Закон за горите - протест

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Закон за горите - протест

Мнениеот taurus13 » Нед Юни 17, 2012 11:47 pm

PtD написа:
taurus13 написа:Абе опита е показал, че има ли улични протести в БГ, винаги някой е на хранилка - говорим за подбудители, оргнизатори и пр.

Хайде като каза А, кажи и Б: кой точно е хранилката? И кой точно е на хранилка? И какви са интересите на хранилката? Щото опитът показва много неща... :smokin:

PTD, не мога да кажа да кажа кой може да е на хранилка - никого не обвинявам, само предполагам, че по стар БГ обичай, някой който има интерес, стимулира тайно определени подбудители. Това вероятно са много малко хора. А причини колкото искаш - дори някои нямат нищо общо с горите. Историята помни много случаи, в които опозиционните партии, приветстват подобни протести, само и само да се рони имиджа на управляващите. :)
Аз не съм против протеста на хората, дори всъщност ги подкрепям, но и вече съм от поколението което е видяло доста от действителността. Участвал съм в доста митинги и шествия като бях млад, дори за кратко членувах в една зелена организация, докато не разбрах, че тя преследва чисто икономически ползи, чрез политически цели. За годините досега, нито веднъж не видях хората да излизат по улиците, да протестират за много по-значими неща от тоя закон за горите. Но видях да излизат за шистовия газ и за закона за горите - значи тия млади хора или са много тъпи, или просто им трябва някой да ги организира. А като опрем до организатори, нещата замирисват. И лошото е, че с тоя фейсбук нещата се завоалират още повече и никога не можеш да посочиш кой дърпа конците.
Простете моя скептицизъм, но аз на хората вярвам точно 8%....и никога не съм се оказвал твърде скептичен. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот mentalhead » Пон Юни 18, 2012 10:09 am

taurus13 написа: PTD, не мога да кажа да кажа кой може да е на хранилка - никого не обвинявам, само предполагам, че по стар БГ обичай, някой който има интерес, стимулира тайно определени подбудители. Това вероятно са много малко хора. А причини колкото искаш - дори някои нямат нищо общо с горите. Историята помни много случаи, в които опозиционните партии, приветстват подобни протести, само и само да се рони имиджа на управляващите. :)
Аз не съм против протеста на хората, дори всъщност ги подкрепям, но и вече съм от поколението което е видяло доста от действителността. Участвал съм в доста митинги и шествия като бях млад, дори за кратко членувах в една зелена организация, докато не разбрах, че тя преследва чисто икономически ползи, чрез политически цели. За годините досега, нито веднъж не видях хората да излизат по улиците, да протестират за много по-значими неща от тоя закон за горите. Но видях да излизат за шистовия газ и за закона за горите - значи тия млади хора или са много тъпи, или просто им трябва някой да ги организира. А като опрем до организатори, нещата замирисват. И лошото е, че с тоя фейсбук нещата се завоалират още повече и никога не можеш да посочиш кой дърпа конците.
Простете моя скептицизъм, но аз на хората вярвам точно 8%....и никога не съм се оказвал твърде скептичен. :)

Я дай по-добре тогава нищо да не правим и да си ги оставим да приемат този абсурден закон. Що за логика?

А кои са тези толкова по-значими неща от закона за горите? Никога откакто съм започнал да се интересувам от нещата случващи се около мен, не съм срещал по-лобистки и застраващ природата закон. А за мен природата е приоритет. Защото смятам ,че това е единственото нещо, с което България превъзхожда другите страни и по отношение на природата грешките са безвъзвратни. Иначе хората протестираха и срещу ACTA, и срещу свободното разпространение на ГМО, и срещу шистовия газ. Защо това да ги прави много тъпи? Е, друго си е всички интелигентно да викат "бееее".
Аватар
mentalhead

Мнениеот taurus13 » Пон Юни 18, 2012 11:25 am

Какво да то обяснвам....така или иначе няма а ме разбереш очевидно. Радвай се на живота! :) Бееее....
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот mentalhead » Пон Юни 18, 2012 11:48 am

taurus13 написа:Какво да то обяснвам....така или иначе няма а ме разбереш очевидно.

Е, поне опитай :confused:

И да не забравя, поздрaв за skiman: http://www.youtube.com/watch?v=_TNv8wC6ws0
Аватар
mentalhead

Мнениеот PtD » Пон Юни 18, 2012 2:49 pm

mentalhead написа:И да не забравя, поздрaв за skiman: http://www.youtube.com/watch?v=_TNv8wC6ws0

:deal:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bi » Пон Юни 18, 2012 3:42 pm

http://pressclub.bg/society/20120618/news-105966

Много е грозно да се обвинява цялата тълпа в едно нещо. Общата цел е ясна.
Винаги ще има "за" и "против".
Аз съм почти действащ еколог вече. Подбудата ми да уча и да се занимавам с тази ниско платена и неблагодарна професия е обичтта ми към планините, природата и българската гора.
Тази година имам повече от 2 месеца доброволен труд, неплатен, да картирам и оценявам биоразнообразие в различни области на страната, за да може после да се направи оценка и тези местообитания да си останат под статут на защита.
За тази си дейност аз съм взела 0лв. Били са ми платени пътните и храната.
И някой обвинява, че се плаща на протестиращите да пият по поляните, да крещят и буйстват.
Аз имам простичко решение за всичко-
Има хора, има проблем- няма хора, няма проблем.
При положение, че сте хора на средна (Уж осъзната )възраст, не ви отива да говорите така.
Шегата често е в резултат на интелектуална беднотия.
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Рейтинг: 1513

Мнениеот skiman » Пон Юни 18, 2012 8:41 pm

mentalhead написа:И да не забравя, поздрaв за skiman: http://www.youtube.com/watch?v=_TNv8wC6ws0

Викаш и камера сте си взели и веднага в тубата???? И това трябва да повиши мнението ми за вас? :rofl:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот PtD » Пон Юни 18, 2012 10:21 pm

skiman написа:Бих искал да помоля протестиращите зелени, пембени, на карета и раета "еколози" да отидат.........ако имат това достойнство и да възстановят потъпканите зелени площи и насаждения СЛЕД ДВУДНЕВНИЯ ПРОТЕСТ, защото общината, а и всички които си плащаме данъците, не сме ви задължени да оправяме свинщината след екологичните ви прояви! Обичам природата, скиор съм, планинар съм и съм за това всичко да бъде разумно...........но това е свинщина! ИМАЙТЕ ТАЗИ ДОБЛЕСТ ДА ГО НАПРАВИТЕ!

skiman написа:

Викаш и камера сте си взели и веднага в тубата???? И това трябва да повиши мнението ми за вас? :rofl:

skiman, нещо си противоречиш. Според твоите собствени думи, след като са го направили, то те са имали доблест. След като имат доблест, би следвало да ти "повишат" мнението за тях. Освен ако наличието на ДОБЛЕСТ не е причина (специално за теб) някой да ти падне в очите. :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот mentalhead » Пон Юни 18, 2012 10:29 pm

skiman написа:

Да не мислиш, че аз съм го снимал това и то специално за да ти угодя? :roll2:

Дори не съм бил там по това време

Постнах ти това видео, защото точно това искаше на видиш и точно за това опищя темата. Това трябваше да те накара да си признаеш неадекватната реакция и да не коментираш хора, които не познаваш, но виждам че съм безкрайно далеч от постигането на тази непостижима цел. Поне вече съм наясно, че коментарите ти не са следствие на някакво неразбиране, а на най-елементарна и абсолютно необяснима за мен злобичка. Няма да се занимавам повече с теб. Остани си със здраве.
Аватар
mentalhead

Мнениеот xcII » Вто Юни 19, 2012 12:31 pm

Малки дажби по време на празници.. за обикновенното депутатче.. да не мрънка, когато трябва да гласува.. :D

Цветелина Бориславова "почерпила" властта с безплатен ски лифт

Очевидно, това са трохите, колко голяма е баницата от която папкат вземащите решения е въпрос на мащаб.. Искам да съм депутааааааат.. :smash: :smash: :smash:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот dob111 » Вто Юни 19, 2012 2:33 pm

http://www.youtube.com/watch?v=4DzXEy1P ... _embedded#!
Е тая ултра гнусотия като я гледа човек, и да е най-големия антиеколог май ще вземе дълбоко да размисли...
:puke:
Ето и първоизточника: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4901771
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юни 20, 2012 10:06 am

190 400 причини bTV да не отразява протестите безпристрастно - http://bivol.bg/btv-pib.html
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот vafi » Сря Юни 20, 2012 10:19 am

Изображение
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот PtD » Сря Юни 20, 2012 11:05 am

http://offnews.offroad-bulgaria.com/ind ... a-gorskite

Да видим кой стои от другата страна на барикадата и с колко законни средства си служи. :)
Аватар
PtD

Мнениеот did » Сря Юни 20, 2012 11:11 am

Откога няколко хиляди човека решават съдбите на останалите?

Броенето се прави на изборите, а не на площадите!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот dob111 » Сря Юни 20, 2012 11:24 am

did написа:Откога няколко хиляди човека решават съдбите на останалите?

В мисленето количествените натрупвания на индивиди води само до качествено оскотяване. Така че - 10 купени цигански гласа едва ли дърпат обществото в по-правилна посока от гласа на един образован, добронамерен, деен млад човек.

На изборите може да се гледа и като на са съвременен вариант на преразпределение на влияние, чрез който разни клики вместо да се колят и бесят си разпределят влиянието върху властта чрез тази игра наречена избори.

По добре няколко хиляди да решават, отколкото да решават само няколко...
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот fall_out » Сря Юни 20, 2012 11:45 am

did предполагам се страхува за мястото на планинското колоездене в този закон, и да не би протестите да провалят тяхната работа до сега. Това са си мой препдоположения все пак, ако иска може да каже точно какво го тревожи, а за това с изборите има едно клише за тях - Ако с изброри се решаваше нещо, те щяха да бъдат незаконни. Парламетът и изборния закон са един фарс, и доката е така хората ще шечелят по някоя малка "битка", но всъщност ние ще продължа ваме да бъдем ограбвани от така наречените управляващи. С лекуване само на симптомите няма да оздравеем.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот did » Сря Юни 20, 2012 12:36 pm

fall_out написа:did предполагам се страхува за ...

За нищо не се страхувам. Законът ще бъде приет с козметични промени.

Единствените ми страхове са, че вече и в България проблемите започват да се решават с уличен натиск от хора, които са лошо информирани и с анархистични убеждения. Това може да е начало на много страшна тенденция.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот mentalhead » Сря Юни 20, 2012 12:38 pm

Интересно ми е би ли искал да ни "пробваш" колко точно хиляди сме с един референдум? Съмнявам се.
А броенето се прави именно на площадите. Така е било, така и ще бъде.
Изборите просто са техния начин да ти "внушат" чувство за демокрация.

Между другото становището на президента, относно закона бе, че ”законът създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на ЕС и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда”.
Ти смяташ ли, че хора приели такъв закон трябва да взимат решения за съдбата ми/ти/ни? Аз не. В това число влизат както идиотите от ГЕРБ, приели закона, така и смешниците от опозицията, които им позволиха да го направят, въпреки че можеха да ги спрат.
За какви избори изобщо става дума тук? Единственият избор, който имаш е дали да излезеш да площада и да заявиш позицията си или не.

И разберете моля ви се, че този закон е много по-важен от това при какви условия ще си караме велосипедите. По своето съдържание този закон поставя въпроса дали ще запазим планините си след като унищожихме морето с бездействието си, а по начина чрез който закона бе създаден, приет и по действията на правителството преди и след протестите, сме изправени и пред въпроса дали ще си останем мутренска, "цекоминевска" държавица или ще погледнем към Европа и ще станем държава, в която най-после нещата ще се случват по нормалния начин. От нас зависи.
Сигурен съм, че можем да си караме колелата в планината и без да я унищожаваме, нали?
Аватар
mentalhead

Мнениеот did » Сря Юни 20, 2012 12:54 pm

mentalhead написа:А броенето се прави именно на площадите. Така е било, така и ще бъде.
Изборите просто са техния начин да ти "внушат" чувство за демокрация.

Мда... анархисти. :xx(:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 20, 2012 12:55 pm

did написа:
fall_out написа:did предполагам се страхува за ...
в България проблемите започват да се решават с уличен натиск от хора, които са лошо информирани

Нима хората, които гласуват са добре информирани?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот mentalhead » Сря Юни 20, 2012 1:11 pm

did написа:Мда... анархисти. :xx(:

Не, не сме анархисти. Как си обясняваш, че вече 23 години прехода не може да се състои? Защо през всичките тези 23 години, хората са едни и същи. Вожд днес е бодигардът на вожда отпреди 89-та. Как стана така, че въпреки, че избирахме най-различни правителства, гледаме все едни и същи муцуни, които правят все едни и същи поразии?
Ти не избираш did. Аз също не избирам. Дори да гласуваме, не ние решаваме. Защото едно правителство дава лифтовете на Цеко, друго му дава закон.
Аватар
mentalhead

Мнениеот PtD » Сря Юни 20, 2012 1:47 pm

Е, хайде сега, не се прави на наивен. Винаги няколко човека решават съдбата на останалите. Така е било, така е, и така, изглежда, ще си бъде.
Аватар
PtD

Мнениеот mentalhead » Сря Юни 20, 2012 2:05 pm

Това е един прекрасен текст, на който попаднах преди малко.

Искрено се надявам повече хора да го разберат. На мен това не ми изглежда като мнение на анархист, глупав човек или платен драскач. Напротив.
Аватар
mentalhead

Мнениеот did » Сря Юни 20, 2012 6:00 pm

mentalhead написа:Ти не избираш did. Аз също не избирам. Дори да гласуваме, не ние решаваме.

Ходете да подскачате тогава. :popcorn:

mentalhead написа:Мненията на did по темата пък ме карат да се давя в смях. Само искам да му припомня едно скорошно мнение, в което си позволяваше да дава определения на някои хора наричайки ги мишки. Интересно ми е какво точно вижда did в огледалото след писанията си по темата за закона за горите...

Аууу, това как съм го пропуснал :D

Всъщност, позицията ми е напълно последователна. И при движението по пътищата, и при законотворството, аз съм привърженик на спазването на правилата и избягването на всякакви своеволни действия. Особено пък като стане дума за затваряне на кръстовища, позицията ми се илюстрира с една трипръстова конфигурация.

Ако искате сериозно мнение по темата - ето: http://www.mediapool.bg/%D1%83%D0%BF%D1 ... 94301.html
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот taurus13 » Сря Юни 20, 2012 7:36 pm

"Ако си спомняте, екологичните движения свалиха Тодор Живков....."
- руснаците и другарите от политбюро и ДС не са имали особена роля в тая работа а....? :smokin:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Сря Юни 20, 2012 8:31 pm

Е, разписах се и аз, "митингирайки/протестирайки", макар и символично за 30мин. Това е не малко за мен, като се има предвид, че за последно бях на един митинг на Орлов мост, който едва ли ще се случи пак в България в скоро време.. А причината да съм толкова социално неангажиран е тоталния ми скептицизъм и недоверие в политическата корумпирана пасмина, която ни управлява от вече 10-ина години..

Това го пиша за да кажа, че за пръв път имам някаква, макар и малка вяра, че нещо може да се спре, въпреки големите корпоративни интереси, замесени в този закон. Все пак, по въпроса за шистовия газ имаше ефект гражданската реакция..

Едно е ясно и ме радва:

Поради фактът,че този казус придоби достатъчно много обществено внимание, струва ми се, че управляващата партия и нейния лидер, една година преди изборите, имат прост избор:

1) Да прокарат закона с козметичните и вече направени отстъпки и по този начин да отблъснат младите и интелигентни хора, от които една не малка част гласува за тях, поради липса на алтернатива. Така ще спечелят електората от селяндурите в т.нар. "скиорски" общини (Даже и в Балкана, некой малки градчета се имат за потенциално скиорски общини.. да не поверваш!). Разбира се, към сметката трябва да се вземат под внимание и банковите преводи.

2) Да премахнат най-спорната поправка в закона и да измият останалия вкус от брутален лобизъм от казуси като "Мишо Бирата", защото само с магистрали и спортни зали няма как да мине номерът на изборите след една година..

Та така, да си измерят електоралните единици на "везната" и да действат. Няма нужда всеки ден да сме на улицата вече.
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот silvertm » Чет Юни 21, 2012 12:17 am

skiman написа:Бих искал да помоля протестиращите зелени, пембени, на карета и раета "еколози" да отидат.........ако имат това достойнство и да възстановят потъпканите зелени площи и насаждения СЛЕД ДВУДНЕВНИЯ ПРОТЕСТ...

- Останал съм с непоколебимото впечатление, че в която и тема да те засека, ти изказваш едни от НАЙ-НЕАДЕКВАТНИТЕ мнения.
Имаш ли обяснение за това свое поведение?
Аз имам.

http://www.youtube.com/watch?v=_TNv8wC6ws0
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот mentalhead » Чет Юни 21, 2012 11:33 am

did написа:И при движението по пътищата, и при законотворството, аз съм привърженик на спазването на правилата и избягването на всякакви своеволни действия. Особено пък като стане дума за затваряне на кръстовища, позицията ми се илюстрира с една трипръстова конфигурация.

Много високопарно, браво! Добре, че някогашните ни будители не са били чак такива идеалисти, че сега щяхме да си пишем на турски, а аз да се казвам Мустафа. Та те са си били чисти анархисти и терористи по своята същност.

Между другото не знам дали си забелязал как хората правят протести по света? Не търчат по общините да си взимат разрешителни. Впрочем аз така и не видях, и не чух някой да недоволства от това, че сме го задръстили за един час, но пък е пълно с хора, които не са били на мястото на събитието, непрестанно даващи акъл. А истината, е че не е като да не пробвахме и по другия начин. Ще ти напомня, защото явно си забравил, а може би просто не знаеш, че ние протестирахме мирно в продължение на половин година и в рамките на над петнадесет протеста. За цялото това време, нито някой от милите ни парламентаристи се трогна особено, нито медиите обърнаха каквото и да е внимание на този изключително важен от национална гледна точка проблем със закона за горите.
Това се случи именно след протестите на Орлов Мост, така че мненията ви за протести без затваряне на кръстовища нямат никаква практическа стойност.
Те могат да служат единствено за ваше лично успокоение, че вие никога не бихте нарушили закона, но си остават напълно обществено безполезни.
В крайна сметка не можеш да обвиняваш народа във вандализъм, защото не шепа еколози, а именно гражданите на България, защитаващи интересите на мнозинството, са хората които участват в тези протести. Народът има право да бъде чут и никой няма право да взима решения срещу него.

Интервюто на Георги Костов е добре да бъде видяно. Доколкото разбирам той оспорва приетия закон по доста от точките в него, като единственото разминаване, което той има със "зелените" (поне що се отнася до обсъжданото в интервюто) е по-отношение на най-спорната точка от текста, която касае смяната на предназначението на територията или по-точно липсата на такава. Дори и тук Костов е единодушен с еколозите по отношение на текста, който бе вече приет, а именно смяната на предназначението да не е необходимо за, да речем обекти с културно предназначение, което на практика може да включва всичко.
Различията са в това, че той иска тази промяна на предназначението да не е необходима за лифтове и писти. Обяснението му има логика, но тя се загубва от няколко момента. Първо не виждам практически как някой ще си построи лифт с писти за да може по-късно да направи на тяхно място хотел, защото това няма голям смисъл. Второ, при такъв развой Цеко ще може спокойно да си реализира проекта за гигантски ски курорт на Витоша, а всички останали мутри ще имат зелена светлина за проектите си в другите планини. Така например магическият район около Безбог ще бъде унищожен за сметка на мини или не толкова мини курорт. Същото ще се случи и на редица други места - Бели Искър, Берковица и т.н. Всъщност именно заради тази точка лобират ГЕРБ в полза на Цеко. От това лобиране и тази стръв у властимащите пък става съвсем ясно, че в този си вид закона е достатъчно рестриктивен и той им пречи да правят каквото си искат с българската гора.
Всъщност did, как си обясняваш че депутатите ог ГЕРБ искат и приемат промени в закон, едва 9 месеца след като самите те вече са го гласували и приели (закона бе приет някъде около месец Март, а промените се появиха на бял свят дни преди Коледа)?!?
Промени ли се нещо през това време освен, че лифтовете на Витоша изведнъж се оказаха "опасни"?
Последна промяна mentalhead на Чет Юни 21, 2012 12:22 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
mentalhead

Мнениеот Insight » Чет Юни 21, 2012 12:06 pm

did написа:Ако искате сериозно мнение по темата - ето: http://www.mediapool.bg/%D1%83%D0%BF%D1 ... 94301.html

Не знам дали си даваш сметка, но ако не бяха тия, дето задръстиха кръстовището и им показваш среден пръст, никой нямаше да пита г-н Г. Костов за мнението му и закона щеше да си остане с всичките вратички, заложени в първоначалния му вариант.

Иначе интервюто е ценно и ме светна за доста неща, които ми висяха неизяснени. Позицията на Костов по отношение "смяната на предназначението" ми звучи досто по-добре мотивирана от тази на еколозите!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

ПредишнаСледваща

Назад към Други