Скъсана една спица

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скъсана една спица

Мнениеот Zvezdo » Нед Юни 24, 2012 11:16 am

Здравейте,

Скъсах само 1 спица, мога ли сам да я сменя. Четох как става това, но там се обяснява за наплитане на цяла капла. Мисълта ми е как да сменя само едната, трябват ли всичките тези настройки. Дали просто да не я натегна горе долу колкото другите и само да я придърпам за освобождаване на напрежението? Дали ще е достатъчно?

Мерси!
Zvezdo

Рейтинг: 1120

Re: Скъсана една спица

Мнениеот xcrider » Нед Юни 24, 2012 1:42 pm

Няма никакъв проблем само нея да смениш, но по-добре отиди при майстор, защото ще се наложи вероятно да се доцентрова каплата, а и само той знае колко трябва да се натегне, за да стане това.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Zvezdo » Нед Юни 24, 2012 3:35 pm

Мерси, страшно си бърз.
Аз май трябва да ида щото не знам какъв размер са мойте, обаче ме учуди че трябва центровка. Тя нали вече е центрована едва ли липсата на една спица е разцентровала цялата капла, поне аз нали така си мисля. Ще ида утре че днес неделя и не бачкат.
Zvezdo

Мнениеот PtD » Нед Юни 24, 2012 5:05 pm

Зависи от какво се е скъсала спицата. Ако е от напрежение, то може да си сигурен, че каплата се е разцентровала. :smokin:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Нед Юни 24, 2012 7:54 pm

Ами от една спица обикновено не се разцентрова твърде много. Ако си с дискови спирачки, не е проблем. Спицата се сменя лесно. Лека центровка също се прави лесно. По-сложно става ако скъсаната спица е задна и попада точно зад касетата, тъй като това налага и демонтаж на касета. В този случай ти трябва специален инструмент. Иначе най-общо смяната става така: махаш гумата и бандажната лента, промушваш спицата, като гледаш как са прокарани съседните спици, завиваш нипелчето и натягаш с ключето толкова, че спицата да се опъне сходно с другите спици. При това положение монтираш каплата на велосипеда, завърташ каплата и с помощтта на едно шестогртамче или отвертка, подпряно на рамката някъде, определяш биенето на каплата. Като намериш мастото на каплата, където отклонението е най-голямо, запомняш го или си го отбелязваш с нещо и започваш да натягаш леко спиците, които дърпат каплата в съответната противоположна на отклонението страна. Трябва да натегнеш около 2-3 спици, преди и след максимума на отклонението(белязката), като най-силно се натягат именно спиците в максимума. Проверяваш пак и ако се налага отново донатягаш. Важното е, да не се престараеш с натягането, че може да отнесеш някоя спица, пък и евтините нипли, съчетани с кофти ключе, лесно се заоблят. Не прави никога това с клещи. :D
Понякога, когато скъсаш спица в движение и скъсването не е до самия нипел, е възможно да прокараш друга спица, отдолу през главината и да я снадиш със скъсаната, чрез усукване. За целта обаче, първо развиваш почти до край скъсаната спица от нипела, за да може след снаждането да натегнеш пак системата. Тая работа е много удобна за бърз ремонт, за да не губиш време. За съжаление много често спиците се късат точно на нипела :D
Та в общи линии, човек е добре да може да свърши малко от тоя вид работа, щото в планината майстори няма обикновено.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот F1 » Нед Юни 24, 2012 8:43 pm

В някой, като цяло редки случай скъсаната спица не разцентрова каплата! Тогава е необходимо просто да сложиш нова и да я затегнеш долу-горе колкото другите! Обаче това както писах е рядкост, най-добре отиди на сервиз и прежали някой лев, просто ще си сигурен, е всичко ще е както трябва...
taurus13 е дал добри съвети, така че може и да се възползваш от тях...
Най-лошо е да си боклук и да няма кой да те изхвърли.....
F1

Рейтинг: 1160

Мнениеот Zvezdo » Пон Юни 25, 2012 2:42 pm

Значи мерси много, страшни сте!

Идеята ми беше точно това като съм в планината да имам няква идея как става. Аз карах 17км. след като я скъсах и беше скъсана по средата, задна спица до скоростите. Днес бях на майстор и каплата биеше, понеже нямам и инструмент да го отвия направо той направи всичко. Около 30 мин и 10лв. ми струваше, малко ме дразни че новата спица не е черна като останалите :(!: Ще се замисля да си купя инструменти обаче, може да са от полза, особенно за такива не претенциозни и не прецизни работи. Майстора каза, че можело да се разцентрова и от другата страна, срещуположната спица.
Zvezdo

Назад към Веломеханик