Раницa Ташев, Dakine, Deuter или ... ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Раницa Ташев, Dakine, Deuter или ... ?

Мнениеот tbk515 » Вто Юни 12, 2012 4:25 pm

Здравейте! Досега все съм си взимал раници от "битака" за 20-тина кинта, но вече ми писна и почнах да се оглеждам за нещо "по-марково" и по-здраво.
Засега съм се спрял на:
ТАШЕВ - Rock Eagle 25
DAKINE - Transit Pack
Deuter - City Light
Коя от 2-те е по-добра? Или предложете някоя друга за 50-тина лева! Бюджета е много орязан!
Изискванията ми са: не много голяма, компактна, да побира ХС каска, бутилка от 2 литра, някоя и друга връхна дреха, джобна помпа,
резервна вътрешна гума, ремонтни инструменти.
Прегледах другите теми за раници, но там вече се споменават 3-цифрени суми и предназначени за повече от 1-дневни преходи,
а аз ще я ползвам за точно обратно: в града, до работа и леки преходи.
Надавям се, че не съм ви затормозил допълнително!
Благодаря!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Re: Раницa Ташев, Dakine, Deuter или ... ?

Мнениеот krach » Вто Юни 12, 2012 4:42 pm

За раница Дойтера надали има кой да му се опре. Ташев правят не лоши раници но ако се чудиш м/у ташев и Дойтер взимай дойтера 100% няма да си разочарован.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот barcode_hc » Вто Юни 12, 2012 4:56 pm

Е, ако вземе на Ташев, ще е разочарован ли? :D Не познавам човек, който си е взел раница на Ташев и да не е доволен. Иначе, пич, ако това са ти вариантите, добре обмисли за какво точно ще я ползваш. От 16 до 25 литра разликата в обема си е значителна. Като гледам какво си написал, по-добре взимай Ташев, най-голяма е.
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот Daniel Panev » Вто Юни 12, 2012 6:56 pm

Тази или Тази?
С 15/20 лв по-скъпи са, ама имат кръстен и гръден колан, което за мен е голям плюс + съвместимост с хидратор. Но пък са 150 g по-тежки...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Вто Юни 12, 2012 7:21 pm

Разликата е това че едната много по - добре ще му легне на гърба. Едната няма да го поти толкова, колкото другата. Имал съм възможност да сравня от първо лице.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот b1k3ra » Вто Юни 12, 2012 8:20 pm

Може би над 15 години съм ползвал различни модели на Ташев. Да, здрави са. Обаче лятото и при по-тежки физически натоварвания това нещо е неизползваемо направо. Не знам как ги мислят и какви материали позват, но с тях гърба ти е винаги мокър. Което е адски дразнещо. Да не говорим ако е по-хладно, спреш да починеш и свалиш раницата...
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот kotseto » Вто Юни 12, 2012 9:23 pm

Daniel Panev написа:Тази или Тази?
С 15/20 лв по-скъпи са, ама имат кръстен и гръден колан, което за мен е голям плюс + съвместимост с хидратор. Но пък са 150 g по-тежки...

Тежестта се компенсира повече от добре от наличието на 2-та колана :)
Моят съвет, ако бюджета ти е ограничен, да изчакаш малко и събереш 20 лева бонус за да си вземеш втората предложена от Даниел. Ето линка пак: Тази. По-малка е, но има място отвън за каска и бонус дъждобран. Определено си струва парите. Имам две раници на Tashev от този материал и (след пране :)) са все едно нови! А едната я ползвам почти всеки ден 6 години вече и хич не я пазя.
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот rarekin » Вто Юни 12, 2012 10:00 pm

tbk515 написа:Здравейте! Досега все съм си взимал раници от "битака" за 20-тина кинта, но вече ми писна и почнах да се оглеждам за нещо "по-марково" и по-здраво.
Засега съм се спрял на:
ТАШЕВ - Rock Eagle 25
DAKINE - Transit Pack
Deuter - City Light
Коя от 2-те е по-добра? Или предложете някоя друга за 50-тина лева! Бюджета е много орязан!
Изискванията ми са: не много голяма, компактна, да побира ХС каска, бутилка от 2 литра, някоя и друга връхна дреха, джобна помпа,
резервна вътрешна гума, ремонтни инструменти.
Прегледах другите теми за раници, но там вече се споменават 3-цифрени суми и предназначени за повече от 1-дневни преходи,
а аз ще я ползвам за точно обратно: в града, до работа и леки преходи.
Надавям се, че не съм ви затормозил допълнително!
Благодаря!

Имам опит с Дойтер и Ташев. Системата за вентилиране на гърба на Дойтера според мен функционира по-добре. По-солидни са и "опорите" на раницата за гърба. На Ташев имах Рок Ийгъл от най-ранните им серии и бях много доволен откъм здравина. Ползвах я около 5 години. След това си купих същата, но по-нова версия, и в рамките на година шевовете станаха на нищо, а при долния ръб, където раницата опира в гърба, материята се протри. Става дума за един и същ начин на употреба. Сега не зная какво е качеството им, тъй като не съм ги ползвал от 3 години.

Щях да ти препоръчам да си вземеш Deuter GoGo, но видях, че вече цената ѝ значително се е вдигнала. Когато аз си купувах градска раничка този модел струваше около 50 лв. Сега е 88 лв. Ако в града раницата я носиш и с други дрехи освен със спортни, бих те посъветвал да се въздържаш от истински кръстен колан на раницата (широк, с допълнителни джобове и стабилизация), а да се ориентираш към нещо, което просто има колан от типа "лента с катарама". Ще имаш някакво стабилно закрепване, но когато не ти е необходимо можеш да го прибираш в страничните джобове, за да не ти пречи.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Fantomas23 » Вто Юни 12, 2012 10:31 pm

Здравейте!

По принцип и аз търся някаква средно голяма велораница, та реших да използвам темата на колегата, да си задам въпроса. Изчетох тази и тази теми и като цяло се ориентирах кое е добро и кое не.

Та мисълта ми е че съм хвърлил око на Deuter Trans Alpin 25, но имам следния проблем. Днес ходих в Стената и мерих въпросната раница, която ми се оказа малка! Продавачката там ми стегна презрамките и така раницата ми дойде много нагоре, колана ми идваше над кръста и въобще не се чувствах комфортно. Тя каза, че раницата не ми пасва защото съм висок (186 см). После ми даде да пробвам една значително по-голяма, трябва да е била тази, поне на нея приличаше, но не съм сигурен напълно, защото като питах за цена ми каза 235 лв. :eek: Нея я чувствах доста по-добре, но ми идва голяма, не ми трябва чак такъв обем. Пък и тая цена е доста солена. :crazy:

Тази Trans Alpin 25 ми идва перфектно като обем, но пусто ме притеснява да не ми е неудобна. Сега се замислих, ако отпусна презрамките и раницата слезне надолу, та колана да ми дойде където трябва, дали ще имам нужния комфорт? И изобщо някой с приблизително моя ръст (186 см) ползвал ли е Транс Алпин 25, за да си каже мнението?

Много искам да си взема някаква удобна раница с добро проветрение, защото сега карам с една най-обикновена, някаква куче-марка, като обем ми е добре, но адски много ме запарява и като я понапълня не ми седи добре. Пък и циповете вече и сдадоха багажа. Склонен съм да дам 150-180 лв. за нещо, което да знам че ще ми е удобно и ще ми служи вярно дълго време, затова и се насочих към Дойтер, но днешната проба с Транс Алпин 25 ме разочарова леко. :(
Аватар
Fantomas23

Рейтинг: 1200

Мнениеот tbk515 » Вто Юни 12, 2012 11:06 pm

Благодаря ви много! Тия дни ще се разтърся за някои модели и ще попробвам някои други. Днес минах покрай 2 магазина, но никъде нямаше място да вържа "магарето" си, за да влезна да разгледам! Сега като почнах да се заглеждам мисля, че ще мога да прежаля още 20-тина лева, само да не взема да си харесам нещо друго, че тогаз ще стане лошо! Обещавам да се похваля!
Благодаря ви отново! Ако някой иска да пише - да си пише! Аз пък ще чета с мерак!
Аватар
tbk515

Мнениеот valentin.georgiev » Сря Юни 13, 2012 8:14 am

@Fantomas23
Здравей,
аз ползвам Trans Alpinе 25 и съм висок 182 см.
Използвам я от тази пролет и съм правил няколко полу- и еднодневни карания с нея.
Бих казал, че съм на границата на удобството особено, ако не е много пълна. Ако е по- пълна очаквам да е по- добре.
И аз отпускам малко повече презрамките, но за да стои долу трябва да тежи малко, а като изпия водата теглото доста намалява и почва да ми се вдига и ми тежи точно на кръста.
Но и аз предимно съм я напълнил в долната част, там са постоянните принадлежности (ветровка, аптечка, инструменти, в. гума). Може би ако е по- равномерно разпределен товара ще ляга по- добре на гърба.

Надявам се да съм ти бил полезен.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот mita4eee » Сря Юни 13, 2012 8:27 am

аз да кажа някаде от година карам с deuter bike1 раничката е супер удобна и без забележки до сега не е мръднала има си дъждобран и мрежа за каската, гръдния и кръстния колан са удобни като ги пристегнеш. тва с дишащия гръб също върши работа въпреки че лятото няма как дане припотиш гръбчето в тези жеги. относно височината съм към 1.84 но ми е супер удобна пък и дължината се регулира с едно движение
mita4eee

Мнениеот mentalhead » Сря Юни 13, 2012 9:11 am

Fantomas23 написа:Здравейте!

Та мисълта ми е че съм хвърлил око на Deuter Trans Alpin 25, но имам следния проблем. Днес ходих в Стената и мерих въпросната раница, която ми се оказа малка! Продавачката там ми стегна презрамките и така раницата ми дойде много нагоре, колана ми идваше над кръста и въобще не се чувствах комфортно. Тя каза, че раницата не ми пасва защото съм висок (186 см). После ми даде да пробвам една значително по-голяма, трябва да е била тази, поне на нея приличаше, но не съм сигурен напълно, защото като питах за цена ми каза 235 лв. :eek: Нея я чувствах доста по-добре, но ми идва голяма, не ми трябва чак такъв обем. Пък и тая цена е доста солена. :crazy:

И какво те притеснява по-големия обем, ако по-голямата раница ти е по-удобна и ти приляга по-добре? Тежи само 80 грама повече, а и както нееднократно е споменавано тук в по-голямата раница винаги можеш да сложиш по-малко багаж, но в по-малката няма как да сложиш повече. Цената в Стената доколкото виждам е с 20 лева повече, но предвид общата цена на раницата това едва ли трябва да е чак толкова голям фактор.
Важно е раницата да ти е удобна, важно е и колана да се закопчава точно там където трябва (тежестта на раницата да пада върху таза).
Най-напред се увери, каква раница точно си пробвал втория път, да не се окаже че е била някоя друга (предвид разликата в цената).
Ако е точно тази, която си посочил, вече имаш впечатления, но ако се окаже че си пробвал нещо различно, то си заслужава да направиш директно сравнение между Trans Alpine 25 и Trans Alpine 30, и да провериш дали пък точно 30 литровия вариант не е раницата за теб. Нямам идея колко по-голяма (във височина) е 30 литровата версия на раницата, но нищо не пречи да се сравни на място.
Аватар
mentalhead

Мнениеот Diimmoo » Сря Юни 13, 2012 12:15 pm

Аз наскоро бях в магазин Стената, исках да пипна на живо новият модел на Deuter - Bike One 20
http://www.deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=76&artnr=32082&title=Bike%20One%2020
за съжаление обаче го нямаха, но продавачката ми каза, че скоро очакват доставка на новите раници и може да се поръча конкретен модел също.
Имайки предвид цената на старият Bike One от 135лв...нямам идея колко ще струва новият, но раницата изглежда МНОГО добре направена.
Тук мисля, че трябва и Vaude да се погледнат като вариант с техните раници специално проектирани за каране на велосипед.
http://www.vaude.com/epages/Vaude-de.sf/en_IN/?ObjectPath=/Shops/Vaude/Categories/bike/Bike-Rucksaecke&PageSize=30
И Deuter и Vaude са немски марки с високи цени, но раницата е нещо, което веднъж се купува за да ти служи вярно дълги години и според мен си струва.
А на Dakine има едно интересно моделче Shuttle Pack, но тя е малка като обем и не съм я виждал на живо.
http://ridespot.net/productdetails.php?productID=9614

Дано съм бил полезен!
Поздрави!
Where the trails ends...
Аватар
Diimmoo

Рейтинг: 1220

Мнениеот Fantomas23 » Сря Юни 13, 2012 8:57 pm

Благодаря за мненията! :agree: Оценявам ги!

mentalhead написа:И какво те притеснява по-големия обем, ако по-голямата раница ти е по-удобна и ти приляга по-добре? Тежи само 80 грама повече, а и както нееднократно е споменавано тук в по-голямата раница винаги можеш да сложиш по-малко багаж, но в по-малката няма как да сложиш повече. Цената в Стената доколкото виждам е с 20 лева повече, но предвид общата цена на раницата това едва ли трябва да е чак толкова голям фактор.
Важно е раницата да ти е удобна, важно е и колана да се закопчава точно там където трябва (тежестта на раницата да пада върху таза).
Най-напред се увери, каква раница точно си пробвал втория път, да не се окаже че е била някоя друга (предвид разликата в цената).
Ако е точно тази, която си посочил, вече имаш впечатления, но ако се окаже че си пробвал нещо различно, то си заслужава да направиш директно сравнение между Trans Alpine 25 и Trans Alpine 30, и да провериш дали пък точно 30 литровия вариант не е раницата за теб. Нямам идея колко по-голяма (във височина) е 30 литровата версия на раницата, но нищо не пречи да се сравни на място.

По принцип не ме притеснява, но вече имам голяма туристическа раница (обем - 40 л), която я взех преди година и ми е удобна за ходене по планините пеша. Но за колело е прекалено голяма и неудобна. Пък и още една 30+ литра раница реално не ми трябва.

Иначе се оказа, че съм мерил Транс Алпин 32EL, за която девойката ми каза, че е специално направена за дълги хора като мен. Аз лично не се имам за кой знае колко висок, ами за малко по-висок от средностатистически човек, та ми стана странно първоначално като пробвах Транс Алпин 25. Днес пак ходих, пробвах я отново 25-цата, с отпуснати презрамки и я почувствах по-добре така, но все още ми е трудно да преценя дали ще ми е комфортна като е по-пълничка и се кача на колелото с нея. Ето една снимка за по-нагледно как ми седи:
Изображение
Вижда се удължената презрамка колко нависоко идва. Пробвах и Транс Алпин 30, пак с отпуснати презрамки и при нея колана е с 3-4 см по-надолу отколкото при 25.

Общо взето засега колебанията са ми между Транс Алпин 25 или 30 на Дойтер и Трейсър 20 на Вауде. На Трейсъра на Вауде хубавото е че колана се регулира по височина и там вече няма как да не ми пасне.
Аватар
Fantomas23

Мнениеот tbk515 » Съб Юни 16, 2012 12:41 pm

Привет отново за последна питанка: коя от 2-те Ташевки да избера: Cross 18 или Rock Eagle 35 Cordura? Байкърската Крос ми идва малко малка като обем, а и кръстния колан май ще ме спарва допълнително, а пък Скалния орел ми се вижда много голям за града, но пък вентилационните канали изглеждат по-ефективни.
Коя бихте взели за градско, всекидневно ползване?
П.П. Защо в сайта на Ташев пише, че един вид тези раници се продават с включен в цената мех, а реално в магазина ми казаха, че се продават отделно? Дали няма някаква далавера?
Благодаря!
Аватар
tbk515

Мнениеот fiderota » Съб Юни 16, 2012 12:54 pm

На мен по снимките ми изглеждат подобни като обем сякаш Кроса по-голям, иначе е по-дълга и сигурно е по-удобна, че като се понапълни се разпределя по равномерно теглото, не да се издуе като по-късите и да те изморява точно долу в кръста... Сподели ако вземеш как са като качество, че по-нататък и аз ще търся някоя като за дългуч.
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот kotseto » Съб Юни 16, 2012 1:22 pm

Едната Ташевка, която имам е 35 литра кордура (по-стар модел :))

Единствено когато много я натъпчеш супер много се издува и става неудобна. Какво толкова искаш да слагаш във Cross 18, че да не можеш да събереш вътре? Само каската би била евентуален проблем, но за нея е по-добре да я закачиш на определеното за това място отвън така или иначе - за един ден повече от 20 литра раница няма с какво да ги запълниш.

Мехчето за вода стандартно се продава отделно, но съм забелязал доста често да е така написано в описанието, че човек остава с впечатлението, че е включено в цената.
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот barcode_hc » Пон Юни 18, 2012 12:02 pm

Е, ако смяташ да набуташ в раницата всичко, което си описал в първото мнение (да побира ХС каска, бутилка от 2 литра, някоя и друга връхна дреха, джобна помпа, резервна вътрешна гума, ремонтни инструменти), забрави за малката. Rock Eagle-а има опция да се свие до доста по-малък обем чрез ремъците отстрани, малко грозно изглежда, но е доста удобно ако искаш да сбиеш обема и да не се лашкат нещата вътре. Колкото до ефективността на вентилационните канали... Аз лично имам скромен опит, но за двата типа раница (голяма - малка) вентилационните канали определено не значат едно и също. :D В смисъл имат ефект, ама малко по-зле е с голямата раница.

Аз лично в града карам с една 7-литрова TSG и нося Скалния орел 35, когато трябва да взимам повече неща. На малката каската я закачам отвън, както kotseto писа отгоре. Много по-удобно е отколкото да я тъпчеш вътре.

Само не разбрах защо си останал с впечатлението, че водната система в включена при покупката, след като пише "Н2О опция за кемълбек"... :dontknow:
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 18, 2012 6:36 pm

Rock Eagle 35, дори и с "дишащ" гръб и презрамки не е оферта за каране на велосипед, особено през летните месеци.
Карал съм с точно такава лятото, резултата е подгизнали от пот гръб, фланелка и раница.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот xargs » Пон Юни 18, 2012 9:26 pm

Имам Deuter Race Air Exp 18/24 и съм супер доволен от раничката. Системата за вентилация е много ефективна, а раницата има много удобна система за разширяване/смаляване.
Аватар
xargs

Мнениеот papinu » Вто Юни 19, 2012 9:39 am

От скоро съм с Deuter Trans Alpine 30. Висок съм 185 и ми е идеална по мярка. Системата й за вентилация работи перфектно.
Искам да отбележа едно много съществено удобство в тази раница - на гърба й са вложени две алуминиеви ламели, които всеки може да си ги нагласи според анатомията на гърба му и така раницата се (залепва за)/(сраства с) гърба. По този начин се елиминират ненужните движения/приплъзвания на раницата по гърба - нагоре, надолу и встрани. Всичко това разбира се в комбинация с добре нагласени и пристегнати презрамки и т.н.
В Стената мерих и двете раници 30L и 25L. Определено ми пасна по-голямата.
Няма да изпадам в подробности какви други екстри и удобства има. Единствено не ми харесва, че трябва да си търся резервоар за вода отделно.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот wheels » Вто Юни 19, 2012 10:24 am

Някой има ли представа коя система за охлаждане се справя по-добре. Тъй като се потя много повече от средностатистическия човек и това е може би най-важното при избирането за раница при мен:
Deuter Advanced Aircomfort
Deuter Airstripes System
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот Daniel Panev » Вто Юни 19, 2012 10:24 am

Колеги - нека се придържаме към раниците, които се вместват в бюджета на колегата tbk515...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот tbk515 » Вто Юни 19, 2012 10:50 am

Daniel Panev написа:Колеги - нека се придържаме към раниците, които се вместват в бюджета на колегата tbk515...

Нека питат! Аз получих отговорите, които ми трябваха! Както е станало ясно в предишния ми пост, съм се спрял на Скалния орел 35л. Сега остава само да дойде парасков ден и отивам да я взимам! Благодаря отново!
Всеки е добре приет да си зададе въпроса относно тези модели раници!
Аватар
tbk515

Мнениеот Fantomas23 » Вто Юни 19, 2012 7:19 pm

papinu написа:От скоро съм с Deuter Trans Alpine 30. Висок съм 185 и ми е идеална по мярка. Системата й за вентилация работи перфектно.
Искам да отбележа едно много съществено удобство в тази раница - на гърба й са вложени две алуминиеви ламели, които всеки може да си ги нагласи според анатомията на гърба му и така раницата се (залепва за)/(сраства с) гърба. По този начин се елиминират ненужните движения/приплъзвания на раницата по гърба - нагоре, надолу и встрани. Всичко това разбира се в комбинация с добре нагласени и пристегнати презрамки и т.н.
В Стената мерих и двете раници 30L и 25L. Определено ми пасна по-голямата.
Няма да изпадам в подробности какви други екстри и удобства има. Единствено не ми харесва, че трябва да си търся резервоар за вода отделно.

И аз мисля да се насоча към Trans Alpine 30. 25 определено не мога да я почувствам като хората, а Tracer 20 на Vaude ме притеснява че може би ще изпотява повече от нормалното. Иначе тя с този регулируем колан би трябвало да е много удобна. Жалко че не мога да намеря някъде където да я пробвам.
Аватар
Fantomas23

Мнениеот wheels » Сря Юни 20, 2012 7:36 pm

wheels написа:Някой има ли представа коя система за охлаждане се справя по-добре. Тъй като се потя много повече от средностатистическия човек и това е може би най-важното при избирането за раница при мен:
Deuter Advanced Aircomfort
Deuter Airstripes System

Някой има ли опит с двата типа охлаждане или поне знания? Двата типа имат много различен начин на работа, самия въздух минава през различни места. Според Deuter и класификацията им на системи за охлаждане на гърба Airstripes е за каране на велосипед, а Advanced Aircomfort е за хайкинг, но въпреки това е сложена на раници за каране на велосипед като примерно Deuter Race EXP Air. :dontknow:
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот xargs » Сря Юни 20, 2012 8:05 pm

ползвал съм само тази с мрежичката, не съм пробвал другата, но на моята раница, презрамките изглеждат от материя подобна на тази използвана от Deuter Airstripes System, и определено там са местата където се потя най-много (най-много се задържа потта).
Давам глас за Advanced Aircomfort
Аватар
xargs

Мнениеот papinu » Чет Юни 21, 2012 11:01 am

Fantomas23 написа:...Жалко че не мога да намеря някъде където да я пробвам.

Аз я пробвах в магазин Стената. Ако не си в София не мога да те посъветвам къде да отидеш.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот Fantomas23 » Чет Юни 21, 2012 4:00 pm

Хм, останах с впечатление, че в Стената нямат Трейсър 20, но може и да съм се объркал. Другата седмица ще намина пак натам и ще проверя, тъй като в момента не съм в София.
Аватар
Fantomas23

Следваща

Назад към Общ форум