did написа:И при движението по пътищата, и при законотворството, аз съм привърженик на спазването на правилата и избягването на всякакви своеволни действия. Особено пък като стане дума за затваряне на кръстовища, позицията ми се илюстрира с една трипръстова конфигурация.
Много високопарно, браво! Добре, че някогашните ни будители не са били чак такива идеалисти, че сега щяхме да си пишем на турски, а аз да се казвам Мустафа. Та те са си били чисти анархисти и терористи по своята същност.
Между другото не знам дали си забелязал как хората правят протести по света? Не търчат по общините да си взимат разрешителни. Впрочем аз така и не видях, и не чух някой да недоволства от това, че сме го задръстили за един час, но пък е пълно с хора, които не са били на мястото на събитието, непрестанно даващи акъл. А истината, е че не е като да не пробвахме и по другия начин. Ще ти напомня, защото явно си забравил, а може би просто не знаеш, че ние протестирахме мирно в продължение на половин година и в рамките на над петнадесет протеста. За цялото това време, нито някой от милите ни парламентаристи се трогна особено, нито медиите обърнаха каквото и да е внимание на този изключително важен от национална гледна точка проблем със закона за горите.
Това се случи именно след протестите на Орлов Мост, така че мненията ви за протести без затваряне на кръстовища нямат никаква практическа стойност.
Те могат да служат единствено за ваше лично успокоение, че вие никога не бихте нарушили закона, но си остават напълно обществено безполезни.
В крайна сметка не можеш да обвиняваш народа във вандализъм, защото не шепа еколози, а именно гражданите на България, защитаващи интересите на мнозинството, са хората които участват в тези протести. Народът има право да бъде чут и никой няма право да взима решения срещу него.
Интервюто на Георги Костов е добре да бъде видяно. Доколкото разбирам той оспорва приетия закон по доста от точките в него, като единственото разминаване, което той има със "зелените" (поне що се отнася до обсъжданото в интервюто) е по-отношение на най-спорната точка от текста, която касае смяната на предназначението на територията или по-точно липсата на такава. Дори и тук Костов е единодушен с еколозите по отношение на текста, който бе вече приет, а именно смяната на предназначението да не е необходимо за, да речем обекти с културно предназначение, което на практика може да включва всичко.
Различията са в това, че той иска тази промяна на предназначението да не е необходима за лифтове и писти. Обяснението му има логика, но тя се загубва от няколко момента. Първо не виждам практически как някой ще си построи лифт с писти за да може по-късно да направи на тяхно място хотел, защото това няма голям смисъл. Второ, при такъв развой Цеко ще може спокойно да си реализира проекта за гигантски ски курорт на Витоша, а всички останали мутри ще имат зелена светлина за проектите си в другите планини. Така например магическият район около Безбог ще бъде унищожен за сметка на мини или не толкова мини курорт. Същото ще се случи и на редица други места - Бели Искър, Берковица и т.н. Всъщност именно заради тази точка лобират ГЕРБ в полза на Цеко. От това лобиране и тази стръв у властимащите пък става съвсем ясно, че в този си вид закона е достатъчно рестриктивен и той им пречи да правят каквото си искат с българската гора.
Всъщност did, как си обясняваш че депутатите ог ГЕРБ искат и приемат промени в закон, едва 9 месеца след като самите те вече са го гласували и приели (закона бе приет някъде около месец Март, а промените се появиха на бял свят дни преди Коледа)?!?
Промени ли се нещо през това време освен, че лифтовете на Витоша изведнъж се оказаха "опасни"?