Силни вибрации от ББ5

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Силни вибрации от ББ5

Мнениеот gnb » Пет Юни 15, 2012 7:16 pm

Преди седмица взех ББ5, предна с 180 мм ротор, и на другия ден забелязах, че при спиране се чува силен шум и спирачката силно вибрира и се тресе. Мислех си че вилката е разлуфтена (XCM на 2 години), която така или иначе мислех да сменям.
Днес взех нова вилка (Epicon) и този силен шум и вибрации останаха, което ме навежда на мисълта, че проблемът е в спирачката. Като я махнах, забелязах, че рамото се движи и настрани (а не само ногоре- надолу чрез натискане на жилото, както трябва да е ),т.е има луфт, който го няма при старата спирачка (Tektro IO). Дали в това се състои проблема или може да е нещо друго?
gnb

Рейтинг: 1275

Re: Силни вибрации от ББ5

Мнениеот r1nftw » Съб Юни 16, 2012 1:21 am

Настрой си спирачката.
Intel core i7 920 @4,1GHZ Sapphire HD7870 Ghz edition OC @1250/1600
Аватар
r1nftw

Рейтинг: 1244

Мнениеот gnb » Съб Юни 16, 2012 2:28 pm

r1nftw написа:Настрой си спирачката.

Настройвана е 2 пъти от различни хора и 1 път от мен. Днес реших да мина от мястото където я купих, за да кажа за проблема. Там ми казаха, че това е нормално....... а тя скърца и се тресе направо с вилката, че и с кормилото. След това минах при Райко от Колелото, той се качи и видя за какво става дума, и ми каза, чe проблемът е от ротора (G2 180 mm), понеже спирачната площ на накладките е малка, а отворите на ротора са големи и от това идва проблемът, и нямало какво да се направи (евентуално нов ротор), и че това тресе може да ми разбие и вилката
Забравих да спомена, че като ми монтираха спирачката, нямаха Post Mount преходник и използваха този от Tektro- то, но едва ли е от това проблема
Най вероятно ще върна тектрото да го пробвам с този ротор, или пък авид- а с тектро ротора.
И те така :)
Edit: http://www.youtube.com/watch?v=G66ECz4f3X4 нещо такова е и при мен (най- добре се чува при първото спиране от клипчето
gnb

Мнениеот BeezyJay » Съб Юни 16, 2012 9:11 pm

Q:What rotors did you replace them with? I have Avid BB5 Mechanical Discs and that comes with a roundagon rotor. I'm getting that noise on both. I see you have what looks like G2 rotors on your bike so is G3's the only other option? I'm curious also to know what is it that makes this noise? It seems like the friction between the brake pad material and the polished sides of the rotor cause this.
A:I replaced them with Alligator Serration rotors. They can be found around for $18 a piece, that's for 160mm rotors. If you watch my latest video of my bike I will show you what the rotors look like. I believe what causes this to happen is that, the pads grab too low on the rotor surface and are hitting the arms of the rotors. The alligator rotors, the braking surface of the pad is higher up on the rotor and does not hit the rotor arms.
Ето това е написал човека от видеото. :peace:
Аватар
BeezyJay

Рейтинг: 1114

Мнениеот penmark » Съб Юни 16, 2012 10:25 pm

И аз съм имал такива вибрации с хидравлични спирачки обаче. Получи се като сложих полуметални накладки на Куад. Имаше го с 3 различни диска - един на Магура, Авид г2 и г3. С резин накладки, както и със синтеровани го няма това вибриране.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот gnb » Нед Юни 17, 2012 5:21 pm

Интересното е, че първите 2 дни всичко беше наред, 3- тия почна леко по- силно да се чува и след това вече стана сериозната работа. Иначе съм с оригиналните накладки
gnb

Мнениеот blizzard » Пон Юни 18, 2012 9:20 am

Щом не си с оригинален преходник, виж дали не е за различен размер (например 180 вместо 185) и дали накладките лягат с цялата си площ на диска. Предполагам, че щом си ходил на сервиз са го погледнали това де.. но провери.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот axelmax » Пон Юни 18, 2012 9:47 am

преходник за 180мм с шайби (дали са полусферрични или обикновенни -2.5мм)става на 185мм
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот gnb » Пон Юни 18, 2012 11:25 am

Преходника и ротора са 180, в сервиза казаха че пасват. Като гледах как е износен диска, видях че е по същия начин както и със старата спирачка.
Мисля да пробвам да отдалеча някак спирачката с 2-3 мм, да ни би случайно накладките да хващат по- ниско, макар че ,както казах, първите 2 дни всичко беше наред, после почнаха проблемите, без нищо да е променяно.
Последна промяна gnb на Пон Юни 18, 2012 11:28 am, променена общо 1 път
gnb

Мнениеот penmark » Пон Юни 18, 2012 11:27 am

Първите два дни още не са се били окарали накладките по диска, затова така. Размени им местата да видиш, че пак в началото ще е добре. :P Или на ББ5 не могат да се разменят накладките? Като ги гледам в гугъл са симетрични, значи може да се разменят.
Аватар
penmark

Мнениеот Вилката » Пон Юни 18, 2012 2:24 pm

Доближи неподвижната накладка максимално близо до ротора, почти да жули. Ако ророрът ти е идеално прав, това значи по-малко от 1 мм.
Симптомите, които описваш много приличат на бб5 с леко захабено феродо, при което контактите се раздалечават и дискът почва да се суче, свири и вибрира.
Аватар
Вилката

Мнениеот gnb » Пон Юни 18, 2012 3:36 pm

Вилката написа:Доближи неподвижната накладка максимално близо до ротора, почти да жули. Ако ророрът ти е идеално прав, това значи по-малко от 1 мм.
Симптомите, които описваш много приличат на бб5 с леко захабено феродо, при което контактите се раздалечават и дискът почва да се суче, свири и вибрира.

Пробвал съм, без резултат
gnb

Мнениеот gnb » Сря Юни 20, 2012 11:23 am

Вчера забелязах друго нещо. Реших да изчистя ротора с обезмаслител, и първите 5-10 мин почти не спираше, като постепенно спирачната сила се подобряваше. След 30-40 мин вече си спираше нормално, но за жалост, след още толкова време отново почна да скърца и да вибрира.
Т.е като се разработи спирачката, става зле :dontknow: ?

Другото което е, като махнах накладките, видях че от задната си част са леко мазни. Изчистих ги, но пак същото (Първо изчистих тях, без да чистя ротора и нямаше подобрение, след като изчистих ротора се получи това, за което писах по- горе)
Днес ще пробвам да сложа пак тектрото, но май беше с други болтове, а тези на авид- а са по- дълги
gnb

Мнениеот grebo » Чет Юни 21, 2012 2:31 pm

Сори за офф-а ама... откъде ти дойде на акъл да сменяш тектро ИО точно с бб5??? :boggled:
ПП: Всми. - тектрото е по-яка спирачка от тоя авид.
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Мнениеот gnb » Чет Юни 21, 2012 3:09 pm

grebo написа:Сори за офф-а ама... откъде ти дойде на акъл да сменяш тектро ИО точно с бб5??? :boggled:
ПП: Всми. - тектрото е по-яка спирачка от тоя авид.

За малкото време за което авид-а работеше, спираше по- добре от тектрото
gnb

Мнениеот grebo » Чет Юни 21, 2012 7:15 pm

gnb написа:За малкото време за което авид-а работеше, спираше по- добре от тектрото

Е нз за какви комбинации от ротор/спирачка говорим.. горе беше писал за G2 + BB5.. малко странна.. обикновено го карат тоя ротор с бб7, джуси и т.н. същите 2 бачкат отлично с тектровия ротор /180мм/; ИО-то заради по-малкото налягане в триещата 2-ка спрямо бб5 разработва по-трудно. Но при добра настройка и разработване в комбинация с неговия си ротор би трябвало да спира по-добре от бб5-ца. :dontknow:
Според мене, шиткай ги тия 2 "ташака" (бб5-цата и тектрото) и зимай по-свястната бб7, таман си имаш и ротор за нея.
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Мнениеот PtD » Чет Юни 21, 2012 11:18 pm

grebo написа:Е нз за какви комбинации от ротор/спирачка говорим.. горе беше писал за G2 + BB5.. малко странна.. обикновено го карат тоя ротор с бб7, джуси и т.н.

:confused: :confused: :confused:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот dudelgrincen » Пет Юни 22, 2012 1:11 pm

gnb, може да скърцат заради омазняване накладките, особено така както го описваш. Тези процедури с обезмаслителя, освен това не вярвам да помогнат и дори си мисля, че може да са влошили положението (все пак той самият е мазен, а и не е предназначен за накладки).
Органичните накладки, за разлика от металните на практика нямат изчистване, веднъж попаднало ли е там масло - разбирай, че никакви обезмаслители, шкурки и т.н. продукти няма да решат проблема.

Може омазняването дори да не е видимо, но пак да го има, така че една проба с нови накладки поне ще ти е от полза.

Не разбрах пробвал ли си с ротора от Тектрото и има ли успех?
Ако и с него не става, пробвай с нов комплект накладки ( след като, разбира се си избърсал мазното от ротора, апарата...).
Предполагам, че самата вибрация е резултат от резонанс при съответната честота на свирене, така че изчезне ли свиренето би трябвало с него да си отиде и вибрацията.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот b1k3ra » Пет Юни 22, 2012 1:33 pm

Аз имам може би същия проблем.
Нова спирачка BB5 и диск G2/G3 предполагам.
При спиране има едно тресене и стържене. Аз си го обяснявам с преминаването на накладките през дупките по диска. Звука леко наподобява как като деца слагахме лентички от кофичка кисело мляко да опира по спиците.
Не знам нормално ли е, но всякакви реглажи не промениха по никакъв начин работата на спирачката. А и още при покупката беше монтирана в магазина.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот gnb » Пет Юни 22, 2012 2:52 pm

b1k3ra написа:Аз си го обяснявам с преминаването на накладките през дупките по диска.

Райко от Колелото ми каза същото. Даже се учуди, като видя, че бб5 е с този ротор (който бил за бб7, поради по- голямата площ на накладките при нея)
Ще я пробвам с друг ротор, но нещо не можах да отвия 2 болта :D
gnb

Мнениеот Izverg » Нед Юни 24, 2012 4:16 pm

И аз имам проблем с ББ5. Райко ми смени накладките с някви читави, но сега като спирам свирят. В моя случай си го обяснявам, че, тъй като накладките са нови, буталцата са отпуснати и металната пластинка, която ги раздалечава не може да им окаже достатъчен натиск, така че да стоят стабилно. Така, като спирам, започват да свирят, а като стисна силно спирачката престава. Надявам се с времето, като се поизносят накладките и стегна жилото, свиренето да изчезне.

П.П. Дискът е 180мм головоден промакс с кръгли дупчици.
Izverg

Рейтинг: 1227

Мнениеот grebo » Нед Юни 24, 2012 8:43 pm

PtD написа:
grebo написа:Е нз за какви комбинации от ротор/спирачка говорим.. горе беше писал за G2 + BB5.. малко странна.. обикновено го карат тоя ротор с бб7, джуси и т.н.

:confused: :confused: :confused:

Статистика, човек... BB5 съм я виждал най-често с Roundagon 160 и 180; Tektro Auriga и IO, както и Avid BB7 с Wave 180; и разбира се и Avid bb7 + roundagon 160/180 или G2; Juicy 3 + G2... тия, най-често срещани, при тия модели, комбинации, доколкото съм ги пробвал, си бачкат нормално, без некви кой-знае кви "специални ефекти";
Между другото, мисля че се сещам откъде МОЖЕ да идва проблема - при работа с подобно на G2 оформени отвори и накладката на бб5 е с кръгла форма, все някъде ще се срещнат 2-та "атакуващи" ръба, т.е. този на отвора се пада в даден участък от допирателна, на окръжността на накладката и се получава удар. Докато с правоъгълните, вектора на скоростта на точка от диска е кажи-речи перпендикулярен на ръба на накладката докато точката преминава покрай нея, а ръбовете на отворите си "атакуват" под ъгъл ръба на накладката винаги се пресичат.. един вид.. Затова с тектро ио с ротор tektro auriga, както и с G2 няма ядове, а бб5 има с G2 и вероятно ще има и с auriga-та.. но няма с Wave и roundagon ... :dontknow: ..просто идея...
grebo

Мнениеот b1k3ra » Нед Юни 24, 2012 8:55 pm

Звучи доста логично.
Но тогава пък защо продават BB5 в комлект с G2?
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот penmark » Нед Юни 24, 2012 9:04 pm

b1k3ra написа:Звучи доста логично.
Но тогава пък защо продават BB5 в комлект с G2?

Защото ги продават със синтеровани накладки.
http://www.sportdelivery.com/bg/product ... d-BB5/12--
И накладките може да са кръгли, но феродото не е...
Изображение
Аватар
penmark

Мнениеот PtD » Пон Юни 25, 2012 12:10 am

grebo написа:Статистика, човек... BB5 съм я виждал най-често с Roundagon 160 и 180

О, извинявай, не знаех, че си НСИ. :wavey:

grebo написа:Между другото, мисля че се сещам откъде МОЖЕ да идва проблема - при работа с подобно на G2 оформени отвори и накладката на бб5 е с кръгла форма, все някъде ще се срещнат 2-та "атакуващи" ръба, т.е. този на отвора се пада в даден участък от допирателна, на окръжността на накладката и се получава удар. Докато с правоъгълните, вектора на скоростта на точка от диска е кажи-речи перпендикулярен на ръба на накладката докато точката преминава покрай нея, а ръбовете на отворите си "атакуват" под ъгъл ръба на накладката винаги се пресичат..

Доста неубедителна хипотеза... Сега поясни защо Code свири с G2 и правоъгълни накладки? Както и Juicy 7 с G2 и правоъгълни накладки? :magnify:
Аватар
PtD

Мнениеот dudelgrincen » Пон Юни 25, 2012 8:39 am

Статистика, човек... BB5 съм я виждал ...

ГЕ2 идва за да замени roundagon ( който е остарял и от известно време вече не се произвежда )
...актуалния ротор за BB5 и BB7 е ГЕ2 и съм почти сигурен, че на сайта на Срам ще прочетеш същото.
BB5 е много популярна спирачка и има доста хора, които ще потвърдят, че я карат с новия ротор без никакви проблеми. Аз самият потвърждавам за BB7.
Конспиративните теории за това как накладката задира, "сблъсква се", удря се и то точно заради ротора, който е препоръчан от производителя, просто издишат.
...а автора като гледам кога е писал последно, предполагам че си е решил проблема ( ако е? нека все пак пише :) )
Аватар
dudelgrincen

Мнениеот dudelgrincen » Пон Юни 25, 2012 8:52 am

ПП
...исках да добавя един от работещите трикове, които съм чувал за предотвратяване на свиренето.
Тъй като резонанса е причината за него, понякога по парченце от вътрешна гума на гърба на всяка накладка може да е достатъчно за да го обере трайно :agree:
Аватар
dudelgrincen

Мнениеот grebo » Пон Юни 25, 2012 11:00 am

Мисля, ставаше дума - НЕ за нЕкво свирене, а за вибрации, които, ако сте чели горните мнения в темата /- мда, аз си направих труда/, ТРЕСАТ вилки, кормила и т.н. цитирам:
а тя скърца и се тресе направо с вилката, че и с кормилото. След това минах при Райко от Колелото, той се качи и видя за какво става дума, и ми каза, чe проблемът е от ротора (G2 180 mm), понеже спирачната площ на накладките е малка, а отворите на ротора са големи и от това идва проблемът, и нямало какво да се направи (евентуално нов ротор), и че това тресе може да ми разбие и вилката

Ето т'ва мнение провокира "хипотезата" ми, в комбинация с това:
Щом не си с оригинален преходник, виж дали не е за различен размер (например 180 вместо 185) и дали накладките лягат с цялата си площ на диска. Предполагам, че щом си ходил на сервиз са го погледнали това де.. но провери.

Та, това което се има в предвид под "свирене", пеене и всякакъв род музикално творчество - нито съм коментирал, нито ще го коментирам. За Code & Juicy7 - Не знам - ако това те удовлетворява като отговор, PtD. Говоря единствено за продукти, които съм пробвал и имам няк'ъв поглед върху тях.
Така. Накладките не били кръгли.
Еми да, не са - феродото има неква подсечка, следователно вече не са кръгли - ок, математически вярно твърдение. Е да ама, ръба продължава да си е част от окръжност, и накладката би могла при недобро позициониране и съответно водене по диска, да не припокрива повърхнината, която я води, и да "пропада" в отворите. И оттам - нещата описани в "неубедителната" хипотеза, която бай дъ уей няма за цел да УБЕЖДАВА никой в нищо; което лесно може да разберете от вмятания като "мисля че" "сещам" "МОЖЕ" в едно единствено изречение - може би ИМАМ НЕЩО ВПРЕДВИД, слагайки тия паразитни изрази. На кратко - иде реч за предположение, което не е твърдение. ;) :beer: За протокола - на йо-то също има подсечка на правоъгълната накладка, но към комплекта. По-натам, като ги изпържих, и си взех нови, нямаше - феродото си копираше цялата пластина, т.е. нямаше подсечка. Не съм гледал на кой производител са, май на рино. Така - за бб7 не твърдя противното на тва, което си установил; идеше реч за бб5 с преходник от тектро. И пак повтарям - вибрации, тресене, а не свирене.
grebo

Мнениеот PtD » Пон Юни 25, 2012 3:16 pm

Свиренето е вибрация.
Аватар
PtD

Мнениеот gnb » Пон Юни 25, 2012 4:30 pm

В крайна сметка не можах да пробвам бб5 с другия ротор, тъй като не успях да отвия 2 болта. Доста напъвах и се мъчих, и накрая шестограма превъртя и излязоха малко стружки от болта. Сега дали ще се отвие не знам :) . Сложих пак тектрото, и при натискане на лостчето за повече от 2-3 секунди почва да свири (преди свиреше по същия начин, когато се намокреше.) Но и с оригиналния ротор май свиреше последния път, тъй като я бях омазнил малко, и въпреки че я изчистих, явно ще трябват нови накладки.
Но и така ми върши работа, а и свиреното може да се избегне като "помпам" лостчето, а не го задържам, а и да свири, няма нищо общо със звука и тресенето от бб5
По нататък ще пробвам да сваля ротора с друг шестограм и да пробвам пак бб5 с този от тектрото.
Благодаря на всички за отговорите
gnb

Следваща

Назад към Веломеханик