[quote="skiman"]
Хъм.....витамините вредни.....аз значи трябва да съм умрял преди има-няма 20-тина години.Поне от толкова системно употребявам витамини на UNIVERSAL,SUPRADIN,SUPRAVIT......странно...ще ида да се погледна в огледалото.
То ако слушаш вегетарянците и четеш статиите им, ще разбереш, че най-вредното нещо на земята е месото.Както се казваше в един филм...Стига простотии бе тате!
[/quote]
Изказването ти ми се струва малко крайно, но не ме обижда. И аз си мислех, че вегетарианците са луди хора - това беше преди да спра да ям месо
А за витамините - доколкото знам, и без да претендирам за изчерпателност, синтетичните витамини не са полезни, защото активните вещества в тях са почти в чист вид и се поемат много бързо от организма. По този начин се получава бързо и "шоково" натрупване на веществото в тялото, което не е добре. Ако не се усвоят напълно, водно-разтворимите витамини (като С, витамините от В-групата) се изхвърлят с урината, но мастно-разтворимите (например А и Е) се натрупват в тялото (най-често в мастната тъкан) и могат да доведат до проблеми.
От друга страна, в природата витамините обикновено не са в чист вид, а са части от по-големи молекули, които организмът усвоява далеч по-бавно и по-постепенно. Това е по-добрият начин на усвояване.