Какво е имало преди Вселената и Големия взрив?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Какво е имало преди Вселената и Големия взрив?

Мнениеот xcII » Сря Май 23, 2012 7:57 pm

:offtopic:
dob111 написа:...
XCII - напротив, науката казва, че няма преди - поне аз така съм гледал и разбрал. Поствай материали и на български, ако имаш възможност, въпреки, че е ясно, че на английски(т.е. в оригинал в повечето случаи) са много повече и по-точни.

Приемам бележката и винаги когато мога давам източници на български, защото все пак това български форум. В случия обаче, подобно и на други теми, английските източници са по-лесно намираеми в интернет, а и от БАН не си дават мно-мно зор да опишат нещата за такива като мен, а когато го правят, нескопосно са го преписали (вж. тема "Шистов газ", напр.)

Накрая, вярваш ли на GPS, като абсолютната истина на колко метра надморска височина се намираш? :look:

:offtopic:

ed. Онтопик, за да подкрепя думите си, че науката си нема и идея... Съжалявам, не е на български:

"What happened before the Big Bang? The conventional answer to that question is usually, “There is no such thing as ‘before the Big Bang.’” That’s the event that started it all. But the right answer, says physicist Sean Carroll, is, “We just don’t know.” източник: Thinking About Time Before the Big Bang

Кой пък е тоя Sean Carroll, та да ми обяснява за височината на Витоша и дълбочината на Искър-а??? -> CV на Sean M. Carroll
Последна промяна xcII на Сря Май 23, 2012 8:38 pm, променена общо 4 пъти
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот breaker » Сря Май 23, 2012 8:07 pm

Всичката тази необятна шир, всъщност е плод на човешкия мозък, и според мен мозъка, и "вселената" са едно и също или.. съответно ние сме неразделна част от вселента, и тя е част от нас.. с еднакви пропорции. Повечето теории ни карат да се чувстваме незначителни спрямо огромната вселенa, но аз не съм съгласен.. мащаба е сходен. Може да се забележи, че неврон в човешкия мозък и съвкупност от галактики си приличат.
http://vbox7.com/play:56f4b6cc01&r=emb Малко невероятно звучи да има такава връзка между невроните в мозъка и съвкупността от галактиките в нашата вселена. Както всеки електрон се върти около атома си И всяка планета се върти около своето слънце, също и луните на планетите се въртят около тях. Оказа се, че планетите, както и електроните на атомите не се ВЪРТЯТ във кръг!
Те се въртят в една СПИРАЛА! Както и нашето ДНК!

Също е любопитно това:
Има ли паралелна Вселена:
Част 1: http://vbox7.com/play:a10ae9636a&r=emb
Част 2: http://vbox7.com/play:d019816b33&r=emb
Аватар
breaker

Рейтинг: 1127

Мнениеот taurus13 » Сря Май 23, 2012 8:48 pm

Чакай сега, ние първо не сме наясно какво има сега, та сме се замислили какво е било преди. Ами ако "сега-то" се окаже много по-различно от това което ние възприемаме. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcII » Сря Май 23, 2012 9:16 pm

Интро (Увод):
Наскоро (в последните 10-ина дена), за мой късмет гледках по bTV "Man in Black"! Ами кво да Ви кажа "колеги" (ай по-добре "съфорумци", щото колеги не ме кефи ама хич и ми навява на една песен), тва е гениален филм, просто се
чудя как съм го игнорнал до момента! :banghead:

Ами в този филм има отговори на толкова много въпроси, но даже и там не се опитват да дадат отговор на трудния въпрос, който @breaker е поставил в темата. Ами ето какво казват специалистите по въпроса:

Beatrice: Edgar, what on earth was that?
Edgar: [Bug in disguise] Sugar...
Beatrice: I've never seen sugar do that.
Edgar: Give me... sugar... in water.

Един вид, и те си немат на идея! Демек, въпроса си го бива и отговора не дебне отникъде наблизо :smash:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот Wizzard » Сря Май 23, 2012 9:37 pm

Отговора е 42!!!
:nuts:
Аватар
Wizzard

Рейтинг: 1363

Мнениеот Esoteric » Сря Май 23, 2012 10:02 pm

в тая тема има мат'риал! усещам го. :popcorn:

аз лично съм изчел два вагона с книги по въпроса и в резултат кашата в главата ми преля от супника.
единственото нещо, което разбрах е, че никой не знае нищо със сто процентова сигурност. всичко е само в сферата на догадки, теории и малко математика.

иначе, евала на автора, че оценява съфорумците толкова високо, питайки ги нещо такова! :D

:beer:
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот xcII » Сря Май 23, 2012 10:16 pm

Esoteric написа:в тая тема има мат'риал! усещам го. :popcorn:

...и малко математика.:

така си е, математиката не е много, но матриал за въображение си има... :lol:
Аватар
xcII

Мнениеот Сашо » Сря Май 23, 2012 10:51 pm

Да се разбере какво е имало преди Големия взрив е извън възможностите на познанието. Но все пак може да се предполага. Най-модерна в момента е така наречената "Струнна теория", според която съществуват много измерения или най-малко две. Съставени от материя и антиматерия. Та от време на време те се допират и се получават големи взривове и всичко започва отначало. Теорията за измеренията обяснява до някъде и наличието на "тъмната материя" в космоса и парадокса на "убийството на дядото" при пътуване във времето.
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот did » Сря Май 23, 2012 10:56 pm

xcII написа:така си е, математиката не е много... :lol:

Така де. Теорията е ясна. Ся остава някой да разпише хамилтониана на Вселената :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Сря Май 23, 2012 10:58 pm

Какво ще рече „съществуват много измерения или най-малко две“? Та на нас са ни познати поне четири измерения ;) И как така измерения се допират?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот nikkin » Сря Май 23, 2012 11:19 pm

Да, интересна темичка и много любопитни отговори и теорий :) Да не повярва човек че сме MTB - форум :D:D:D
@pascoff - това със мащаба на атомите и вселена във вселената и на мен ми е любима теория!

Ето какво пише в писанията, преди 7-те дни в които Бог е създал света, според една книжка която ми попадна наскоро, но съм чел само в началото: "Тракийските Хроники" III. Книгата Атам (или Космогонията на Първия Човек - от Ситарих) Corpus Genesis Mundi - Liber Adam et Eva id est Atam

Глава 1

1. В началото нямаше каквото и да е нещо. Имаше само един. И нямаше нищо, което този Един да имаше, освен Всичкото в Себе Си. Защото Той беше Всичкото.
2. Нямаше време, нямаше място, нямаше глас, нямаше звук, нямаше лъч, нямаше нищо, но Единият. А Единият нямаше даже име, защото никой никога не Го беше повикал по име, понеже нямаше никой, който да повиква, и нямаше нищо, което да бъде повикано, и нямаше език, на който да бъде повикано, нито звук, с който да бъде призовано, нито образ, с който да се яви.
3. И този Един - от Него е всичко, което стана, защото Той пожела да стане...

и след това започва сътворението. Интересно е обаче че тези неща са вълнували предците ни още преди 5-6000 години и те също са имали доста дълбоки разсъждения в областта! Явно са знаели неща които ние днес "преоткриваме" покрай технологията и развитието на науката като цяло. А и кой знае колко повече, само помислете едни пирамиди как са строени с точни мерки, ъгли, пропорций, с не до там ясно за нас предназначение и то без GPS, машини и компютри... Стоунхендж също... доста мистерий има от древния свят които говорят за едно загубено знание.
Аватар
nikkin

Рейтинг: 1185

Мнениеот dob111 » Чет Май 24, 2012 12:06 am

Черна дупка ---->
1/х, когато х се приближава неограничено към 0 със стойности по-големи от 0.
Е, не точно това, но подобно нещо... :D
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот xcII » Чет Май 24, 2012 12:21 am

Черна дупка ----

имаше едно филмче на чичи Уди Алън, не се сещам за заглавието, но аз оттам за пръв път проникнах в смисъла (философския де) на "черната дупка"..

Хора, тва е въпрос за Нобелова награда, изкарайте мисленето си вън от Шиманото, да не ви е Срам дори, просто дръпнете шалтера и си пуснете прахосмукачката в Ушите! След тва, внимателно изстръскайте торбичката през О-обрания филтер и споделете! :agree:

ed. Темата поставя най-добрият въпрос, който аз съм срещал тук! :smash:
Аватар
xcII

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Май 24, 2012 8:42 am

Уместен и напълно подходящ за байкарски форум въпрос, братко, мойте поздравления!!! Според писмени източници с над 25-вековна история, точно преди ГВ е имало две думи: "Некой да светне ламбата, бе!" Четете Библията, приятели!!! :praying:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот did » Чет Май 24, 2012 9:07 am

breaker написа:какво е имало преди Големия взрив

Имало е предвселенски китайци, които са правили реплика на адронен колайдер, построен от предвселенски швейцарци.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот fall_out » Чет Май 24, 2012 10:22 am

Познанията за вселената са ни толкова изчерпателни, колкото и за плоската земя през средновековието. Те и за земята не се различават много от тогава.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот Alpina » Чет Май 24, 2012 10:24 am

Имало е по-малък, неуспешен взрив. Та се е наложило втори опит...

Но и преди и сега - основно има едно голямо нищо...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Esoteric » Чет Май 24, 2012 10:30 am

и да не забравяме, че във вселената има безкраен брой звезди и краен брой живи същества. за да получим средната концентрация на живот във вселената, трябва да разделим броя на живите същества на броя звезди във вселената.
математиката ни казва, че когато се дели на безкрайност се получава нула. тоест, концентрацията на живот във вселената е нула. тоест, във вселената няма живи същества. следователно, ако случайно срещнете някое живо същество, трябва да знаете, че то е само плод на въображението ви! :D
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Мнениеот PtD » Чет Май 24, 2012 10:54 am

Esoteric написа:и да не забравяме, че във вселената има безкраен брой звезди и краен брой живи същества.

Интересно, интересно. Значи има безкраен брой звезди с небезкрайно малки размери, в една вселена, която е също с краен размер. :nuts: :nuts: :nuts:

А тия безкрайно много звезди дали поне са изброимо много? :lol2: :lol2: :lol2:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот cvb » Чет Май 24, 2012 11:28 am

майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот Alpina » Чет Май 24, 2012 3:09 pm

PtD, не създавай само смут... те (звездите във вселената) са просто крайно безкрайни...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Esoteric » Чет Май 24, 2012 7:19 pm

Alpina написа: крайно безкрайни...

тоя термин не го бях чувал. :D
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Мнениеот PtD » Пет Май 25, 2012 1:34 am

Esoteric написа:

Абе пак е по-добре от безкрайно крайни!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот mita4eee » Пет Май 25, 2012 2:36 am

ето тука можете да си дърпате наволя http://kolibka.com/2.html
mita4eee

Рейтинг: 1200

Мнениеот Alpina » Пет Май 25, 2012 9:37 am

Esoteric написа:

Интересно, след като в предишния ти пост ни даваше някаква формула, плод на въображението ти, която съдържаше такова определение.
Но наистина е по-добре от безкрайно крайни... че тогава... не ми се мисли тогава... то по принцип не не ми се мисли... :popcorn:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Esoteric » Пет Май 25, 2012 5:49 pm

Alpina написа:
Esoteric написа:

Интересно, след като в предишния ти пост ни даваше някаква формула, плод на въображението ти, която съдържаше такова определение.
Но наистина е по-добре от безкрайно крайни... че тогава... не ми се мисли тогава... то по принцип не не ми се мисли... :popcorn:

ааа... неееее... това не е моето въображение...
айде да видим кой ще познае чие е. :D

две бири награда!
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Мнениеот Yavkata » Пет Май 25, 2012 6:06 pm

Предполагам цитираш Дъглас Адамс, но естествено и той не е първоисточника на тази теория(филосовска школа) ;)
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Esoteric » Пет Май 25, 2012 7:07 pm

да не задълбавмаме прекално, че ше стане ужас. ;)
имаш 2 бири от мен! само кажи кога и къде искаш да ги изпиеш. :beer:
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Мнениеот cvb » Пет Май 25, 2012 8:38 pm

Изображение
майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот xcII » Пет Май 25, 2012 10:23 pm

Какво е имало преди BB(ГВ)?
Нещо.
Какво е имало преди това нещо?
Нещо друго.
Какво е имало преди това нещо друго?
Нещо по-друго.
Какво е имало .. и т.н.

По индукция (изхождайки от аксиомата, че от "нищо" не става "нещо"), следва че винаги е съществувало "нещо"!
Нека го наречем "безкрайност". Всички приемат "-/+" безкрайност, що просто не приемем, че времето е изоморфно на реалната ос и че на всеки BB има я жена я македонец (напоследък чета по диагонала нашта по-нова история, даже и комунистите не могат да надминат македонците по bang-bang афери..)? :bigeyes: :smokin:
Последна промяна xcII на Пет Май 25, 2012 10:35 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
xcII

ПредишнаСледваща

Назад към Други