храната

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Сеп 13, 2005 2:21 pm

[quote="did"]

[quote="thebiker"]

... една чинийка салатка по българските рецепти ... стига на ден
[/quote]

само салатка? просто така?????
[/quote]

и без ракийка?
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот thebiker » Вто Сеп 13, 2005 2:54 pm

thebiker

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 13, 2005 2:56 pm

[quote="thebiker"]

Призовавам всички които пият витамини на хапчета и /или некакъв вид добавени от производителя ДА СПРАТ ВЕДНАГА - системното пиене на такива витамини е много АМА МНОГО ВРЕДНО - и техното прекомерно количество води до разболяване.
[/quote]

други аргументи освен списания (не видях нищо за витамини там)?

щото пия ефервесцентни таблетки Supravit и Additiva откакто се помня и се съм си здрав мама му стара... сигурно съм извънземен...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот mih » Вто Сеп 13, 2005 3:00 pm

[quote="4getcredo"]

[quote="thebiker"]

Призовавам всички които пият витамини на хапчета и /или некакъв вид добавени от производителя ДА СПРАТ ВЕДНАГА - системното пиене на такива витамини е много АМА МНОГО ВРЕДНО - и техното прекомерно количество води до разболяване.

[/quote]

Няма ли да обясниш защо? Съгласен съм, че каквото и да е [color=red]прекаляване[/color] не е здравословно, но ти си [color=red]прекалено[/color] категоричен. Защо?
[/quote]

колкото и невероятно да звучи, неотдавна пред очите ми попадна сериозна статия за изследване, според което системната употреба на такива витамини води до преждевременна смърт. :bigeyes:
оттогава пия такива само ако боледувам или по време на/след тежки физически натоварвания
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот 4getcredo » Вто Сеп 13, 2005 3:14 pm

И какви им бяха доводите... това ме интересува, ако се сещаш.
Чак "невероятно" не ми звучи, но жанрът на подобни "просветителски" статии относно храни, лекарства и пр. е доста ... хм, особено, ако просто "попаднеш" на тях.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 13, 2005 3:16 pm

[quote="mih"]

колкото и невероятно да звучи, неотдавна пред очите ми попадна сериозна статия за изследване, според което системната употреба на такива витамини води до преждевременна смърт. :bigeyes:
оттогава пия такива само ако боледувам или по време на/след тежки физически натоварвания

[/quote]

бих повярвал само на сериозна статия в сериозно медицинско издание.
Аватар
bikerider

Мнениеот kagami » Вто Сеп 13, 2005 3:19 pm

[quote="mih"]

[quote="4getcredo"]

[quote="thebiker"]

[/quote]

Няма ли да обясниш защо? Съгласен съм, че каквото и да е [color=red]прекаляване[/color] не е здравословно, но ти си [color=red]прекалено[/color] категоричен. Защо?
[/quote]

[/quote]

За какви точно витамини става въпрос? За "витамини на хапчета и /или некакъв вид добавени от производителя" !? Не мога да повярвам, че съдържанието и ефектът на витамините зависят от тяхната форма. Какво, течните синтетични витамини са полезни, така ли? Или пък хранителните добавки (тук се налага да генерализирам), които са под формата на хапчета, са вредни по презумпция :?:
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот mih » Вто Сеп 13, 2005 3:21 pm

всеки си вярва в каквото си иска
:)

но е факт, че преди да са измислени тези витамини никой не ги е пил
;)
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 13, 2005 3:21 pm

@kagami: предлагам да четем "Строго секретно", там със сигурност е обяснено по научному :crazy:

това ми напомня медийната кампания преди няколко години в newscientist, където доказваха, че цигарите били полезни за незнам-какво-си...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 13, 2005 3:23 pm

[quote="mih"]
;)
[/quote]

щото не е имало нужда от тях. в момента храната е всичко друго освен естествена и витаминозна. ;)

същото важи и за плодовете и зеленчуците...
справка ГМО и Монсанто...
Аватар
bikerider

Мнениеот kagami » Вто Сеп 13, 2005 3:27 pm

[quote="mih"]

;)
[/quote]

Така е, но преди да бъдат открити витамините, хората са живели по съвсем различен начин. Били са подложени на различен вид стрес, били са много по-близо до природата, не са ядяли готови спагети, вафли Мура и кисело мляко Да-но-Не, бъкано с консерванти. Не са карали и РАМ ХТ2 :D
Аватар
kagami

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 13, 2005 3:29 pm

[quote="mih"]

всеки си вярва в каквото си иска
[/quote]

именно, става дума за вяра основана на статистика, а не на необорими факти.
Аватар
bikerider

Мнениеот mih » Вто Сеп 13, 2005 3:31 pm

и това го има, намирането на качествена храна става все по-трудна задача
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот mih » Вто Сеп 13, 2005 3:32 pm

А не мислите ли, че НИКОЙ не ви кара нарочно да стоите в града и да блеете в тия монитори?
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот skiman » Вто Сеп 13, 2005 3:34 pm

Хъм.....витамините вредни.....аз значи трябва да съм умрял преди има-няма 20-тина години.Поне от толкова системно употребявам витамини на UNIVERSAL,SUPRADIN,SUPRAVIT......странно...ще ида да се погледна в огледалото.
То ако слушаш вегетарянците и четеш статиите им, ще разбереш, че най-вредното нещо на земята е месото.Както се казваше в един филм...Стига простотии бе тате!
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 13, 2005 3:42 pm

[quote="mih"]

А не мислите ли, че НИКОЙ не ви кара нарочно да стоите в града и да блеете в тия монитори?
[/quote]

верно е... никой не ме кара нарочно да бачкам за пари за да има какво да ям... така си е ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот kagami » Вто Сеп 13, 2005 3:42 pm

[quote="mih"]

[/quote]

наздраве, колега :beer: ;)
Аватар
kagami

Мнениеот halcor » Вто Сеп 13, 2005 3:55 pm

[quote="mih"]

[/quote]

Ще дойде и този ден :beer:
Аватар
halcor

Мнениеот mih » Вто Сеп 13, 2005 3:59 pm

мисълта ми беше, че не е задължително да се завираме в града, за да блеем мониторите
;)
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот kagami » Вто Сеп 13, 2005 3:59 pm

[quote="skiman"]

Хъм.....витамините вредни.....аз значи трябва да съм умрял преди има-няма 20-тина години.Поне от толкова системно употребявам витамини на UNIVERSAL,SUPRADIN,SUPRAVIT......странно...ще ида да се погледна в огледалото.
То ако слушаш вегетарянците и четеш статиите им, ще разбереш, че най-вредното нещо на земята е месото.Както се казваше в един филм...Стига простотии бе тате!
[/quote]

Изказването ти ми се струва малко крайно, но не ме обижда. И аз си мислех, че вегетарианците са луди хора - това беше преди да спра да ям месо :)

А за витамините - доколкото знам, и без да претендирам за изчерпателност, синтетичните витамини не са полезни, защото активните вещества в тях са почти в чист вид и се поемат много бързо от организма. По този начин се получава бързо и "шоково" натрупване на веществото в тялото, което не е добре. Ако не се усвоят напълно, водно-разтворимите витамини (като С, витамините от В-групата) се изхвърлят с урината, но мастно-разтворимите (например А и Е) се натрупват в тялото (най-често в мастната тъкан) и могат да доведат до проблеми.

От друга страна, в природата витамините обикновено не са в чист вид, а са части от по-големи молекули, които организмът усвоява далеч по-бавно и по-постепенно. Това е по-добрият начин на усвояване.
Аватар
kagami

Мнениеот thebiker » Сря Сеп 14, 2005 12:46 pm

@bikerider
Жалко че не помня къде четох статията но накратко
тя казваше следното:
След като човешкия отганизъм се снабди с необходимото му количество витамини - то престава да има нужда от тях, и обикновенно ги изхвърля.
Да ама накрая това поне за мен се оказа не точно така - значи пия си аз витамини но не разтворими а на хапчета че такива имаше на времето а и парите не стигаха за разтворимите, и какво се оказа след ходене по мъките най после се намери лекар да ми каже че имам някаква алергия и какви ли не гадости от сорта - хрема ...
И той лекара даде някякво лекарство пих си го аз и изведнъж установявам че щото пиех това лекартво и бях спрял витамините и се оказа че съм си доста добре - нямаше хрема кихане кашляне и подобни - ама по едно време нещо хванах вирус или нещо на дихателните пътища и антибиотици незнам какво не опитахме и след една две години бях сменил лекаря и отивам и той пусна изследване на какво имам в носа и се оказа че било то гадна бактерия и пак така много пари за лекарства няма пари за витамини и пак ми мина и ми беше добре ама не се усетих аз за витамините и се повтори още ведниш това.
Както и да е след като се излекувах залозиш на витамини само ж плодове и зеленчуци - викам те бабите си знаят по добре все пак стотици години е правено едно такова "проучване" по бабински - и си папках салатки от всекакъв вид - е да ама не то само на салати не се зивее и пак стигнах до лекаря - да ама ниамаше ж изследването на носен секрет нищо и той вика ето ти антиалергично лекарство пий.
И аз пия спрях витамини само на хляб салам и вода и по малко сирене и кашкавал.
Еми мина ми и се чувствам по добре - е и карам доста по добре.
Който изка изводи вЕрвам може да си ги направи сам.
thebiker

Мнениеот thebiker » Сря Сеп 14, 2005 12:53 pm

Само още малко по темата:
Ако кихате почти без причинно или някяква си причина като че сте на течение или има прах във въздуха...
То най вероятно това е алергия - 50% от хората в големите градове - в следствие на изгорелите газове и най вече недоизгорелите такива на колите имат алергия от някякъв тип подобна на сенната хрема - тази статистика също е стара и съм я чел във вестник незнам кой и кога.
Според мен когато има много витамини организма се опитва да ги складира и те по някакъв начин са в обръщението на веществата и незнам какво още но ако съм ял или пил витамини повече от колкото е необходимо - хапчетата против алергията просто много трудно помагат и за всичко се дават пари.
Затова ако ще давате пари ги дайте за витамините в плодовете и зеленчуците а не хапчета все пак живота и здравето са единствените най приоритетни неща които трябва да пазим.
thebiker

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 14, 2005 1:04 pm

@thebiker: ми аз затова не пия витамини на хапчета. иначе, не мислиш ли, че е малко крайно да вадиш генерални изводи за витамините от твоите проблеми с тях?

това че си ги спрял и си се почувствал добре, съвсем не означава, че причината да се чувстваш по-зле когато ги пиеш са самите те. нали?
Аватар
bikerider

Мнениеот thebiker » Сря Сеп 14, 2005 1:11 pm

[quote="4getcredo"]

[quote="thebiker"]

[/quote]

[/quote]

Трудно ако не и невъзможно да се определи колко е вредно - то си е индивидуално защото:
например метаболизма на човек е друг от колкото на друг човек - все едно да се опиташ да убедиш някой че за него еди колко си е вредн а разбираш ли за теб не е ;-)
Т.е. ако аз кажа една чинийка на ден е добре за мен то за някой - предполагам с китайски размери може това да е за два дни.
Много неща ни отличават и затова всеки триабва да сам да си намери колко и какво му е добре - може да има човек дето само ананаса да му харесва и да му върши работа ;-)
thebiker

Мнениеот thebiker » Сря Сеп 14, 2005 1:22 pm

[quote="thebiker"]

[quote="4getcredo"]

[quote="thebiker"]

[/quote]

[/quote]

Трудно ако не и невъзможно да се определи колко е вредно - то си е индивидуално защото:
например метаболизма на човек е друг от колкото на друг човек - все едно да се опиташ да убедиш някой че за него еди колко си е вредн а разбираш ли за теб не е ;-)
Т.е. ако аз кажа една чинийка на ден е добре за мен то за някой - предполагам с китайски размери може това да е за два дни.
Много неща ни отличават и затова всеки трябва сам да си намери колко и какво му е добре - може да има човек дето само ананаса да му харесва и да му върши работа ;-)
[/quote]
thebiker

Мнениеот thebiker » Сря Сеп 14, 2005 1:38 pm

Четейки това май ще почна да карам и похапвам по малко:

[url]http://www.bicyclesource.com/body/nutrition/preride-eating.shtml[/url]

А тук пък направо разбиха всичко незнам сега кво да правя освен да пробвам каквото са описали:

[url]http://www.bicyclesource.com/body/nutrition/eating.shtml[/url]
thebiker

Мнениеот PtD » Сря Сеп 14, 2005 4:03 pm

Да се включа и аз по темата за витамините:
1. Някои витамини наистина се изхвърлят от организма, ако количествата са по-големи от необходимото, но други се натрупват и с течение на времето започват да вредят.
2. Таблетките, а също и разтворимите витамини са в концентрации в десетки пъти над необходимите, защото усвояването им от организма е много ниско - поради това че са, както Kagami каза, "в чист вид". Последните веяния от областта на приемането на витамини са да се взимат билкови препарати, където витамините се намират, така да се каже, в естествена среда и усвояването им е много по-високо, т.е. и количеството им може да е по-малко. Само дето цените са малко соленички.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот thebiker » Чет Сеп 15, 2005 11:00 am

[quote="PtD"]

Да се включа и аз по темата за витамините:
1. Някои витамини наистина се изхвърлят
[/quote]

Именно това имах в предвид просто аз съм пробвал и съм устовил това което писах предполагам ме разбирате - все пак всеки има правото да прави каквото си изка с живота и здравето си.
Но аз лично витамини на каквито и да е хапчета неща и да чувам пък ако някой mithbuster стигне до същите изводи като мен вярвам че ще се замислят повече хора.
Другото което си мисля е че витамин Це наистина пишеше че се изхвърля но за другите незнам и предполагам че PtD е прав дори мисля че обяснението му много точно - след като го изпитах лично - което надявам се да накара поне някой да се замисли.
Ако някой мисли че му трябват витамини - по просто и лесно да си купи натурален сок а не да ходи до аптеката - 2 лева е литър сок а таблетките май бяха към 10 лева и вярно сигурно стигат за 10 или 20 литра ама какво от това ако не се услвояват.
Имаше някякво предаване или филм не помня и там ставаше дума че шаманите в Америка лекували хората си с билки - обаче ако има двама с главоболие на един давал едни билки а на другия савсем други и дори употребата била различна - с други думи индивидуално е всичко по темата.
thebiker

Мнениеот skiman » Чет Сеп 15, 2005 11:30 am

Няма вредни лекарства.Има вредни ДОЗИ!
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 15, 2005 12:09 pm

[quote="thebiker"]
Ако някой мисли че му трябват витамини - по просто и лесно да си купи натурален сок а не да ходи до аптеката - 2 лева е литър сок а таблетките май бяха към 10 лева и вярно сигурно стигат за 10 или 20 литра ама какво от това ако не се услвояват.
[/quote]

Браво. Щото в соковете всичко е натурално и естествено... и витамините са едни хубавиии. Да не говорим за захарта.

Истината е една за мен: плодове и зеленчуци и от време на време по един разтворим витамин за добавка.
всички крайности са вредни, точно както и skiman каза.
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Архив