Проблем с велокомпютър!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с велокомпютър!

Мнениеот LIL » Сря Юни 24, 2009 6:06 pm

Здравейте!
Нещо не ми сработва компютърчето- Безжичен SIGMA 1106. По скоро проблемът е в датчика. Закрепването на въпросния датчик принципно е доста смотано и ненадеждно и поради тази причина дори не съм сигурен дали е нещо повреден, но май натам вървят нещата. На старата твърда вилка работеше, но след като я смених с меката започна да прекъсва. Може би е съвпадение, но както казах закрепването му е доста смотано - с един ластик и като го сложих на дебелите тръби на вилката седи на голямо разстояние от магнита, като го извъртя по към колелото и той застава доста под ъгъл, така че в единия край магнита дори го почуква а в другия вече е доста далеч. Все си мисля обаче, че при положение че магнита дори го почуква би трябвало да сработва дори и да не се разминават по цялата си равнина на заветните 5мм. а той примерно отчита 200-300метра после спира и така. Замерих и батерията при един часовникар, ок си е.

Някой някъде поправя ли ги тези неща или да го хвърлям и да взимам нов!? Мисля като отчаян опит за спасение да взема един контактен спрей и да го опръскам хубаво. Някой сблъсквал ли се е челно с подобен проблем? :liplick:
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Re: Проблем с велокомпютър!

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юни 24, 2009 7:34 pm

И при мен стоеше доста отдалечено, даже скъсах ластичето докато слагах датчика на вилката, тъй като явно бе предвидено за твърда вилка. Аз си реших проблема като нагънах останалия ми платнен залепваш бандаж под датчика, така че да стои успоредно на магнитчето. Малко е пипкаво, но би трябвало да проработи. Сложих няколко обикновени ластичета и при градско каране нямам проблеми.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот МИКИ МАУС » Сря Юни 24, 2009 7:59 pm

Безжичният компютър има две батерии, долу на предавателя и горе при часовника. Трябва и двете да са изправни. Ако има голяма метална преграда сигнала не се предава нормално. Пробвай на ръка, свали магнита от спиците и го движи на ръка 2-3 мм от предавателя на импулси, ако работи нормално виж дали предавателя е ориентиран правилно, можеш да го хванеш и със свински опашки или гумено пръстенче /чета/ от хубава, еластична вътрешна гума. 5мм е голямо разстояние - нормално е 2 мм. Кажи да резултата и бъди щастлив. :smash:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот LIL » Сря Юни 24, 2009 8:10 pm

МИКИ МАУС написа:Безжичният компютър има две батерии, долу на предавателя и горе при часовника. Трябва и двете да са изправни. Ако има голяма метална преграда сигнала не се предава нормално. Пробвай на ръка, свали магнита от спиците и го движи на ръка 2-3 мм от предавателя на импулси, ако работи нормално виж дали предавателя е ориентиран правилно, можеш да го хванеш и със свински опакишки или гумено пръстенче /чета/ от хубава, еластична вътрешна гума. 5мм е голямо разстояние - нормално е 2 мм. Кажи да резултата и бъди щастлив. :smash:

:) Е, ясно че има две батерии де :8D: Но тази на дисплея ако е отслабнала най малко цифите ще бледнеят и тн. а той си работи на 6. Свалях го на ръка да го движа и сработва, но той и на вилката си работи и по някое време спира та и така не мога да съм сигурен :(!: За металната преграда... :dontknow: нямам нищо необичайно по колелото, което би могло да пречи. Мислих кви ли не варианти за закрепване, от два дена само с него си играя, но много е крив горкия, без да му измайсторя някаква стойка няма да стане. Може да щракна някоя снимка да се види за какво иде реч.

Никой ли не ги сервизира тез неща :dontknow:
Аватар
LIL

Мнениеот did » Сря Юни 24, 2009 8:14 pm

Свали всичкото велокумпютър от колелото, барабар със стойките за кормило.

Монтирай приемника на стойката му. Това е важно, щото иначе не лови нищо.

Вземи датчика с рид-ампулата, който се закрепва за вилката, намери някакъв магнит и движи магнита до датчика, като и двете са близо до приемника.

Ако отчита някаква скорост, започни да отдалечаваш магнита и предавателя. Така ще разбереш, доколко можеш да стигнеш.

Ако не отчита, значи има друг проблем. Пиши, ако е така, да продължаваме с хипотезите.
Последна промяна did на Сря Юни 24, 2009 8:26 pm, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ico 1 » Сря Юни 24, 2009 8:25 pm

Колко е разстоянието от предавателя и компютърчето? Възможно е заради новата вилка да се е увеличило повече,отколкото трябва и да се губи сигнала(мисля,че разстоянието не трябва да е повече от 60 - 70 см).
П.П. Изпреварили са ме,докато се разбера с детето :D
Аватар
ico 1

Мнениеот МИКИ МАУС » Сря Юни 24, 2009 8:52 pm

Още нещо, аз бях обърнал предавателя и при скорост под 12 км/час спираше да работи, също спираше - при много наклонена стойка на компютъра, при прецизна нагласа работи безотказно. :nono:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот LIL » Сря Юни 24, 2009 9:14 pm

Ето това е последното положение което му измислих за да стои възможно най близо. Преди си стоеше назад от другата страна, но така е по изправен, преместих и дисплея за да не се отдалечават много.Ще пробвам и магиите на Дид. Както казах системата за захващане е пълна скръб и при положение че датчика и магнита трябва да седят толкова близо изобщо не може да се разчита защото лесно се размества!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
LIL

Мнениеот did » Сря Юни 24, 2009 9:16 pm

Монтажът е ужасен!

Трябва предавателят и магнитчето да са максимално близо до КАПЛАТА, а не до оста, като разстоянието между тях да остава около 2 мм.

Не съм писал за магии. Просто съм припомнил нещо, което го пише в почти всяко упътване за безжичен километраж. РТФМ!!!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот LIL » Сря Юни 24, 2009 9:26 pm

did написа:Монтажът е ужасен!

Трябва предавателят и магнитчето да са максимално близо до КАПЛАТА, а не до оста, като разстоянието между тях да остава около 2 мм.

Не съм писал за магии. Просто съм припомнил нещо, което го пише в почти всяко упътване за безжичен километраж. РТФМ!!!

Нямам упътване и досега не бях се занимавал с километражи, а монтажа както казах е последния експеримент. Като го кача горе до каплата нямам никакъв шанс да го доближа на необходимото разстояние до спиците и съответно магнита. Като завъртя колелото на ръка работи...но то и преди така :dontknow:
Аватар
LIL

Мнениеот LIL » Чет Юни 25, 2009 9:27 am

Познахте :beer: В стремежа си да приближа макс. близо датчика и магнита, съм раздалечил прекалено разстоянието м/у датчика и приемника :) Не знаех, че обсега му е толкова малък...(ма то е логично, иначе можеш да си хващаш безжичен интернет и доставчиците са на загуба :D ) Сега го качих макс. горе и работи безотказно, въпреки че както се вижда разстоянието м/у магнита и датчика е доста по голямо от предписаното. Умишлено съм го обърнал да сочи напред, за да може ако се размести (което не е много трудно :crazy: ) спиците или магнита да го избутат, а не да го засрещнат и потрошат. Въпреки всичко обаче, ще трябва да му измисля някаква надеждна стойка, защото със сегашното закрепване ще го загубя някой ден.

Изображение

Изображение

Благодарско за акъла :D :agree:
Аватар
LIL

Мнениеот ico 1 » Чет Юни 25, 2009 4:15 pm

Споко,тези ластици много рядко се късат.Знам само един случай на скъсан,но това е защото момчето много често си местеше предавателя(подобно на теб :beer: )Ако беше така лесно да се скъсат"sigma"нямаше да произвеждат кирийките си с такова закрепване,а те правят и фарчета,и стопчета,които се монтират с ластици и тежат доста повече.
П.П. Щом толкова се притесняваш вържи го със "свински опашки" от по-тънките (избери българското) :D
Аватар
ico 1

Мнениеот LIL » Чет Юни 25, 2009 4:30 pm

Пробвах аз със свински опашки :D Обаче много неудобен за връзване, намислих му един начин просто да го подсигуря към пивота за В-брейка (освен ластика), но от тънките черни опашки имаше само къси, а с дебела и бяла ще стане вече голяма цървулщина :D

М/у другото, гледам на някои фабричното им закрепване си е със св. опашки, та може и да не е БГ патент, виж с тел или сезал вече си е друго :D
Аватар
LIL

Мнениеот did » Чет Юни 25, 2009 4:33 pm

Забрави свинските опашки и ползвай ластиците! Те си държат достатъчно добре.

Никога със свински опашки няма да постигнеш същата стабилност на закрепването.

Ако имаш притеснения, сложи едно парченце от двойно-залепващо тиксо (лепкава пореста гума, която лепи и от двете страни) под предавателя. Така, след като го стегнеш с ластиците, предавателят ще стои там, докато смъртта ви раздели (твоята или неговата).
Аватар
did

Мнениеот pavelcho » Вто Юни 26, 2012 10:37 am

Здравейте,
имам следния проблем със безжичен велокомпютър при скорост над около 35 км. спира да отчита коректно, показва ту 0, ту 11 или някаква такава ниска скорост, не съм фен на скоростните рекорди, но все пак понякога ми губи цели километри от дневния трип
въпроса ми е възможно ли е да е от батерийката на предавателя, всъщност колко живот има една такава батерийка. самият километраж е купуван от e-bay за около 12 лв. и предполагам е някакъв китайски
pavelcho

Рейтинг: 1200

Мнениеот papinu » Вто Юни 26, 2012 3:25 pm

LIL написа:М/у другото, гледам на някои фабричното им закрепване си е със св. опашки, та може и да не е БГ патент, виж с тел или сезал вече си е друго :D

Аз съм с VDO и закрепването на датчика за вилката фабрично е със свински опашки. Някой са ни изпреварили отдавна :rofl:
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Назад към Веломеханик