Новите предложения на Cross 2012

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Новите предложения на Cross 2012

Мнениеот autosvet » Съб Юни 16, 2012 10:55 am

6лв ти е една гума 28х1,75-2 която без проблем стана на Рейсинг Ралф-а 2,1 за Грип 924. Вътрешна специално за 29-тки поне аз не съм виждал у нас, а доста търсих. Дори на Швалбе на оригиналните пише 28/29 цола и съответно от каква да каква големина. Оригиналната я спуках на второто по-сериозно каране.

От тези снимки не се вижда добре какво имаш предвид.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот zark_vas » Съб Юни 16, 2012 3:29 pm

Здравейте :)

Преди две седмици закупих през Sportdelivery MB Cross-Grip 127.Първо каране градско впечатления,много добри.Следващи карания XC впечатления и усещане за колелото много добри.Давам преценка която е лично моя!!!Всички сме различни и имаме различно усещане за комфорт.Лично на мен много ми допадна.Бях истинки щастлив от напрвения избор на марка и модел!!!
Пиша тук защото освен излагане на впечатлениията Ни за самите модели темата се следи и от фирмата производител "Крос".Което за мен е много важно,ще стане ясно поради каква причина.

Важно е и за съответните бъдещи КЛИЕНТИ от моя град Пловдив!!!
Както отбелязах съм много доволен от колелото забравих да ходя пеша и за автопревоз,иначе казано не слизам от него.Изминах повече от 65км и се появиха нормалните мометни за настройването на колелото.

Съответно скорости,хидравлични спирачки,регулиране на спиците и главната причина бе появилия се звук(скърцане) от към челната тръба при завъртане на кормилото в ляво и дясно.Взех си гордо гаранционната карта и се запътих към съответния оторизиран сервиз.Цитирам адреса на съответния сервиз посочен в гаранционната карта град Пловдив ул"Мостова" номер 3.Посрещането на техника бе определено НЕ ПРИВЕТЛИВО!!!Сякаш не бях КЛИЕНТ а натрапник който му пречи.Обясних му по какъв въпрос идвам.Последва заядливо питане от къде е закупено колелото,ако било закупено от Метро или магазин Крос на ул."Атон" 1А.Съответните магазини да ми били отсервизирали велосипеда!!!
Явно човекът заемащ позицията сервизен техник не е наясно с цитирам ВЕЛОСИПЕДИТЕ „КРОС“ В ГАРАНЦИЯ ЩЕ БЪДАТ ОБСЛУЖЕНИ БЕЗПЛАТНО,НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ПРЕДОСТАВЯТ ФАБРИЧНА ГАРАНЦИОННА КАРТА ИЛИ ТАКАВА, ИЗДАДЕНА ОТ МАГАЗИНА, ОТ КОЙТО СА ЗАКУПЕНИ, В ОТОРИЗИРАНИТЕ СЕРВИЗИ НА КРОС ООД В ЦЯЛАТА СТРАНА.

А след като му отговорих,че е поръчан през електронен магазин последва пренебрежителено-подигравателен коментар.
Иначе казано от типа на kо и туйй и има ли то почва у нас !!!!Няма да коментирам!!!!
Запазих самообладание с цел да проведем ако може поне технически разговор!!!
От тук нататак вече не се чувствах като КЛИЕНТ !!!!
Наложи се да му цитирам официалното изявление на фирма "Крос" за сервизирането на съответните им стоки от посочените сервизи в гаранционните карти!!!
И тук питам бе ли нужно това!!!!
От този момент техникът реши че трябва да ме изслуша най-после!!!
Защото преди това се чувствах като на разпит и бях нападан със неуместни нападки и ненужни коментари!!!
Нямаше никакво отношение като към КЛИЕНТ на фирма "Крос".
Техникът ми каза че от хидравлични дискови спирачки нищо не разбира ново 20!!!
Каза ми цитирам,че е НЕ ЗАПОЗНАТ с реглажа и поддръжката им!!!
За скърцането в челната тръба заяви че това скърцане било,защото жилата на скоростите и спирачката при завъртане на кормилото се търкали в рамката.В този момент си казах че този човек или не му се занимава(не му се работи) или наистина нещо куца в техническо отношение!!!
Започнах да се чудя какъв е този Техник!!!
Наложи се да държа жилата настрани от рамката и той собственоръчно да движи кормилото в 2-те му посоки,за да уборя твърдението му.
За моя радост се съгласи че причината не е тази(имах си аз)!!!
Споделих му идеята че може би е нужно още една дистанционна шайба под лапата с цел ако има някакъв луфт да бъде обран.
Техникът отвъртя болтовете на лапата и този на тапата към стъблото.Поогледа го и каза че може би трябвало да се отвори цялото според него смазката била малко.
Казах си добре звучи логично при което техникът започна да завива обратно имбусните болтове!!!
Попитах го няма ли да го обслужи!!!Отговори следното пак цитирам
Сега имам много работа,мини другата седмица карай го така то едно колело дето се вика ако не скърца какво колело е!
Интересен подход и мислене за техническо лице на такъв пост в оторизиран сервиз!!!
Следващото на което обърнах внимание е реглажа на спиците защото и 2-те гуми малко замятат.
Техникът ги погледана и констатира пак цитирам
Добре са много си взискателен.Аз да ги настроя съвсем малко по-добре от това едвали ще ги направя!!!
Показа ми една капла закачена на стената и коментира следното цитирам
Най-правата капла е тази дето не се кара.
Казах си още по-интересно става!!!
В края на ако мога да го нарека техническия преглед той ме опъти към някакъв негов познат,който бил много добър в настройките на спици и хидравлични дискови спирачки!!!
Вие си направете изводът на какво ви прилича това опътване!!!
За реглаж на скоростите въобще и забравих да повдигна въпрос....
Пожелах ме си приятен ден и до следващата седмица.
И тук дойде най-интересната част по пътя към вкъщи след един ляв завой тръгнах да изправям кормилото надясно.
При което изпаднах в изненада,защото кормилото имаше неестествен ход.Много трудно го завъртях надясно.
Едвам изправих кормилото и спрях!!!!
Пробвах движението повторно първо налвяо после надясно изключително трудно се ротира кормилото в посока дясно!!!
Иначе казано немога да завивам!!!
Отказах се да се върна в сервизът при точно този техник отново.
Загубих доверитето си в него като лице което трябва да има ясна,точна и правилна преценка!!!
КАТО КЛИЕНТ СЪМ РАЗОЧАРОВАН ОТ ПРОФЕСИОНАЛИЗМА ПОКАЗАН ОТ ТОЗИ ОТОРИЗИРАН СЕРВИЗ!!!!
Предлагам на фирма "Крос" да предложи адекватен технически сервиз,в който да си личи ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ,АДЕКВАТНИ ПРЕЦЕНКИ И ЕДНО ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА ПРАВИЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ КЛИЕНТИТЕ Й!!!

ФИРМА КОЯТО СЕ ВСЛУШВА В КЛИЕНТИТЕ СИ Е ПРОСПЕРИРАЩА.
НАЙ-ДОБРАТА РЕКЛАМА Е ДОВОЛНИЯ КЛИЕНТ!!!
zark_vas

Рейтинг: 1200

Мнениеот Misaki » Съб Юни 16, 2012 5:39 pm

autosvet написа:6лв ти е една гума 28х1,75-2 която без проблем стана на Рейсинг Ралф-а 2,1 за Грип 924. Вътрешна специално за 29-тки поне аз не съм виждал у нас, а доста търсих. Дори на Швалбе на оригиналните пише 28/29 цола и съответно от каква да каква големина. Оригиналната я спуках на второто по-сериозно каране.

От тези снимки не се вижда добре какво имаш предвид.

Не съм се и замислял да сменям Континенталчето - дупчицата беше малка, а гумата е в идеално иначе състояние. А иначе прав си за 28-ците вътрешни.
На снимката показвах предпазната лента върху каплата над отворите за спиците и нейното поставяне.
Аватар
Misaki

Мнениеот autosvet » Съб Юни 16, 2012 7:33 pm

Не си се замислял за смяна - ок, но човек винаги трябва да има резервна гума. Понякога лепенките не са достатъчни или не е удобно да се лепи, за това слагаш резервната и лепиш в къщи на спокойствие. Вече спуках Швалбето и сложих ЦСТ-то, сега оригиналната е резервна. Разлика не намирам.

За сервиза в Пловдив ... :banghead:
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Misaki » Съб Юни 16, 2012 8:05 pm

[quote="autosvet"]Не си се замислял за смяна - ок, но човек винаги трябва да има резервна гума.

За гората - вътрешна и помпа задължително.
За града - кинти в джоба за такси :)
Аватар
Misaki

Мнениеот krach » Нед Юни 17, 2012 9:15 am

Misaki написа:
autosvet написа:Не си се замислял за смяна - ок, но човек винаги трябва да има резервна гума.

За гората - вътрешна и помпа задължително.
За града - кинти в джоба за такси :)

Кинти на бакшиш не давам.
В града също си трябва помпа. Миналата година спуках на стадион Юнак. Е имах резервна гума но нямах помпа...и яко бутангенс.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 17, 2012 9:35 am

Misaki написа: За града - кинти в джоба за такси :)

:emlaugh: :emlaugh: :emlaugh:
Пробвал ли си да се качиш с велосипеда в такси? :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот xcrider » Нед Юни 17, 2012 10:01 am

има рейсове, тролеи, трамваи ... смисъл от резервна гума в града няма
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот krach » Нед Юни 17, 2012 10:26 am

xcrider написа:има рейсове, тролеи, трамваи ... смисъл от резервна гума в града няма

Хич не те виждам в час пик (8-10 часа сутринта; 17-19 часа вечерта), как ще се качиш в какъвто и да е градски транспорт. За такси по вероятно, но 100% ще те дръсти допълнително.
krach

Мнениеот xcrider » Нед Юни 17, 2012 11:08 am

аз пък и теб хич не те виждам къде по-точно в това такси ще го сложиш, освен ако имаш късмета да намериш някое комби... и да се изръсиш с към 10-20 лв
по-лесно е да почакаш малко да се освободи градския транспорт(а някой линии по цял ден са свободни) и да си качиш колелото, отколкото да буташ 2часа или да се надяваш на късмета да намериш такси-комби и да олекнеш с 20 кинта
предлагам да спрем вече с :offtopic:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот krach » Нед Юни 17, 2012 1:19 pm

Както писах 100% ще те дърсят още пари.

А ако имаш време да чакаш от 2-3 часа да се освободи транспорта.. :agree:
Помпа+лепенки= ~200-300 грама. Значително по - ефективно. Дори и да носиш резервна гума още няколко грама
krach

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 17, 2012 1:26 pm

Аз съм товарил велосипед в такси (долу- горе преди може би 4-5 години). Допълнително не са ме таксували. Случих на късмет да е комби.
Прибирах се от някъде, на стоянката на ЖП гара попитах шофьора с подходящия автомобил дали ще ме качи (не ми се въртеше с голяма раница и уморен от път 6-7 километра до нас, понеже денивелацията като цяло е само нагоре), той пък ме попита как точно ще натоварим велосипеда, при което двете колелета бяха свалени за секунди. Той и колегите му се изцъклиха, при което следваха някакви положителни коментари.... :D
Та така. Не е невъзможно, но не винаги сработва. Така че носете си ремонтни комплекти.

P.S. Предлагам да спрем с offtopic
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Misaki » Нед Юни 17, 2012 6:58 pm

Ozzie написа:
Misaki написа: За града - кинти в джоба за такси :)

:emlaugh: :emlaugh: :emlaugh:
Пробвал ли си да се качиш с велосипеда в такси? :)

2121 имат нови /полвин година вече/ таксита-баничарки, некви Фиат-и. Днес карайки си из града спрях нарочно до едно /принципно ги ползвам само тях/ и питах шофера как седи въпроса.
Та човека каза - няма проблем стига багажа да се побере. Не се таксува допълнително. Не са ли Ви питали когато си поръчвате такси имате ли много багаж? Не е за да Ви таксуват допълнително.
Но, всичко е относително. Аз говоря за София, в другите градове е различно.
Поздрави! :)
Аватар
Misaki

Мнениеот Dolph » Нед Юни 17, 2012 7:10 pm

xcrider написа:има рейсове, тролеи, трамваи ... смисъл от резервна гума в града няма

Не съм съгласен с теб,аз скоро ще си купя чантичка за под седалката за резервна гума,щангички и инструменти имам и тях ще си ги нося.Едно приятно каране в града може да създаде доста главоболия ако си далеч от дома без гума и не ти се дават/нямаш 10-тина лева за такси.
Например Борово-Борисова градина ми е точно 7км. и единствения транспорт от там е автобус 204,някои от вас знаят каква е гъчканица в него,защото повечето автобуси по тази линия са малки.Другата алтернатива е бутане до най-близкия сервиз за велоспидеди,ама кой ли ще е той.А смяната на гума е точно 5-7мин.
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот zark_vas » Пон Юни 18, 2012 9:45 am

Здравейте.
Ще си позволя да цитирам писмото на фирма "Крос".

Здравейте Господин Василев,

Наистина съжалявям за това което се е случило с Вас в сервиза в Пловдив.
Фактите, които посочвате и отношението към Вас и Вашият проблем е крайно неприемлив за нас Крос ООД.

Поради тази причина, ние ще прекратим договора си с този сервиз още утре, понеделник 18 Юни.

Много Ви моля, да изпратите телефон за връзка с Вас. Г-н Павел Радулов, който отговаря за продажбите на Крос ООД в България ще Ви се обади веднага, за да Ви насочи към друг сервиз в Пловдив.

След като решим въпроса с нов оторизиран сервиз в Пловдив ще Ви информираме своевременно.

Приемете още веднъж нашите извинения за причинените Ви неприятности.

Поздрави
КРОС ООД
Любен Мартинов
Управител

Край на цитата.

Тук ще си позволя и да коментирам писмото,като БЛАГОДАРЯ както от мое име така и от името на всички сегашни и бъдещи клиенти в моя град,за бързия отговор и взетото решение!!!
Фирма "Крос" показва как трябва да се действа в подобни случаи като този, а именно бързо и професионално.
Показва това че кадри които нямат нужната квалификация нямат място в Нейните редици.
Още едно доказателство,че фирма "Крос" действа професионално и се стреми да се развива в правилната посока!!!
А именно държи на своите КЛИЕНТИ!!!
Отново БЛАГОДАРЯ пожелавам на фирма "Крос" много професионални успехи!!!
На всички колеги във форума приятно каране и всичко най-добро!!!
zark_vas

Мнениеот dimo1882 » Пон Юни 18, 2012 12:19 pm

евала на Крос!Похвално е,че се интересуват от проблемите на клиентите си и след като си продадат велосипедите..Така трябва да се действа,като се разчуе,че се взимат толкова сериозни и крайни мерки,другите сервизи ще имат едно на ум и ще си променят отношението..Браво!
Drag ZX 3
dimo1882

Рейтинг: 1205

Мнениеот thepowerofone » Пон Юни 18, 2012 4:46 pm

MBiker написа:A за неработещите части обвиняваш този, който ги е сложил на колелото и ги е обявил за работещи, нали ? Край на спора. Вие си мислите, че крос са перфектни и не съм аз човека, който ще ве разубеди! :beer: :)

MBiker написа:Здравейте. От 6-7 дена имам едно пукане в средното. Не знам как точно да го обясня. Леко е, не трака като крачетало :D и точно на определен момент от завъртането на педалите. Надявам се, че ме разбрахте :)

viewtopic.php?f=4&t=115790

100 пъти да обяснява човек, че подобни неща са типични за новосглобени колела, избирателно чуват някои хора.
Аватар
thepowerofone

Рейтинг: 2000

Мнениеот ludo » Пон Юни 18, 2012 5:57 pm

MBiker написа:Здравейте. От 6-7 дена имам едно пукане в средното. Не знам как точно да го обясня. Леко е, не трака като крачетало :D и точно на определен момент от завъртането на педалите. Надявам се, че ме разбрахте :)

viewtopic.php?f=4&t=115790

100 пъти да обяснява човек, че подобни неща са типични за новосглобени колела, избирателно чуват някои хора.[/quote]

И кога изчезват тези пукания при новите колела?
И аз чувам пукане от време на време, колелото ми е ново, изминал съм около 200км. Не съм убеден, че шумът идва от средното. Когато отпусна кормилото и въпреки, че въртя педалите с голямо усилие (на баир), пукането изчезва. Възможно ли е да пука кормилото, лапата и т. н. Всички болтове съм ги натягъл допълнително, мислейки че има нещо хлабаво :dontknow:
Велосипедът е KROSS Traction G30.
Благодаря ви за съветите предварително
ludo

Рейтинг: 1216

Мнениеот MBiker » Пон Юни 18, 2012 7:10 pm

thepowerofone написа:
MBiker написа:A за неработещите части обвиняваш този, който ги е сложил на колелото и ги е обявил за работещи, нали ? Край на спора. Вие си мислите, че крос са перфектни и не съм аз човека, който ще ве разубеди! :beer: :)

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=115790

100 пъти да обяснява човек, че подобни неща са типични за новосглобени колела, избирателно чуват някои хора.

Това можеше да го напишеш в другата тема, не в тази за крос. То добре се появяват, аз питам как да го оправя (ако мога сам). Ясно ми е това с новите колела, не си ти този, който ме е светнал :agree:

А другия пост не знам защо го слагаш, като частта не е неработеща, просто има пукане :)
Аватар
MBiker

Рейтинг: 1185

Мнениеот thepowerofone » Пон Юни 18, 2012 7:50 pm

ludo написа:И кога изчезват тези пукания при новите колела?
И аз чувам пукане от време на време, колелото ми е ново, изминал съм около 200км. Не съм убеден, че шумът идва от средното. Когато отпусна кормилото и въпреки, че въртя педалите с голямо усилие (на баир), пукането изчезва. Възможно ли е да пука кормилото, лапата и т. н. Всички болтове съм ги натягъл допълнително, мислейки че има нещо хлабаво :dontknow:

thepowerofone написа:Като за начало, убеди се, че е от средното. Често пука свръзката колче на седалка-рамка и може да се обърка с пукане от средно или педали. Проста проба - ставаш от седалката и караш "на педали". Ако не пука, от колчето на седалката е. Затова то се маже обилно с грес, преди да се вкара в рамката. По-качествените колчета имат покритие, което предотвратява такова пукане. Понякога, може да е от захвата на колчето към релсите на седалката - просто притегни съответния болт/болтове.
Ако все пак е от средното, то отново вероятно е заради липсата на грес и слабо затегнати болтове на курбелите. Притегни болтовете на курбелите, макар че аз бих препоръчал да се свалят и да се намаже оста на ос-касетата с грес, след което да се монтират. Затягат се здраво.
Хубаво е да има грес и между резбата на рамката и ос-касетата. Там също се затяга добре.
Това са най-честите причини и при теб надали е нещо по-различно. Как ще процедираш, обаче, е отделен въпрос - търси помощ от сервизите по гаранцията, ако не желаеш сам.

MBiker, първото го цитирах, защото в тази тема се прокрадваха настроения, с които се опитваше да се вмени, че подобни проблеми са типични само за Крос. И ти "пируваше" доволно :D
Ето още един пример за друга марка с подобни "проблеми": http://koloezdene.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=3652
Аватар
thepowerofone

Мнениеот MBiker » Пон Юни 18, 2012 10:57 pm

thepowerofone написа:MBiker, първото го цитирах, защото в тази тема се прокрадваха настроения, с които се опитваше да се вмени, че подобни проблеми са типични само за Крос. И ти "пируваше" доволно

MBiker написа:Няма перфектна компания, разберете го.

Mай ти четеш избирателно ?
Последна промяна MBiker на Пон Юни 18, 2012 11:20 pm, променена общо 1 път
Аватар
MBiker

Рейтинг: 1185

Мнениеот ludo » Пон Юни 18, 2012 11:11 pm

:dontknow:
thepowerofone написа:
ludo написа:И кога изчезват тези пукания при новите колела?

thepowerofone написа:Като за начало, убеди се, че е от средното. Често пука свръзката колче на седалка-рамка и може да се обърка с пукане от средно или педали. Проста проба - ставаш от седалката и караш "на педали". Ако не пука, от колчето на седалката е. Затова то се маже обилно с грес, преди да се вкара в рамката. По-качествените колчета имат покритие, което предотвратява такова пукане. Понякога, може да е от захвата на колчето към релсите на седалката - просто притегни съответния болт/болтове.
Ако все пак е от средното, то отново вероятно е заради липсата на грес и слабо затегнати болтове на курбелите. Притегни болтовете на курбелите, макар че аз бих препоръчал да се свалят и да се намаже оста на ос-касетата с грес, след което да се монтират. Затягат се здраво.
Хубаво е да има грес и между резбата на рамката и ос-касетата. Там също се затяга добре.
Това са най-честите причини и при теб надали е нещо по-различно. Как ще процедираш, обаче, е отделен въпрос - търси помощ от сервизите по гаранцията, ако не желаеш сам.

MBiker, първото го цитирах, защото в тази тема се прокрадваха настроения, с които се опитваше да се вмени, че подобни проблеми са типични само за Крос. И ти "пируваше" доволно :D
Ето още един пример за друга марка с подобни "проблеми": http://koloezdene.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=3652

Мисля, че не е от средното, курбелите на моят велосипед са с външни лагери с куха ос, според мен е от седалката или от кормилото, както вече казах. Днес карах около 20-тина км. и почти съм сигурен , че скърцането или пукането идва от кормилото, или лапата незнам???? Когато отпусна кормилото и продължавам да въртя седейки на седалката, шумът изчезва. Когато въртя прав пак го няма :dontknow:
А трябва ли да има грес между рамката и стержена на вилката и чашките???
Благодаря и поздрави,
ludo

Мнениеот thepowerofone » Вто Юни 19, 2012 9:25 am

ludo написа: Мисля, че не е от средното, курбелите на моят велосипед са с външни лагери с куха ос, според мен е от седалката или от кормилото, както вече казах. Днес карах около 20-тина км. и почти съм сигурен , че скърцането или пукането идва от кормилото, или лапата незнам???? Когато отпусна кормилото и продължавам да въртя седейки на седалката, шумът изчезва. Когато въртя прав пак го няма :dontknow:
Благодаря и поздрави,

Грес между чашките и рамката не е задължителна, те са вбити в нея. Както и между стержена и пръстена, на който лежат лагерите на чашките - той също е вбит. Грес трябва да има само в лагерите на чашките. Разбира се, ако там в челото има някакви "аномалии", които да причиняват некоректна работа, няма как някой от форума да ги разгадае - механик на място трябва да го огледа. Ти, като за начало, може да си попритегнеш болтовете на лапата - и тези, затягащи я към стержена, и другите, държащи кормилото. Опитай на място да напъваш кормилото в различни посоки (с предното колело между краката) и да откриеш от къде точно идва шумът. Ако не постигнеш нищо сам, иди до сервиза и ще ти го отстранят - такива неща са дребни и лесни за отстраняване.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот thepowerofone » Вто Юни 19, 2012 11:13 am

http://koloezdene.com/forum/viewtopic.p ... =10#p54468

Пак ще пусна линк, за да се види, че всякакви произовители обслужват по сервизите по нашенски.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот ludo » Вто Юни 19, 2012 11:58 am

thepowerofone написа:
ludo написа: Мисля, че не е от средното, курбелите на моят велосипед са с външни лагери с куха ос, според мен е от седалката или от кормилото, както вече казах. Днес карах около 20-тина км. и почти съм сигурен , че скърцането или пукането идва от кормилото, или лапата незнам???? Когато отпусна кормилото и продължавам да въртя седейки на седалката, шумът изчезва. Когато въртя прав пак го няма :dontknow:
Благодаря и поздрави,

Грес между чашките и рамката не е задължителна, те са вбити в нея. Както и между стержена и пръстена, на който лежат лагерите на чашките - той също е вбит. Грес трябва да има само в лагерите на чашките. Разбира се, ако там в челото има някакви "аномалии", които да причиняват некоректна работа, няма как някой от форума да ги разгадае - механик на място трябва да го огледа. Ти, като за начало, може да си попритегнеш болтовете на лапата - и тези, затягащи я към стержена, и другите, държащи кормилото. Опитай на място да напъваш кормилото в различни посоки (с предното колело между краката) и да откриеш от къде точно идва шумът. Ако не постигнеш нищо сам, иди до сервиза и ще ти го отстранят - такива неща са дребни и лесни за отстраняване.

Много благодаря за съвета :D
ludo

Мнениеот ludo » Пет Юни 22, 2012 11:19 pm

Оказа се, че скърцането на моят КРОСС (Traction G30) е идвало от силно стегната скоба на колчето. След като малко отхлабих захвата всичко изчезна. Няма никакви шумове. Велосипедът е страхотен, много съм доволен :D..., всичко работи перфектно, като изключим гумите (schwalbe), които са криви и няма оправяне :banghead:, какво ли не пробвах
Незнам още колко ще ги търпя.......,
Някой, ако има идея какво да направя??? Сигурен съм, че е от гумите, тъй като каплите са проверени.
Поздрави,
ludo

Мнениеот penmark » Пет Юни 22, 2012 11:28 pm

Ако на всякъде са излезли равномерно по каплата и вътрешната не се е усукала, няма какво друго да направиш освен нови гуми и късмет с тях. :D Много ли са криви? Аз идеално права гума не съм виждал. Разправят, че безкамерните били прави, което ме навежда на мисълта, че вътрешните се сучат и кривят външната. Но докато не видя безкамерна не мога да твърдя на 100 про.
Аватар
penmark

Мнениеот ludo » Пет Юни 22, 2012 11:46 pm

penmark написа:Ако на всякъде са излезли равномерно по каплата и вътрешната не се е усукала, няма какво друго да направиш освен нови гуми и късмет с тях. :D Много ли са криви? Аз идеално права гума не съм виждал. Разправят, че безкамерните били прави, което ме навежда на мисълта, че вътрешните се сучат и кривят външната. Но докато не видя безкамерна не мога да твърдя на 100 про.

Ами криви са, когато развия повисока скорост на асвалт се усеща сериозно.., но вече взех да свиквам.. добре е , че не карам само на асвалт. :D
Мисля, че са изли равномерно, виж за вътрешните незнам, но не мисля, че причината е в тях. Проблемът е по скоро в производителя, гумите са евтини за марката от която са. Мисля, че са от около 30 лв. на парче, което за SCHWALBE e смешно, иначе пък са сравнително леки и безшумни.
Поздрави,
ludo

Мнениеот Шлек_народен » Съб Юни 23, 2012 6:20 am

11. Гуми: SCHWALBE RAPID ROB 26” x 2.25 графит, със защитен слой против пробиване, с подсилена оплетка (50 EPI) и тегло от 720 г

Tова са по каталог гумите .Незнам тия "кривите" кви са.
ludo написа:Мисля, че са от около 30 лв. на парче, което за SCHWALBE e смешно, иначе пък са сравнително леки и безшумни.

Нито са леки -720г е далеч от леките, нито са евтини...нито са за крос-кънтри, какъвто е раздела .
Вие почвате да ме учудвате -30 лв за гума на колело било евтино...Ми преди 2-3 години скъпите гуми на тая марка бяха толкова. И какво да кажем за тия, по 10-15 лв - те сигурно са квадратни :))
Напомпи ги тия гуми, да се изпънат като хората, веднъж, пък после ги карай на квото искаш налягане.И като се помпи гумата(от напълно спаднала), се намества със ръце, да си легне правилно и равномерно по бордовете на каплата! После при донапомпване няма проблеми. То малко акъл се иска, ама навреме да ти доде...
Криви били гумите, евтини били...
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот ludo » Съб Юни 23, 2012 8:13 am

@Шлек_народен

Гумите са същите, както си ги описал, Точно така съм и правил, както казваш(намествам ги докато ги помпам), но нищо различно не се получава. В момента смея да твърдя, че по високият клас на SCHWALBE са от около 60 лв. и на горе.
http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -2012.html - За твоя информация, една от най евтините гуми на производителя.
http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -2012.html - може би тук преблемът ще липсва.
Да не говорим, че когато даден производител поръчва гуми, в случаят КРОСС, те се приозвеждат специално за него и се гони цена, съвсем нормално. Предполагам, че и качеството на продукта пада, както и да е, това е друга тема...
Не съм механик, и акълът ми се развива в друга посока от години :D
Поздрави,
ludo

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри