КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот APD » Сря Юни 13, 2012 8:09 pm

fiderota написа:Остава да решим проблема със звънеца

Мноо просто. Звънеца никой не може да го чуе от шума на мпс-тата. Сори.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 13, 2012 8:21 pm

krach написа:
hitar_potter написа:Трудно ще ме накарат да си сложа звънец... Останалите изисквания са по-приемливи. Иначе ако ми се заядат, в прав текст ще ги питам редно ли е да е разрешено да караш без каска...

Абе за звънеца най - много да ти кажат "Трябва да си купиш"...ти пък ще кажеш: "Дааааа ще си купя". И толкова.
А за да го питаш полицая, според случая или ще се съгласи с теб или не...но и в двата случая не е аргумент срещу липсата на звънец (било то нужен или ненужен това пише в закона). Полицая е полицай защото прилага това което е написано в закона, не го мъдри той.

Аргумент е, че законът е малоумен. Загледайте се колко впечатляват трамвайните звънци останалите участници в движението. Велосипедният звънец би го чул само пешеходец. Но по закон мястото ни не е при пешеходците.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Сря Юни 13, 2012 8:38 pm

hitar_potter написа:
krach написа:
hitar_potter написа:Трудно ще ме накарат да си сложа звънец... Останалите изисквания са по-приемливи. Иначе ако ми се заядат, в прав текст ще ги питам редно ли е да е разрешено да караш без каска...

Абе за звънеца най - много да ти кажат "Трябва да си купиш"...ти пък ще кажеш: "Дааааа ще си купя". И толкова.
А за да го питаш полицая, според случая или ще се съгласи с теб или не...но и в двата случая не е аргумент срещу липсата на звънец (било то нужен или ненужен това пише в закона). Полицая е полицай защото прилага това което е написано в закона, не го мъдри той.

Аргумент е, че законът е малоумен. Загледайте се колко впечатляват трамвайните звънци останалите участници в движението. Велосипедният звънец би го чул само пешеходец. Но по закон мястото ни не е при пешеходците.

Факт, но все пак редовно подзвънкам на пешеходци които ги виждам че всеки момент ще се фЪрлат на платното или пък такива дето пресичат вело аелеята с поглед в облаците
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот did » Сря Юни 13, 2012 8:42 pm

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/ ... ent_mejdu/

Коментарите след статията са показателни!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zImage » Сря Юни 13, 2012 8:47 pm

През 1906 г. търговската къща "М. Вебер" от Русе, чийто основен предмет на дейност до този момент е продажбата на велосипеди, става първото у нас търговско представителство, което официално започва да се занимава с внос на автомобили и още същата година успява да продаде на частни клиенти два леки автомобила. В София такава се открива едва през 1910 година.

Останалото е история :banghead:

...18 години карам велосипед в София, и положението е страшно от към движение, порядки и навици на участниците в това движение. На ден в София изминавам около 8 км, който са изцяло в централната част на града, където в пиковете часове когато пътувам си е брало лайката...
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот edinmilion » Сря Юни 13, 2012 9:01 pm

http://play.novatv.bg/play/275016
линк към "Часът на Милен Цветков" - след 25 мин.
Христо Химчев говори за проблемите на велосипедистите в България. Опасни ли са велоалеите в София?

Общо взето дъвкани неща, но поне са включили свежият клип на глобеният нюйоркчанин, къде не кара по алеята - 31 мин. :D
edinmilion

Мнениеот krach » Сря Юни 13, 2012 9:24 pm

edinmilion написа:http://play.novatv.bg/play/275016
линк към "Часът на Милен Цветков" - след 25 мин.
Христо Химчев говори за проблемите на велосипедистите в България. Опасни ли са велоалеите в София?

Общо взето дъвкани неща, но поне са включили свежият клип на глобеният нюйоркчанин, къде не кара по алеята - 31 мин. :D

Общината скатала и дала телефона на някой завалия катаджия, който се оплете в собствените си глупости. Ако е на алея, пък ако е на тротоар, ако е на пътя. Мажи...мажи
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Kamaka » Сря Юни 13, 2012 10:59 pm

За някой хора няма правила bTV НОВИНИТЕ (на 1,40 мин. от видеото), но това за звънците и преминаването през пешеходните пътеки като пешеходец мисля, че вече е престараване.

Къде може да се прочете новата наредба която ни засяга и по която полицаите ще ни проверяват. Питам за новата най-актуална наредба от тия дни, все пак да може човек да се запознае какво се иска от него.
Kamaka

Рейтинг: 1162

Мнениеот did » Сря Юни 13, 2012 11:08 pm

Kamaka написа:но това за ... преминаването през пешеходните пътеки като пешеходец мисля, че вече е престараване.

НЕ! Не е!

Велосипедистите или карат с колите по платното, или бутат с пешеходците, освен ако няма велоалеи. Но и на велоалеите, където се пресича платно по пешеходна пътека, трябва да се бута.

Като не искате да бутате, карайте където ви е мястото.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Grash » Сря Юни 13, 2012 11:11 pm

От цялата история на мен ми се струва малоумно да е задължителен звънеца, както и да са задължителни светлини/светлоотразители и жилетка през деня... Сега на шосейката да взема да й сложа всичкото това, за да мога да я карам ли?! Явно ще сме си нарушители, ще бягаме от куките, няма да им спираме... какъв друг избор имаме...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот edinmilion » Сря Юни 13, 2012 11:15 pm

Е то на тези полицаи да спираш ли...стига е, само като гледам как сочи да отбият в дясно и толкова смешно ми става, че ако ми се случи ще се смея с глас, та може я бой да отнеса, я спане в някое районно, айде няма нужда :D
edinmilion

Мнениеот did » Сря Юни 13, 2012 11:17 pm

Grash написа:От цялата история на мен ми се струва малоумно да е задължителен звънеца, както и да са задължителни светлини/светлоотразители и жилетка през деня... Сега на шосейката да взема да й сложа всичкото това, за да мога да я карам ли?! Явно ще сме си нарушители, ще бягаме от куките, няма да им спираме... какъв друг избор имаме...

Внесете предложение за промяна на закона в случаите, при които велосипедът е спортен уред, а не средство за предвижване.

Абе... що не вземете да прочетете ония мноооого стари постове на TOYAGA, които по същата тема той написа преди 6 години, но никой не го чу? :popcorn:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот penmark » Сря Юни 13, 2012 11:18 pm

В София май ще си правите преследвания с новите полицаи на велосипеди. :rofl:
http://btvnews.bg/kriminalno/velopolits ... rkove.html
Аватар
penmark

Мнениеот Grash » Сря Юни 13, 2012 11:20 pm

Да, от името на петимата активни шосейни колоездача в София може да пуснем такова предложение... :D
Иначе съм чувал, че в Германия е така. За състезателни велосипеди не важат изискванията, но не знам как тук може да се случи това.
Мога ли от мое име да правя такива предложения за допълване на текстове и някой ще ме чуе ли изобщо, някой ще прочете ли дори какво съм написал?
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Grash » Сря Юни 13, 2012 11:23 pm

penmark написа:В София май ще си правите преследвания с новите полицаи на велосипеди. :rofl:
http://btvnews.bg/kriminalno/velopolits ... rkove.html

Хаха, мога да се предложа за доброволец, но за магистрален вело-полицай, да видят тогава междуселските велосипедисти, как ще ми карат без звънче и жилетка!!! :D
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 13, 2012 11:33 pm

Grash написа:Да, от името на петимата активни шосейни колоездача в София може да пуснем такова предложение... :D
Иначе съм чувал, че в Германия е така. За състезателни велосипеди не важат изискванията

Ако си осигуриш ескорт вероятно...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Grash » Сря Юни 13, 2012 11:35 pm

hitar_potter написа:
Grash написа:Да, от името на петимата активни шосейни колоездача в София може да пуснем такова предложение... :D
Иначе съм чувал, че в Германия е така. За състезателни велосипеди не важат изискванията

Ако си осигуриш ескорт вероятно...

Не, по принцип.
Ето и цитат на правилата, както се прилагат в Германия:
Equipment on Bicycles sold as new, each bicycle must provide the following equipment:
1. Brakes: Two independently acting braking devices.
2. Bell / horn: For dispensing acoustic warning.
3. Lighting: Non-blinking front headlamp to illuminate the road of white or pale yellow color. A red rear taillight that stays lit when stationary.
4. Reflectors: front with a white with a red rear reflectors that may be connected to the lights and/or connected to the pedals. At least two yellow reflectors on each wheel.
5. In daylight and good visibility bicycles may be used without lights.
6. Racing bike exceptions: Racing bikes are not required to meet the above rules. However, if riding at night, all bikes, including racing bikes are required to have lights and reflectors.
7. A Racing bike is defined as less that 12 kg, with drop handlebars, a rim diameter at least 630 mm diameter, and a rim width not more than 23 mm. Mountain bikes are not road bikes so are exempted from certain requirements (unless ridden at night on the roads).
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 13, 2012 11:58 pm

И да гледате ъв Германия, кел файда, Живеете в България.

Колеги, факт е, че звънеца няма да се чуе сред шума от МПС-та, но предполага, ще бъде чут, надявам се де, от някой пешеходец, нарушител, когато пресича пътното платно там където не му е мястото, а такива има много.

Обаче днес за пореден път се убедих как някои велосипедисти правят мръсно на останалите велосипедисти.

За съжаление пак действието се развива в град София. пфф се едно и другите градове си нямат такива проблеми, та както и да е. Отивам аз на гости на един приятел който живее до Южния парк в град София. Движа се по бул. Петко Тодоров, в посока ул. Деян Белишки, може да видите на картата къде се намира, минава покрай Южния парк. Действието се развива покрай Южния парк. Та, един младеж с велосипед който бе с мека рамка за дисциплината спускане, бяла рамка на цвят с вилка рок шок боксер, на видима възраст около 19-20 години с черна не много дълга къдрава коса, без каквито и да било сигнали скочи от бордюра който е от страната на Южния парк и навлезе в насрещното платно, тоест това което е в ляво от мен. Започна да скача по платното, в неговата средна част и да извършва така наречените дрифтове (поднасяния) с велосипеда си в средата на насрещното за мен и него платно за движение. И тъй като се движихме около 15 секунди успоредно един на друг, макар и в различни платна, успях да видя поведението на този велосипедист. Първо, както казах скочи в насрещното платно с велосипеда си, след това започна нарочно да поднася с велосипеда си по средата на платното, тъй като колите които трябваше да минат оттам бяха на светофар на около 100 метра по напред от нас. След като направи няколко поднасяния, веосипедиста и аз респективно, стигнахме до една пешеходна пътека, където велосипедиста с велосипеда за спускане, рязко зави на дясно и мина по пътеката, и влезе в моята лента, тоест по посока на страната на движението в която бях аз. Една кола наби спирачки, тъй като маневрата на колоездача, не беше сигнализирана, а той от своя страна. Напсува водача на МПС-то с думите " Да ти е*а майката бе, кво искаш, тва е пешеходна пътека!"

Очевидно бе, че велосипедиста бе в нарушение, а водача на МПС-то бе прав, като изсвири с клаксона си.

Велосипедиста който бе в явно нарушение, нито имаше светлоотразители, нито предна бяла и задна червена светлина.

На мен ми дреме на шмиргела, но такова поведение от страна на велосипедист, прави мръсно на останалите велосипедисти.

Действието се развива в 19:10 ч. на 13 юни 2012 г.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот silvertm » Чет Юни 14, 2012 12:53 am

did написа:http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/13/1845703_kat_zapochna_akciia_velosipedist_sled_incident_mejdu/
Коментарите след статията са показателни!

И отразяването на "инцидента" във форума:
viewtopic.php?f=3&t=70530&start=300#p852856

Това за който се чуди откъде иде тая суетня около велосипедистите.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот hitar_potter » Чет Юни 14, 2012 12:59 am

А звънец имаше ли :P
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот darki » Чет Юни 14, 2012 7:16 am

Започвам да си мисля, че тези проверки са откровена форма на българска милиционерщина. Вчера е имало протести и блокиране на "Орлов мост" До известна степен протестиращите са велосипедисти. Не мисля, че тази офанзива за проверки не е случайна. Времето ще покаже :magnify:
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот autosvet » Чет Юни 14, 2012 9:09 am

Grash ти си сложи стойките за фар и стоп на шосейката която ползваш за предвижване, а не за състезание, и полицая като те попита къде са светлините ги вадиш от раницата и монтираш. Не е чак толкова голяма философия и няма да развалят аеродинамиката на спортиста. Ако те хване буря и лятото през светлата част като притъмнее и започне да вали е повече от препоръчително да си с фар/челник и стоп. А за велополицаите пишеше, че са 6 двойки и ще патрулират парковете за да са по-бързи и маневрени, няма да гонят льохмани със шосейки дето не са си сложили жилетки. Пуснали са ги да гонят джебчии и наркомани които дърпат чанти, а на де проверяват на децата колелата.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Grash » Чет Юни 14, 2012 9:28 am

За каране нощно време и тн, естествено че ще си сложа на шосейката необходимите фарове, но в противен случай няма начин да слагам каквото и да е. Не е върпоса за аеродинамиката, въпроса е до голяма степен принципен. А ако трябва сляпо да спазваме малоумни закони, значи трябва и звънче да сложа на шосейката...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот waffleS » Чет Юни 14, 2012 9:29 am

На мен ми е интерестно какво ще проверяват на Dirt Jumper-ите или на Street-ърите.Този закон е малоумен както повечето други.В България се цели да се убие и най-малкия кеф У хората. :crazy:
Продаваш или търсиш части за колело? Виж всички обяви тук!
https://bike-trade.net
Аватар
waffleS

Рейтинг: 1163

Мнениеот autosvet » Чет Юни 14, 2012 9:52 am

waffleS принципно тези велосипеди не трябва да се движат по пътищата!
Подскачайте си в парка и полицията няма да проверява, защото както стана ясно в парка ЗДВП не важи.

Grash така и не разбирам каква е разликата между шосейката и другите велосипеди като си караш по пътя. Ако караш в гората принципно е ненужно да мигаш и звънкаш на елените.
Аватар
autosvet

Мнениеот waffleS » Чет Юни 14, 2012 9:55 am

autosvet е да това е така,но ще е тъпо,ако те спрат преди да си стигнал до парка... :eyebrow:
Продаваш или търсиш части за колело? Виж всички обяви тук!
https://bike-trade.net
Аватар
waffleS

Рейтинг: 1163

Мнениеот trastika » Чет Юни 14, 2012 9:58 am

autosvet написа:Grash така и не разбирам каква е разликата между шосейката и другите велосипеди като си караш по пътя. Ако караш в гората принципно е ненужно да мигаш и звънкаш на елените.

Защото шусейките са куул, а звънците: не :nono:

Много по яко е да викаш "ГАЗИИИИИМ!", гласът ми е по-силен от всеки звънец :D
trastika

Рейтинг: 1180

Мнениеот autosvet » Чет Юни 14, 2012 10:17 am

trastika той силен ама току виж ще прегракнеш като зная какви неориентирани елементи има докато те разберат какво им крещиш :D То това е готино на звънеца реагират първосигнално - опитват се да избягат на някъде, не че и това им се получава винаги.

waffleS загряваш с бутинг до мястото и така :beer:
Аватар
autosvet

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Юни 14, 2012 10:21 am

Интересното - дефиниран е "звънец" а не сигнално устройство - тип "Тромба" или други подобни
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот botman » Чет Юни 14, 2012 12:26 pm

HepBeH_XaMcTep написа:Интересното - дефиниран е "звънец" а не сигнално устройство - тип "Тромба" или други подобни

Не само е дефиниран звънец, но и другите устройства, излъчващи звукови сигнали са забранени. (Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни звънец и да няма друг звуков сигнал;)
botman

Рейтинг: 1200

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум