Ново колело за 1000 -1250 лв.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ново колело за 1000 -1250 лв.

Мнениеот BiTurbo » Сря Май 16, 2012 9:59 pm

Здравейте, Колеги!

Моето питане е малко по-нестандартно и като цяло не успях да се ориентирам добре от вече съществуващите теми. За това отварям нова. Кратко инфо:
Ръст - близо 195-200 см.
Тегло - често варира, но около 105 кг.

Карам колело предимно градско. Но държа колелото да е ОК за всякакъв терен. Под предишното имам предвид нормален планински черен път, в никакъв случай големи стръмни каменисти пътеки. Да кажем реша да тръгна на дълъг преход, искам да си карам по пътя, но от време на време може да реша да цепя напряко през планината, където ако условията са екстремни колелото ще се бута, не си мислете, че ми трябва нещо адски здраво офф-роуд колело :)
Досега имам лоши впечетления от рамката на Онтарио, бях писал преди много време... проблема веднъж беше заради моята некъдърност, втория път не, но като цяло искам новата рамка да е задължително доказано по-здрава от Онтарио. Другото ми условие е колелото да е с надеждни дискови спирачки. Просто карам много и дъжд не ме плаши, а дъжда не се харесва с V брейка по мои наблюдения :)

Предимно се двоумя между Ram HT1 22 инча върховия сетъп - 999лв, с Elixir 1 дискови и Ram HT2 21 инча базовия, който е някъде около 1250лв. Тънкия момент в питането ми е следния: Заслужава ли си повечето пари в моя случай, или са напълно излишни? Ще се справи ли с изискванията ми по-ефтиния модел? Също така ако има на други марки по-удачни модели с по-добри компоненти споделете? И пак да кажа, колелото ще се ползва активно, даже обмислям някои много сериозни круизи, просто терена по който ще се кара няма да е фрапантен, а в най-лошия случай обикновени офф-роуд пътечки с повечко неравности.

Мерси!
BiTurbo

Рейтинг: 1060

Re: Ново колело за 1000 -1250 лв.

Мнениеот mrdaka » Чет Май 17, 2012 11:20 pm

Снощи прочетох темата ти и си казах, брей колко прилежно и изрядно си описал всичко. Много добре си дефинрал желанието си и приложението на новото ти колело. Рядко се намират такив тип питанки из този форум. Макар че, ако беше драснал 3 реда на шльокавица, сигурно вече щеше да имаш 2 сраници с отговори.

По въпроса ти, наскоро един мой приятел (190 см, 115 кг) ме потита за съвет, като неговата визия много съвпадаше със твоята. Той държеше, колелото да е 29". За по едрите хора си е направо необходимост. По-принцип производителите на компоненти ( капли, шини, спици и т.н.) като проектират продуктите си допускат, че ще ги кара някой до 100 кг. Някой даже ги правят за карачи до 90 кг. Компромиса винаги е между здравина/тегло/цена. Като купуваш колелото, питай в магазина за гаранцията. Няма да се изненадам, ако при карач над 100 кг отпада. На РАМ 29" са много над ценовият диапозон, който си дал. Може да видиш на крос моделите, имат прилични на добри цени.

По въпроса със спирачките, мисля че по-принцип елексир 1 са достатъчно добри, но с толкова килограми може да усещаш липса на спирачна сила. То пак зависи къде и как караш. Ако си караш по-спокойно може и с тези ротори да ти е добре. Иначе да знаеш, че и V-brake спирачките, могат да спират много добре и във дъжд, ако са с подходящи калодки (2-3 компонентни).

Разгледах и двата велосипеда, между които се чудиш и основната разлика е във скоростите. По-евтиният вариант е с 8 скорости, а по-скъпият е с 9.
Сега, след като изписах каквото ми беше на акъл, ще отговоря и на въпросите в по-прав текст:

Заслужава ли си повечето пари в моя случай, или са напълно излишни?
Определено 9 скорости отзад си е много по-добре, но като че ли не си заслужава 250 лв разлика.

Ще се справи ли с изискванията ми по-ефтиния модел?
Да

Също така ако има на други марки по-удачни модели с по-добри компоненти споделете?
Виж крос, но имай предвид че РАМ са си много хубави колела :) Успех с избора и дано съм помогнал.
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот R2LsD2 » Пет Май 18, 2012 12:17 am

Бях пред същата дилема и избрах HT 2-ката (от 1249лв) :agree:
Аватар
R2LsD2

Рейтинг: 1200

Мнениеот BiTurbo » Пет Май 18, 2012 1:22 am

@mrdaka

Мерси, Колега!

Скоростите определено не са ми проблем. Единствено ме интересува рамката да ме издържи! :D Колодките са ми една идея по- джиджани, но при пороен дъжд в комбинация с разни боклуци става страшно. Иначе на сухо спирачната сила я усещам едва ли не в повече. Така, че ако Elixir1 са по-силни от стандартните V-брейкове на Онтариото ще са ми тамън. 29 не мисля, че имам нужда. Изминал съм бая километри с 26 и не виждам някакъв проблем / неудобство. А и съм маняк на тема гуми, имам няколко и скоро ще взимам още и си ги редувам, сликове, несликове, а 29 почти няма у нас :) Някой знае ли всъшност РАМ HT1 по-висок клас ли е от Онтарио, сиреч по-здрава ли е?
б
BiTurbo

Мнениеот GRUEL » Пет Май 18, 2012 8:36 am

НТ1 и Онтариото са горе долу на едно ниво относно здравината, даже няма да се учудя, ако нт1 се окаже по-слабичка от онтариото. Ако търсиш по-здрава и издръжлива рамка - определено нт2...
GRUEL

Рейтинг: 1270

Мнениеот motomarzel » Вто Май 22, 2012 9:01 am

Здравей колега!

Най-доброто, което можеш да си купиш с определеният от теб бюджет в момента е Cross Traction G30 - всички компоненти са много по-висок клас от тези на посочените от теб по-горе велосипеди. Велосипеда е с 2 години гаранция, като съдейки по досегашната политика на производителя по отношение на рамките, силно се съмнявам да си позволят да вложат в производство рамка със съмнителна здравина. И все пак, ако не дай си боже се случи каквото и да било с рамката - велосипеда е с гаранция. А най-хубавото е, че дори след изтичането на гаранцията афтърмаркет рамката на крос не струва доста преувеличените 300лв(HT2), а не повече от 100лв.

Поздрави: Васко Василев
Аватар
motomarzel

Рейтинг: 2000

Мнениеот mrdaka » Вто Май 22, 2012 10:00 am

Васко,
Вярно е много хубав този крос, има 3x10 скорости, само кормилото не ми харесва. На моите 175 см, и нормална широчина на раменете за ръста ми, 620 мм ми е много тясно. Може би, аз съм с малко изкривено мислене. Градското ми колело е с малко кормило (~ 600 мм) и си го карам без проблеми, но широкото кормило ми дава повече контрол, комфорт.
Виждам няколко огромни плюса пред РАМ
+ AVID ELIXIR 3
+ Rock Shox Recon TK Solo AIR
Въздушна пружина Solo Air с възможност за регулиране на твърдостта в зависимост от теглото на ездача и стила на каране
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот motomarzel » Вто Май 22, 2012 10:29 am

Честно казано това с кормилото май е въпрос на свикване, моето градско колело също беше(снощи ми го задигнаха) 560мм кормило. В началото ми изглеждаше много тясно, но в последствие като му свикнах просто спря да ми прави впечатление, че даже в един помент ми се стори по-удобно от широкото 680мм кормило на "бойният" велосипед. Но това да е проблема - едно ново кормило струва 30-50лв.
Аватар
motomarzel

Мнениеот BiTurbo » Вто Май 22, 2012 10:47 am

Така...
В този КРОС ме притеснява рамката. Принципно това е нещото на което най-много държа. Колелото ще го ползвам включително за пътешествия в чужбина и държа рамката да не ме подведе. За това всичко което се доближава до Онтарио ми изглежда адски подозрително. Принципно и двете рамки ги цепя там където влиза колчето, над заварката. Първия път заради вдигната прекалено високо седалка, но втория път беше много по-ниско от необходимото. А именно там РАМ-а има подсилка. За това клоня към него. За вилката нямам никакви претенции, Онтариото в момента ми е с някаква много пластмасова Suntour и ми е чудесна. Как мислите, дали например с едно по-дълго колче няма да имам подобен проблем с Cross-а?
BiTurbo

Мнениеот motomarzel » Вто Май 22, 2012 12:18 pm

Ако рамката ти е подходящ размер, не би трябвало да имаш какъвто и да боло проблем, най-малко на посоченото от теб място.
Аватар
motomarzel

Мнениеот evilzet » Вто Май 22, 2012 1:54 pm

За по-голямото ти тегло, въздушната вилка на Крос-а е плюс, защото ще си я напомпиш колкото ти трябва.
Брее какви Крос-ове имало :magnify:
evilzet

Мнениеот fall_out » Сря Май 23, 2012 1:09 am

Малко offtopic ама само да спомена, че всичките рамки Онтарио които съм виждал сцепени са на същото място където и ти си успял, като това са го причинявали и малки деца, все повече се убеждавам, че това и е слабо място на тази рамка - нищо лошо за рамката, но това което съм видял и чета във форума продължава да го затвърждава. Колкото до колелото - замислял ли си се за нещо стоманено, като например On One, или нещо друго? Знам, че са им малко по-скъпи рамките, но все пак стоманата трудно се чупи. До колкото разбрах теб най-много това те притеснява. Може да помислиш и за вариант да използваш нещо от старите части, а за останалите ти пари да си купиш рамка и части по твой избор - само, че това е малко по-скъпо удоволствие.

Не мисля, че НТ1 ще е по-издръжлив от Онтариото, според мен най-добре е да помислиш за нещо стоманено, за да си спестиш притесненията към рамката.

P.S. Винаги съществува и опцията да си купиш например НТ1(или Крос) и стоманена рамка и да прехвърлиш частите на стоманеното, и да продадеш рамката за някаква остатъчна стойност, но тогава трябва да се запознеш с разликите м/у рамките и калко ще струва преместването. Иначе казано купуваш си донор, и му слагаш органите на здрав гръбнак, но там сам трябва много добре да прецениш колко ще излезе и дали вскичко е съвместимо и може да се премести от едната на другата или ще трябва да се купува нещо допълнително.

P.S.P.S. А ако не ти се занимава, отиди и си вземи HT2.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот BiTurbo » Сря Май 23, 2012 5:55 am

@fall_out

Това ми звучи много крайно вече :) Принципно все си мисля, че по-читава алуминиева рамка ще си ме издържи ОК, като гарантирано ще сменя колчето с 400 милиметрово. Cross-а определено изглежда примамливо, но все си мисля, че рам 2ката ще е по-добрия вариант заради рамката. Мисля си да питам дали мога да заменя предната спирачка с някоя друга примерно Elixir 3 или 5 и така. Как ви звучи? Пак ви казвам, другите компоненти стига да работят ОК не ме притесняват толкова (и разбира се да не са тотал щета, но все си мисля, че тези които идват с стандартния рам 2 за качествени).
BiTurbo

Мнениеот fall_out » Сря Май 23, 2012 6:28 pm

Ами опитах се да го разсъждавам от твоята гледна точка, през моите очи. Ако мен ме притесняваше здравината рамката бих заложил на стоманена рамка (честно казано аз не съм имал такава), но аз съм и 65кг. и никога не ми е било проблем, карам НТ3 от първите и мога да кажа, че доста си го тормозя. Ако си вземеш стомана по мярка ще забравиш опасенията си, единствения проблем до колкото знам е, че трябва да внимаваш за ръжда ако има свалени части от боята. Да те питам от старото колело имаш ли останали части? Каплите държаха ли те на Онтариото?
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот BiTurbo » Сря Май 23, 2012 9:00 pm

Задната само я смених веднъж че се "разтвори", но я карах дълго с много напомпан слик и явно и се е отразило :) Старото колело ще го пращам за заварка и ще го ползвам или като резервно или да го давам на роднини да го карат :) Стоманена доколкото знам е тежка. За това искам просто по-здрава от Онтариото.
BiTurbo

Мнениеот BiTurbo » Чет Юни 28, 2012 12:57 pm

Малко ъпдейт.

Момента на закупуване наближава. Да кажем, че мога да отделя 1500 лева таван.
Спрял съм се на RAM HT2 средния вариант.

Питането ми е за тези пари има ли по-добър избор? Пак казвам, приоритет ми е рамката, трябва да е здрава!
Благодаря :)
BiTurbo

Мнениеот penmark » Чет Юни 28, 2012 1:32 pm

Гледал ли си Cross Traction G30 ? А видях назад, че си го гледал. Погледни го пак.
Аватар
penmark

Мнениеот Dolph » Чет Юни 28, 2012 2:45 pm

Интересна тема БиТурбо,дано намериш перфектния за теб продукт.Аз от опит не мога да дам мнение,бих казал какво ми харесва на мен,за определения бюджет.Може би ако някой механик влиза във форума е добре да се изкаже.Искам само да те попитам защо гледаш размер 21инча,това бе писал по-горе.Ти ми изглеждаш за 24 инча или ХХL.Аз съм с 22/ХL,висок 1.90 и 90кг. и приятели ме бъзикат,че съм на колелото като Ну пагади,но на мен ми е удобно.Ако по малките рамки са проектирани както някои вече споменаха за хора до 90 или 100кг.,не е ли по-добре да се насочиш към по-големи рамки?

А моя избор би бил нещо такова,по чужди сайтове четох че рамките на Скота и Спешълайза били много добри,дали е истина незнам:

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 597/lang.2
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 635/lang.2

Като окомплектова са класи под Крис Г30,но ще ти свършат работа,а рамките били добри.Но няма да е лошо да се допиташ до няколко продавач-консултанти или механици.Порови се в нета и разгледай мнения за рамките на Скота и Спешълайза.Крос Г30 е нов модел на пазара и ще минат години докато се наложи.Ставали сме свидетели на лоши модели на доказани марки при свякакви стоки.....
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот xcrider » Чет Юни 28, 2012 4:01 pm

Защо му препоръчваш колела, направени за АМЕРИКАНЦИ С ДЕБЕЛИ ПОРТФЕЙЛИ, които плащат само марката...?
Това не е като с колите, дето се разправя, че BMW i Opel e 1 и също, ама всъщност не е, ами наистина компонентите са много по-нисък клас за същата сума.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот xargs » Чет Юни 28, 2012 5:49 pm

Не мисля, че можеш да прецениш обективно здравината на дадена рамка. Всичко е само в главата ти, ако имаш притеснения за дадена, по-добре не я взимай, защото недай се боже да се счупи, ще оревеш света.
За вилката обаче можеш да имаш обективно мнение - избери по-хубавата, която може да се настрои за твоите килограми, защото тя би имала много по-голям ефект върху дълготрайността на рамката ти.
Аватар
xargs

Мнениеот Dolph » Пет Юни 29, 2012 2:19 pm

xcrider написа:Защо му препоръчваш колела, направени за АМЕРИКАНЦИ С ДЕБЕЛИ ПОРТФЕЙЛИ, които плащат само марката...?
Това не е като с колите, дето се разправя, че BMW i Opel e 1 и също, ама всъщност не е, ами наистина компонентите са много по-нисък клас за същата сума.

Човека търси предимно и основно здрава рамка,от изчетената информация от мен през последните месеци от всякакви англо-говорящи форуми, хвалят тези два велосипеда в начален клас като здравина на рамката.Компонентите са с нисък клас,но ще му вършат отлична работа за това за което той иска.
Защото предлагания Крос по-нагоре тепърва ще се доказва като рамка.
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот BiTurbo » Вто Юли 03, 2012 5:38 pm

Ами по всичко личи, че когато дойде паричката отивам да ги разгледам на живо и вече каквото сърцето избере :) Че вече не се издържа без колело, на моето му нямам вяра за дълъг път, а толкова неща съм замислил :)

Благодаря на всички ви за мненията и отделеното време :)
BiTurbo

Мнениеот emo_gp » Вто Юли 03, 2012 7:50 pm

Колеги аз лично не съм виждал сцепена рамка на Cross(Дали понеже не се карат екстремно или някаква друга причина не зная),но за да не съм :offtopic: давам един глас за HT 2!От доста разговори с вело-майстори единствената забележка към рамките Cross(ако може да се нарече такава) която имат е геометрията и по-точно дължината на напречната тръба!
Последна промяна emo_gp на Вто Юли 03, 2012 8:06 pm, променена общо 1 път
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот MartinBG » Вто Юли 03, 2012 8:01 pm

:offtopic:
Един колега в работата е с такъв Cross и велосипедът определено грабва окото!

П.П.
Аз не съм от хората, които биха препоръчали Cross (предразсъдъци от времето, когато Cross се считаха от много хора за абсолютно непригодни за MTB), но ме радват с напредъка, който имат през последните години и най-вече с това, че продават велосипедите си в Европа под собствената си марка.
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот papinu » Вто Юли 03, 2012 9:32 pm

emo_gp написа:Колеги аз лично не съм виждал сцепена рамка на Cross(Дали понеже не се карат екстремно или някаква друга причина не зная)...

Днес разглеждах снимките от състезанието в Нови Сад, където Уолтър Клепе пак сдухал конкуренцията - описано в този репортаж на сайта. Та там с учудване за мен (признавам си без бой :peace: ) видях някакъв младеж да се състезава с Cross - факт. Така мога да документирам, че в това състезание са участвали байкове на поне два български производителя - Ram и Cross - не мога да не пропусна това заключение. Дано да се развива напред и в положителна посока, родното производство.
Та към темата - явно има хора, които тормозят рамките на Cross.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот adddt » Чет Юли 05, 2012 11:57 pm

виж ето това чудо.

http://store.trueriders.bg/bike/complet ... x-pro.html

аз си зех такова почт случайно и аз мислех за РАМ ...
и за каране се държи ОК .
тоест усоях да изкирвя каплите но това съм си виновен аз.
( 185 95 +- 5 кг)

мен ми го предложиха с няква отстъпка но просто моят размер беше наличен....
adddt

Мнениеот dimitark » Пет Юли 06, 2012 10:50 am

Аз имам същите килограми даже малко повече, както и ръст. Търсих колело в същия ценови диапазон. Купих си drag xc5 pro 1250 лв. Впечатленията са ми следните:

- колелото е гаранционно и в сервиза ми оправят всички прищявки. (скърцане, смяна на кол с по удобен и т.н.)
- колелото мина 100 км обиколка на витоша без проблем
- карам го редовно по сериозни маршрути и няма проблем
- вилката е въздушна и можеш добре да си я нагласиш на килограмите

Единственото, което не ми харесва че геометрията на колелото е направена предимно за изкачване. При спускането има склонност да ме изхвърля през волана. Знам, че е и въпрос на техника :)
dimitark

Мнениеот BiTurbo » Вто Юли 31, 2012 11:07 am

Така...
Взех си RAM HT2 :) Поръчах си най-базовата модификация, но вместо Elixir 1 взех Elixir 5. Също така си го взех без гуми, отзад сложих Kojak-а, а отпред чисто нова Marathon Supreme. Колелото е умопомрачително! Супер доволен съм.
Мерси на всички за съветите!
Поздрави!
BiTurbo

Мнениеот gadriel » Вто Юли 31, 2012 11:20 am

BiTurbo написа:Така...
Взех си RAM HT2 :) Поръчах си най-базовата модификация, но вместо Elixir 1 взех Elixir 5. Също така си го взех без гуми, отзад сложих Kojak-а, а отпред чисто нова Marathon Supreme. Колелото е умопомрачително! Супер доволен съм.
Мерси на всички за съветите!
Поздрави!

А честито! :beer: 23" ли е рамката? И да качиш снимки в „Радост за окото“. :)
Do less. Live longer.
Аватар
gadriel

Назад към Продукти за крос-кънтри