм воден стълб...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот bulgar4e » Сря Май 02, 2012 1:53 pm

Ами да - дъното е същото като горния пласт. Но аз си нося плътен наелон, колкото да постеля под палатката и няма проблеми.
Аватар
bulgar4e

Мнениеот Daniel Panev » Сря Май 02, 2012 2:01 pm

bulgar4e написа:Но аз си нося плътен наелон, колкото да постеля под палатката и няма проблеми.

Е язък ти за леката палатка :banghead:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот bulgar4e » Сря Май 02, 2012 3:58 pm

Този наелон не е тежък. Не знам колко точно е, но не повече от 200 грама да е!
Аватар
bulgar4e

Мнениеот Inzagi » Сря Май 02, 2012 4:47 pm

В описанието на въпросната палатка пише:

Основна материя:
100% polyester, 4.000 mm H2O

Материя на дъното:
100% nylon PU 10 000mm H2O
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот xcII » Сря Май 02, 2012 6:54 pm

Daniel Panev написа:Но да - и според мен дъното е слабото място на палатката. Отделно, че ми се струва като да е от същата материя, както и покривалото - т.е. 4000 мм воден стълб...

Е то няма как, като е в категория леки палатки всичко е по-тънко като материи и съответно повече внимание трябва върху какво се опъва.. Иначе аз не бих се притеснявал даже водния стълб на дъното й да бе 4000мм. От това, което изчетох, всичко от 2000мм. нагоре държи на доста сериозни дъждове, само че то се износва с времето и съответно колкото повече мм. воден стълб е имало покритието (coating-а) първоначално, толкова по-бавно ще стане това преди да почнат течове.

Например, с тези "нещастни" 1300мм. воден стълб на дъното (където е още по-критично от покривалото, поради натиска който се указва върху него) след целенасочено търсене за оплаквания за теч в Seedhouse-а не намерих нито един отзив за теч, при това съм чел не един и два отзива на хора ползвали я многогодишно и в доста лоши условия.. Иначе не е като да нямаше критики за други неща в отзивите.. и аз не знам, съвсем се ошашавих с тея водни стълбове след всичко което изчетох за тях :)
Аватар
xcII

Мнениеот Daniel Panev » Сря Май 02, 2012 9:49 pm

Inzagi написа:В описанието на въпросната палатка пише:

Основна материя:
100% polyester, 4.000 mm H2O

Материя на дъното:
100% nylon PU 10 000mm H2O

Е аз не съм специалист и четох описанието преди да я купя, ама както вече казах - СТРУВА ми се, че дъното е направено от същата материя като покривалото. Поне на моята. Ама като гледам и тая на bulgar4e е същата бира...
@xcII - а, аз не се притеснявам. Просто споделям собствен опит и те насочвам на какво да обърнеш внимание ;) Иначе и аз съм доволен от тая си покупка :beer:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот xcII » Чет Май 03, 2012 1:08 pm

На всички дали мнение, особено от личен опит с техните палатки, благодаря. :beer:
Ще скоча в Seedhouse-а, пък ще видим кво и как ще излезе на финала със спивачната системка за летни условия като гр./лв. :D :agree:
Аватар
xcII

Мнениеот bio » Пет Май 04, 2012 7:05 pm

аз ползвам Camp Minima 1.
+ много компактна и лека. заема доста малко място в раницата.
+ добре изработена (рейки, колчета ... всичко), макар също дъното да е доста нежно(засега е здраво).
+ устойчива на много силен вятър. на силен дъжд не съм я пробвал. на слаб държи.
- прекалено е ниска и освен за спане ... за друго не става. кучешка колибка.
- няма място за голяма раница. трябва да я дрържиш навън в найлон или поне аз така съм решил вече да правя ... иначе само ми се мота в краката.
.. одеве видях в един полски сайт 2-ката и едно момче което седи по турски в нея ... но пък отива 2kg. за спешни случай е супер - разпъваш и се скриваш, инак предпочитам лятото да спя на открито.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот milestone » Сря Май 09, 2012 3:26 am

По-миналата година си взех Ferrino LIGHTENT 1. Не очаквах, че ще издържи на такъв порой, какъвто ме пра под вр. Пирин при първото по-сериозно планинско ползване. Вярно имаше малко вода по дъното на сутринта, но в бързината просто не бях избрал много подходящо място и не я бях опънал съвсем както трябва. След няколко месеца ползване обаче забелязах, че на местата, където се сгъва като се прибира, покритието на материята на горния слой започва да се изтърква. Освен това лепеното край шевовете започна да се разлепва. Не ме е валяло от тогава сериозно и не знам дали това се отразява на пропускливостта, но ниското тегло си има цена за съжаление.
Иначе е изключително компактна в сгънато положение, а като я разпъна и сложа 60-литровата раница напречно като възглавница си е сравнително широко вътре (което ме притесняваше малко преди да я взема защото тогава ползвах двуместна палатка). "Преддверието" е много полезно нещо, където можеш да си сложиш обувките - не ти цапат и миришат вътре, а са си на сухо. Неприятното е, че е ниска и малко трудно може да се облече човек вътре ако му стане хладно през нощта примерно.
Това са лични впечатления за тези, които са по-ограничени с финансите, но за който може да си позволи да даде 500-600 лв. със сигурност има по-добри решения.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот outfaced » Сря Май 09, 2012 8:59 am

Колко пъти си я ползвал досега?
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот milestone » Сря Май 09, 2012 11:34 am

Миналата година за съжаление нямах възможност да я ползвам, тъй че само един сезон - около трийсетина опъвания съвсем груба сметка.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот outfaced » Съб Май 12, 2012 11:00 pm

интересна идея от туристическия форум http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4193
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот outfaced » Пон Юли 16, 2012 11:28 pm

http://tente.quechua.com/en/tent/r-11,a ... t-pro.html
също добро за тия пари и 2кг ...
Изображение Изображение
Аватар