Alpina написа:Е, извинявай - това не съм го преценил, но честно казано - когато си представя придвижване с велосипед в града ми не изниква образа на шосеен велосипед - защо ли![]()
![]()
Може би е нормално до някъде де - все пак и при автомобилите не виждам много такива, които са правени за писта или скоростни пътища, да се придвижват основно в града и да се оплакват от това че не могат да пресекат някоя улица, понеже на нея има дупка или "спящ полицай" или до толкова остър завой, че са не му позволяват да премине нормално или изобщо
Grash написа:Изобщо не става въпрос и няма нищо общо това за което говоря с грубото минаване на червено и подобни нарушения. Направи си труда да прочетеш и разбереш какво съм писал или просто не пипай клавиатурата, че я цапаш! В моя случай, аз нямам избор за споменатите неща и ще съм принуден да съм нарушител, ако не ме разбирате, просто си трайте - по-лесно е
Alpina написа:Но това само показва забавния начин на мислене, който имате...
Вместо да ползвате стотиците алтернативи, всяка от които е удобна за конкретна дестинация, че даже може да се измислят поне 5 малко или много различни маршрути от т.А до т.Б - искате да ви направят рамки, в които задължително да се движите и да бъдете ограничени до един единствен вариант, който да трамбовате ежедневно...
rarekin написа:Alpina написа:Е, извинявай - това не съм го преценил, но честно казано - когато си представя придвижване с велосипед в града ми не изниква образа на шосеен велосипед - защо ли![]()
![]()
Може би е нормално до някъде де - все пак и при автомобилите не виждам много такива, които са правени за писта или скоростни пътища, да се придвижват основно в града и да се оплакват от това че не могат да пресекат някоя улица, понеже на нея има дупка или "спящ полицай" или до толкова остър завой, че са не му позволяват да премине нормално или изобщо
Излагаш се. Яко.
Grash написа:И най-малкото, на запад вело алеите си продължават и през кръстовищата, обаче тук са пропуснали да разчертаят вело - маркировка успоредно със зебрата и по-този начин накъсват вело алеята на малки отсечки.
Тук обаче никъде и по никакъв начин не е регламентирано какво се случва по велоалея, пресичаща пътното платно и кой, кога и как трябва да минава оттам. В закона се споменава някаква "велосипедна пътека", което трябва е нещо аналогично на пешеходната такава, дори има дадена хоризонтална маркировка за нея, но никъде не е дефинирано това понятие, нито някакви правила за преминаване, защото тези за пешеходните пътеки не са приложими. Вероятно точно по тази причина поставените първоначално велосипедни светофари на кръстовището на Борис ІІІ и Гешов бяха премахнати. Така всъщност това беше единственото кръстовище, където пресичането с велосипед беше разрешено и регулирано, но за съжаление незаконно (защото в закона и правилника такова чудо няма).Grash написа:тук са пропуснали да разчертаят вело-маркировка успоредно със зебрата и по-този начин накъсват велоалеята на малки отсечки.
Чл. 12.
(2) За регулиране движението на пътните превозни средства по отделна пътна лента се използват поставени над лентата пътни светофари, които подават сигнали с немигащи светлини с червен и зелен цвят.
Чл. 15.
(4) Когато има път, платно за движение, пътна лента или алея, предназначени за движение на определени пътни превозни средства, водачите на тези превозни средства са длъжни да се движат по тях.
(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението.
Чл. 12. (1) За регулиране движението на пътните превозни средства на кръстовища, пешеходни пътеки, стеснени и други участъци от пътя се използват пътни светофари, които подават сигнали с немигащи и мигащи светлини с червен, жълт и зелен цвят.
(2) За регулиране движението на пътните превозни средства по отделна пътна лента се използват поставени над лентата пътни светофари, които подават сигнали с немигащи светлини с червен и зелен цвят.
Да, може и така да се каже... но въпросът пак остава неясен. А какво тогава е велосипедна пътека?Alpina написа:Защото велоалеята е отделна пътна лента.
bdz43r написа:Говоря за велоалея по тротоара или в десния край на платното, която пресича напречна улица на кръстовище, успоредно на пешеходната пътека, но няма специлен светофар за велосипедите
bdz43r написа:но с велосипедистите въпросът е неясен - те се движат бързо и могат да изскочат на платното буквално от нищото.
bdz43r написа:В Младост алеята на няколко места маркирано пресича натоварени улици без светофари. Кой е с предимство там?
bdz43r написа:Да, може и така да се каже... но въпросът пак остава неясен. А какво тогава е велосипедна пътека?
ЗДвП: Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:Alpina написа:Къде е записано това?
bdz43r написа:Да, това е най-логичното, но не е регламентирано никъде. И когато колата по първия случай ме отнесе, както аз ще твърдя, че съм с предимство, защото карам по алеята и пресичам с пешеходците (или с въпросния светофар в Надежда), така и шофьорът ще твърди, че аз не съм пешеходец и ще е прав, ако ще и с 5 км/ч да съм преминавал.
Чл. 25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.
(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.
§ 6. По смисъла на този закон:
2. "Пътна лента" е надлъжна част от пътя, очертана или не с маркировка и
осигуряваща движението на недвуколесни пътни превозни средства в една посока едно
след друго.
bdz43r написа:Да, но не всички велосипедни алеи са като тази по Ломско шосе. Някои са на тротоара и са отделени от платното с дървета.
bdz43r написа:Обаче:§ 6. По смисъла на този закон:
2. "Пътна лента" е надлъжна част от пътя, очертана или не с маркировка и
осигуряваща движението на недвуколесни пътни превозни средства в една посока едно
след друго.
В този смисъл велоалеята не е пътна лента.
Grash написа:...си представете обявеното вече намерение, да се направят споделени велоалеи (т.е. начертани отстрани на пътя) по много големи булеварди в София. Не ми се мисли след няколко месеца какво мазало ще настане...
PtD написа:Grash написа:...си представете обявеното вече намерение, да се направят споделени велоалеи (т.е. начертани отстрани на пътя) по много големи булеварди в София. Не ми се мисли след няколко месеца какво мазало ще настане...
Е, чак пък мазало. Ще има къде да си паркират хората колите.
Потребители, разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 387 госта