Тренировъчни програми и упражнения за DH

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Тренировъчни програми и упражнения за DH

Мнениеот Teodor40 » Сря Май 16, 2012 9:49 am

Здравейте, предлагам в тази тема да споделяме опит в тренировките свързани с дисциплината "спускане".
За никой не е тайна- добрата обща физическа форма помага в развитието на карането ни и е неразделна част от нега, ако търсим добри резултати и лекота в движенията.

Като начало ще споделя сегашната ми програма за трениране.

Хубаво загряване на всички стави, като се акцентира върху тези, които ще участват в работните серии!
*Седмица 1 - почивката м/у сериите е 1:30мин, а м/у упражненията 1мин
Ден 1
-три серии х8 повторения наклонен лег
-3х8 придърпване на вертикален скрипец с широк хват за гръб
-3х8 хоризонтален лег
-3х8 придърпване на хоризонтален скрипец за гръб
-3х8 разгъване на дъмбели встрани за рамо

Ден 2
-3х8 сгъване на права щанга за бицепс
-3х12-14 разгъване на крива щанда от седеж зад врат за трицепс(може да се смени с друго, по-лесно упражнение)
Примерно с това - http://www.bb-team.org/exercise/1202_fr ... nga-ot-leg
-3х8 скотово сгъване на прав или крив лост, но едно и също за всяка тренировка
-2х8 +1х14-15 вертикален скрипец за трицепс с приставка по избор, но една и съща на всяка тренировка
-3-4 серии за предмишници и хват като в почивките правя прасец

Ден 3- почивен
Ден 4
Общи упражнения
Тук всеки има извесна свобода в избора на упражнения. Лично аз правя пак 4-5 упражнения в 3 серии, но с почивки по минута.
На края на тренировката правя 3 серии за предна част не бедрото и 3 серии за задна част на бедрото.
http://www.bb-team.org/exercise/3520_iz ... e-s-t-lost
http://www.youtube.com/watch?v=ErklF7_6 ... _embedded#! - от това видео може да се видят и други подходящи

Ден 5 - почивка и после на ново

*Седмица 2 - почивката м/у сериите е 1:30мин или по-малко(мин. 1мин обаче), а м/у упражненията няма почивка т.е. се влиза в суперсерия на последните серии. Примерно след последната серия на наклонен сег Веднага се прави упражнение за гръб.
* Седмица 3 - втората и третата серия от упражнение едно се правят в супер серия с първата и втората серия от следващото упражнение. Т.е. например серия лег, почивка, 2 супер серии лег и гръб, серия гръб и по същата схема следващата двойка упражнения
* Седмица 4- всичко става в суперсерии

Избягвайте допълнителни почивки и тренировките не трябва да траят повече от 40-45мин!
*ако ще се напивам или излизам до късно същата вечер, правя по-лека тренировка :D
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Re: Тренировъчни програми и упражнения за DH

Мнениеот darki » Сря Май 16, 2012 10:43 am

@Teodor40, не знам на колко години ни си, но тренировката ти е късичка. Имаш реално 25-30 минутки с почивките, а реалната "работата" със железата е не повече от 7-8 минутки. Малко е. Липсва ти корем прави най-добре планкове, вертикално повдигане на краката или v-преса. Извивания с т-лоста са повече за загрявка ;-)
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Daniel Panev » Сря Май 16, 2012 10:48 am

Teodor40 написа:*ако ще се напивам или излизам до късно същата вечер, правя по-лека тренировка :D

А това пък защо?!
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот Teodor40 » Сря Май 16, 2012 10:54 am

darki написа:@Teodor40, не знам на колко години ни си, но тренировката ти е късичка. Имаш реално 25-30 минутки с почивките, а реалната "работата" със железата е не повече от 7-8 минутки. Малко е. Липсва ти корем прави най-добре планкове, вертикално повдигане на краката или v-преса. Извивания с т-лоста са повече за загрявка ;-)

Когато тренировката е интензивна(плътна), се правят по-малко серии. Имам сериозен опит и въпреки това съм с мускулна треска всеки път.
Корем не липсва- в общите упражнения е застъпен доста сериозно целия пояс, като извинанията с лоста са си напрягащи, ако се правят с достатъчна тежест и правилно.
Аватар
Teodor40

Мнениеот natalito » Сря Май 16, 2012 11:02 am

И все пак през Ден 1 и Ден 2 могат да се включат част от тези общи упражнения :agree: Всъщност преди време и аз тренирах по подобен на описания от теб начин, но сега смених схемата. Но нямам достатъчно карания сега и все още не мога със сигурност да преценя дали е по-добре или по-зле :agree:
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот darki » Сря Май 16, 2012 11:08 am

Teodor40 написа:.. застъпен доста сериозно целия пояс, като извинанията с лоста са си напрягащи, ако се правят с достатъчна тежест и правилно.

Пробвай това:
http://www.youtube.com/watch?v=qBtnJmV1JR0
darki

Мнениеот Teodor40 » Сря Май 16, 2012 11:08 am

natalito написа:И все пак през Ден 1 и Ден 2 могат да се включат част от тези общи упражнения :agree: :agree:

Не, не могат защото:
1. Няма да можеш да захраниш достатъчно натоварените муслуки
2. Няма да може да се осигури нужната почивка за общия ден
Програмата е доста оптимална и промени не са желателни, освен ако не сте на стероиди или не сте абсолютни РПО спортисти.

darki написа:
Teodor40 написа:.. застъпен доста сериозно целия пояс, като извинанията с лоста са си напрягащи, ако се правят с достатъчна тежест и правилно.

Пробвай това:
http://www.youtube.com/watch?v=qBtnJmV1JR0

Изглежда доста добре! Ще го пробвам и може и да го включа в общата :agree:
Аватар
Teodor40

Мнениеот darki » Сря Май 16, 2012 11:12 am

Teodor40 написа:1. Няма да можеш да захраниш достатъчно натоварените муслуки
2. Няма да може да се осигури нужната почивка за общия ден

Пак казвам тренировката е къса трябва още натоварване, за да има какво да почива ;-)
darki

Мнениеот kikon » Сря Май 16, 2012 4:14 pm

Преди да си счупя ключицата, няколко месеца имах следната програма:

Отивам в обедната почивка или вечер, зависи, и правя 20-25 мин. интензивна тренировка без почивки. Идеята е да се редуват серии, които натоварват различни групи - ръце, корем, крака, гръб. Най-често сериите бяха с 8 повторения. Примерно започвам със странична преса, после напад, после скрипец, после ренегадско гребане и пак същото или пък правя друго упражнение за ръцете, в зависимост дали не ми е омръзнало да правя едни и същи упражнения или не е зает някой уред :) По този начин реално мускулите ти си почиват, докато натоварваш други и същевременно се натрупва умора в цялото тяло, както при едно 5 минутно спускане.

След това 5-10 мин. на велоергуметъра (ако искам да свикна с въртенето) или на степера (ако искам да се натоваря така, сякаш въртя изправена на някоя бърза права).

Всичко това 2-3 седмично.

Като цяло е доста неорганизирана и кратка програма, но пък не те натоварва психически и не е скучно, защото правиш всичко на един дъх. А и спестява доста време.

Междувременно си чета блога на James Wilson: http://www.bikejames.com/ и вкарвам разни нови неща, специфично насочени към спускането.

Преди това съм тренирала по различни начини - я с почивки, я с по-малко повторения... човек трябва да изпробва за да види кое работи за него и кое не. Впечатлението ми е, че спускането е като дълъг почти спринт, затова съм си избрала и този тип тренировка. Поне за момента.

Сега докато се възстановявам ще наблегна нa бавните повторения, изометрията и гъвкавостта. Даже може да тръгна на йога :D
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот jd » Сря Май 16, 2012 4:36 pm

И аз да се включа в темата с тренировките с един въпрос - какви упражнения бихте препоръчали в домашни условия? (наличие на 2 дъмбела)
Защото напоследък нямам почти никакво време и ходенето до фитнеса си е проблем. Благодаря предварително!
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Stancho » Сря Май 16, 2012 10:44 pm

А някой тренира ли въобще за издръжливост на мускулите? Все пак до 8 бройки на серия са си чисто за трупане на маса и силова (стягаща) тренировка. Повечето състезатели, които имат нужда от повечко издръжливост при голямо натоварване правят между 12-15 до 20 повторения на серия със средна тежест, за да подобрят издръжливостта и да имат пъргавина в мускулатурата. На @teodor40 тренировката може да доведе предимно до тромаво каране (вярно ще има нужната сила), а на доста места реакциите трябва да са с рязкост и сила, а не само със сила и експлозивността на действията се губи бая... Поне това е моя опит и не искам да го налагам на никой.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот flex » Чет Май 17, 2012 10:10 am

@Stancho: Издържливостта не е ли пряко свързана със силата? Тромавостта според мен се влие повече от това какъв хранителен режим спазваш.

@Teodor40: Кога е придвидена почивката за нервната система в тази програма? Питам защото примерно тези които работят по офиси в стресова обстановка може и да им се отрази. При такава ситуация не е ли достатъчно да се тренира всяка група веднъж седмично, като всяка следваща тренировка ти е през ден?
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот taurus13 » Чет Май 17, 2012 10:26 am

Нищо не разбирам от фитнес и т.н. Обаче съм виждал културист да кара колело - добре че не умря. :evil: Все си мисля, че упражненията със собствена маса са в пъти по подходящи от блъскането с тежести. А танците според мен са супер подходящи - хем тренират издържливост, хем баланс и координация. Не говорим за валс все пак...
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Teodor40 » Чет Май 17, 2012 10:28 am

darki написа:Пак казвам тренировката е къса трябва още натоварване, за да има какво да почива ;-)

Тренировката е смятана по формули от един много добър мой приятел, професионален спортист, фитнес инструктор и т.н., който ми каза -Не добавай повече упражнения! Може само велоаргометър. Схемата става много интензивна към каря и не трябва да се измори организъма до тогава!

flex написа:@Stancho: Издържливостта не е ли пряко свързана със силата? Тромавостта според мен се влие повече от това какъв хранителен режим спазваш.

@Teodor40: Кога е придвидена почивката за нервната система в тази програма? Питам защото примерно тези които работят по офиси в стресова обстановка може и да им се отрази. При такава ситуация не е ли достатъчно да се тренира всяка група веднъж седмично, като всяка следваща тренировка ти е през ден?

Принципно мускулните влакна са два вида- за по-дълги и за по-кратки, но с по-голяма тежест натоварвания.
При карането се натоварват и двата вида влакна в зависимост от 1. колко е "тежко" натоварването" и 2. в кои мускулни влакна е останал запас от енергия. При равномерно средно интензивно натоварване се изчерпва първо запаса в тези за дълго натоварване и после започват да работят мускулните влакна за по-кратко натоварване. Разбира се и двата вида трябва да се тренират, но това се прави в серии от 100 повторения, което не ми я приятно и не смятам да правя поне за сега.

Не само тези, които работят в офиси, са в стресова среда :D Една тренировка би трябвало да ти даде по-скоро психическа почивка и откъсване от проблемите! Но не трябва да се забравя, че на някой хора не им понася и не могат да спят добре после. Трябва да си оставят дупка от 3-4 часа преди лягане(нещо невъзможно в днешно време).
Да се тренира всяка група веднъж седмично е... невъзможно и непрактично. Тук се говори за общи тренировки, които са по-практични за нашия спорт. А дори и в бодибилдинга трябват почивни дни, в които не се правят дори и коремни преси!

Stancho написа:А някой тренира ли въобще за издръжливост на мускулите? Все пак до 8 бройки на серия са си чисто за трупане на маса и силова (стягаща) тренировка. Повечето състезатели, които имат нужда от повечко издръжливост при голямо натоварване правят между 12-15 до 20 повторения на серия със средна тежест, за да подобрят издръжливостта и да имат пъргавина в мускулатурата. На @teodor40 тренировката може да доведе предимно до тромаво каране (вярно ще има нужната сила), а на доста места реакциите трябва да са с рязкост и сила, а не само със сила и експлозивността на действията се губи бая... Поне това е моя опит и не искам да го налагам на никой.

Не е така. Дори лекоатлетите правят малко повторения с големи тежести. Вярно, на периоди и отделно си бягат и т.н. Ако вдигаш цял живот 3-ки, 6-ци и не практикуваш друго- ще станеш тромав, но пак не е гаранция.

taurus13 написа:културист да кара колело - добре че не умря. :evil:

Kevin Levrone надбягва спринтьори, не знам... и за танците никак не съм сългасен :D

@kikon (Ева) :agree: :agree: Много полезно!
Аватар
Teodor40

Мнениеот 4getcredo » Чет Май 17, 2012 10:43 am

taurus13 написа:...Не говорим за валс все пак...

Говорим за breakdance... питайте Admin. :D Станал е машина :lol:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот zero knowledge » Чет Май 17, 2012 11:49 am

Teodor40 написа:Принципно мускулните влакна са два вида- за по-дълги и за по-кратки, но с по-голяма тежест натоварвания.
При карането се натоварват и двата вида влакна в зависимост от 1. колко е "тежко" натоварването" и 2. в кои мускулни влакна е останал запас от енергия. При равномерно средно интензивно натоварване се изчерпва първо запаса в тези за дълго натоварване и после започват да работят мускулните влакна за по-кратко натоварване. Разбира се и двата вида трябва да се тренират, но това се прави в серии от 100 повторения, което не ми я приятно и не смятам да правя поне за сега.

Може нещо да не си разбрал точно, но това вече е много далече от истината. По-добре е човек да чете, а не да преразказва. Мускулните влакна условно се делят на видове според скоростта им на сгъване и според вида метаболизъм, който ползват за да произведат енергия. "Бързите" влакна се уморяват много по-бързо и точно те и тяхната издръжливост е хубаво да се тренира за агресивни дисциплини. А пък ако по време на сезона се тренират "бавните" влакна - това има негативен ефект върху "бързите" - ще отнеме към месец и половина след като се спрат "бавните" и се мине на "бързите" упражнения, за да се възстановят бързите влакна до предишното си ниво. Е, това е за добре тренирани организми, а за повечето хора просто някакви упражнения са по-добре от нищо.
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот natalito » Чет Май 17, 2012 1:30 pm

Teodor40 написа:
natalito написа:И все пак през Ден 1 и Ден 2 могат да се включат част от тези общи упражнения Не, не могат защото:1. Няма да можеш да захраниш достатъчно натоварените муслуки2. Няма да може да се осигури нужната почивка за общия ден
Програмата е доста оптимална и промени не са желателни, освен ако не сте на стероиди или не сте абсолютни РПО спортисти.

:) Добре. В първото си изречение в темата предлагаш да се споделя и аз споделих. Конкретно ако в момента тренирах на базата на подобна програма, за себе си щях да направя някои малки промени. Всички знаем, че за едни работи едно, за други друго.
Вместо вертикалното придърпване с широк хват за гръб - набиране, с допълнителна тежест, така, че да се правят само 8 повторения. През седмица примерно смяна на хоризонталният лег с лицеви опори - вариации, при които се правят 8 макс или просто с допълнителна тежест. Не виждам причина, също така, да бъдат включени и още някое и друго упражнение през първия ден - скачане на въже, или jump split squats или plyometric box jumps от клипчето, което си пуснал, а през втория - упражнения за преса. И някъде в цялата схема вмъкване на мъртва тяга. Не претендирам да разбирам, но обичам да експериментирам.
А иначе
Teodor40 написа:Имам сериозен опит и въпреки това съм с мускулна треска всеки път.

Това след каране или след тренировка?
Ако е след каране нормално, често се случва да се натовариш по малко по-различен начин и хоп ето ти мускулна треска на някое мускулче, дето даже не подозираш, че съществува.
Но ако е след тренировка - от колко време тренираш по тази програма. В смисъл, че тренировка, след която всеки път си с мускулна треска някак си не е много оптимална.
И още един въпрос - кой ден се кара?
Също така- след Ден 5 -почивка, отново следва програмата на Ден 1, така ли е?

jd написа: какви упражнения бихте препоръчали в домашни условия? (наличие на 2 дъмбела)
От колко до колко кг варират тия дъмбели?

flex написа:Кога е придвидена почивката за нервната система в тази програма?
това не го разбрах :confused:

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот zixs » Чет Май 17, 2012 1:59 pm

Хубаво е че тренирате с тежести, но къде е тренировката за издръжливост? Аз лично имам направена програма специално за мен, нарича се интервална тренировка. Как протича?- всичко зависи от конкретния пулс, т.е е нужно да имате пулсометър.

Правя спринтови бягания, обикновено започвам от 130 пулс и стигам до максимален 185, като го достигам за около 1:30минути спринт. В момента в който пулса ми стигне максималния, т.е 180, спирам да спринтирам и започвам да ходя бързо, докато пулса не спадне пак на 130 удара. Повтарям следното упражнение 8 пъти, като след това започвам бавно бягане, тип конски тръс с около 10км/ч за около 15-20 мин.
Искам пак да вметна, че тази тренировка е строго индивидуална само за мен, затова изобщо не я копирайте. Просто я давам като допълнение.

Също предпочитам тренировките със собствена тежест на открито , пред бъхтане в залата.
zixs

Рейтинг: 1298

Мнениеот Teodor40 » Чет Май 17, 2012 2:20 pm

natalito написа:
Teodor40 написа:1. за себе си щях да направя някои малки промени
...
Вместо вертикалното придърпване с широк хват за гръб - набиране, с допълнителна тежест
2. През седмица примерно смяна на хоризонталният лег с лицеви опори -
3.Не виждам причина, също така, да бъдат включени и още някое и друго упражнение през първия ден - скачане на въже, или jump split squats или plyometric box jumps от клипчето, което си пуснал, а през втория - упражнения за преса. И някъде в цялата схема вмъкване на мъртва тяга. Не претендирам да разбирам, но обичам да експериментирам.
А иначе

4. Ако е след каране нормално, често се случва да се натовариш по малко по-различен начин и хоп ето ти мускулна треска на някое мускулче, дето даже не подозираш, че съществува.
Но ако е след тренировка - от колко време тренираш по тази програма. В смисъл, че тренировка, след която всеки път си с мускулна треска някак си не е много оптимална.

5. И още един въпрос - кой ден се кара?
6. Също така- след Ден 5 -почивка, отново следва програмата на Ден 1, така ли е?

1. избрал съм поради травма скрипците а и за разнообразие. Иначе и аз правя набирания и със свободна тежест упр. Мъртва тяга в супер серии с лежанка... не е невъзможно, но малцина биха издържали до края на 4-тата седмица.
2. сменя се упражнение през минимум 3 цикъла от тренировката- основно правило
3. и аз не виждам причина, стига да не се надвиши времето от 45мин и стига упражненията да се по-скоро аеробни, а не още вдигане на тежести
4. след 3-тия цикъл от тренировката. Мускулите още не са свикнали на този вид смяна на мускулните групи по време на тренировка. Пак казвам, че тази програма е доста оптимална, като изключим скрипците, и няма смисъл да и се търсят кусури!
5. когато можеш- караш. Аз лично нямам възможност да карам поради ред причини.
6. Написал съм "Ден 5 - почивка и после на ново "

zero knowledge, нали и аз това съм казал. Повтаряш същото, но с терминология и малко повече влизане в детайли. Обяснил съм го на по-прост език за да ме разберат всички.
Аватар
Teodor40

Мнениеот natalito » Чет Май 17, 2012 2:39 pm

Teodor40 написа:
1. избрал съм поради травма скрипците а и за разнообразие. Иначе и аз правя набирания и със свободна тежест упр. Мъртва тяга в супер серии с лежанка... не е невъзможно, но малцина биха издържали до края на 4-тата седмица.
2. сменя се упражнение през минимум 3 цикъла от тренировката- основно правило
3. и аз не виждам причина, стига да не се надвиши времето от 45мин и стига упражненията да се по-скоро аеробни, а не още вдигане на тежести
4. след 3-тия цикъл от тренировката. Мускулите още не са свикнали на този вид смяна на мускулните групи по време на тренировка. Пак казвам, че тази програма е доста оптимална, като изключим скрипците, и няма смисъл да и се търсят кусури!
5. когато можеш- караш. Аз лично нямам възможност да карам поради ред причини.
6. Написал съм "Ден 5 - почивка и после на ново "

1. Ок. Никъде не казвам мъртва тяга да се редува с лежанка. Да, сигурно не е невъзможно, аз няма мога да тренирам така.
2. :agree:
3. Това имах предвид и аз. :agree:
4. И аз пак казвам, не ѝ търся кусури.
5. И аз нямам много възможност и затова тренирам, за да мога като стигна до каране да се наслаждавам, а не да се чудя как да се случат нещата.
6. Ок.
:peace: :beer:

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Teodor40 » Чет Май 17, 2012 3:00 pm

:offtopic:
natalito написа:5. И аз нямам много възможност и затова тренирам, за да мога като стигна до каране да се наслаждавам, а не да се чудя как да се случат нещата.

:peace: :beer:

Да не ти казвам, колко съм притиснат от към обстоятелства-травми, време и дори обмислям, къде да си държа байка на сигурно, ако си го докарам тук, че сега съм в друг град на квартира с картонена врата... :V:
И на мен само тренировките са ми останали в момента и като се кача да карам съм в супер форма обаче :)

:beer:
Аватар
Teodor40

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Май 18, 2012 6:25 pm

jd написа:... какви упражнения бихте препоръчали в домашни условия? (наличие на 2 дъмбела)...

Поради липса на време и възможност за посещение на фитнес аз също си играя с дъмбелите вкъщи.
-загряване с лицеви, коремни и клекове;
-тренировка за корем - комбинация от 8-10 вида различни видове преси, повторения по 12-15;
С дъмбелите:
-гърди;
-рамо;
-трицепс;
-бицепс;
-гръб;
След всичко 30мин кардио на велоергометъра с пирамидално натоварване - 1ва-5та-10та-5-1ва степен.
Когато се сетя - клещи за предмишница.
Далеч съм от идеята за мускули и маса като на Теди, но за обща физическа подготовка ми е ок, предвид инвестицията на време и средства които влагам :)
Кои мускули са ни необходими при спускане?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Daniel Panev » Пет Май 18, 2012 9:19 pm

EccentricMOTION написа:Кои мускули са ни необходими при спускане?

Всички без езика. Всъщност не знам - ако крещиш и/или си пееш, докато спускаш - може и всички...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот natalito » Съб Май 19, 2012 8:51 am

Stancho написа: А някой тренира ли въобще за издръжливост на мускулите? Все пак до 8 бройки на серия са си чисто за трупане на маса и силова (стягаща) тренировка. Повечето състезатели, които имат нужда от повечко издръжливост при голямо натоварване правят между 12-15 до 20 повторения на серия със средна тежест, за да подобрят издръжливостта и да имат пъргавина в мускулатурата. На @teodor40 тренировката може да доведе предимно до тромаво каране (вярно ще има нужната сила), а на доста места реакциите трябва да са с рязкост и сила, а не само със сила и експлозивността на действията се губи бая... Поне това е моя опит и не искам да го налагам на никой.

Нали нямаш предвид, че пъргавината и експлозивността се тренират и подобряват със серии от по 15-20 повторения :confused:
А каква точно е програмата, довела до тромаво каране, по която си тренирал? :deal:

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Teodor40 » Съб Май 19, 2012 9:49 am

Ники, пробвай да ги правиш разделно т.е. примерно за рамо първо с едната ръка, после с другата.
Други интересни вариации на гърдите пък са например да сложиш нещо под едната ръка, когато правиш лицеви т.е. да я надигнеш 10-15см. После сменяш.
Или пък да сложиш нещо за да повдигнеш краката краката, но и да надигаш ту единия крак, ту другия. Така ще работят и муслуките, които стабилизират торса. Нещо такова http://www.youtube.com/watch?v=7hoKwHpz ... re=related
Аватар
Teodor40

Назад към Общ форум