Шлек_народен написа:Страшно било по улиците, кошмар! Е, има хора, дето не са чували за тоя форум и си карат по улиците от години. С тоя рев за велоалеи, по тротоари и назнам си къде, оградени ,изолирани и още куп екстри , все повече се обособява колоездачът, като нещо различно от равноправен участник в движението. Ако това е целта - давайте. Според мен, просто трябва да се защитава това - да се брои колоездачът за равноправен участник в движението по улиците. Е , ще се наложи да спазва правилата, които важат за всички участници, колкото и неприятно да е това за някой. Всичко друго - мазане на ленти по асфалта и тем подобни са щуротии не помагат на никого. При тия тесни улици и натоватено движение, да се стесняват допълнително, щото някой го било шубе от колите....Ми, не се ли замисляте, че ставате още по-голям трън в очите на шофьорите по тоя начин???
Между другото, на някои места в Европата се преосмисля тая идея, със велоалеите, щото се оказало, че там стават най-много инциденти ....
Ама нека си карат хората и от векове по улиците. Ще се радвам най-много ако всички да карат по улицата, а само аз по тротоара или велоалеята - няма да се пречкам на другите веломастери, а и те на мен, ще ми пишат актове ченгетата и вероятно ще си ги плащам, както си плащам тия за колата. За мен ще бъде ОК да няма друго колело по тротоара, освен моето.
Ето случай с мен от тая вечер - изплувам от трамвайния подлез на "Триъгълника" и свивам от Мария Луиза по Опълченска. Викам си ще покарам по платното (където ми е мястото), че е нагорнище и ще ми е по-лесно, тротоарът е пълен, има спирка с хора и т.н. и т.н. Е карам си в дясната част на средната лента, щото най-дясната е заета от паркирали. Шоферите не са много на кеф, гледат да ме изпреварват бързо (в същата лента), ама всичко е ОК - поне платното е широко. В тоя момент един шибан Опел, който си престоява на аварийки в дясната лента потегля и то директно към средната лента, щото пред него има разни други "престояващи". Ама нали е на аварийки, нали огледалата са нещо глупаво и безполезно, разбира се не беше погледнал, че идвам и щеше да ме помете странично, като да ме "сервира" в съседната лента на някой наточена бегачка... Аз как да разбера, че тръгва като е на аварийки? Определено имах късмет, че се спря навреме, след което моментално си се качих на тротоара.
Историйката не е измислица, нито е преувеличена, но за пореден път се убеждавам, че нямам нужда от подобни емоции.
Междувпрочем предпочитам да имам инцидент на велоалеята - на 90% съм сигурен, че ще го преживея, докато на платното не бих си калкулирал така шансовете.
did написа:hitar_potter написа:Шлек_народен написа: При тия тесни улици и натоватено движение, да се стесняват допълнително, щото някой го било шубе от колите....Ми, не се ли замисляте, че ставате още по-голям трън в очите на шофьорите по тоя начин???
дрън дрън
Автомобили ще има и повече ще стават, а тоя път съм 100% съгласен с Шлек_народен.
И като станат още повече автомобилите (например като в Солун), ще е още по-гот да караме по платното.