КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот Grash » Пон Юни 18, 2012 7:49 pm

hitar_potter написа:Не може по булеварда. Вероятно велоалеята е обозначена със знак „задължителен път само за велосипеди“. Това означава, че само велосипеди могат да се движат там и че никой друг не може да се движи там. Може и да е обозначена като „задължителен път само за велосипеди и пешеходци“. Горните ми разсъждения важат с очевидната разлика. Но и в двата случая си в нарушение, ако просто „периш“ по булеварда.

Тук си в грешка. Никъде в действащ закон не е казано, че ако някъде има велоалея си длъжен да се движиш по нея, а не по успореден друг път, по който по принцип имаш право да се движиш. Представи си иначе минаването по Евлоги Георгиев с шосейка дали щеше да е възможно с повече от 5 км/ч? В такъв случай движението по велоалеята може да е само препоръчително.
Друго се сетих, като видях това "задължителен път само за велосипеди", което ти написа. Почти няма случай, в който да се движа по въпросната велоалея на бул. Цар Борис III и да не видя поне един моторист, които си кара съвсем спокойно по велоалеята, за щастие с не повече от 30-тина км/ч, но все пак... Може на повечето хора да им се стори странно и невероятно, но ви гарантирам, че е много по-безопасно да се кара в трафика с колите, стига да знаеш какво правиш, отколкото да се опитваш да оцеляваш между велоалеите и хилядите препятствия и опасни ситуации, в които изпадаш през това време.
Изображение
Аватар
Grash

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 18, 2012 8:04 pm

Сега прочетох правилника, касаещ тези знаци: http://maverick2000.net/ZDP/GrupaG.htm . В алинеите никъде не е записано това, което твърдя, но мисля, че думата „задължителен“ означава точно това.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Grash » Пон Юни 18, 2012 8:08 pm

Означава точно това, да. Означава, че пътя, за който е предназначен знака е само за движение на съответните превозни средства/пешеходци. Като цяло няма в закона изискване, което да те задължи като колоездач да караш по велоалеята, а не по успоредна друга пътна артерия, стига по принцип да можеш да караш там. т.е. ако утре направят велоалея по бул. Цариградско шосе, ще се приема, че си длъжен да караш по нея, защото по Цариградско е забранено, но на бул. Цар Борис III, бул. Евлоги Георгиев, бул. Ломско шосе, бул. Гоце Делчев и булевардите в Младост няма такава забрана, за щастие.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот bdz43r » Пон Юни 18, 2012 8:27 pm

Grash написа:Тук си в грешка. Никъде в действащ закон не е казано, че ако някъде има велоалея си длъжен да се движиш по нея, а не по успореден друг път, по който по принцип имаш право да се движиш.
Всъщност ти си в грешка. В действащия закон е казано точно това.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Grash » Пон Юни 18, 2012 8:31 pm

bdz43r написа:
Grash написа:Тук си в грешка. Никъде в действащ закон не е казано, че ако някъде има велоалея си длъжен да се движиш по нея, а не по успореден друг път, по който по принцип имаш право да се движиш.
Всъщност ти си в грешка. В действащия закон е казано точно това.

Значи поредния закон, който не и няма да спазвам... просто ме принуждават да съм нарушител...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 18, 2012 8:56 pm

Абе... Не си прав. Примерно къде в Младост ще караш по булеварда, а не по алеята?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Grash » Пон Юни 18, 2012 9:00 pm

В интерес на истината ми се е случвало като идвам откъм Самоков например да минавам през Младост и центъра за към къщи и минавам за кратко, където ми е по път по алеята, която при Mc donalds е крайно опасна, ако се кара по нарисуваното по платното, където го пресича. По булевардите никъде нямам и не съм имал проблем да минавам, но това си е моя частен случай, аз си знам рисковете и си поемам отговорностите, както и смятам, че карам по правилата и не съм имал досега проблеми. За мен лично, проблемна алея е тази по Евлоги Георгиев, но проблема ми е по-скоро принципен. За тази алея и от не-шосейни колоездачи съм чувал, че не я тачат особено. Ако един ден осъмнем с адекватна вело-инфраструктура няма да ми се налага дори да мисля по въпроса от къде да минавам, за да излезна от София, но дотогава май ще съм "outlaw".
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Боян Бановски » Пон Юни 18, 2012 9:05 pm

APD написа:
fiderota написа:Остава да решим проблема със звънеца

Мноо просто. Звънеца никой не може да го чуе от шума на мпс-тата. Сори.

Слагаш един такъв звънец и си свиркаш по велоалеите с кеф http://topgear.bg/video/bi-biip/ :D
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот Grash » Пон Юни 18, 2012 9:27 pm

Боян Бановски написа:
APD написа:

Слагаш един такъв звънец и си свиркаш по велоалеите с кеф http://topgear.bg/video/bi-biip/ :D

Това май е по-зверско: :D
http://www.youtube.com/watch?v=when3v7NVFk
Лошото е че трябва да се мъкне целия тоя компресор, но изкуството иска жертви :D
Само си представям как се доближаваш тихо зад някой ходещ по велоалеята и от упор му го пускаш това...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Боян Бановски » Пон Юни 18, 2012 9:36 pm

Дори не е необходимо да се доближаваш!
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот rarekin » Пон Юни 18, 2012 9:55 pm

Grash написа:
Боян Бановски написа:
APD написа:

Това май е по-зверско: :D
http://www.youtube.com/watch?v=when3v7NVFk
Лошото е че трябва да се мъкне целия тоя компресор, но изкуството иска жертви :D
Само си представям как се доближаваш тихо зад някой ходещ по велоалеята и от упор му го пускаш това...

Не, че нещо, но внимавайте какви "сигнални устройства" слагате по велосипедите си.

Ако останалите участници в движението не очакват децибелите, които можете да произведете с устройствата на клипчетата, като нищо можете да станете причина за ПТП.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот crib » Пон Юни 18, 2012 10:02 pm

всъщност в ЗДП е съвсем еднозначно написано:
чл. 79 ал 2: звънец и да няма друг звуков сигнал;

Дефиницията за "звънец" от тълковния речник:

1. Метална или стъклена камбанка с подвижно езиче за произвеждане на звън.
2. Уред, механизъм за произвеждане на звън.

Това на снимката е "тромба".
crib

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 18, 2012 11:26 pm

Чукча писател, не читател :) А това със звънеца си е безумно..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот mentalhead » Пон Юни 18, 2012 11:42 pm

crib написа:Дефиницията за "звънец" от тълковния речник:

1. Метална или стъклена камбанка с подвижно езиче за произвеждане на звън.

Вече се виждам как си перкам по велоалеите окичен с дузина чанове :lol:

Grash написа:Изобщо някога, някой с мозък писал ли е закон в България, че ми стана интересно?!

Искам един ден. Искам само един ден, в който да не се сещам, че ни управляват пълни идиоти :praying:

Лично аз настоявам към закона да бъдат добавени за велосипедистите и задължителни аптечка, и огледала за обратно виждане.
Едва тогава кретенията ще е наистина пълна.
Иначе като гледам, по улиците ще започнат да се движат банди рецидивисти с велосипеди, които не вдигат ръце в нацистки поздрав когато спират, не говорят с хендсфрии, нямат звънчета и изобщо не приличат на светулки.

Всъщност препрочитайки пак дефиницията:

Бутилка бира брои ли се за звънец?
Аватар
mentalhead

Мнениеот wheels » Пон Юни 18, 2012 11:53 pm

Можеш и да звъниш с бутилка от бира?
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот vikosaa » Вто Юни 19, 2012 12:39 am

Е що да не може..
DRAGONBORN написа: ..оптигач срам СХ4.. гуми едната е кунда 2.50 ..
vikosaa

Рейтинг: 1203

Мнениеот neilor » Вто Юни 19, 2012 8:24 am

crib написа:Така като погледнах отгоре ЗДП, няма дефиниция на велоалея (въобще не се споменава), или на "алея" (която пък се споменава в закона). Също никъде не пише, че "алеите" се явяват "пътища", следователно и пресечената точка на "алея" и "път" не се явява кръстовище.

- велоалеята е мацаница боя по пешеходната пътека/улицата. Правно тя не съществува.
- длъжен си да се движиш по нея, когато я има (?)
- ако е на пешеходна пътека, то никъде не се забранява на пешеходци да ходят по нея, като те имат предимство
- ако е на пътното платно, то автомобилите могат да се движат по нея, като пак нямаш предимство - равноправни участници в движението сте
- когато велоалеята стигне до път, тя свършва. Ако стъпиш с велосипеда на пътя, трябва да спазваш правилата за движение по път (т.е. ако има непрекъсната линия, не можеш да я пресечеш)
- ако велоалеята стигне до кръстовище, то трябва или да се включиш в автомобилния път *преди* кръстовището и да преминеш по него
- или да слезеш от велосипеда и да преминеш като пешеходец

Сега да напишем вярното:
ЗДвП написа:1. "Път" е всяка земна площ или съоръжение, предназначени или обикновено използвани за движение на пътни превозни средства или на пешеходци. Към пътищата се приравняват и улиците.
2. "Пътна лента" е надлъжна част от пътя, очертана или не с маркировка и осигуряваща движението на недвуколесни пътни превозни средства в една посока едно след друго.
3. "Платно за движение" е общата широчина на пътните ленти. Пътят може да има няколко платна за движение, видимо отделени едно от друго.
6. "Тротоар" е изградена, оградена или очертана с пътна маркировка надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение и предназначена само за движение на пешеходци.
54. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Пешеходна пътека" е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.
...
(4) Когато има път, платно за движение, пътна лента или алея, предназначени за движение на определени пътни превозни средства, водачите на тези превозни средства са длъжни да се движат по тях.

Велоалеята е част от пътя, но не е част от платното за движение или от тротоара/банкета.
Тя НЕ Е на пътното платно или тротоара а е ОТДЕЛНО от тях. Съответно по нея не могат да се движат МПС и пешеходци. (не че не го пправят). Правно съществува, когато е разрешена по съответните процедури за изграждане на пътищата. Ако аз взема боята и я маркирам е друго.

Велоалеите почти винаги са успоредно на платната за автомобили, така че когато стигнат напречен път, това е кръстовище. Дори и и самостоятелно да е пак е кръстовище.
Когато велоалеята стигне до път има два варианта:
- тя продължава от другата страна на пътя, което означава, че съществува и върху пътя. Много често върху платното има цветово означение къде точно минава велоалеята и тя не се засича с пешеходната пътека.
- това е краят на велоалеята и не продължава от другата страна - естествено че велосипедистите трябва да се включат в движението по платното или да преминат като пешеходци.

За звуковия сигнал - да, според нашият закон тромби, електронни бибитки и т.н. са забранени, но ако издават звук със сходна сила надали ще ни направят проблем. Причината е, че звънецът се разпознава като звук от велосипед а всичко останало - като друго.

Както и по-горе казах, не всички правила са безусловно правилни и някои от тях не е здравословно да се спазват буквално - примерно забраната да се движим с велосипеда по бус лентата, забраната да пресечем успоредно на пешеходната пътека с ниска скорост без да слизаме, като не пречим на никого и т.н.
Но все пак трябва да знаем правилата, дори и когато ги нарушаваме.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 9:00 am

Леле - не вярвам какви писания има :eek3:

Прочетете закона и ако нещо не е ясно - питайте останалите.

А не - "това го няма в закона".

200 пъти е писано за повечето неща, които се коментират тука и отново се дъвче едно и също, което всъщност си е много ясно записано...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот barcode_hc » Вто Юни 19, 2012 9:03 am

Grash написа:Ако един ден осъмнем с адекватна вело-инфраструктура няма да ми се налага дори да мисля по въпроса от къде да минавам, за да излезна от София, но дотогава май ще съм "outlaw".

Супер готин манталитет, ама български... Момичето, блъснато от полицай на Цариградско, сигурно също си е мислело, че е "outlaw" и законът не важи за нея. На всички други виновни велосипедист също може някоя част от закона да не им се е нравила и да са решили да бъдат "outlaws". Как така някой ще им казва какво да правят? Лошото е, че и ние, велосипедистите, подобно на малцинствата пискаме само за правата си, а забравяме, че имаме и задължения...
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот Grash » Вто Юни 19, 2012 9:24 am

barcode_hc написа:
Grash написа:Ако един ден осъмнем с адекватна вело-инфраструктура няма да ми се налага дори да мисля по въпроса от къде да минавам, за да излезна от София, но дотогава май ще съм "outlaw".

Супер готин манталитет, ама български... Момичето, блъснато от полицай на Цариградско, сигурно също си е мислело, че е "outlaw" и законът не важи за нея. На всички други виновни велосипедист също може някоя част от закона да не им се е нравила и да са решили да бъдат "outlaws". Как така някой ще им казва какво да правят? Лошото е, че и ние, велосипедистите, подобно на малцинствата пискаме само за правата си, а забравяме, че имаме и задължения...

Изобщо не става въпрос и няма нищо общо това за което говоря с грубото минаване на червено и подобни нарушения. Направи си труда да прочетеш и разбереш какво съм писал или просто не пипай клавиатурата, че я цапаш! В моя случай, аз нямам избор за споменатите неща и ще съм принуден да съм нарушител, ако не ме разбирате, просто си трайте - по-лесно е ;)
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот madsnake » Вто Юни 19, 2012 9:24 am

Не мисля, че той имаше предвид, че ще минава на червено на Орлов мост. По скоро, че ще кара без звънец и няма да слиза да бута по велоалеята. Аз звънец имам, но по велоалеята също няма да бутам (там където се пресича с улиците).

*Grash ме изпреварил :)
Аватар
madsnake

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 9:38 am

A бихте ли пояснили какво значи "адекватна вело-инфраструктура"?

На всяка улица да има платно за велосипедисти, нищо че няма такъв трафик?

Или и на магистралите едното платно да се затвори, защото има няколко лумпена, които смятат че там има място за велосипедисти и сигурно трябва да се направят и велоалеи?

Каквато и инфраструктура да има - хора които "закона ме ограничава, за това ще го нарушавам - че даже и нарочно карайки по булеварда, успоредно на велоалеята... " ще има.

И не мога да разбера, защо трябва всички велоалеи да са успоредни и в непосредствена близост до големите и натоварени булеварди и улици - за да се дишат изгорелите газове ли?
Не може ли 100-200 метра успоредно на тях, по малките и спокойни улички? Където пък всъщност велоалея на практика не е нужна...

Изобщо...
Последна промяна Alpina на Вто Юни 19, 2012 9:43 am, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Grash » Вто Юни 19, 2012 9:40 am

Alpina, знам че е невъзможно да ти се обясни каквото и да е, затова и няма да опитвам. Просто вземи едно колелце и мини по велоалеята по бул. Евлоги Георгиев, виж как се преминават кръстовищата, виж самата велоалея какви парадоксални елементи има на места, виж как трябва да се качиш на нея, ако идваш откъм НДК например и тн и тн... Знам че не слизаш от колата и затова не ти е ясно за какво иде реч тук, затова направи този експеримент и ни кажи какво ти е заключението :)
И да допълня, за мен адекватна вело-инфраструктура ще има, когато мога да излезна от нас с шосейния си велосипед и да мога да излезна след това от София на ход, без това да ми отнеме 4 часа и без да съм нарушител в 90% от времето. Това си е в моя случай, вярвам за други хора това би изглеждало по друг начин.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 9:50 am

Хах - може би точно за това изключително рядко ползвам велоалеята на Евлоги Георгиев - защото започва и свършва по страхотни начини и защото ми е много по-удобно да мина по Каравелов, която е еднопосочна и липсват много от "предимствата" на велоалеята... За това не ми е нужно да си правя експерименти с такива "велоалеи" и нервирам на разхождащи се кучета, хора, безумни рампи, заобикаляне на клони, 90-градусови завои в рамките на метър и подобни, когато мога спокойно да си перкам по алтернативата.

Но това само показва забавния начин на мислене, който имате...
Вместо да ползвате стотиците алтернативи, всяка от които е удобна за конкретна дестинация, че даже може да се измислят поне 5 малко или много различни маршрути от т.А до т.Б - искате да ви направят рамки, в които задължително да се движите и да бъдете ограничени до един единствен вариант, който да трамбовате ежедневно...

Е да - нормално е когато на някой целта му е само да яде асфалта, докато се движи и думи като "разнообразие" да не съществуват.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Grash » Вто Юни 19, 2012 9:57 am

Стига да е приложимо това "разнообразие" и да мога да премина цял с 23 милиметровите си гуми през него, не е като да съм го избягвал. Уви, нямам лукса на планинските велосипеди, дето и по сградите могат да се катерят...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 10:06 am

Е, извинявай - това не съм го преценил, но честно казано - когато си представя придвижване с велосипед в града ми не изниква образа на шосеен велосипед - защо ли :popcorn: :beer:

Може би е нормално до някъде де - все пак и при автомобилите не виждам много такива, които са правени за писта или скоростни пътища, да се придвижват основно в града и да се оплакват от това че не могат да пресекат някоя улица, понеже на нея има дупка или "спящ полицай" или до толкова остър завой, че са не му позволяват да премине нормално или изобщо :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Grash » Вто Юни 19, 2012 10:19 am

Аз за града и да ходя на работа си имам баш градски велосипед, с него проблеми нямам. Но когато излизам да карам нещо шосейно ми се случва да ми се наложи и малко градско каране(прекосяване на София) като тръгвам и като се прибирам.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Alpina » Вто Юни 19, 2012 10:38 am

Т.е. тези с колелата за спускане да настояват лифтовете да започват от пред входовете им ли?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот autosvet » Вто Юни 19, 2012 10:46 am

Не зная за вас, но аз като ходя насам натам (независимо от вида транспорт) забелязвам относителното повече неадекватни велосипедисти спрямо неадекватните автомобилисти. От там идват и предубедеността в отношение на част от другите участници в движението. За това е редно да има проверки, забележки и санкции.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Grash » Вто Юни 19, 2012 10:55 am

autosvet написа:Не зная за вас, но аз като ходя насам натам (независимо от вида транспорт) забелязвам относителното повече неадекватни велосипедисти спрямо неадекватните автомобилисти. От там идват и предубедеността в отношение на част от другите участници в движението. За това е редно да има проверки, забележки и санкции.

Абсолютно вярно, затова и ме е малко страх да карам по велоалеята по принцип. Като ми дойде насреща някой криволичещ, гледащ в облаците и направо настръхвам...
@Alpina: Не мисля, че сравнението ти е коректно. Може би трябва да си купя кола и всеки път да излизам от София с нея, да си свалям колелото от нея и да карам... Не че има къде да я паркирам около моя блок и не че има място за още коли в софийския трафик... Аз не се оплаквам, само констатирам как стоят нещата при мен. Имам над 50 000 км на колело по нашите пътища и някак си се оправям, но за съжаление не мога да се похваля с прекалена педантичност относно спазването на всички правила, пък нека проблема да е в мен.
Изображение
Аватар
Grash

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум