КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот Insight » Сря Юни 20, 2012 1:51 pm

Slade написа: "Колегата" си гледа някъде настрани и не е**ва да види какво се случва пред него, но за сметка на това си кара напред спокойно.
Как да си поверя живота на такива дето по булеварда ще си карат пак така и ще гледат дупетата на мацките, а аз ще колоездя пред тях спокоен, че ме виждат и ще ме заобиколят?

Тука постоянно се дава пример с поведението на някой малоумник, за да си намерим довод да се заврем да караме в трета глуха... абе вие не можете ли да съберете 2+2 и да се сетите, че същите малоумници ще се заплеснат и ще ви отнесат и на велоалеят и на тротоара.... че може и у вас да влетят при по-добра засилка?

Не схващате ли идеята, че колкото повече велосипедисти има по улицата, толкова повече малоумници ще изграждат навици да се съобразяват с тях?

Дори в момента толерантността към велосипедистите в София е в пъти по-добра от това, което беше преди 5-6 години примерно.

Сега, ако ви е шубе и/или нямате опит - ОК, карайте си по тротоарите и се пазете, лошо няма, само не си развявайте страховете насам натам, няма нужда да заразявате и другите и да проповядвате миши манталитет!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот xcrider » Сря Юни 20, 2012 1:57 pm

Insight написа:
Slade написа: "Колегата" си гледа някъде настрани и не е**ва да види какво се случва пред него, но за сметка на това си кара напред спокойно.
Как да си поверя живота на такива дето по булеварда ще си карат пак така и ще гледат дупетата на мацките, а аз ще колоездя пред тях спокоен, че ме виждат и ще ме заобиколят?

...
Сега, ако ви е шубе и/или нямате опит - ОК, карайте си по тротоарите и се пазете, лошо няма, само не си развявайте страховете насам натам, няма нужда да заразявате и другите и да проповядвате миши манталитет!

:agree: :agree: :agree:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Slade » Сря Юни 20, 2012 2:09 pm

Insight написа:

Тука постоянно се дава пример с поведението на някой малоумник, за да си намерим довод да се заврем да караме в трета глуха... абе вие не можете ли да съберете 2+2 и да се сетите, че същите малоумници ще се заплеснат и ще ви отнесат и на велоалеят и на тротоара.... че може и у вас да влетят при по-добра засилка?

Не схващате ли идеята, че колкото повече велосипедисти има по улицата, толкова повече малоумници ще изграждат навици да се съобразяват с тях?

Дори в момента толерантността към велосипедистите в София е в пъти по-добра от това, което беше преди 5-6 години примерно.

Схващам идеята, но не съм човекът, който ще я подкрепи. Все още не ми е омръзнал достатъчно животът, че да се жертвам за изграждането на навици у малоумниците да се научат (по кой начин?) да се съобразяват с нас. Те с пешеходците по пешеходните пътеки не се научиха, въпреки, че пешеходци по пътеките минават бол- пак си ги трепят в количества.

П.П. Аз съм писал, че убеждението и мишият манталитет са си е лично мои и ще си карам по тротоара, съобразявайки се на 100% с пешеходците, докато на булеварда, на който трябва да заобикалям спрели на аварийки коли през 20м, отварящи врати със замах и т.н. еми няма да се случи скоро. Ще се радвам да ми обясниш как опитът и смелостта ще ми помогнат да оцелея срещу разни блейки дето ще ми вкарат задната гума под бронята си и ще разправят, че не са ме видели после.
Последна промяна Slade на Сря Юни 20, 2012 2:39 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Kamaka » Сря Юни 20, 2012 2:18 pm

Slade написа:
... ще си карам по тротоара, съобразявайки се на 100% с пешеходците, докато на булеварда, на който трябва да заобикалям спрели на аварийки коли през 20м, отварящи врати със замах и т.н. еми няма да се случи скоро.

Само че на тротоара има повече коли от колкото на пътното платно. И това не е проблема, проблема е че всеки си спира както си знае, един е на тротоара а другия до него не само че е до тротоара но се е залепил и до оградата, а заобиколи сега тоя, после пак на тротоара до следващия.

Аз затова си карам на платното, даже малко по дълeчко от спрелите коли да не ме отнесe някоя отваряща се врата на кака говореща по телефон.
Kamaka

Рейтинг: 1162

Мнениеот Alpina » Сря Юни 20, 2012 2:29 pm

Мне знам - в Младост са се научили да не паркират на нея и някак се получава даже нещо като "защитна стена" от паркирани автомобили между колоездачите и трафика :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Insight » Сря Юни 20, 2012 2:32 pm

Slade написа:Схващам идеята, но не съм човекът, който ще я подкрепи. Все още не ми е омръзнал достатъчно животът, че да се жертвам за изграждането на навици у малоумниците да се научат (по кой начин?) да се съобразяват с нас. Те с пешеходците по пешеходните пътеки не се научиха, въпреки, че пешеходци по пътеките минават бол- пак си ги трепят в количества.

Добре де, ако правилно те разбирам, не че ТЕБЕ те е шубе, ами АЗ съм самоубиец, на който е "омръзнал живота", и вече повече от 15 години се самоубивам почти ежедневно?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 20, 2012 2:43 pm

Alpina написа:Мне знам - в Младост са се научили да не паркират на нея и някак се получава даже нещо като "защитна стена" от паркирани автомобили между колоездачите и трафика :D

:agree:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Slade » Сря Юни 20, 2012 2:48 pm

Insight написа:
Slade написа:Схващам идеята, но не съм човекът, който ще я подкрепи. Все още не ми е омръзнал достатъчно животът, че да се жертвам за изграждането на навици у малоумниците да се научат (по кой начин?) да се съобразяват с нас. Те с пешеходците по пешеходните пътеки не се научиха, въпреки, че пешеходци по пътеките минават бол- пак си ги трепят в количества.

Добре де, ако правилно те разбирам, не че ТЕБЕ те е шубе, ами АЗ съм самоубиец, на който е "омръзнал живота", и вече повече от 15 години се самоубивам почти ежедневно?

Аз го дописах в горния пост, но ще го перефразирам - ДА, шубе ме е и не смятам, че ХХ години опит на колелото биха имали някакво значение когато тръгнат да ме газят щот не ме били видели.
Не искам да налагам страхове и мнения на никого, искам велоалеи по тротоарите на големите булеварди като на Борис III, за да могат бъзльовци като мен да си карат там законно, щото в момента нарушавам закона най-малко на Опълченска, че и на други места.
От 13 години съм шофьор и съм карал всеки ден в София години наред и знам за какво говоря. Виждал съм и съм участвал в най-различни ситуации и точно опитът ми като шофьор ме възпира да си карам колелото по булевардите. По уличките си карам, въпреки, че и там са ме натиквали в банкета, щото маневрират да избягват дупки - те са по-важни от мойто здраве.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Insight » Сря Юни 20, 2012 3:06 pm

Slade написа: Ще се радвам да ми обясниш как опитът и смелостта ще ми помогнат да оцелея срещу разни блейки дето ще ми вкарат задната гума под бронята си и ще разправят, че не са ме видели после.

Опитът и смелостта (както и страхът междувпрочем) няма да ти помогнат и на тротоара и на пешеходната пътека срещу т.нар. "блейки"... Също така няма да ти помогнат и срещу падащи саксии, керемиди и случайно долетели от космоса метеорити, но въпреки това милиони хора ежедневно приемат този невероятен риск да излязат на улицата и даже гледат пред себе си, вместо да внимават дали отгоре няма да им се стовари нещо....
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот Slade » Сря Юни 20, 2012 3:33 pm

Никой не е застрахован от нищо, а принципите на управление на риска отдавна са измислени и се прилагат във всички сфери именно, за да не се оставят нещата на случайността там, където проблемите са предотвратими. Оценката на риска къде, как и с какво ще кара всеки трябва да си я направи сам (за керемидите и саксиите си нося каска).
Споделих си личното убеждение, след като съм преценил риска сам за себе си, на база на моя личен опит. Дали това ще се наложи на някого или някой ще вземе много да се уплаши и да спре да кара като го прочете, честно казано си е негов проблем. Единствено съжалявам, че трябва да нарушавам закона, защото все още няма достатъчна и безопасна велосипедна инфраструктура в милата столица.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Шлек_народен » Сря Юни 20, 2012 4:37 pm

Страшно било по улиците, кошмар! Е, има хора, дето не са чували за тоя форум и си карат по улиците от години. С тоя рев за велоалеи, по тротоари и назнам си къде, оградени ,изолирани и още куп екстри , все повече се обособява колоездачът, като нещо различно от равноправен участник в движението. Ако това е целта - давайте. Според мен, просто трябва да се защитава това - да се брои колоездачът за равноправен участник в движението по улиците. Е , ще се наложи да спазва правилата, които важат за всички участници, колкото и неприятно да е това за някой. Всичко друго - мазане на ленти по асфалта и тем подобни са щуротии не помагат на никого. При тия тесни улици и натоватено движение, да се стесняват допълнително, щото някой го било шубе от колите....Ми, не се ли замисляте, че ставате още по-голям трън в очите на шофьорите по тоя начин???
Между другото, на някои места в Европата се преосмисля тая идея, със велоалеите, щото се оказало, че там стават най-много инциденти ....
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот krach » Сря Юни 20, 2012 6:36 pm

Всичко е до култура на велосипедисти и шоФери. не е възможно (на този етап, не давайте пример за чужбина, не сме там ами тук) да се опаса целия град в вело трасета (би било хубаво ама на най си). Ако пътищата в сегашния им вид биват по - добре поддържани, неправилно паркиралите биват махан на време. Има повече толерантност от всички.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 20, 2012 6:54 pm

Шлек_народен написа: При тия тесни улици и натоватено движение, да се стесняват допълнително, щото някой го било шубе от колите....Ми, не се ли замисляте, че ставате още по-голям трън в очите на шофьорите по тоя начин???

Абе аз не смятам за нормално всеки да се е юрнал с автомобила. При нормален градски транспорт, при нормални условия за каране на велосипед (така че да може и баба ми, дето се вика да излезе и да кара по алеята), трябва хората, които се придвижват с личен автомобил да са на порядък по-малко. Така първо нервите ще са много по-малко, второ - шофьорите основно ще са професионалисти (градски транспорт, таксита, дистрибутори и тн). Но това е нещо, което към настоящия момент звучи утопично. След десетина години, когато имаме три метродиаметъра и (надявам се) по-разширена велоструктура, може и да се окаже, че живеем в по-приятен град :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот did » Сря Юни 20, 2012 6:58 pm

hitar_potter написа:
Шлек_народен написа: При тия тесни улици и натоватено движение, да се стесняват допълнително, щото някой го било шубе от колите....Ми, не се ли замисляте, че ставате още по-голям трън в очите на шофьорите по тоя начин???
дрън дрън

Автомобили ще има и повече ще стават, а тоя път съм 100% съгласен с Шлек_народен.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Slade » Сря Юни 20, 2012 7:13 pm

Шлек_народен написа:Страшно било по улиците, кошмар! Е, има хора, дето не са чували за тоя форум и си карат по улиците от години. С тоя рев за велоалеи, по тротоари и назнам си къде, оградени ,изолирани и още куп екстри , все повече се обособява колоездачът, като нещо различно от равноправен участник в движението. Ако това е целта - давайте. Според мен, просто трябва да се защитава това - да се брои колоездачът за равноправен участник в движението по улиците. Е , ще се наложи да спазва правилата, които важат за всички участници, колкото и неприятно да е това за някой. Всичко друго - мазане на ленти по асфалта и тем подобни са щуротии не помагат на никого. При тия тесни улици и натоватено движение, да се стесняват допълнително, щото някой го било шубе от колите....Ми, не се ли замисляте, че ставате още по-голям трън в очите на шофьорите по тоя начин???
Между другото, на някои места в Европата се преосмисля тая идея, със велоалеите, щото се оказало, че там стават най-много инциденти ....

Ама нека си карат хората и от векове по улиците. Ще се радвам най-много ако всички да карат по улицата, а само аз по тротоара или велоалеята - няма да се пречкам на другите веломастери, а и те на мен, ще ми пишат актове ченгетата и вероятно ще си ги плащам, както си плащам тия за колата. За мен ще бъде ОК да няма друго колело по тротоара, освен моето.
Ето случай с мен от тая вечер - изплувам от трамвайния подлез на "Триъгълника" и свивам от Мария Луиза по Опълченска. Викам си ще покарам по платното (където ми е мястото), че е нагорнище и ще ми е по-лесно, тротоарът е пълен, има спирка с хора и т.н. и т.н. Е карам си в дясната част на средната лента, щото най-дясната е заета от паркирали. Шоферите не са много на кеф, гледат да ме изпреварват бързо (в същата лента), ама всичко е ОК - поне платното е широко. В тоя момент един шибан Опел, който си престоява на аварийки в дясната лента потегля и то директно към средната лента, щото пред него има разни други "престояващи". Ама нали е на аварийки, нали огледалата са нещо глупаво и безполезно, разбира се не беше погледнал, че идвам и щеше да ме помете странично, като да ме "сервира" в съседната лента на някой наточена бегачка... Аз как да разбера, че тръгва като е на аварийки? Определено имах късмет, че се спря навреме, след което моментално си се качих на тротоара.
Историйката не е измислица, нито е преувеличена, но за пореден път се убеждавам, че нямам нужда от подобни емоции.
Междувпрочем предпочитам да имам инцидент на велоалеята - на 90% съм сигурен, че ще го преживея, докато на платното не бих си калкулирал така шансовете.

did написа:
hitar_potter написа:
дрън дрън

Автомобили ще има и повече ще стават, а тоя път съм 100% съгласен с Шлек_народен.

И като станат още повече автомобилите (например като в Солун), ще е още по-гот да караме по платното.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Insight » Сря Юни 20, 2012 7:26 pm

Slade написа:Ето случай с мен от тая вечер....

"Тук се намесва и механизма на самосбъдващото се пророчество - колкото повече се страхуваме от дадено събитие в бъдещето, толкова повече несъзнателно чрез действията си се доближаваме до него, за да премахнем тревогата и страха от очакването му."
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот Grash » Сря Юни 20, 2012 9:08 pm

Явно просто на някои хора не им понася това. Аз лично още на 14 години си карах съвсем уверено и спокойно в трафика и то по много. Тогава не излизах толкова извънградско и редовно правех по 60-тина километра чисто градско каране. Явно това ме е отракало до такава степен, че сега си ми е супер комфортно и на най-ужасните и натоварени пътни артерии в София.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот po_taka » Сря Юни 20, 2012 9:23 pm

аз ако съм изморен и не мога да поддържам скорост над 20км/ч си карам по тротоара
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот krach » Сря Юни 20, 2012 9:43 pm

Да дигнат още малко цената на бензина та да спрат да се карат таралясници на по 5 000 000 години (не е нормално пълен резервоар да струва 3 пъти стойността на кола), да се сложи нещо като винетка за идеален център. Метрото е го де.
Ще се реши проблема с градски транспорт - няма да закъснява поради задръстване
Ще се реши проблема с мръсния въздух
Ще се реши проблема с протестиращи за това че не могат да карат тарамбуките си (било им скъпо) - ще има метро градски и велосипеди.
Трафика ще намалее от там повече място за велосипеди и по малко стрес за всички.

Не е нормално в страна която се води НАЙ - бедна в ЕС на член от домакинството да се пада по 2-3 коли и после да мрънкаме колко СМЕ БЕДНИ.
krach

Мнениеот Slade » Сря Юни 20, 2012 10:47 pm

Insight написа:
Slade написа:Ето случай с мен от тая вечер....

"Тук се намесва и механизма на самосбъдващото се пророчество - колкото повече се страхуваме от дадено събитие в бъдещето, толкова повече несъзнателно чрез действията си се доближаваме до него, за да премахнем тревогата и страха от очакването му."

Тук си много прав. Забелязал съм, че често несъзнателно предизвикваме съдбата, като твърде много се страхуваме или бягаме от нещо - то ни се случва. Също и когато сме прекалено уверени, че няма да ни се случи никога.
Май не трябва да ги мислим толкова нещата, а да действаме така, както сме решили.
:drunk:
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот madsnake » Чет Юни 21, 2012 7:19 am

krach написа:...

Да дигнат още малко цената на бензина та да спрат да се карат таралясници на по 5 000 000 години (не е нормално пълен резервоар да струва 3 пъти стойността на кола)

Когато се оправи финансовото положение до там, че да може всеки да си позволи нов автомобил, тогава ще спрат да се карат таралясниците, но и новия автомобил пак ще иска от скъпия бензин.
да се сложи нещо като винетка за идеален център

Тук - ок
Ще се реши проблема с градски транспорт - няма да закъснява поради задръстване

Приемам, че това го казваш при положение, че спрат да се карат таралясници. И ще ти кажа, че си в грешка, задръстване винаги ще има. Който си продаде старата кола ще събере пари и ще купи нова по някакъв начин.
Ще се реши проблема с мръсния въздух

Не, няма.
Ще се реши проблема с протестиращи за това че не могат да карат тарамбуките си (било им скъпо) - ще има метро градски и велосипеди.

Високата цена на горивото не влияе само на карането на тарамбуки а е определяща за всички останали цени просто защото има транспорт. Ако искаш може с колелото да идеш да заредиш 1-2 магазина. Или с нетарамбуката ти, предполагам нещо на ток или хибрид (най-смешните еко автомобили евър).
Трафика ще намалее от там повече място за велосипеди и по малко стрес за всички.

Не, няма.
Не е нормално в страна която се води НАЙ - бедна в ЕС на член от домакинството да се пада по 2-3 коли и после да мрънкаме колко СМЕ БЕДНИ.

Тези с по 2-3 коли обикновено имат една, две голф двойки (или еквивалент) на газ. Това според теб, ако е мерило за богатство... Тези, които имат по 2-3 мерцедеса (или еквивалентни) не мрънкат, че са бедни.

Общо взето мнението ти ми дойде много не на място в тази тема, затова си позволих да напиша този пост. За да искаш да се вдига горивото трябва да си малоумен. Да правиш сметка на хората, кой какво трябва да кара или притежава, и че това, което има в момента е "таралясник" е безочие. Като си толкова напред с финанса, следващият път като видиш жигула, спри шофьора, дай му пари за нов автомобил от магазина и жигулата я дай на скрап. Ако си мислиш, че в напредналите страни, където карат нови автомобили дишат по-чист въздух - си в грешка. А и между другото решението не е да има по-малко коли за да може велосипедистите да карат на пътя (защото това е невъзможно), просто трябва там където има големи булеварди да се изгради някаква велоструктура, и като цяло да се измени манталитета на българина (което също влиза в графата невъзможно).
Аватар
madsnake

Мнениеот taurus13 » Чет Юни 21, 2012 8:06 am

Ако си мислиш, че в напредналите страни, където карат нови автомобили дишат по-чист въздух - си в грешка.

Ти си в грешка....имат си чисти, непушещи и негорящи масло, изправни автомобили с катализатори. Имат си магистрали и големи булеварди, имат си и велоструктура. Имат си и развита ЖП мрежа, както и качествен градски транспорт, включващ голямо метро. И въздуха им е чист... :popcorn:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот krach » Чет Юни 21, 2012 8:24 am

:offtopic: Не мога да се съглася с всичко казано от madsnakе но ако иска може да си отворим отделна тема, че отидохме много в страни от темата.

А сега по темата. Тези проверки май са били само сутрешните часове на 13ти този месец. От тогава до сега никой не ме е спрял за нищо, КАМО ЛИ за проверка
krach

Мнениеот zImage » Чет Юни 21, 2012 8:25 am

taurus13 написа:
Ако си мислиш, че в напредналите страни, където карат нови автомобили дишат по-чист въздух - си в грешка.

Ти си в грешка....имат си чисти, непушещи и негорящи масло, изправни автомобили с катализатори. Имат си магистрали и големи булеварди, имат си и велоструктура. Имат си и развита ЖП мрежа, както и качествен градски транспорт, включващ голямо метро. И въздуха им е чист... :popcorn:

@taurus13: :agree:

@madsnake: Иди в Амстердам, иди във Виена (например), пробвай градксия им транспорт, покарай безплатните велосипеди по яките велоалеи... подишай им въздуха и тогава пак говори.

Бедни били и затова карали таралясници. Аз 15 години как ходя на работа без таралясник? В зависимост от това къде съм живял тези 15 години съм пътувал и с автобус (102!) и с маршрутка и с колело и пеша и с метро, а когато трябва и с такси... от 2 години вече имам кола, но в града я ползвам изключително рядко (под 10% от километрите които съм и навъртял). Основното не е бедността, а манталитета.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот Exorcist » Чет Юни 21, 2012 8:44 am

Досега не са ме спирали полицаи за проверка... а има ли някой колега от форума, който е бил проверяван?
zImage написа:... Основното не е бедността, а манталитета.

:agree:
Изображение
Аватар
Exorcist

Мнениеот TENDER » Чет Юни 21, 2012 9:08 am

Slade написа:Ще се радвам най-много ако всички да карат по улицата, а само аз по тротоара или велоалеята - няма да се пречкам на другите веломастери, а и те на мен, ще ми пишат актове ченгетата и вероятно ще си ги плащам, както си плащам тия за колата. За мен ще бъде ОК да няма друго колело по тротоара, освен моето.
Пък като не ти е проблем да си плащаш, давай и с колата по тротоара. Така и на аутомастерите няма да пречиш. А с колелото като си на тротоара карай с фулфей за защита от комоцио . Че някоя бременна може да пометне като и излезеш насреща, и тогава някой мъжага ще ти опука шамарите.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот madsnake » Чет Юни 21, 2012 10:25 am

Аз съм шофьор от 9 години, от толкова имам и кола. В началото карах в града, последните 2-3 години не карам. Колата ти дава свобода когато излезеш извън града, вътре в него не е интересно. Ако иска някой да ми обясни, че е по-добре да пътувам с автобус/влак по 100-200 км. отколкото да си карам таралясника, ще му кажа че не съм съгласен. За в града е друга бира, но сега някой нека седне и ми каже кой от познатите му (хора които не са велосипедисти, нямат велосипед и пр.) ще остави колата и ще тръгне с колело? Процента е мизерен. Не може да сравнявате народопсихологията на българина с тази на холандците. Абсолютно съм съгласен, че е въпрос на манталитет, но манталитета никой няма да го промени в това съм сигурен. От гледна точка бедност - и аз предпочитам да карам нова кола от магазина, ама няма. По горе изброените причини си карам таралясника, защото едвам му смогвам на бензина. Като пак казвам, че карам само извън града. За въздуха обаче не съм съгласен, и във Виена и в Амстердам си има достатъчно замърсители, че да им е мръсен въздуха. Вие го изкарахте планински този техния въздух. Плюс това карането на велосипед в града вместо автомобил няма да окаже някакво кой знае какво положително влияние на икономиката на страната. Винаги ще се намери кой да открадне спестените пари.
А относно проверките - поредната порнография с цел замазване на очи, както казах още в началото на кампанията им.
Аватар
madsnake

Мнениеот krach » Чет Юни 21, 2012 10:35 am

Във Виена и Амстердам и друга де може да не е много чист въздуха и не е там въпроса....Въпроса е че в София е супер мръсен. Особено когато не е валяло повечко дни. Последните дни въздуха е все едно смъркам настъргана шкурка. Вечер гърлото ме боли
krach

Мнениеот Alpina » Чет Юни 21, 2012 10:59 am

Grash написа:Явно просто на някои хора не им понася това. Аз лично още на 14 години си карах съвсем уверено и спокойно в трафика и то по много. Тогава не излизах толкова извънградско и редовно правех по 60-тина километра чисто градско каране. Явно това ме е отракало до такава степен, че сега си ми е супер комфортно и на най-ужасните и натоварени пътни артерии в София.

Браво, само че 2005-та, малко след като прокарах по-сериозно колело (имам предвид да ми беше станало основно средство за предвижване в града), един близък познат на семейството, доктор от онкологията, след като разбра за това ми каза следното - "имал съм няколко случая в кариерата си, когато снимките на белите дробове на пациентите ми бяха потресаващи и след като им препоръчвах да спрат цигарите, за да си добавят още малко време отговорите им бяха "но ние не пушим" и след кратки разпити се оказваше че карали ежедневно или поне много често по натоварените пътни артерии - заедно трафика. Състоянието на белите им дробове според негови думи било съизмеримо с едни от най-лошите случаи на пушачи, които е имал."

За него колоезденето по улиците с трафик е възможно най-далеч от представите му за нещо здравословно. Колоезденето да, но не и на тези места.

Както съм писал във форума не веднъж - по-добре да караш по успоредната уличка, между която и натоварения булевард или голяма улица има няколко реда дървета, по възможност блок или парк...
И сега най-често се "провирам" в между блоковите пространства и по възможност избягвам близост до трафика, а велоалеите са точно лепнати до него.

Не го пожелавам на никой, но те съветвам, след като си станал толкова близък с трафика, че
Grash написа:сега си ми е супер комфортно и на най-ужасните и натоварени пътни артерии в София.
да си правиш профилактични прегледи. :agree:
Не е задължително да е проблем, но е добре да ги правиш.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Шлек_народен » Чет Юни 21, 2012 11:54 am

Alpina написа:....след кратки разпити се оказваше че карали ежедневно или поне много често по натоварените пътни артерии - заедно трафика. Състоянието на белите им дробове според негови думи било съизмеримо с едни от най-лошите случаи на пушачи, които е имал."

Тъй,тъй....трафика. А какво се случва със всички тия шофьори, които ежедневно са в тоя трафик???Или те дишат некакъв друг въздух? Носят си в буркани, от планината, чист...
Или хората, дето пътуват по градския транспорт-те автобуси и трамваи, се по успоредни на булевардите улички се движат, далеч от трафика.
Всички на профилактични прегледи да ходят ли?Щото са рискова категория!
Може би, нещо може да се направи и за по-ранно пенсиониране, ако се возиш на градския транспорт...
Последна промяна Шлек_народен на Чет Юни 21, 2012 11:58 am, променена общо 1 път
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум