Какво е имало преди Вселената и Големия взрив?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Какво е имало преди Вселената и Големия взрив?

Мнениеот breaker » Вто Май 22, 2012 12:48 pm

Търсих доста информация, четох много, но така и не намерих хипотезии какво е имало преди Големия взрив (ако е съществувал). Някои казват, че материя и антиматерия са се сблъскали, но откъде са произлезли те? :dontknow: Не мога да си представя как от НИЩОТО (дори не е било сигурно и тъмнина-просто не може да се опише) се е получило НЕЩО- Големият взрив, Вселената. :dontknow: Моля, ако някой има някакви хипотезии, предположения, да сподели какво е било в нищото и как се е получило нещо. Мисля, че тази тема е много трудна за обяснение и скоро човечеството няма да достигне до нейния отговор, но може някой с по-голямо въображение да помогне.
Аватар
breaker

Рейтинг: 1127

Re: Какво е имало преди Вселената и Големия взрив?

Мнениеот Gasolin » Вто Май 22, 2012 12:54 pm

Първо на първо, никой не е доказал, че въобще е имало голям взрив. Ако са ни верни предположенията обаче, е имало друга вселена като нашата, която се е смалила ужасно много, след което последният атом (?) на старата е гръмнал и се е зародила нашата "растяща" вселена. Рано или късно нашият космос ще спре да расте и отново ще започне да се смалява, стигайки до компресираната си версия, пак ще се разархвира (гръмне) и така во веки веков. Това всичко ми се струва изключително изсмукано от пръстите, но май, май е единственото, с което разполагаме.
Аватар
Gasolin

Рейтинг: 1271

Мнениеот breaker » Вто Май 22, 2012 1:08 pm

Gasolin написа:Първо на първо, никой не е доказал, че въобще е имало голям взрив. Ако са ни верни предположенията обаче, е имало друга вселена като нашата, която се е смалила ужасно много, след което последният атом (?) на старата е гръмнал и се е зародила нашата "растяща" вселена. Рано или късно нашият космос ще спре да расте и отново ще започне да се смалява, стигайки до компресираната си версия, пак ще се разархвира (гръмне) и така во веки веков. Това всичко ми се струва изключително изсмукано от пръстите, но май, май е единственото, с което разполагаме.

Да, но какво е имало тогава преди тази друга вселена? :dontknow: Започват безкрайна верига с незнайни отговори. Това НИЩО, което го е имало, мога да си го представя само с усещането на човек преди да се роди, докато е умрял и докато спи. :bigeyes: Супер интересен ми е този въпрос... самото начало...
Аватар
breaker

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Май 22, 2012 1:55 pm

Автор Грег Беър - ЕОН и после Вечност ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Antares » Вто Май 22, 2012 4:34 pm

- What happened before the big bang?
- The big foreplay, apparently...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Esoteric » Вто Май 22, 2012 6:00 pm

breaker написа:Да, но какво е имало тогава преди тази друга вселена? :dontknow: Започват безкрайна верига с незнайни отговори. Това НИЩО, което го е имало, мога да си го представя само с усещането на човек преди да се роди, докато е умрял и докато спи. :bigeyes: Супер интересен ми е този въпрос... самото начало...

ти какво точно искаш да ти бъде отговорено?
има безкраен обем литература в интернет и на пазара, има и филми и общо взето всичко, до което е достигнала науката, може да бъде намерено. стига само да проявиш маааааалко желание, а не да чакаш на готово някой да ти отговаря изчерпателно и задоволително на въпросите.
:beer:
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот breaker » Вто Май 22, 2012 6:14 pm

Esoteric написа:
breaker написа:Да, но какво е имало тогава преди тази друга вселена? :dontknow: Започват безкрайна верига с незнайни отговори. Това НИЩО, което го е имало, мога да си го представя само с усещането на човек преди да се роди, докато е умрял и докато спи. :bigeyes: Супер интересен ми е този въпрос... самото начало...

има безкраен обем литература в интернет и на пазара, има и филми и общо взето всичко, до което е достигнала науката, може да бъде намерено. стига само да проявиш маааааалко желание, а не да чакаш на готово някой да ти отговаря изчерпателно и задоволително на въпросите.

Чел съм информация в интернета. Такива книги едва ли ще си купя, защото са писани от физици за хора, които се занимават с това, а аз нищо няма да разбера. Просто искам накратко да видя какви теории може да има, а пък някой с въображението си и малко знания може да предположи какво е имало. Лошото е, че няма как да се отговори на този въпрос, дори не можем да си го представим.
Аватар
breaker

Мнениеот Yavkata » Вто Май 22, 2012 6:49 pm

"В началото бе Словото...."
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот xxbtwxx » Вто Май 22, 2012 6:54 pm

Имаш една нула нали така?

И 0=+1+(-1)
нали така?

Ако кажем, че една частица материя е Х и е равна на +1
То антиматерията е У и е равна на -1

Когато ги съберем става пак нула.
Нали така?

Да си представим нищото, от него непрекъснато може да се получава материя и антиматерия, нали така? Следваме примера с нулата.
Да, но при сблъсъка се отделя енергия, която в един момент достига върхова точка и експлодира. Поради високата температура и налягане, енергията се превръща в материя и бам, ето ти вселена. :)

П.П Към явката, да бозоните са си комуникирали :)
xxbtwxx

Рейтинг: 1140

Мнениеот skiman » Вто Май 22, 2012 7:00 pm

breaker написа:Да, но какво е имало тогава преди тази друга вселена? ... самото начало...

Чък Норис.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Antares » Вто Май 22, 2012 7:25 pm

Една теория - едно космическо яйце. Кой го е снесъл не се знае. Ма оно 'зело че избухнало.
Втора теория - нямало е нищо. Харабия, съвсем нищо.
Трета теория - имало е Господ. Опа, това е митология.
Четвърта теория - вж теорията за пулсираща вселена - вселената се свива, свива, свива, става на студентско портмоне и пляс - избухва и почва да се разширява обратно.

Т'ва е тема, с която толкова се спекулира, че не е истина. Можеш да намериш стотици книги. И без да прочетеш - трудна работа. Във "Въведение в науката, физични науки" на Айзък Азимов има малко по-синтезирана информация. И е писана за хора, дето ги мързи да се опитат да разберат написаното. Да не кажа идиоти, че барем нЕкой се обиди...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот xcII » Вто Май 22, 2012 9:13 pm

Македонци. На едно drum & base парти небрежно хвърлена и незагасена цигара.. As simple as that :smokin:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот Esoteric » Вто Май 22, 2012 10:27 pm

breaker написа:
Esoteric написа:

Чел съм информация в интернета. Такива книги едва ли ще си купя, защото са писани от физици за хора, които се занимават с това, а аз нищо няма да разбера. Просто искам накратко да видя какви теории може да има, а пък някой с въображението си и малко знания може да предположи какво е имало. Лошото е, че няма как да се отговори на този въпрос, дори не можем да си го представим.

аз ти препоръчвам ей тая книга - http://old.inrne.bas.bg/wop/ARCHIVE/wop ... 0Alisa.htm
това ти е базата, от физици за лаици. после почваш да надграждаш знания. както с колелото - купуваш и ъпгрейдваш.
защото, ако някой седне така да ти обяснява, нищо няма да вденеш.
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот subritual » Вто Май 22, 2012 11:02 pm

Това е въпрос, на когото само боговете могат да отговорят.Засега.
Хубаво е, че науката се развива.Че хората си задават такива въпроси.Но и нова тежка задача иде- информационна боза.
Ето една малка част от нея http://vbox7.com/play:56f4b6cc01
Аватар
subritual

Мнениеот nikkin » Сря Май 23, 2012 12:22 am

Най-логичната теория която съм чувал, лично за мен е свързана с трансцендентната наука. Накратко - няма как от абсолютно нищо да се появи всичко. Единственият начин е някой да го създаде. Личност, разум. Добре, обаче кой е създал тази личност, този разум? Самосъздал се е. Знам как звучи това, но цял живот съм търсил теорий и варианти и това е най-приемливото за сега. Разбира се тука нещата отиват към варианта за съществуването на личност създател - Бог, което само по себе си отказва доста хора да търсят в тази посока. Но нещата просто няма как да са случайни... Както е писал Явката: "В началото бе Словото..."
Аватар
nikkin

Рейтинг: 1185

Мнениеот pascoff » Сря Май 23, 2012 9:41 am

Интересно, интересно ... най-логичното обяснение за мен е свързано с теорията за микро и макро космоса. Нашата вселена, галактика и тн. са част от нещо по-голямо, както атомите или клетките в тялото ни са част от нещо по-голямо. Може нашата вселена да е просто един атом от нечия клетка, който се е появил при поредното делене :) Същевременно в нашите клетки, атомите може да са други галактики, в които съществуват форми на живот, които също се чудят от къде са се пръкнали и какво е това "нещо", което е извън техните граници на знания и въображение :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот xxbtwxx » Сря Май 23, 2012 10:57 am

pascoff написа:Интересно, интересно ... най-логичното обяснение за мен е свързано с теорията за микро и макро космоса. Нашата вселена, галактика и тн. са част от нещо по-голямо, както атомите или клетките в тялото ни са част от нещо по-голямо. Може нашата вселена да е просто един атом от нечия клетка, който се е появил при поредното делене :) Същевременно в нашите клетки, атомите може да са други галактики, в които съществуват форми на живот, които също се чудят от къде са се пръкнали и какво е това "нещо", което е извън техните граници на знания и въображение :)

Пра тази теория пак остава въпроса, от къде се е появил другия свят, та ние да сме част от него?
xxbtwxx

Рейтинг: 1140

Мнениеот Antares » Сря Май 23, 2012 11:03 am

Всеки отговор, отваря още сума ти въпроси.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот dob111 » Сря Май 23, 2012 1:08 pm

Попитали Бог какво е имало преди Големия взрив, а Той отговорил "За тези, които задават подобен род въпроси съм създал специален кръг от Ада, в който душите им ще започват да се терзаят още приживе..." :nuts:

А сериозно - науката казва, че няма преди Големия взрив. С Големия взрив се раждат и времето и пространството. Така че, колкото и тъпо да ни звучи от гледна точна ежедневното ни възприемане за света - няма "преди", няма "къде" преди Големия взрив. Защо е така - защото така казват диференциалите и интегралите. Дали е така - може би, защото много неща, които математиката е казала и са свързани с Големия взрив се потвърждават като истина. Например относителността на времето и пространството. GPS системите вземат предвид резултатите на тази относителност, за да бъдат правилно калибрирани.

"Не, не ми харесва
този свят
и изобщо не съм съгласен"-
Каза ми веднъж Райчо ядосан
И отпи от бутилката с гроздова.
http://www.youtube.com/watch?v=-rdtuEbzOBo
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот PtD » Сря Май 23, 2012 1:54 pm

dob111 написа:А сериозно - науката казва, че няма преди Големия взрив.

Източник на тази информация ще приведеш ли?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот dob111 » Сря Май 23, 2012 2:26 pm

PtD написа:
dob111 написа:А сериозно - науката казва, че няма преди Големия взрив.

Източник на тази информация ще приведеш ли?

Така разказват водещи физици във филмите на Нешанъл Джиографик и Дискавъри. Така пишеше и в учебника ми по Физика за незнам си кой клас. Ние като не-физици можем да бъдем слушатели и философи, ако имаме желанието да бъдем такива. :D
Аватар
dob111

Мнениеот PtD » Сря Май 23, 2012 2:29 pm

T.e. нищо конкретно? Така си и мислех :)
Аватар
PtD

Мнениеот breaker » Сря Май 23, 2012 4:06 pm

PtD написа:T.e. нищо конкретно? Така си и мислех :)

Еми от самото начало явно наистина е било нищо. И преди големия взрив да е имало нещо, и преди това, накрая се стига до самото начало-нищото, но едва ли някой може да си обясни как от него се е получило нещо. :dontknow:
Аватар
breaker

Мнениеот PtD » Сря Май 23, 2012 6:15 pm

Много е забавно как употребявате "явно", "наистина" и други такива термини. :wavey: Много е научно! :smash:
Аватар
PtD

Мнениеот did » Сря Май 23, 2012 6:27 pm

Аз пък искам някой да ми дефинира "нищо" :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот cvb » Сря Май 23, 2012 6:33 pm

с каква скорост се върти тази част от ръкава на галактиката ни-тоест ние... :banghead: :magnify: :smash:
subritual написа:Това е въпрос, на когото само боговете могат да отговорят.Засега.
Хубаво е, че науката се развива.Че хората си задават такива въпроси.Но и нова тежка задача иде- информационна боза.
Ето една малка част от нея http://vbox7.com/play:56f4b6cc01
майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот xcII » Сря Май 23, 2012 6:43 pm

@dob111
А сериозно - науката казва, че няма преди Големия взрив.

Според мен, науката към момента, не казва че "няма" нищо преди Големия Взрив ("Big Bang", BB за краткост по-долу), а че няма грам-чонг идея какво е имало (така де, как се мери "нищо", некак си не е научному :) )! Именно поради това, авторът на темата, съвсем уместно е повдигнал този въпрос! :bowdown: :bowdown: :bowdown:

За протокола и за да се намали офтопика, ще се опитам да резюмирам до момента основните изказани хипотези какво е имало преди BB:

1) Бог (@Yavkata)
2) Любовна предигра (@Antares)
3) Чък Норис (@skiman)
4) Македонци, парти, незагасена цигара( :smokin: )

Дотук ми се струва, че хипотеза 2) и 3) безпроблемно се вписват в хипотеза 4). :8D: Аз с нетърпение чакам още други хипотези, но конкретно на въпроса за преди BB, както @breaker е попитал в заглавието на темата!

Иначе какво се случва след BB, то аз се ограмотих (тригнат от темата) по диагонала с това четиво за лаици от експерти на НАСА :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот did » Сря Май 23, 2012 7:00 pm

xcII написа:какво е имало преди BB: ...

Всички знаят, че преди Бойко Борисов не имало нищо!

Всъщност, какво значи "имало"?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот xcII » Сря Май 23, 2012 7:06 pm

did написа:
xcII написа:какво е имало преди BB: ...

Всички знаят, че преди Бойко Борисов не имало нищо!

Всъщност, какво значи "имало"?

Mom, what has been before Present?
Past, my dear.
But what was before Past?
Past Perfect, my hunny-bunny.
And before that ???
Go ride your bike, will yoU? :D :agree:

ed.:
Аз пък искам някой да ми дефинира "нищо" :D

"Нищо" е онази субстанция, от която Алхимиците са се пробвали през вековете да направят "Боза". Като цяло, даже и на най-великите Алхимици в миналото не им се е отдало, докато не са били измислени интернет Форумите!.. :P
Аватар
xcII

Мнениеот dob111 » Сря Май 23, 2012 7:36 pm

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0% ... 1.82.D0.B5
Ето тука пише, че тия чудесии, които "съществуват" за нас чрез формулите са налице и в GPS системите.
XCII - напротив, науката казва, че няма преди - поне аз така съм гледал и разбрал. Поствай материали и на български, ако имаш възможност, въпреки, че е ясно, че на английски(т.е. в оригинал в повечето случаи) са много повече и по-точни.
Аватар
dob111

Следваща

Назад към Други