Помощ при избор на първи MTB.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ при избор на първи MTB.

Мнениеот parradoxz » Чет Май 24, 2012 11:12 pm

Здравейте. От известно време се каня да си взема планинско колело и ако можете да ми ослужите с някой друг съвет, ще съм ви безкрайно благодарен. В общи линии ще използвам колелото за разходки по черни пътища, ако мога така да се изразя. Търся нещо от начален клас, до около 500-550 лв., което да издържа на по бързи-спускания, някое друго малко скокче, разбирасе и ръбести камъчета, като цяло нищо по-сериозно.Разгледах малко и видях, че ДРАГ и СПРИНТ(тук там и КРОСС) имат повечко велосипеди в този ценови диапазон, но ми хареса и рамката Дартмоор хорнет 12. Та се чудя ако взема рамката Дартмоор, и що годе стойностни части ще мога ли евентуално да се вместя в 600-650лв. Виждам, че тегло и ръст също са важни, така че ако е от значение, моите мерки са: височина около 1м83см и тегло около 80кг. Та, ще съм благодарен ако ми дадете предложения за "цял" велосипед то 500-550лв. и евентуално някаква "конфигурация" с рамка Дартмоор до 600-650лв.(евентуално 700лв.) и някой друг съвет към какво да се насоча.
Благодаря предварително. :)
parradoxz

Рейтинг: 1200

Re: Помощ при избор на първи MTB.

Мнениеот mrdaka » Пет Май 25, 2012 1:02 am

Не искам да ти секвам мечтите, ама Дартмура ще стъпи над 1500 лв, ако искаш смислени части. :lol: 350 лв е само рамката, чашките за нея са минимум 70 лв, сглабянето на цяло колело също е услуга която се плаща, жила брони и т.н. отиваш на 450 минимум, т.е остават 200 лв за вилка, кормило, скоба, седалка, лапа, курбели, касета, капли, гуми, и т.н. ... схащаш идеята :popcorn:

Е това е доказана машина и ти влиза в бюджета :eyebrow:
http://crosscycle.com/promo/grx8.html
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот parradoxz » Пет Май 25, 2012 7:20 am

Ммм, малко повече от предвиденото за Дартмоор-а. :D Просто не съм запознат и за това стана т'ва недуразумение :dontknow: . Допада ми Крос-а който предложи и ще го имам предвид.
Ще съм благодарен и за още предложения, за да имам някаква база за избор и сравнение, като вече можем да изключим Дартмоор-а :D И не е задължително да използваме максималния бюджет :nono: :D ( разбирасе знам че по качествените се предполага, че ще са на малко по-голяма цена)
:)
parradoxz

Мнениеот pochetino » Пет Май 25, 2012 4:28 pm

И аз за сега съм се спрял на cross GRX8 красив е а и като че ли е и качествен ?!? Но все пак някой ако има друго предложение нека сподели ще ни е от полза . :idea:
pochetino

Мнениеот xcrider » Пет Май 25, 2012 4:55 pm

за тези пари може да се купи cross grip 124 , който е аналогични компоненти на грх8, но е с около килограм по-лек.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Vicky » Пет Май 25, 2012 5:23 pm

И аз ще питам в тази тема:
Дълго чаканите финанси за ново колело май вече се заформиха, но чуденето не престава. Бюджетът се върти около 500лв и горе-долу ми е ясно какво мога да си взема в този клас. Първо се чудя съществена ли е разликата м/у Drag Ontario Comp и Drag Ontario Pro и дали си струват 70те лв. Освен това като цяло Онтарио ли, или например Sprint Apolon (за него чувам добри отзиви)? За размера ще се реши на място с пробване, аз все пак си изчислявах размерите онлайн и за момиче 168-170см излезе рамка 17''..в общи линии най-много се колебая за марката и модела..
И тъй като искам някакво утопично колело, което да е нескъпо и еднакво добро за всякакъв вид каране, а то такова няма, тези, които съм споменала, нали не са твърде тежки и тромави за асфалт? Като цяло искам да карам из пътеки леко планинско нагоре-надолу, но искам да става и за асфалт..
Ще се радвам на мнението ви : )
Vicky

Мнениеот pochetino » Пет Май 25, 2012 6:47 pm

xcrider написа:за тези пари може да се купи cross grip 124 , който е аналогични компоненти на грх8, но е с около килограм по-лек.

Рамката не му ли е по-слабичка от грх8, как мислиш ?
pochetino

Мнениеот xcrider » Пет Май 25, 2012 7:06 pm

така е, но ако колелото се кара по-предназначение ( XC) и не се кара от човек над 100 килограма, никакви грижи нямаш . Теглото си се отразява при катеренето, аз лично сега съм съм грх8 и понеже ми идва тежичко (14.8 кг :crazy: :crazy: ), мисля да сменя вилката с епикон и да поолекотя колелото с 1.1кг, но ако си купувах сега колелото, определено щях да взема грип-а и да спечеля 1кг. Примерно с новата вилка колелото ми щеше да бъде 12.7кг вместо 13.7 . :idea: Ако ще се кара АМ може би по-добрия вариант от страна на здравината е грх8, но пък АМ с твърдак малко странно ми се вижда.
:beer:
xcrider

Мнениеот pochetino » Пет Май 25, 2012 7:37 pm

xcrider написа:така е, но ако колелото се кара по-предназначение ( XC) и не се кара от човек над 100 килограма, никакви грижи нямаш . Теглото си се отразява при катеренето, аз лично сега съм съм грх8 и понеже ми идва тежичко (14.8 кг :crazy: :crazy: ), мисля да сменя вилката с епикон и да поолекотя колелото с 1.1кг, но ако си купувах сега колелото, определено щях да взема грип-а и да спечеля 1кг. Примерно с новата вилка колелото ми щеше да бъде 12.7кг вместо 13.7 . :idea: Ако ще се кара АМ може би по-добрия вариант от страна на здравината е грх8, но пък АМ с твърдак малко странно ми се вижда.

А самата сплав от която е направена рамката на грх8-цата не е ли по-добра ?
pochetino

Мнениеот pochetino » Съб Май 26, 2012 9:49 am

pochetino написа:
xcrider написа:така е, но ако колелото се кара по-предназначение ( XC) и не се кара от човек над 100 килограма, никакви грижи нямаш . Теглото си се отразява при катеренето, аз лично сега съм съм грх8 и понеже ми идва тежичко (14.8 кг :crazy: :crazy: ), мисля да сменя вилката с епикон и да поолекотя колелото с 1.1кг, но ако си купувах сега колелото, определено щях да взема грип-а и да спечеля 1кг. Примерно с новата вилка колелото ми щеше да бъде 12.7кг вместо 13.7 . :idea: Ако ще се кара АМ може би по-добрия вариант от страна на здравината е грх8, но пък АМ с твърдак малко странно ми се вижда.

А самата сплав от която е направена рамката на грх8-цата не е ли по-добра ?

Какво ще кажете за Scott Aurora MX10 ? Продава се за 350лв. , евентуално ще го карам да сваля защото е сменена вилката или да си купувам чисто новото grip124 :crazy: Като няма пари човек някой път се заблуждава , че по-евтиното ще му свърши същата работа и с мен май сега така се случва ....... кажете си безпристрастното мнение :bowdown:
pochetino

Мнениеот xcrider » Съб Май 26, 2012 1:47 pm

Рамката на грх8 не е по-здрава заради сплавта, а заради дебелината на тръбите, както и подсилките, които има . По принцип и рамката я пишат, че била изработена от KINESIS, фирма която прави рамки за GIANT, GT и други известни фирми. Но 2200 гр. за твърдак не са малко.
xcrider

Мнениеот pochetino » Съб Май 26, 2012 4:48 pm

xcrider написа:Рамката на грх8 не е по-здрава заради сплавта, а заради дебелината на тръбите, както и подсилките, които има . По принцип и рамката я пишат, че била изработена от KINESIS, фирма която прави рамки за GIANT, GT и други известни фирми. Но 2200 гр. за твърдак не са малко.

А имаш ли някакво мнение за този модел scott aurora mx10 ? Имам и снимки ама нещо не мога да ги прекача .
pochetino

Мнениеот xcrider » Съб Май 26, 2012 5:17 pm

дай някакъв списък с компоненти и снимка, че не ми се рови из нет-а
xcrider

Мнениеот pochetino » Съб Май 26, 2012 5:25 pm

xcrider написа:дай някакъв списък с компоненти и снимка, че не ми се рови из нет-а

Ами това е линка http://prodavalnik.com/scott-aurora-mx10-i6217145 няма инфо за компонентите , жилката е сменена със сигурност
pochetino

Мнениеот xcrider » Съб Май 26, 2012 5:31 pm

остави го тоя измъчен скот, това е някакво подобие на волтидж, със скапана вилка и в-брейкове. И тежи сигурно 16кила. + това, това колело не е за ХЦ.
xcrider

Мнениеот pochetino » Съб Май 26, 2012 5:33 pm

xcrider написа:остави го тоя измъчен скот, това е някакво подобие на волтидж, със скапана вилка и в-брейкове. И тежи сигурно 16кила. + това, това колело не е за ХЦ.

грип124 е моето значи :confused: от това разнообразие много се обърквам
pochetino

Мнениеот xcrider » Съб Май 26, 2012 5:35 pm

или карерата, реши теглото ли ти е по-важно или по-добрите компоненти
честно казано бих взел карерата щом е на тая цена
xcrider

Мнениеот pochetino » Съб Май 26, 2012 5:37 pm

xcrider написа::agree: :agree: :agree:

а от гледна точка на последващо надграждане грх8-цата и грипа има ли някаква разлика ?
pochetino

Мнениеот pochetino » Съб Май 26, 2012 5:39 pm

xcrider написа:или карерата, реши теглото ли ти е по-важно или по-добрите компоненти
честно казано бих взел карерата щом е на тая цена

само ми кажи за кой модел карера става въпрос (извинявам се че съм толкова "бос" , но за първи път ще давам пари за колело и не съм наясно с много неща)
pochetino

Мнениеот xcrider » Съб Май 26, 2012 5:44 pm

от гледна точка на награждането, компонентите на грх8 -цата и грипа са аналогични, но просто както и да надграждаш грипа, все ще бъде по-лек от грх8 или карерата .Сега, както казах ако си по-тежък или ще го караш малко по-агресивно, за по - сигурно не вземай грипа. Иначе всичко би било ок с него.

Имам в предвид карерата, която нормално струва 950лв , но си я уредил за 700лв, иначе версията, която нормално си струва толкова, не си заслужава.
xcrider

Мнениеот pochetino » Съб Май 26, 2012 5:50 pm

xcrider написа:от гледна точка на награждането, компонентите на грх8 -цата и грипа са аналогични, но просто както и да надграждаш грипа, все ще бъде по-лек от грх8 или карерата .Сега, както казах ако си по-тежък или ще го караш малко по-агресивно, за по - сигурно не вземай грипа. Иначе всичко би било ок с него.

Имам в предвид карерата, която нормално струва 950лв , но си я уредил за 700лв, иначе версията, която нормално си струва толкова, не си заслужава.

:confused: голяма дилема , а за тази карера която говориш сигурно с някой друг си коментирал защото аз не съм я виждал даже
pochetino

Мнениеот xcrider » Съб Май 26, 2012 6:47 pm

извинявай, в една друга тема, някой беше споменал за тази карера и съм се объркал
попринцип този човек беше уредил версията от 950лв за 700 и за това
иначе не си струва карерата, която нормално е 700, понеже е с механични дискови
значи избирай между грх 8 и грип124, прецени дали ти по-важно лесно да катериш или предпочиташ да си с по здрава рамка
както казах вече няколко пъти, нямаш никакви грижи да караш 124-ката, ако не си над 100кг или не я караш агресивно, макар че хц колело много-много агресивно няма как да се кара.
xcrider

Мнениеот pochetino » Съб Май 26, 2012 11:21 pm

xcrider написа:извинявай, в една друга тема, някой беше споменал за тази карера и съм се объркал
попринцип този човек беше уредил версията от 950лв за 700 и за това
иначе не си струва карерата, която нормално е 700, понеже е с механични дискови
значи избирай между грх 8 и грип124, прецени дали ти по-важно лесно да катериш или предпочиташ да си с по здрава рамка
както казах вече няколко пъти, нямаш никакви грижи да караш 124-ката, ако не си над 100кг или не я караш агресивно, макар че хц колело много-много агресивно няма как да се кара.

Наздраве първо да кажа ! По принцип съм 75кг да стана най-много 77кг а за агресивно каране може да ми се случва но много рядко така че пак май се накланят везните към грип-а заради цената иначе грь8-цата много ме кефи , красива е !
pochetino

Мнениеот xcrider » Съб Май 26, 2012 11:40 pm

грип124 ката е за теб тогава, взимай без много да му мислиш
иначе също си прав за външния вид на грх8-та, бялото кефи много, но както стана ясно, по-добрия вариант е грип-а заради теглото, също така цената на грх8-цата тази година е завишена с почти 100лв от миналата
xcrider

Мнениеот pochetino » Съб Май 26, 2012 11:46 pm

xcrider написа:грип124 ката е за теб тогава, взимай без много да му мислиш
иначе също си прав за външния вид на грх8-та, бялото кефи много, но както стана ясно, по-добрия вариант е грип-а заради теглото, също така цената на грх8-цата тази година е завишена с почти 100лв от миналата

Ези-тора май ше е накрая :D кефи ме грх8 първо като започнах да разглеждам преди няколко дена на нея се спрях, а цената накланя на 124-ката :dontknow: ези-тора
pochetino

Мнениеот triumpha » Нед Май 27, 2012 11:54 am

Колеги аз да питам тук, за да не правя нова тема. Насочил съм се да си купувам Спринт Аполон, но гледам хората тук коментирате как велосипед 14.5 кг си пада тежък, а Аполона 15 кг ..твърде много ли е :dontknow: Защото като цяло хубави коментари чета за него, а повече от 480-500 лева за велосипед няма никакъв шанс да успея да си го позволя и само като че ли Аполона ми е достъпен :peace:
triumpha

Мнениеот penmark » Нед Май 27, 2012 11:58 am

pochetino написа:Ези-тора май ше е накрая :D кефи ме грх8 първо като започнах да разглеждам преди няколко дена на нея се спрях, а цената накланя на 124-ката :dontknow: ези-тора

Цената е 20лв разлика. :dontknow: Съществената разликата е 500-600гр надолу за Грипа.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcrider » Нед Май 27, 2012 12:09 pm

ако издебне промоцията....
xcrider

Мнениеот parradoxz » Нед Май 27, 2012 7:57 pm

В крайна сметка ще избирам между грип 124 и грх8, зависи какво ще ми щукне като му дойде времето. Гледам се говори и за Спринт Аполон по други теми с не лоши отзиви като цяло. Чудя се само дали спирачките на Аполон-а са читави и струва ли си да се пренебрегнат дисковите? Все пак има и не малка разлика в цените на Кросовете и Спринта. Докато съм се сетил, един приятел реши да си вземе Спринт Риборн, та въпросът ми е заслужава ли си, понеже неможе да си позволи повече пари в близко бъдеще или да постиска и да вземе нещо по-добро? Няма да го кара никак агресивно.
parradoxz

Мнениеот xcrider » Нед Май 27, 2012 9:04 pm

хидравликите са си хидравлики, няма к'во да си говорим

А за меките колела под 2000лв е говорено достатъчно, най-лесно се описват с НТКЖ - Неработеща Тежка Купчина Желязо :beer:
xcrider

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти