Шлек_народен написа:Alpina написа:....след кратки разпити се оказваше че карали ежедневно или поне много често по натоварените пътни артерии - заедно трафика. Състоянието на белите им дробове според негови думи било съизмеримо с едни от най-лошите случаи на пушачи, които е имал."
Тъй,тъй....трафика. А какво се случва със всички тия шофьори, които ежедневно са в тоя трафик???Или те дишат некакъв друг въздух? Носят си в буркани, от планината, чист...
Или хората, дето пътуват по градския транспорт-те автобуси и трамваи, се по успоредни на булевардите улички се движат, далеч от трафика.
Всички на профилактични прегледи да ходят ли?Щото са рискова категория!
Може би, нещо може да се направи и за по-ранно пенсиониране, ако се возиш на градския транспорт...
TENDER написа:Пък като не ти е проблем да си плащаш, давай и с колата по тротоара. Така и на аутомастерите няма да пречиш. А с колелото като си на тротоара карай с фулфей за защита от комоцио . Че някоя бременна може да пометне като и излезеш насреща, и тогава някой мъжага ще ти опука шамарите.
Alpina написа:Grash написа:Явно просто на някои хора не им понася това. Аз лично още на 14 години си карах съвсем уверено и спокойно в трафика и то по много. Тогава не излизах толкова извънградско и редовно правех по 60-тина километра чисто градско каране. Явно това ме е отракало до такава степен, че сега си ми е супер комфортно и на най-ужасните и натоварени пътни артерии в София.
Браво, само че 2005-та, малко след като прокарах по-сериозно колело (имам предвид да ми беше станало основно средство за предвижване в града), един близък познат на семейството, доктор от онкологията, след като разбра за това ми каза следното - "имал съм няколко случая в кариерата си, когато снимките на белите дробове на пациентите ми бяха потресаващи и след като им препоръчвах да спрат цигарите, за да си добавят още малко време отговорите им бяха "но ние не пушим" и след кратки разпити се оказваше че карали ежедневно или поне много често по натоварените пътни артерии - заедно трафика. Състоянието на белите им дробове според негови думи било съизмеримо с едни от най-лошите случаи на пушачи, които е имал."
За него колоезденето по улиците с трафик е възможно най-далеч от представите му за нещо здравословно. Колоезденето да, но не и на тези места.
Както съм писал във форума не веднъж - по-добре да караш по успоредната уличка, между която и натоварения булевард или голяма улица има няколко реда дървета, по възможност блок или парк...
И сега най-често се "провирам" в между блоковите пространства и по възможност избягвам близост до трафика, а велоалеите са точно лепнати до него.
Не го пожелавам на никой, но те съветвам, след като си станал толкова близък с трафика, чеда си правиш профилактични прегледи.Grash написа:сега си ми е супер комфортно и на най-ужасните и натоварени пътни артерии в София.![]()
Не е задължително да е проблем, но е добре да ги правиш.
Шлек_народен написа:Alpina написа:....след кратки разпити се оказваше че карали ежедневно или поне много често по натоварените пътни артерии - заедно трафика. Състоянието на белите им дробове според негови думи било съизмеримо с едни от най-лошите случаи на пушачи, които е имал."
Тъй,тъй....трафика. А какво се случва със всички тия шофьори, които ежедневно са в тоя трафик???Или те дишат некакъв друг въздух? Носят си в буркани, от планината, чист...
Или хората, дето пътуват по градския транспорт-те автобуси и трамваи, се по успоредни на булевардите улички се движат, далеч от трафика.
Всички на профилактични прегледи да ходят ли?Щото са рискова категория!
Може би, нещо може да се направи и за по-ранно пенсиониране, ако се возиш на градския транспорт...
Alpina написа:Когато дишаш нормално, носа ти филтрира частиците много по-успешно, от колкото когато имаш ускорено такова... Да не говорим за различните обеми, които вдишваш...
Изобщо - хайде почни малко да мислиш... сериозно!
xcrider написа:Затова има ей такива джаджи.
Slade написа:Едно от най-неприятните тълкувания на ЗДвП за велосипедите е в частта, когато трябва да се слиза от колелото на кръстовища и да се пресича като пешеходец, където има пешеходна пътека. Забелязвам, че още почти никой не го спазва и в повечето ситуации е безсмислено, но ако почнат да глобяват ще е доста неприятно - на всеки 100-200м скачай от колелото.
Alpina написа:...Причината е че на пешеходната пътека пресичат хода движещи се с не повече от 5км/ч и шофьорите се съобразяват с това и гледат определен периметър - в който ако има движещ се с 30км/ч велосипедист няма как да бъде забелязан. За това е забранено и да се тича, като се пресича...
Alpina написа:..Ако пресичаш кръстовището като велосипедист и караш в лентата за движение на ППС - няма никаква нужда да слизаш, независимо има ли успоредно до теб пешеходна пътека или не...
Slade написа:....Имам не една ситуация, в която разни завиващи ме засичат дори виждайки, че продължавам направо - изнасят се с газ пред мен и ми затварят пътя. Престрояването в такива ситуации крие допълнителен риск от тия дето идват зад теб. В това отношение карането по пешеходната пътека в кръстовище, заедно с пешеходците ми се вижда по-безопасно, но очевидно незаконно.
autosvet написа:И когато лентата за направо е и тази за надясно както е най-честият случай за кръстовище? Движещият се направо е с предимство, а велосипеда трябва да се движи в дясната част на платното.
Slade написа:Ако ще правиш подобна маневра трябва да е доста отрано и пак споменавам страничните огледала за колело (колко от нас имат?) или има време в такива ситуации да извиеш глава назад? А те колите преди кръстовище обикновено така се "нагъстяват" и се движат със скромните 60-70км, че не виждам как ще стане всеки път тва преминаване в средата на лентата. На мен обикновено ми свирят като на сватба като направя така.
Изобщо има много ситуации (сега забелязвам, че доста са описани в тая стара, но валидна статийка: http://mtb-bg.com/index.php/special/tips/268-tips007 ), които не могат да се стандартизират, защото зависят изцяло от това как точно са подредени и се случват нещата в момента, а нещата на пътя имат склонност да се объркват тотално и за секунди. Не съм съгласен, че всяка ситуация може да се предвиди. Иначе нямаше да има чак 400 блъснати велосипедиста миналата година.
Insight написа:Slade написа:Ако ще правиш подобна маневра трябва да е доста отрано и пак споменавам страничните огледала за колело (колко от нас имат?) или има време в такива ситуации да извиеш глава назад? А те колите преди кръстовище обикновено така се "нагъстяват" и се движат със скромните 60-70км, че не виждам как ще стане всеки път тва преминаване в средата на лентата. На мен обикновено ми свирят като на сватба като направя така.
Изобщо има много ситуации (сега забелязвам, че доста са описани в тая стара, но валидна статийка: http://mtb-bg.com/index.php/special/tips/268-tips007 ), които не могат да се стандартизират, защото зависят изцяло от това как точно са подредени и се случват нещата в момента, а нещата на пътя имат склонност да се объркват тотално и за секунди. Не съм съгласен, че всяка ситуация може да се предвиди. Иначе нямаше да има чак 400 блъснати велосипедиста миналата година.
Човеко, от ситуациите, които описваш, и въпросите, които задаваш, се убеждавам, че действително - не ти е мястото на пътното платно.
Ама спри да си проповядваш страховете наляво надясно ... какво всъшност се опитваш да постигнеш с всичкото това писане по темата?
а) да докажеш, че страховете ти са реални
б) да откажеш останалите да карат по пътното платно
в) да откажеш хората, които тепърва мислят да преминат на велотранспорт от тази идея
г) Друго............................................................/моля попълнете/
bikerider написа:От цялата тази полемика, както и от другата тема дотук трайно ми се оформят две основни категории псевдо-велосипедисти:
Едните искат да бъдат отделени със стени, така че да са 100% обезопасени, но треперят колко били груби с тях на пътя.
Вторите гледат на движението по пътищата като на краен автомат и тълкуват закона като алгоритъм, съответно виждат навсякъде проблеми, които спъват действието на Машината и треперят от сянката си.
И двете категории трайно не разбират какво означава "възможно най-вдясно на платното", рядко ползват комуникация с останалите участници, категорично отказват да поемат отговорност за собствените си действия на пътя и, разбира се, навсякъде виждат рискове и опасности. Това ги отличава от останалите участници и следва да бъдат третирани с особено внимание на пътя, защото са непредвидими.
В най-добрия случай знанията на тези хора относно ЗДП са повърхностни. На такива и да обясняваш, че между водач на МПС и велосипедист няма разлика нито в правата, нито в мисленето, нито в позиционирането на платното... все тая.
@Insight:
Slade написа:Ако ще правиш подобна маневра трябва да е доста отрано и пак споменавам страничните огледала за колело (колко от нас имат?) или има време в такива ситуации да извиеш глава назад?
Dolph написа:Ама страх лозе пази са казали хората.Много от пишещите в тази тема(даже мисля сме горе долу на една възраст) не отчитате факта,че хора като мен,а предполагам и като Слейд,не сме се качвали на велосипед 15г. и сега прохождаме наново.
Dolph написа:...Сега ще ти кажат колко си неграмотен защото не познаваш ЗДвП,че си страхливец и некадърен да караш велосипед, директно или индиректно...
PtD написа:Използвам предписания в закона знак - с лява ръка. И колкото и да ти е чудно, шофьорите се съобразяват. Освен това какви са тия 60-70 км/ч на кръстовище?
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 395 госта