Скоростите прескачат

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Скоростите прескачат

Мнениеот djogobg » Сря Юни 13, 2012 10:59 am

Звездо,

Дисковите механични зависят от много неща:

Какво жило има? Ако е някое евтино - самото жило има лек еластичен момент и това пречи да се натиснат докрай хубаво спирачките.

С какви накладки си(това го има и за хидравликите) ако си със синтеровани(метални) - нормално е да не работят на 100% при студен апарат - те се разработват хубаво, когато са топли.

Колко ти е голям дискът(същото важи и за хидравликите) логично е 160мм диск да е по-зле от 185 и нагоре.

Какви са апаратите - както виждаш има различни спирачки с различни качества - аз лично съм карал ББ7 със 185 ротор доста време и мога да ти кажа, че тази спирачка се конкурира с хидравлики, а за сравнение с в-брейк не може да става и дума по ред причини.

Дори лостчето има значение - ако си си сложил някое от женския пазар е доста логично да не е измислено като хората и примерно да се закривява при силно натискане, вместо да дърпа жилото докрай.

Аз лично вдигам задна и без да натискам предна спирачка, правил съм и човки с подобни експерименти(без натисната никаква спирачка), така че изглежда техниката ти разчита на спирачка и това по някакъв начин е сработвало при V-брейк(при който не си със спирачен диаметър 160мм, 180, 185.... ами 24"). С дискова спирачка ще трябва просто да поработиш върху техниката си.

Не на последно място - виж да не ти е омазнен дискът - смени апаратите и дисковете на задната и предната спирачка(поне при механиките нямаш проблемът с различната дължина на маркучите) и виж дали имаш същия проблем.
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Мнениеот Zvezdo » Пет Юни 15, 2012 12:03 pm

Мерси за адекватния и изчерпателен отговор!

Колелото е с оригиналните части, ще трябва да изровя инфо кое какво е. И аз си мислех за омазнен диск, ще купя от някъде такъв препарат, само да намеря от къде. Понеже задната успява да закове, а са еднакви. За лостчето и жилото, не зная, но няма логика когато не е в движение да заковава гумата лесно и дори с напън да не мога да я завъртя. Докато в движение колкото и леко да е първо намалява и чак след като спре движението заковава.
За техниката е ясно нямам техника, но няма значение аз искам спирачката да кове. И като цяло колелото да е на 6+ :D пък ще се учим :)
Zvezdo

Рейтинг: 1120

Мнениеот PtD » Съб Юни 16, 2012 8:20 am

Zvezdo написа:Мерси за адекватния и изчерпателен отговор!

Eто ти още един много изчерпателен: отиди на сервиз :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Zvezdo » Съб Юни 16, 2012 12:44 pm

PtD написа:Eто ти още един много изчерпателен: отиди на сервиз :magnify:

Ако беше зачел малко, щеше да разбереш че съм ходил вече. Казаха че е нормално да спират така, просто тук разискваме други спирачки и не всички са съвсем съгласни с мнението на сервиза.
Както и да е, ще пробвам и на друг.
Zvezdo

Мнениеот PtD » Съб Юни 16, 2012 8:37 pm

Zvezdo написа: Както и да е, ще пробвам и на друг.

:agree:
Винаги е разумна опция да се допиташ до втори експерт. Идват ми наум онези "специалисти", дето бяха отрекли механичните дискови... :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот Zvezdo » Сря Юни 20, 2012 11:23 am

Вчера по ирония на съдбата спуках гума и бях в друг сервиз.
Човека каза че е възможно да са омаслени дисковете и че този модел би трябвало да спира по-добре. Сам с ръка провери колко се въртят гумите, стискайки спирачката и въртейки гумата за спицата. Отделно понаучих че мога и така да се изправям, но наистина не е проблема в изправянето, колкото искам да си спират добре :) Сега търся спрей, за съжаление в кауфланд и един, два магазина наоколо за авточасти нямаха.
От къде си купувате лепило за гуми и каква марка? Също така установих че старата ми помпа ( от балканче) няма това което е вътре и притиска едно малко дето изпуска въздуха, без да е натиснато помпане не става :(!: Има ли преходник с който мога да свърша тази работа или трябва нова помпа? Не бих искал нова помпа понеже гледам че са пластмасови а моята е железна и ще я монтирам под колелото и евентуално ще се пада (дано не :) но все някога)
Търся си и калъфка за седалка, някаква евтина, понеже моята я надрах и да не личи :) Поне един да ми хареса колелото :clap: (майстора), иначе тук доста се храни тва не е добре, онова не е добре, както и предния майстор зимай хидравлика и ще се оправи :confused:
Zvezdo

Мнениеот Zvezdo » Съб Юни 23, 2012 11:32 pm

Днес, нещо ми скърцаше при движението и го напръсках с wd40 и определено се размаза по диска и са спира още по-зле, значи 100% е омазнен и там е проблема. Аз усетих че като покарах се беше пооправило.
Също така днес скъсах веригата и след това една спица се счупи през средата точно.
Zvezdo

Мнениеот Brave » Нед Юни 24, 2012 3:50 pm

Понеже спомена хранене, та да те почна тебе, а не колелото ти, дето нещо не е случило на стопанин. Първо да ти кажа, след интервенцията с WD40 си с едни накладки за дискова назад. Разбира се, можеш да ги печеш, миеш, вариш и т.н., ама няма да са както трябва. За твоя информация, диска с ръце не бива да го пипаш по спирачната повърхност, да не говорим за мазен спрей. Коагато ползваш такъв, най-добре покривай диска с нещо. И друго - ако имаш проблеми с движението, разглоби го, почисти и смажи с подходяща грес, а не да пръскаш със спрейче. За спицата - смяната е лесна, но може да се наложи да махаш касетата и/или диска. За едното ти трябва специален инструмент, за другото подходящ торкс (най-вероятно) или шестогран. Лепило за гуми съм ползвал няколко вида и да ти кажа - все тая, всичките лепят. Но ако ще са ти първи комплект, може би е добре да си вземеш някое комплектче, което идва с щангички за вадене на гумата. Колкото до помпата - сигурно някъде можеш да си намериш съвместим маркуч, който да натиска игличката на вентила, но доколкото си спомням, помпата на Балканчетата беше без обратна клапа и няма да стане това, което искаш, защото като завиеш маркуча, помпата ти ще почне да се пълни с въздух от гумата и няма да можеш изобщо да я напомпаш.
Brave

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 24, 2012 4:27 pm

Brave написа:За твоя информация, диска с ръце не бива да го пипаш по спирачната повърхност...

и 'щоооо?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Brave » Нед Юни 24, 2012 7:00 pm

Щото ръцете са мазни. А, когато майсториш по колелото, обикновено имат и някакви количества смазка. По-добре без тази мазнина.
Ето тук, можеш да видиш извадка от ФАК-а на mtbr.com за дискови спирачки, че не е само мое хрумване:
This is normally a quick job but I'll admit some have taken me a 1/2 hr or so to true. There are specific tools out there that make the job easy. One company markets a set of three tools - to be used together to isolate the warp. That same company even markets a trail tool that allows you to true warped and tweaked rotors trailside so that you don't get your sweaty, greasy fingers on the rotor. If you touch the rotor with fingers then clean it with isopropyl alcohol before you ride. Any oil or grease, yes even body oils, is not a good thing. The next best cleaning fluids are Windex or a light dish soap. Washing the rotors at bike wash time is not a problem.
Brave

Мнениеот PtD » Нед Юни 24, 2012 7:07 pm

Brave написа:За твоя информация, диска с ръце не бива да го пипаш по спирачната повърхност...

И аз така знам.
Аватар
PtD

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 24, 2012 7:46 pm

Обезмаслители всякакви... :)
Все пак да не пропускаме, как завършва цитата:

The next best cleaning fluids are Windex or a light dish soap. Washing the rotors at bike wash time is not a problem.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот Zvezdo » Пон Юни 25, 2012 2:47 pm

Хранене щото питаш за проблем как да го оправиш, някой ти вика тва е мн зле купи си ново :О
Ма аз не ща ново искам си тва!

Значи знам че не тр пипам диска не съм го пипал. Смазката пръсна без да искам, иначе пръсках внимателно, даже не съм видял да пръсне по диска, после усетих като спирах. Нямах време за разглабяне и смазване излизах на път. Купих обезмаслител специално за дискове за коли, понапръсках го, понапръсках и накладките и ги оставих така, ще видим тия дни като излизам дали е по добре. Надявам се да се оправи. Може да сменя предните и задните накладки да видя дали е от тях проблема или направо да сменя и дисковете :?

Намерих едно лепило за обувки и лепнах с него става мн добре, даже на него си има снимано колело. Комплект имам някакъв стар.
Това с помпата го поизмислих, това вътре нз как се казва се отвива и като го отвия леко може да помпам. Помпа се бързо за да не спада много, доста гадно, аз съм забравил. Само не зная как да я закрепя на рамката, имам дупки, нямам стойка. Чудя се за такива лепещи лепенки или нз ще потърся. Дори тези помпи който идват с някакви си стойки ми изглеждат калпави.

Спицата я оправи майстор, щото се оказа че ми трябва инструмент за касета и понеже се беше разцентровала каплата :)
Zvezdo

Мнениеот grebo » Вто Юни 26, 2012 10:45 am

Zvezdo написа:... Купих обезмаслител специално за дискове за коли, понапръсках го, понапръсках и накладките и ги оставих така, ще видим тия дни като излизам дали е по добре. Надявам се да се оправи. Може да сменя предните и задните накладки да видя дали е от тях проблема или направо да сменя и дисковете :? ...

...И като разтвори маслото, и ги оставиш така, обезмаслителя си се изпарява, а маслото пак си остава по чаркаляка...
Като пръскаш, поне бърши с нещо... най-добре напои няква хартия/салфетка и с нея - докато спре да "излиза" черно.. Алтернативни продукти, които вършат работа: ацетон, кореселин, спирт (95%), бензин, meglio...
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот Zvezdo » Вто Юни 26, 2012 11:01 am

Ще пробвам, първоначално избърсах и спря да излиза черно, после просто напръсках и ги оставих. Сега са лъскави такива но ще забърша още 1,2 пъти.
Zvezdo

Мнениеот Ozzie » Вто Юни 26, 2012 8:28 pm

Пръска се с обезмаслителя, изплаква се обилно с вода и се остава да съхне.
То си го пише на упътването или поне е логично да се направи така. Като си сапунисаш ръцете, после ги изплакваш, не оставяш сапуна да изсъхне, нали? :)
Аватар
Ozzie

Мнениеот Zvezdo » Сря Юни 27, 2012 11:04 am

Ами мерси,

но точно на този не пише да се бърше, пише че е за трудно достъпни места и се употребвява без да имаш достъп (взех някакъв за кола от авто магазин). А може и да е просто пропуск не зная, но нищо не ми пречи да измия и почистя де. А и звучи по-логично :). Винаги чета инструкциите, за съжаление понякога не помагат.
Zvezdo

Мнениеот did » Сря Юни 27, 2012 11:12 am

Zvezdo написа:Ами мерси,

но точно на този не пише да се бърше, пише че е за трудно достъпни места и се употребвява без да имаш достъп (взех някакъв за кола от авто магазин). А може и да е просто пропуск не зная, но нищо не ми пречи да измия и почистя де. А и звучи по-логично :). Винаги чета инструкциите, за съжаление понякога не помагат.

Кой ти говори за бърсане бе, чукча-писателю? Казаха ти да ИЗПЛАКНЕШ! Иначе си прав - добре е да се четат инструкциите. В упътването на всички микровълнови обаче са пропуснали да напишат, че приборът не е предназначен за сушене на котки.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Slade » Сря Юни 27, 2012 12:34 pm

Ползвал съм на колата, когато бях омазнил преден диск:
http://didi94.bg/cyclo/newprod.html?pag ... egory_id=1
Съдържа мощни разтворители и вероятно само с пръскането ще отмие WD40-то. Предполагам си ползвал нещо подобно.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Zvezdo » Чет Юни 28, 2012 10:58 am

Zvezdo написа: но нищо не ми пречи да измия и почистя

Да подобно но друга марка просто, пише че трябва да се остави да изсъхне и не е нужно да се мие бърше и тн. затова и го оставих така. Бърсах с парцал за да видя все пак дали излиза мазно. Днес ще проверя как е и ще пиша.
Zvezdo

Мнениеот Zvezdo » Пет Юни 29, 2012 3:28 pm

Значи, най-добре става с бърсане според мен. Това с миенето с вода ако е много трудно ще се изчисти. И мих и бърсах и съм сигурен че са ок сега, поне спират както преди. Задната си кове, предната се ослушва :D дали имам еластичност на жилото или нещо друго ще разберем, може така да си спират. Не ми остана време да сменям апаратите и накладките. Ако и с апаратите и жилото не стане, един майстор обеща да ги погледне. Не съм ходил понеже ми е малко далеч и като имам път натам, нали спира и не е спешно.
Кажете как да разбера помпа която има такъв обратен клапан, оказа се че с моята се помпа до едно положение и после е много кофти. Тези който гледах по магазините приличат на моята и не видях разлика или поне маркуч за помпа с такъв клапан. Май всичко останало съм направил и само това остана. A и да си взема инструменти за сваляне на спици, касети и верига, но не са ми спешни.
Лепнах си лепенки прозрачни да не ми търкат жилата, че вече имам поожулено. Купих някъв powerband за 8лв. изглежда здрав, само дето е малко скъп, но ще имам дълго време :)
Zvezdo

Мнениеот grebo » Пон Юли 02, 2012 12:17 pm

То хората вече писаха... ама мини на 180/185 мм, ако не си доволен от спирането.. тая спирачка просто не си е за по-малък ротор отпред... Погледни си жилата (почистени, смазани ??), и накрайниците им също, може да има някой изтърбушен... при това положение не би трябвало да е голям проблем предния баланс..
Лека.
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Предишна

Назад към Веломеханик