Разочарование от магазин

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Разочарование от магазин

Мнениеот bronc » Пет Май 18, 2012 8:00 pm

Здравейте!

Искам да си купя нов велосипед и си избрах няколко модела на Драг. Днес отивам в дилъра на Драг за моя град (Русе) - Dimibike с идеята да пробвам двата модела между, които се двоумя. Да, ама не, както се казва. Видиш ли аз не можело да го пробвам велосипеда, можело само да седна на него в магазина. Аз да не си купувам консерва с домати, че да не мога да го пробвам?! :crazy: Как се очаква да си избера велосипед?? От форумите ли?! Не това ами и продавачът, който е по-добре да наричам касиер, защото той не се опитва да продава даже, не прояви никакво желание да ми помогне с избора ми, освен да ми посочи къде в магазина са градските велосипеди. Изключително разочарован съм за пореден път от начина, по който се прави нещо в България. И какво трябва да направя сега? В града ми има 2 дилъри на Драг - този и още един, който не държи кой знае какъв инвентар, така че шансът велосипедите да ги има там не е висок. Да ходя до Търново ли? Евала!
bronc

Рейтинг: 1200

Re: Разочарование от магазин

Мнениеот axelmax » Пет Май 18, 2012 10:12 pm

От едно кръгче какво може да разбереш? Колелото нито е настроено специално ,едно сядане е достатъчно, да се прецени дали рамката е за теб. Как ще изчисти педалите гумите и полепените боклуци по веригата от хората,които го тестват?
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bronc » Пет Май 18, 2012 10:41 pm

Каквото разбират и хората, които карат тестов автомобил. За 30мин. каране ще разбера повече отколкото за 0. Не е проблем да оставя 100лв. застраховка или личната си карта даже. Дори и да не разбера нещо специфично ще придобия представа за велосипеда, особено, ако искам да правя сравнение между два модела. А не мисля, че е проблем да отделят по една демо бройка, която в края на сезона да продадат на намалена цена. В крайна сметка е по-важно да се задоволят нуждите на клиента, за да дойде той отново и да пазарува в същия магазин, отколкото да удариш една продажба.
bronc

Мнениеот Vasi » Пет Май 18, 2012 11:19 pm

axelmax написа:От едно кръгче какво може да разбереш? Колелото нито е настроено специално ,едно сядане е достатъчно, да се прецени дали рамката е за теб. Как ще изчисти педалите гумите и полепените боклуци по веригата от хората,които го тестват?

Доводът ти е доста как да го кажа "глупав" нито се заяждам нито нищо, но когато човек оставя една не малка сума в даден магазин никак не е лошо да тества стоката, която закупува от дадения обект... Няма смисъл да ти давам хиляди други причини за това защото едва ли ще ме обориш, но както и да е... (Казвам го на база опит, понеже работя като Т. Представител и съм работил и като продавач, консултант малките неща са от значение.)

На такива търговци аз бих им казал или показал някой нецензурирани неща, но по този начин само те губят дадения клиент.
Bronc: просто се ориентирай към друг магазин (марка) или просто разбери кой е твоят размер рамка и поръчай онлайн варианти много... :beer:
Аватар
Vasi

Рейтинг: 1172

Мнениеот taurus13 » Съб Май 19, 2012 12:09 am

Вижте, търговците не могат да си позволят да държат по един тестов байк от всеки модел. Печалбата им е в пъти по-малка от тази на автомобилните търговци. Ако продаваха само един модел и пред магазина имаше опашка, вероятно щаха да има 5 тестови. :D Не знам някой някога да е давал велосипеди за тестване. Ако един нов бай се пусне за тест, той ще придобие непродаваем вид и после и вие, които го тествате, ще кажете - ама сега ми дай чисто нов отвътре. :lol:
Иначе и аз искам да тествам седалките, като си ги купувам ама не...купуваш, возиш се един ден и викаш - не е тая. Най-добре се тестват велоспеди на другарчетата - първо чакате някой да се прекара и да си купи пръв, след това му го пробвате и ако ви допадне, си купувате и вие.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот EmZo » Съб Май 19, 2012 12:10 am

Да и като идеш в друг магазин сподели моля те после в кой ти дадоха да се повозиш 30 минути на някой велосипед, преди да решиш дали ще си го купиш. :popcorn:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот bobivg » Съб Май 19, 2012 6:16 am

Скоро купувах градско колело за жената и продавача сам предложи да го тестваме, което и направихме, но от това кръгче нищо не можеш да разбереш. Чак като го покарах 1-2 пъти усетих, че рамката е малка. Проблема си е и мой щото не си правих труда да сметна каква рамка и е необходима, а го питах дали е добре за нея. Мисълта ми е, че и да ти го дадат за кратък тест не може да разбереш дали е ти е удобно. Това се разбира чак като го покараш сериозно. Затова според мен е по-добре да си купиш рамката по изчисления пък ако впоследствие ти e малко неудобнo да коригираш с лапа, кормило и т.н.
Изображение
Аватар
bobivg

Рейтинг: 1710

Мнениеот krach » Съб Май 19, 2012 7:58 am

Има желание има и начин. Не е нужно да тества колелото каквото и да било то в кал прах и дъжд. Ако пред магаина се държи чисто една 10-100 метрова обиколка ще ти каже повече от никаква такава.
Степенките ако се износят от МНОГОТО тестване - има степенки за по 5 лева и верига за 10 лева.
Не това дали ще го изцапа или не, а това дали му се работи или не.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот bronc » Съб Май 19, 2012 9:19 am

bobivg написа:Скоро купувах градско колело за жената и продавача сам предложи да го тестваме, което и направихме, но от това кръгче нищо не можеш да разбереш. Чак като го покарах 1-2 пъти усетих, че рамката е малка. Проблема си е и мой щото не си правих труда да сметна каква рамка и е необходима, а го питах дали е добре за нея. Мисълта ми е, че и да ти го дадат за кратък тест не може да разбереш дали е ти е удобно. Това се разбира чак като го покараш сериозно. Затова според мен е по-добре да си купиш рамката по изчисления пък ако впоследствие ти e малко неудобнo да коригираш с лапа, кормило и т.н.

В Щатите, ако това се случи можеш да върнеш колелото, а ако не искат да съдиш продавача. Ех, ех..

Най-вероятно ще отида да "седна" на него поне да придобия някаква представа от стойката, понеже е градски велосипед и после ще го поръчам от Screambikes, че там поне има 5% отстъпка, ако поръчаш събота/неделя и доставката е безплатна.
bronc

Мнениеот Inzagi » Съб Май 19, 2012 9:27 am

Аз ти предлагам да направиш следното нещо, поразрови се тук във форума и намери за твоя ръст какъв размер рамка ти трябва ,ако те мързи да направиш това питай в темата за кратки въпроси какъв размер рамка отговаря на твоят ръст ,какво трябва да е разстоянието между горната тръба и чатала ти ,дори може да питаш някой който е с драг ,какъв размер рамка отговаря за неговият ръст и отиди в магазини и си вземи някое от двете колела които си си харесал.По принцип няма практика да се пробват колелата,да не се окаже ,като отидеш до Търново че и там не може да направиш тест на колелото .На мен ми се е случвало в Байк центъра на Подуяне ,понеже имах един много дразнещ шум от колелото и не можехме да разберем от къде е и предполагахме средното движение или педалите, ми смениха педала с чисто нов само за проба да видим дали е от него ,оказа се че не е от него и си го взеха обратно, така че при добро желание може предполагам да се направи малък тест на колелото ,но няма такава практика в повечето магазини,пък и от такъв тест едва ли ще разбереш дали колелото ти е удобно или не.
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот mrdaka » Съб Май 19, 2012 10:09 am

Аз да вметна, че и "на запад" не дават да се тества навън. По-принцип съм виждал на драг тестови велосипеди в София. По разни събития, изложения, на обиколката на Витоша. Ако много държиш да пробваш, преди да купиш ето ти една опция, макар и трудно да стане в краткосрочен план. Като се замисля, в старомоден аспект, брака предполага да си вземеш жена без да си я пробвал :crap:
Последна промяна mrdaka на Съб Май 19, 2012 10:43 am, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот bronc » Съб Май 19, 2012 10:23 am

@Inzagi - най-вероятно така ще направя.
@mrdaka - ами аз лично съм виждал клипове в youtube, където човек отива и му дават да си кара колелото, а и като съм чел разни статии как да си избереш колело обикновено в повечето пише да го пробваш преди да го купиш, но може и да не е масова практика. Според мен като цяло е доста странно да не можеш да го пробваш след като все пак се изръсваш няколко стотин лева поне. Както и да е де. :)

Благодаря за съветите на всички!
bronc

Мнениеот MAN6 » Съб Май 19, 2012 10:44 am

Определено е плюс, ако можеш да направиш пробно кръгче.
Обаче замисли се, че и като си купуваш някой ел.уред в магазин, където пак "се изръсваш" няколкостотин лева... не ти дават да го пробваш... :)
Реално, продавач-консултантите са там, за да те насочат максимално добре към подходяща за теб стока, спрямо ръста ти и предпочитания от теб тип каране.
В конкретния случай по-скоро би трябвало да си недоволен от продавач-консултанта, а не толкова от факта, че не си успял да направиш пробно каране... :peace:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот mrdaka » Съб Май 19, 2012 10:56 am

Аз лично съм виждал, как един немски чичо влиза в магазина(bike-components.de) и вика:
- "Дайте ми колело с което да си карам из гората с жена ми, ама искам да много здраво"
- "Еми е тука има един Николай, който ... бла бла бла ... за 3600 Евро"
Седна в магазина, тръсна се на колелото да пробва амортизацията, после вика:
- "Чудесно, а имате ли две да купя едно и за жената"

После, ги гледам като тоя чичко със жена му из асфалтираните алеи да търкалят дебелите 2.4 гуми ... сърцето ми се къса.
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот bronc » Съб Май 19, 2012 11:37 am

@MAN6 - е поне ти го включват да видиш дали работи :D А и с ел. уредите пак можеш да разбереш повече от характеристиките и форумите :) А от продавач-"консултанта", че не съм доволен, определено не съм. :)

@mrdaka - ех, да можех и аз така да отида да хвърля 7,000EUR без да ми мигне окото :clap:
bronc

Мнениеот papi007 » Съб Май 19, 2012 11:47 am

А да не дават...
В Лондон , Evans Cycles колело за мисля че 1000 паунда тогава, ми го дадоха като пич да си джиткам с него из Лондон.
Вярно че преди това си бях купил вилка и други неща за половината от цената на колелото, но така или иначе там е фраш с камери и дори и да решиш да кръшнеш, все ще те намерят, пък и до колкото знам, там полицията си върши работата.
Ето новата процедура , която предлагат : http://www.evanscycles.com/help/test-ride-policy

Докато тук, когато исках да отида да тествам планинското колело, ги питах срещу лична карта става ли, в съответния магазин ми отвориха чекмеджето където имаше 2 лични карти, с думите " за съжаление имаме 2 от хора които искаха да пробват шапка и нещо друго, не можем да си позволил колело за 800 лева да изчезне , защото загубите ни няма да са никак малки" . И напълно ги разбирам хората.
Така че ако отидеш с пълната сума като гарант, и говориш с човека, се съмнявам да ти откаже дори и 30 минутно кръгче.

А относно размер на рамка:
http://www.evanscycles.com/help/bike-sizing

Успех и дано направиш правилния избор :agree:

Best wishes , papi007 :wavey:
Аватар
papi007

Мнениеот Inzagi » Съб Май 19, 2012 12:29 pm

А всъшност кои модели си харесал на Drag, има доста голям избор от марки и за тези пари предполагам може да си вземеш RAM Scott или Specialized ,ако не държиш точно да е Drag ,даже докато пиша това гледам отгоре една реклама на shockblaze, тези колеца на жило в магазина Maxbike също изглеждат доста приятно
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот bronc » Съб Май 19, 2012 12:52 pm

Cruiser 28
bronc

Мнениеот qwerty42 » Съб Май 19, 2012 1:07 pm

Не знам за вас, но аз в големия Maxcom в Пловдив помолих за едно кръгче и ми дадоха да го врътна даже пред магазина. Не е улица, но са плочки, прах... същата работа. И съвсем реално впечатление им бях оставил, че ще купувам колело, но не веднага, а в близките дни, и сега просто пробвам и евентуално мога да купя от тях. Все пак ми дадоха да го пробвам... Да, не се качих на Evo-то за 7000 лева, пробвах Ферини R3, но принципът е същия. За съжаление, фирмени магазини, където имат доста бройки, има само в Пловдив, София и Варна...
На раздел "дилъри" в сайта им, пише следното за Русе:

Велона
ул. "Проф. Михаил Арнаудов"№ 2 / Търговия на едро
082/84 44 81
Склад Русе
0888 80 02 45

Пробвай там, ако искаш :?
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот bronc » Съб Май 19, 2012 1:19 pm

Гледаш дилърите на Крос и другите марки на Maxcom, а велосипедът, който ме интересува е Драг :) Благодаря все пак!
bronc

Мнениеот Анелия » Съб Май 19, 2012 9:56 pm

Когато за пръв път си купувах колело, нищичко не разбирах нито от рамки, нито от вилки, нищо. Отидох в магазина с препоъка от познат и ми позволиха да побвам въпросното колело в двора на магазина. Не съм го карала (няма място), просто се качих върху него. Ами веднага усетих, че Drag One не е моята рамка и колело. После пробвах по същия начин Drag Hacker и тъй като ми беше удобно и по мярка, взех него. Нито веднъж не съжалих за избора си, все още го карам за тренировъчно колело през зимата.
Останалите ми колелета, вече доста над бюджет 300 лв. съм си ги поръчвала онлайн. Знаех какво исках, поръчах, сглобиха ми, карам. Човек трябва да си вземе правилния размер рамка и от там нататък само да наглася останалите компоненти.
"На Запад" знам, че съществува услугата Bike Fit и срещу няколко стотин долара ти настройват колелцето да ти залепне. Особено е важно за състезатели, при които всеки един милиметър нещо нерегулирано може да доведе до загуба на ценни секунди. Но не го правят само елитни състезатели, доста хора държат на това колелото да им е максимално удобно.
Мисля, че "разочарование" е твърде силна емоция, която изпитваш и просто отиди и си купи колело, което ще обичаш и караш.
Аватар
Анелия

Мнениеот Sartor » Съб Май 19, 2012 10:22 pm

Мога да споделя в Дания как беше - отивам в магазина, оставям шофьорска книжка (да, българска шофьорска книжка) или студентска карта или имат едни жълти карти (електронен паспорт) и след това взимам някое колело и излизам. Мога цял ден да съм с него.

След това ако има сериозни следи от употреба - надраскано или не дай си боже нещо накривено, тогава си плащам. Никакъв проблем няма с мръсни гуми и т.н. Всеки ден момчетата миеха изтестваните колела и ги смазваха.

Все пак това в България не е особено приложимо - байк магазините нямат толкова големи приходи, че да си позволят такива неща. Момчетата и момичетата имат достатъчно работа, че и да се занимават в извън работно време с почистване и смазване на някой байк, който просто някой може да е решил да го покара един следобяд.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот fall_out » Нед Май 20, 2012 6:51 am

Е па я си поръчах моето по нет-а, без изобщо да съм се качвал и тогава струваше 900лв. Не съм имал(нямам) проблеми защото знаех какъв размер ми трябва.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот dob111 » Нед Май 20, 2012 8:54 am

Анелия написа:"На Запад" знам, че съществува услугата Bike Fit и срещу няколко стотин долара ти настройват колелцето да ти залепне. Особено е важно за състезатели, при които всеки един милиметър нещо нерегулирано може да доведе до загуба на ценни секунди.

Страхотна услуга е тази Bike Fit. Правилно настроеният и оразмерен велосипед е важен не само за състезания. При едно несъстезателно, но сериозно и дълго каране също всеки няколко милиметра се усещат много силно. Също така за здравето размерите имат значение.
Няколко стотин долара(евро) си е сериозна сума по нашите географски ширини за консултантска услуга от този род, и подобна услуга на пръв поглед е скъпа, но след след няколко смени на неправилни компоненти висок клас накрая може да излезе евтина.
:beer:
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот axelmax » Нед Май 20, 2012 10:51 am

Ако разбираше или продавачът е компетентен и му гласуваш доверие проблем с избора няма да имаш. Велосипед се избира на база на нужната ти експлоатация, размер на рамката, и цялостен монтаж (гуми,грипове,седалка....... са базови и за един клас велосипеди са почти идентични ,така че те се избират само по списък). По колелото има доста настройки, за да пасне лично на теб. Две рамки от един размер могат да са доста различни -разлика в геометрията. Така,че малко се образовай ,за да няма изненади дори след тестово каране.

@Vasi- понеже работи като Т. представител и се срещаш с едрови клиенти представата ти е такава. И като смяташ ,че не е нужно да се обосноваш си мълчи, мълчи. Ако ти харесва да купуваш мострите по магазините твое решение. Купувал ли си мострена пералня или хладилник? Вратите им стават на нищо,докато за хладилника е важно да се види ,пералните не го разбирам (затова са с по-ниска цена). Да един велосипед едва ли ,че се амортизира кой знае колко ,но като си купувам велосипед искам да няма следи от каране може.
Начинът, по който ми пишеше (ми говориш) си е чисто заяждане, че си щял да покажеш нещо на някого не ме интересува!
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Vasi » Нед Май 20, 2012 2:20 pm

Както казах не се заяждам а говоря на база факти.

Магазина, от който аз си купих моето колело лично съм виждал как дават на хората, които проявяват интерес да тестват велосипеда да се качат на него и да направят няколко кръгчета и то не велосипеди за по 300,400,500лв, ами с по още една нула отзад. А съответните хора, които работят там са супер точни и коректни няма да споменавам имена и прочие да не излиза, че им правя реклама, но точно за това си купих колело от тях, защото ме спечелиха като клиент (с отношението си) можех да си купя колело от сума ти др. марки/фирми и т.н. (Този, които е добре обгрижен, е истински доволен клиент.) Ако съответният: bronc беше по-добре обслужен вече сигурно ще ше да се радва на новото си колело! (Поне аз лично не познавам клиент, който да е недоволен от доброто обслужване на продавач консултанта.)
Както казах това си е изцяло и само в минус на съответния магазин и на техния продавач... (А колкото до моята работа то се срещам само с хора, с които работим от години и не работя за някоя фирма, а за моята.) :)

axelmax написа: но като си купувам велосипед искам да няма следи от каране

Всяка една стока независимо каква е имала пряк допир с други хора (по един или друг начин било то като експлоатация или не) преди да се продаде, а колкото до колелата смятам, че това е само в плюс да можеш да се качиш и да пробваш съответното колело.
Аватар
Vasi

Рейтинг: 1172

Мнениеот dudelgrincen » Нед Май 20, 2012 4:42 pm

Няма какво да се разочароваш :) , и хората от Дими байк са си прави, че не са ти го дали. Не те знаят какъв си, защо да го поемат този риск..
Ако искаш да тестваш за по-дълъг период купи го карай 5 дена и ако не ти хареса можеш да го върнеш и да си поискаш парите.
Според българското законодателство можеш да върнеш един продукт до 7 дена след закупуването му, ако не е с нарушена цялост и разполагаш с касовата бележка...
Успех с покупката :agree:
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот PtD » Нед Май 20, 2012 9:37 pm

dudelgrincen написа:... ако не е с нарушена цялост ...

Toва е доста разтегливо понятие. Ако гумите не са чисто нови (а те няма как да са, след като си го карал 2-3 дни), това нарушена цялост ли е?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bronc » Нед Май 20, 2012 10:59 pm

Ми аз съм готов да му оставя примерно 200 кинта и личната си карта, и моя байк. Ама той да ми е предложил някакви варианти въобще? Здраве да е.. Благодаря на всички още веднъж!
bronc

Следваща

Назад към Общ форум