КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот stenben » Вто Юни 12, 2012 6:16 pm

Аватар
stenben

Рейтинг: 1198

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот azze » Вто Юни 12, 2012 6:37 pm

Проверка:
- Чш,алоу,'що немаш звънец бе?
- Ами забравих си го./Ами нямам.
- К'о да та праим?Хуу,ае,бегай.

Поне аз така си го представям,ако изобщо някога катаджия спре велосипедист.

от статията написа: не трябва да управляват без да държат кормилото или да го държат с една ръка

По какъв начин е забранено това?Май нещо бъркат журналистите. :deal:
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот penmark » Вто Юни 12, 2012 6:51 pm

Нямате право да карате зад камион или автобус да ви цепи вятъра. Ще се мъчите сами. :rofl: От тая статия излиза, че всички трябва да караме накичени хибриди по 20 кила. :D
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Вто Юни 12, 2012 7:24 pm

Вместо да отчитат дейности, да вземат да попишат актове за неправилно пакрирали. Тогава ще има по - малко предпоставки за птп.
krach

Рейтинг: 1451

Re: Четете и коментирайте

Мнениеот xcII » Вто Юни 12, 2012 8:28 pm

Ами похвално, даже и за алкохол да ги проверяват (тва не е майтап). Щом участваш на пътя, подлежиш на проверка дали спазваш ЗДП, така както автомобилистите/мотористите.

Иначе, от линка
...ще ги проверяваме дали са им изправни спирачките, звънецът..

Интересно ми е как точно (т.е. по кви критерии) ще проверят първото, а за второто, чудя се колко ще е глобата, щото трябва да призная че и аз карам без звънец, в редките случаи когато карам в града.. :dontknow:

ed. звънец наистина трябва, за града..
ed^2:
..бели и жълти светлоотразители и светлоотразяващи елементи отстрани на колелата..
, леле, аз и тва нямам! Това от ЗДП ли е? Ако е така, защо тогава няма подобо изискване за автомобилите/мотористите? :crazy: Май пак сме първи в Свето с авангардни изисквания с/о колоездачите..
Последна промяна xcII на Вто Юни 12, 2012 8:38 pm, променена общо 1 път
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот fiderota » Вто Юни 12, 2012 8:30 pm

Гледам, че за жилетки все още няма да гледат. Остава да решим проблема със звънеца :D :D

П.С. Те нали на лудите не им връзват звънци, те сами се обаждат :D
Последна промяна fiderota на Вто Юни 12, 2012 8:32 pm, променена общо 1 път
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот Stancho » Вто Юни 12, 2012 8:31 pm

И какво, ще ме спре полицая и ще ми каже:" А са дай едно кръгче да ти видя спирачките..." ?!

Другото интересно нещо е като го подмина с мръсна газ как ще ме отбележи, че не съм му спрял и т.н.???
Вярно, че за фарчета и стопчета е добре да се гледа, но като се прибирам от Витоша с DH трактора - е как да му държа звънчета, фарове, стопове и т.н.?
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот positive » Вто Юни 12, 2012 8:45 pm

А какви са глобите пише ли накъде?

Чантичката под сеялката ми, е огромна. Едвам едвам остава място, да вържа калник. Камо ли светлини.
positive

Рейтинг: 1200

Мнениеот kotseto » Вто Юни 12, 2012 9:11 pm

Спокойно можеш да сложиш задната светлина на раницата - дори май е по-добре :)

А иначе "проверката" е поредния медиен прах в очите... Появи се инцидент в новините, обсъжда се закон и явно някой горе е казал - "направете нещо, нека се види, че работим". След месец никой няма да помни, камо ли да проверява.
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот Alpina » Вто Юни 12, 2012 9:13 pm

Stancho написа:Другото интересно нещо е като го подмина с мръсна газ как ще ме отбележи, че не съм му спрял и т.н.???

Искам да видя как го правиш - сериозно! :popcorn: :popcorn: :popcorn:

Всички се имате за баси нинджите :D
И после да няма "ама що ми разпраха дупарата" :wavey:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Re: Четете и коментирайте

Мнениеот TheAnimal » Сря Юни 13, 2012 10:33 am

xcII написа:
...ще ги проверяваме дали са им изправни спирачките, звънецът..

Интересно ми е как точно (т.е. по кви критерии) ще проверят

Представям си как се качва на колелото ми да ми провери спирачката. Натиска здраво предната и прави невероятната човка. Със сигурност няма да мога да се събера от смях. :D
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот autosvet » Сря Юни 13, 2012 10:49 am

Това да не ти е автобус, че да е нужен барабанен стенд - стиска ти лостчето с ръка без да има човек на велосипеда и ако блокира колелото значи е ок спирачката.

Иначе от сега действащия ЗДВП:

Раздел ХVIII
Особени правила за някои участници в движението

Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

П.П. Един колега два пъти са го спирали на Московска да му направят забележка, че се движи по тротоара.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 13, 2012 2:37 pm

Абе чудя се, кога уважаемата госпожа - кметицата, ще възстанови двете грозни жълти линии около НДК в град София, които би трябвало да сигнализират на уважаемите пешеходци, майки с колички, бебета, възрастни хора, хора в средна възраст, а и не само, които са освободили повода на техния домашен любимец до 3-4 метрова дължина и този повод взима едно прилично разстояние за придвижване, че там между тези две линии се движат велосипедисти и за да няма конфликти между учасниците в движението - пешеходци и велосипедисти, всеки уважаем участник трябва да си знае мястото. Да, ама аз как да си знам мястото като вело-маркировката за вело-алеята на НДК вече не същестува?

Как няма да има конфликт между велосипедисти и пешеходци, когато условия за обособено предвижване на велосипедистите няма.

Абе то е ясно, че всеки си гледа от неговата камбанария, ама не е правилно тва.
Европейска столица е София, само на хартия, останалото какво ни е европейско?

Ааа, от утре ще карам с GoPro-то и ще снимам простотията в европейската столица София.

Толкова ли е сложно да се купят там 200-300 литра жълта боя, ако трябва и повече и вело-маркировката покрай НДК да бъде възстановена. Или то всяко чудо за три дни...
Последна промяна THEZOGGO на Сря Юни 13, 2012 2:40 pm, променена общо 1 път
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот pop_rock » Сря Юни 13, 2012 2:40 pm

http://topgear.bg/photos/kat-stqga-koloezdachite/ ...чакам момента ,в който ще ми извадят дрегера :evil:
Be free..
Аватар
pop_rock

Рейтинг: 1289

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 13, 2012 2:45 pm

pop_rock написа:http://topgear.bg/photos/kat-stqga-koloezdachite/ ...чакам момента ,в който ще ми извадят дрегера :evil:

Те нямат право да карат в насрещното, както и по… пешеходните пътеки –

Ахаа, ето го ключа от палатката, става ясно, че пешеходците пък имат право да ходят там, където би трябвало да се предвижват велосипедистите - вело-маркировката и вело-алеята. Яко, адски интелигентно отношени.
То и закон за домашния любимец има, но колко от хората си разхождат кучетата с наморник? Или са го регистрирали, както му е реда? Закони много, измислени наказания много, а прилагането им е на нулата.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот botman » Сря Юни 13, 2012 2:49 pm

THEZOGGO написа:Абе чудя се, кога уважаемата госпожа - кметицата, ще възстанови двете грозни жълти линии около НДК в град София, които би трябвало да сигнализират на уважаемите пешеходци, майки с колички, бебета, възрастни хора, хора в средна възраст, а и не само, които са освободили повода на техния домашен любимец до 3-4 метрова дължина и този повод взима едно прилично разстояние за придвижване, че там между тези две линии се движат велосипедисти и за да няма конфликти между учасниците в движението - пешеходци и велосипедисти, всеки уважаем участник трябва да си знае мястото. Да, ама аз как да си знам мястото като вело-маркировката за вело-алеята на НДК вече не същестува?

Как няма да има конфликт между велосипедисти и пешеходци, когато условия за обособено предвижване на велосипедистите няма.

Абе то е ясно, че всеки си гледа от неговата камбанария, ама не е правилно тва.
Европейска столица е София, само на хартия, останалото какво ни е европейско?

Ааа, от утре ще карам с GoPro-то и ще снимам простотията в европейската столица София.

Толкова ли е сложно да се купят там 200-300 литра жълта боя, ако трябва и повече и вело-маркировката покрай НДК да бъде възстановена. Или то всяко чудо за три дни...

Точно по пряката от Витошка до Патриарха и да оправят маркировката, и да спазват правилата и пешеходците е неизбежно напускането ѝ поради факта, че някой малоумник е решил да сложи няколко билборда точно върху пътеката. Вариантите са или да се блъснеш в билборд-а или да "нарушиш закона" и да влезнеш в зоната на пешеходците. Отделно, че всеки си ходи където му скимне и трябва като акробат да обикаляш около тях... И за капак плочките са толкова раздрънкани, че по чакъл да караш, ще е по-безопасно, тъй като поне знаеш какво може да очакваш...
botman

Рейтинг: 1200

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 13, 2012 3:03 pm

То тия линии май дори и не са законна велоалея... Нито има знаци, нито нищо. Две жълти линии нищо не са.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот autosvet » Сря Юни 13, 2012 3:15 pm

Велоалея от плочки само по себе си е нещо много глупаво и пак по-добре от нищо. Не е лошо КАТ да си правят проверки за спирачки, светлини, отразители.

Звънеца трудно би те спасил от ПТП ако имаш време да дрънкаш, значи имаш време и да спреш, но закон... Аз съм си със звънче, защото понякога помага. Ама има случаи когато става шаш и паника като дрънна на някой пешеходец. Едни две каки така се носеха по велоалеята на Евлоги като им звъннах, че лявата тръгна на дясно, а дясната на ляво и взеха да се блъскат една в друга по средата на алеята. Добре, че аз не паднах от колелото от смях.

А, че София и който и да е наш голям град са далеч от тези към които се стремим от 20-тина година въобще не подлежи на коментар. Велосипед можеш да превозваш с метрото в определени часови интервали и през почивните дни.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 13, 2012 3:18 pm

botman написа:Отделно, че всеки си ходи където му скимне и трябва като акробат да обикаляш около тях... И за капак плочките са толкова раздрънкани, че по чакъл да караш, ще е по-безопасно, тъй като поне знаеш какво може да очакваш...

По принцип е обществена тайна, че кметицата се грижи за планинското колоездене като стил в град София.

А по отношение на хаотичното ходене на пешеходците, това е въпрос на култура на движение. И е дъвкано ли дъвкано във форума...

Доста трески има за дялкане и от двете срани, откъм пешеходци и велосипедисти. Всеки трябва да знае правата и задълженията си, но уви не е така. Не знам дали ще доживеем, да видим кампания по отношение на разясняване на правилата на движение, на уважаемите "Софиянци", столичани, евро-граждани и прочее.

Абе сетих се нещо, ами за светлините които трябва да има всеки велосипедист когато се предвижва, о.к. те са задължителни, но какво става през светлата част на деня, когато и да ги държиш пуснати или не, е все тая. Защото когато се движиш в най-дясната част на пътното платно и пред теб има спряла кола (става въпрос за движение в колело в града), независимо дали има пуснати авариини светлини или не и ти заобикаляш колата от ляво, както е по закон, не се качваш на тротоара на уважаемите пешеходци и докато заобикаляш спрялото МПС и внимаваш да не попречиш на останалите участници на движението, които са зад теб или пред теб, водача на спрялото МПС което заобикаляш, преди да излезе от него, не поглежда в страничното си ляво огледало и изведнъж отваря вратата на МПС-то от което излиза, в този момент ти минаваш и има два варианта:

1. Размазваш се в отворената врата, като има вариант да пострадаш много
2. Рязко завиваш в ляво за да може да избегнеш удара, като в този момент, зад теб има други МПС-та, които, те удрят, като хем се опитваш да се спасиш, хем ти се налага да нарушиш закона за движение по пътишата и правиш рязка маневра без да сигнализираш за това, просто щото нямаш време да реагираш, като МПС-то което е зад теб, може много прилично да те изстреля на някъде.

Това е една малка илюстрация на културата на движение на някои водачи на МПС.

hitar_potter написа:То тия линии май дори и не са законна велоалея... Нито има знаци, нито нищо. Две жълти линии нищо не са.

Ами да се допитаме до кметицата освен?
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот krach » Сря Юни 13, 2012 3:30 pm

Относно "алеята" покрай НДК. Съмнява ме някой (било то пешак или велосипедист) който изобщо да брой въпросната алея. Някак си не си представя как на огромен площад ще обиколя по ъглите му карайки м/у две ивици жълта боя разположени на 60 см една от друга. Да не говорим за препятствията по трасето. ДОРИ и да ги нямаше ПАК е напълно неизползваема. Няма как на тротоар 2 метра да ги разделиш по метър за всеки.

Тази алея е направена само и единствено едни хора да вземат едни пари....едните хора са взели едните пари и всичко е ток.
Първата истинска алея за велосипеди в СФ е в Надежда. На платното отделена с гумени гърбици.
krach

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 13, 2012 3:32 pm

krach написа:
Тази алея е направена само и единствено едни хора да вземат едни пари....едните хора са взели едните пари и всичко е ток.
Първата истинска алея за велосипеди в СФ е в Надежда. На платното отделена с гумени гърбици.

:agree:

:^:
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот jd » Сря Юни 13, 2012 4:14 pm

Уф, поредната глупост, чрез която искат да си правят ПР и вие веднага подехте щафетата. Всяко чудо за 3 дни!
Никъде не виждам да проверяват за важни нещата, като например КАСКИ! Или пък например самите велосипеди да вземат малко да почнат да карат в някакъв ред. Вчера ми се наложи да карам из града по-продължително. Нямах проблем с колите (учудващо), дори напротив - пускаха ме, спазваха дистанция. Като те видят, че се държиш като адекватен и сигнализиран участник в движението - всеки те пази. Имах проблем с тъпанари велосипеди, които си мислят, че пътят е космос и могат да си карат където поисках (в интерес на истината единия за една бройка да си изяде боя на алеята на Борис, защото три пъти ме засича и криволичеше по алеята).
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 13, 2012 4:17 pm

jd написа:Уф, поредната глупост, чрез която искат да си правят ПР и вие веднага подехте щафетата. Всяко чудо за 3 дни!
Никъде не виждам да проверяват за важни нещата, като например КАСКИ!

A за чий *** ти е каска, тя каската само ти "разваля" прическата...
Това, че се придвижваш с колело от точка А до точка Б, технически те прави велосипедист, друг е въпроса обаче, дали когато си се качил на велосипеда, се замисляш за околните участници в движението или ти дреме на шмиргела, перкай си напред и сички са ти длъжни, както е станало при теб, с останалите "велосипедисти" на велоалеята която визираш.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот jd » Сря Юни 13, 2012 4:19 pm

THEZOGGO написа:A за чий *** ти е каска, тя каската само ти "разваля" прическата...

Жоре, ти сериозно ли ми задаваш подобен въпросТ? :bigeyes:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 13, 2012 4:21 pm

jd написа:
THEZOGGO написа:A за чий *** ти е каска, тя каската само ти "разваля" прическата...

Жоре, ти сериозно ли ми задаваш подобен въпросТ? :bigeyes:

Не, разбира се. :agree: :^:
За мен каската е толкова важна колкото и светлините по колелото. Имам и светлини, знам, че те ме пазят от разстояние, но когато това разстояние се изпари, разчитам на каската си. :^: :agree:

18 години карам велосипед в София, и положението е страшно от към движение, порядки и навици на участниците в това движение. На ден в София изминавам около 8 км, който са изцяло в централната част на града, където в пиковете часове когато пътувам си е брало лайката...
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Insight » Сря Юни 13, 2012 4:27 pm

Каската може да е важна за някои хора, но не е задължителна по закон ... -> няма как да проверяват за каски!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот veskoz » Сря Юни 13, 2012 4:28 pm

Имам всичко отдавна. Колана в автомобила пак не си го слагам заради КАТ. :idea: ;)
Крайно време беше.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот penmark » Сря Юни 13, 2012 4:46 pm

Пуснете си Нова ТВ, коментират в момента за велоалеи.
п.п.По Милен Цветков беше. По-късно ще излезе в нова плей.
Аватар
penmark

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 13, 2012 5:31 pm

Трудно ще ме накарат да си сложа звънец... Останалите изисквания са по-приемливи. Иначе ако ми се заядат, в прав текст ще ги питам редно ли е да е разрешено да караш без каска...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот krach » Сря Юни 13, 2012 7:13 pm

hitar_potter написа:Трудно ще ме накарат да си сложа звънец... Останалите изисквания са по-приемливи. Иначе ако ми се заядат, в прав текст ще ги питам редно ли е да е разрешено да караш без каска...

Абе за звънеца най - много да ти кажат "Трябва да си купиш"...ти пък ще кажеш: "Дааааа ще си купя". И толкова.
А за да го питаш полицая, според случая или ще се съгласи с теб или не...но и в двата случая не е аргумент срещу липсата на звънец (било то нужен или ненужен това пише в закона). Полицая е полицай защото прилага това което е написано в закона, не го мъдри той.
krach

Следваща

Назад към Общ форум