КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот xcrider » Чет Юни 14, 2012 1:27 pm

Само ми е интересно какво ще ми каже чичето на цар борис, като мина покрай него бутайки в пешеходната зона. Ако пита, защо го бутам - към сервиза . Проверявали спирачките - че те трябва всички колела от метро и т.н., стиитърите/дж-тата, балканчетата да ги спрат от движение.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот subritual » Чет Юни 14, 2012 2:00 pm

От сигурен вътрешен източник мога да кажа, че се предупреждават велосипедистите.Тоест проверки се правят.
Това трябваше отдавна да се случи,но все пак -браво на органите
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот Grash » Чет Юни 14, 2012 2:04 pm

subritual написа:От сигурен вътрешен източник мога да кажа, че се предупреждават велосипедистите.Тоест проверки се правят.
Това трябваше отдавна да се случи,но все пак -браво на органите

Е мерси за сигурната вътрешна информация, само дето е позакъсняла малко. И по телевизията се видя, че действително спират и предупреждават. Въпроса е до кога ще е това, дали ще започнат стриктно да глобяват в даден момент и дали всичко това ще е само на велоалеите, или ще спират навсякъде и велосипедистите, наравно с всички останали. Аз залагам, че това е поредната тридневна PR кампанийка. Всяко чудо за три дни, както впрочем стана и със забраната за пушене на обществени места: два дена след като я въведоха бях в заведение в центъра на София, на всички маси си имаше пепелници и почти на всяка маса си се пушеше стабилно.
Последна промяна Grash на Чет Юни 14, 2012 2:10 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот bikerider » Чет Юни 14, 2012 2:10 pm

Grash написа:Аз залагам, че това е поредната тридневна PR кампанийка.

+1
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот subritual » Чет Юни 14, 2012 2:14 pm

Ама големи хранители сте ей. Държавата се пука по шевовете, и това е нещо.Те всички кампании на КАТ са такива,но досега не е имало такава нали?
Преди малко глобиха един :)

Едит: Глобата за без звънец е 50лв, жилетките и каските не са задължителни.
Така,че бягайте за звънчета,който няма,аз мисля да разпъна една сергия :D

Grash написа:И по телевизията се видя, че действително спират и предупреждават.

Е тва е, от телевизията да се информираш му е майката.
Последна промяна subritual на Чет Юни 14, 2012 2:50 pm, променена общо 4 пъти
Аватар
subritual

Мнениеот madsnake » Чет Юни 14, 2012 2:16 pm

Нямам нищо против кампанията. Единственото от цялата работа, което не ми харесва е евентуалното бъдещо изискване за жилетки през светлата част на деня. Трябва всеки да се съобразява с правилата, но лошото е, че нищо няма да се получи...
Аватар
madsnake

Мнениеот bulgar4e » Чет Юни 14, 2012 5:00 pm

Едит: Глобата за без звънец е 50лв, жилетките и каските не са задължителни.
Така,че бягайте за звънчета,който няма,аз мисля да разпъна една сергия :D
хахахахаха, то по-добре каската да е задължителна и ааайде и жилетката, а звънчето.... то като го имам днес пак викаш на една заспала тьотка, какво като й звънкам! Абе недомислици!
Когато си долу, мислиш за горе! Когато си горе, мислиш за долу!
Аватар
bulgar4e

Рейтинг: 1200

Мнениеот azze » Чет Юни 14, 2012 5:03 pm

bulgar4e написа:Едит: Глобата за без звънец е 50лв, жилетките и каските не са задължителни.

Сериозно?! :eek3:
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот madsnake » Чет Юни 14, 2012 6:30 pm

Така е, звънеца работи само в някои случаи. Понякога хората реагират адекватно и се отдръпват дори някои се извиняват, понякога се стряскат и почват неадекватно да подскачат наляво-надясно, а понякога са като кон с капаци и след като ги подминеш и погледнеш въпросително срещаш само един празен овчи поглед. 50 лв. глоба... това е малко изхвърляне, не знам кой би ги платил и как биха ме задължили реално. Акт ли ще е, фиш ли ще е, ако някой е запознат какво точно ще се пише нека каже. А и малко се пресилват сега катаджиите покрай цялата тази еуфория, реално всяко чудо за три дни. Така че според мен дайте по 1,70 лв. (толкова дадох за моето звънче преди месец) и си карайте, пък след 2-3 седмици го махнете, ако ви дразни. За няма и една бира не мисля, че си заслужава разправията с кат точно в пика на еуфорията.
Аватар
madsnake

Мнениеот Grash » Чет Юни 14, 2012 7:19 pm

50лв глоба за звънче или 20лв "под тезгяха"
Сложили са висока глоба, за да има по-голям диапазон за рушветите.
Сега гледах кадри в реално време от уеб-камерите на Орлов мост и забелязах че катаджии и колоездачи каращи по пешеходни пътеки си съжителстват съвсем безпроблемно.
Или въпросните служители на реда не знаят, че имат акция или просто тази акция важи само на територията на велоалеите и когато от бъзди-ти-ви снимат.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот acidrain » Чет Юни 14, 2012 7:56 pm

Аз имам едно такова, и се чудя, дали няма да ми свърши работа за пред ченгетата :dontknow:
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот xcrider » Чет Юни 14, 2012 8:10 pm

е па що не ... нали звънка :beer: :D
тъкмо ще плаши хората повече :rofl:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот wheels » Чет Юни 14, 2012 8:13 pm

Ако почнат да те следват, значи са от стадото :rofl: ... това го носи като караш в балкана, супер ще е.
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот acidrain » Чет Юни 14, 2012 9:00 pm

wheels написа: ... това го носи като караш в балкана, супер ще е.

Аз там си го нося.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот K.Linch » Чет Юни 14, 2012 9:13 pm

Интересно ми е кога ли ще направят акция "Велокрадци"!

Разбира се звънчетата са мноооого по-важни, ама все пак и това да ти дигнат колело за няколко хиледарки може да предизвика лека неразположеност у някой човек, като например собственика му... Да им дрифтя приоритетите!

Още на времето като си карах балканчето, първото нещо, което махнах беше звънеца, след като се контузих на него при едно малоумно падане. Много по-лесно е да подвикнеш на някого, особено като си се засилил да прескочиш поредното препятствие на "велоалеята", отколкото да дрънкаш със звънец.

Светлините освен когато карам през нощта, избягвам да ги слагам. Ако заключа колелото някъде за малко, ако не изчезне цялото, то светлините обикновено ще изчезнат... И после к'во? Откраднато фарче за 20лв, и докато се прибера още няколко глоби за това, че си нямам светилник...

Какво да се прави, такива сме си ги избрали...
A good rider has balance, judgment, endurance, and good timing. So does a good lover.
Аватар
K.Linch

Рейтинг: 1225

Мнениеот wheels » Чет Юни 14, 2012 9:46 pm

Off - acidrain, мислят ли те са крава? :D
По темата - не виждам в листите на партиите хора, които карат велосипеди.
http://vbox7.com/play:440583a6 - забележете как 99% от велосипедистите имат задна светлина. За предна и за звънец трудно се вижда. Друг е и въпроса, че тук се карат основно планински велосипеди, но когато те са участници в движението би трябвало и те да спазват правилата. Моето виждане е, че през деня така и така не е задължително да работят светлините и съответно в раницата си нося челник, взема се една червена светлина за отзад и по тъмно се слага на раницата...примерно, ако се прибираш след каране и вече е тъмно ги слагаш и пускаш За какво са ми през деня като нямам задължение да работят?(друг е въпроса, че като карам автомобил е винаги на фарове без значение от сезона или частта от деня).
Добре, че няма нищо за жилетките, че вече щеше да е прекалено. Но пък в този клип велосипедистите нямат нито каски, нито жилетки.
Аватар
wheels

Мнениеот fiderota » Чет Юни 14, 2012 9:55 pm

Хубаво клипче, остави ами и трамваите и автобусите бяха празни :bigeyes:
Сега наистина сигурно само на велоалеите ще чакат велосипедисти на "гюме", че е по лесно пък по-нататък ако някой полицай чак толкова няма какво да прави и види някой може да го спре. :D

П.С. Че не е измислено- не е, аз ще сложа все пак едно звънче, че не ми се дават 50 кентавъра, а за безопасността ще си разчитам на себе си. Едно такова си харесах : :) Изображение
Последна промяна fiderota на Чет Юни 14, 2012 10:10 pm, променена общо 1 път
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот wheels » Чет Юни 14, 2012 10:02 pm

Нямам нищо против да има правила. Вярно е, че много велосипедисти си карат като част от движението без да спазват никакви правила и това застрашава и тях и другите участници в движението. Обаче тази акция е прекалена. Стоят полицаите и чакат велосипедист на ВЕЛОАЛЕЯТА и го проверяват за звънци, светлини, винетка, резервна гума, крик и триъгълник...грайфери на гумите кога ще почнат да проверяват? А ако карам със сликове? Малко пресилват нещата. Хубаво е и е нужно да има правила, които се спазват, но те да са адекватни - разбирайте ме, че би трябвало полицаите да стоят на пътя и да спират редом с автомобилите и велосипедистите - там би било нормално да имам звукова сигнализация и светлини.
А има и друго - как ще накарат всички деца от 5 до 14 години да имат всичко нужно, как ще им напишат актове като те дори нямат документи за самоличност?
Аватар
wheels

Мнениеот gesh0898 » Чет Юни 14, 2012 10:52 pm

Добре, а какво правят хората с малко по-особени колела? Например хиксърите? Спирачки ли ще им сложат, звънец ли ще им монтират, светлини ли ще им накичат :D Те също карат по шосето. Как пък да им обясни един шосейкаджия, който се е изръсил с няколко бонки за леки части, че не иска да си сложи звънец и да си увие колелото с коледните? лампички (въпреки че обикновено тези велосипедисти са изрядни по отношение на каската и поне задната светлина). Какво става, ако имаш 1 спирачка?
Alpina написа:
Stancho написа:Другото интересно нещо е като го подмина с мръсна газ как ще ме отбележи, че не съм му спрял и т.н.???

Искам да видя как го правиш - сериозно! :popcorn: :popcorn: :popcorn:

Всички се имате за баси нинджите :D

Да не би да може да те настигне? В парка - абсурд, освен ако не е с кон, ама катаджия на кон не съм виждал :D По улиците да се гоните с колата...малко холивудско ми се вижда, а дори и да се гоните, все някога трябва да слезе. Докато спре и слезе ще си го дръпнал с няколко десетки метра. Нямат толкова нерви.
ТАЙНАТА
Никога не излизаш с намерение да паднеш, затова винаги слагай каска.
Аватар
gesh0898

Рейтинг: 1278

Мнениеот wheels » Чет Юни 14, 2012 11:59 pm

Ако си с мекицата за спускане и си в Търновград...вземи тези стълби.
Аватар
wheels

Мнениеот Morpher » Пет Юни 15, 2012 6:11 am

Е, колеги, има ли някой проверен от Вас все пак? :dontknow:
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот madsnake » Пет Юни 15, 2012 6:55 am

gesh0898 написа:Да не би да може да те настигне? В парка - абсурд, освен ако не е с кон, ама катаджия на кон не съм виждал :D По улиците да се гоните с колата...малко холивудско ми се вижда, а дори и да се гоните, все някога трябва да слезе. Докато спре и слезе ще си го дръпнал с няколко десетки метра. Нямат толкова нерви.

Първо - хайките за велосипеди са с катаджии на мотор.
Второ - дори да им избягате, ако ви хванат докато бягате - жална ви майка.
Не мога да си обясня защо изобщо някой трябва да бяга?!
Аватар
madsnake

Мнениеот jd » Пет Юни 15, 2012 7:24 am

madsnake написа:дори да им избягате, ако ви хванат докато бягате - жална ви майка.

+1!

В никакъв случай не се опитвайте да бягате на полицаи - ако го направите и после като ви хванат, вместо да получите фиш за 10лв. за липса на звънец или фарче, ще се озовете в някое РПУ с мярка задържане за 24 часа, както и обвинение за възпрепятстване органите на реда (което се води дребно хулиганство). Глобата ще ви е бая повече от 10лв. + този "приятен" престой в районното.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот wheels » Пет Юни 15, 2012 8:36 am

И аз се шегувам, но не мисля, че има някаква полза от бягане на полицаи, а и те не са виновни, че трябва да прилагат закон, които ние мислим за лош.
Аватар
wheels

Мнениеот autosvet » Пет Юни 15, 2012 9:38 am

gesh0898 а какво правят хората с малко по-различни коли - разни болиди, бъгита. Не карат по пътищата, а си ги превозват на платформи и ремаркета. А да бягаш от полицай, защото си без звънче на колелото ... :boggled: малоумно.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот neilor » Пет Юни 15, 2012 10:46 am

Тъй като карам от доста време и съм изминал хиляди километри в града нека да споделя практическите правила които спазвам. За някои ще са отдавна известни, за други неподходящи, но повечето са доказани от практиката.

На първо място погледнете статията във форума http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/268-tips007 за безопасното каране в града. Почти всичко казано там би трябвало да се познава и спазва.

Аз разделям правилата на такива които трябва да се спазват безусловно, такива, които имат смисъл, но трябва да се преценява доколко са разумни и правила - напълно неподходящи и излишни. Добре е че засега от последните не се сещам да има.
Безусловни правила за мен са:
- изправен велосипед
- наличието на ярки светлини отпред и отзад нощем
- ползването на каска при движение по асфалт извън града и по пресечен терен
- поставянето на светлоотразителна жилетка при движение извън града, включително и денем
Правила, които не винаги са разумни и адекватни:
- движението възможно най-вдясно
- движението в близост до други превозни средства
- движението на велосипеди успоредно един до друг
- движението по тротоари и пешеходни пътеки

Каране по пешеходни зони. Позволявам си да карам по тротоар само на къси отсечки, където заобикалянето ще ми струва излишно размотаване. Разбира се със скорост почти равна на тази на пешеходците. По същата причина на места пресичам по пешеходната пътека карайки със скоростта на пешеходците и така, че да не им преча. Това "нарушаване" не води до повишена опасност нито за мен, нито за тях.

Движението най-вдясно е правилно, но когато най-дясната лента на кръстовище е само за надясно, задължително продължавам в лявата - която е за направо. Само в тази ситуация преминавам най-отпред и заставам преди първата кола, така че да освободя лентата за колите надясно.
За да направя завой наляво не преминавам в най-лявата лента. Ако светофарът е с отделна секция за наляво, която се включва когато направо е забранено изчаквам светването й в дясната лента и тръгвам с нея. Във всички останали случаи не правя завой наляво, а преминавам направо и след това изчаквам перпендикулярния светофар.

На кръстовищата преминавам бавно покрай спрелите коли и ако те тръгнат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изчаквам колата която е до мен и се включвам СЛЕД нея и преди следващата, чийто шофьор няма как да не ме види. Ако светофарът е червен заставам СЛЕД първата кола, която може да завива надясно и няма как да ме види и ПРЕД втората, която така или иначе ще изчака и първата и мен.

При наличието на една или повече спрели коли на пътя ги заобикалям поне на метър растояние заради опасността от отворена врата. Заобикалянето започва достатъчно отдалеч и след задължителна проверка за коли зад мен. Ако има такива - изчаквам и ако трябва спирам. Същото правило важи и при движение по велоалея и спрели коли до нея. Любим номер на пътника е да отвори вратата, която заема половин алея и да изскочи пред теб.

Когато съм на път с предимство не приемам , че то е безусловно. Винаги имам едно наум, когато по другия път има кола - намалявам и до последно си запазвам възможността да спра при неспазване на предимството.

При планирането на маршрутите винаги предпочитам ненатоварени улици, дори и там скоростта да ми е по-ниска. Ежедневният ми маршрут от 5,5 км. е много внимателно премислен и представлява:
- 3 км. градинки и междублокови алеи
- 1,5 км. ненатоварени улици
- само 1 км. натоварени улици

Разбира се налага ми се да се движа и по натоварени улици, но винаги има начин да се намерят успоредни и по-леки маршрути, дори и с цената на известно забавяне.

Не съм коментирал звънеца и страничните отражатели, които дори и да не са много ефективни, не струват почти нищо, не изискват усилия и е по-добре да ги има.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот vikosaa » Съб Юни 16, 2012 9:12 pm

neilor написа:Правила, които не винаги са разумни и адекватни:
- движението възможно най-вдясно
- движението в близост до други превозни средства
- движението на велосипеди успоредно един до друг
- движението по тротоари и пешеходни пътеки

Не съм съгласен.
- Движение най-вдясно - на кръстовищата е много по-безопасно да стоиш най-отдясно и да си продължиш направо - така няма да пречиш нито на колите, които завиват, нито на тези, които са в съседната лента.
- Движение в близост до други превозни средства - от какъв зор? Много по-добре е да спазваш дистанция - я си представи, че някой не те е видял и реши да завие към теб? Може да те засече много гадно.
- Движение на велосипеди успоредно - та това си е направо опасно! Така пречиш на целия трафик! И за какво? За да си говорите?
- Движение по тротоари и пешеходни пътеки - За тротоарите те разбирам. И аз самият предпочитам да мина по тротоара, отколкото да рискувам да ме блъсне някоя кола. Но на пешеходните пътеки - какъв е проблема да слезеш от колелото за 10-20 метра? Така си си в пълното право да минеш преди колите и е много по-безопасно. (и няма да те псуват :D )
DRAGONBORN написа: ..оптигач срам СХ4.. гуми едната е кунда 2.50 ..
vikosaa

Рейтинг: 1203

Мнениеот Morpher » Съб Юни 16, 2012 9:39 pm

Явно не си забелязал какво цитираш...
vikosaa написа:Правила, които не винаги са разумни и адекватни
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот hitar_potter » Съб Юни 16, 2012 9:44 pm

Предполагам, че като е описвал тези „правила“, колегата е имал предвид, че са често неразумни и неадекватни ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Съб Юни 16, 2012 9:58 pm

vikosaa написа:Не съм съгласен.
- Движение най-вдясно - на кръстовищата е много по-безопасно да стоиш най-отдясно и да си продължиш направо - така няма да пречиш нито на колите, които завиват, нито на тези, които са в съседната лента.

Не знам какво точно си имал предвид, но на кръстовище с отделни ленти за различните посоки, най-безопасно е да стоиш в най-дясната част на лентата за твоята посока. Като разбира се се оглеждаш на 16 да не вземе някой да реши да предреди колата, до която си застанал, отдясно. :peace:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум