Ако бяхте на мое място... (съвет са покупка)

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ако бяхте на мое място... (съвет са покупка)

Мнениеот PureAwesomeness » Сря Юни 27, 2012 9:23 pm

Здравейте, абсолютен новак съм откъм МТБ, но съм решил да си купя до няколко месеца. Бюджета ми ще бъде около 1500лв и ще съм много благодарен ако ми кажете вие на мое място какво бихте купили. Ще го използвам за в града и за планински разходки (нищо екстремно). Предпочитам да е без заден аморнисьор. Какво е най-важното нещо, по ваше мнение, което трябва да знам при покупка на МТБ (пак казвам абсолютен новобранец съм) и къде е удачно място да го купя (магазин/интернет)?
Благодаря ви предварително! :beer:
Canyon Yellowstone 5.0
Аватар
PureAwesomeness

Рейтинг: 1240

Re: Ако бяхте на мое място... (съвет са покупка)

Мнениеот xargs » Сря Юни 27, 2012 9:41 pm

За тези пари бих си взел някое full suspension колело втора ръка.
Защо искаш hardtail?
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот qwerty42 » Сря Юни 27, 2012 9:42 pm

Щом си новак и ще караш само в града + планински разходки = Sprint Apolon, едни ръкавички, една каска и около 900 лева, за да почерпиш после за новия байк :D :beer:
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот aret » Сря Юни 27, 2012 9:43 pm

Колко си висок, тежък, http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2012.html виш това.
aret

Рейтинг: 1140

Мнениеот xcrider » Сря Юни 27, 2012 10:21 pm

qwerty42 написа:Щом си новак и ще караш само в града + планински разходки = Sprint Apolon, едни ръкавички, една каска и около 900 лева, за да почерпиш после за новия байк :D :beer:

иии кви са тея ръкавички + каска за града и планински разходки за 400 лв :bigeyes:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот qwerty42 » Сря Юни 27, 2012 11:15 pm

Къде 400 лева :? Той има 1500, от тях 500 за Аполон и 100 за каска и ръкавици (пак са много, ама закръглям :D). Остават му 900 лева за бира ^^ Това имах предвид (:

Edit: Може би трябваше да напиша "и ти остават 900, за да почерпиш", за да е по-ясно xD
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот PureAwesomeness » Чет Юни 28, 2012 1:11 am

Почерпката е отделен бюджет и е най-лесната работа. Само поводи да има... Останалите? Наистина ми е любопитно да видя по-опитните какво биха си купили.
Canyon Yellowstone 5.0
Аватар
PureAwesomeness

Мнениеот valentin.georgiev » Чет Юни 28, 2012 8:41 am

Здравей,
за това което си написал толкова пари са много. Но определено за тези пари full-suspension не можеш да вземеш, а и не ти трябва.
Имаш два варианта:
1. Да си вземеш колело за целите, които си описал за около 8-900 лв. и да ти останата за аксесоари и други глезотийки.
(RAM HRT.1, Cross Grx7, Grip127, Sprint Apolon може би, Drag Ontario)
2. Да уплътниш бюджета и да можеш спокойно да си го ползваш и по- сериозно по планините без да те е страх, че ще те остави някъде.
(RAM HT.2, Cross Traction 130, Grip 130, Darg ZX5)
Надявам се да съм ти бил полезен.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот Slade » Чет Юни 28, 2012 1:47 pm

На твое място аз бих поръчал ето това:
http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2537
а пари за каска и ръкавици винаги ще се намерят
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Vasi » Чет Юни 28, 2012 4:07 pm

За парите с които разполагаш можеш да си вземеш колело на по известни и доказали се марки като: Scott, Trek, Kona, Specialized, Ram и др. марки които се внасят в България. Естественно няма да е с топ компоненти, но напълно достатъчно като качество за исканото от теб.

Ето ти няколко примера:

http://www.scott-sports.com/global/en/p ... k-green-m/
http://www.scott-sports.com/global/en/p ... cale-80-m/
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2012.html
http://ridespot.net/productdetails.php?productID=25973

Варианти много просто разгледай какво предлагат различните марки харесай си дадена марка и все ще си избереш нещо в тази ценова зона. :)
Аватар
Vasi

Рейтинг: 1172

Мнениеот Peperoncino » Чет Юни 28, 2012 4:39 pm

Здравей

аз също карам от скоро МТВ и също като теб дълго проучвах и търсих (имах доста по скромен бюджет). Трябва да покараш за да разбереш какво и кое ще ти допадне.
Не отхвърляй варианта за двойно окачване, след като се качих на едно старо RAM AM повече не бих си взел hardtail освен шосейка.

Та ако бях на твое място:
1. щях да помоля някой приятел да ми даде да покарам ден-два неговото колело, ако имаш няколко най-добре за да се ориентирам
2. щях да поровя в нета за употребявани МТВ-та - може да попаднеш на находка, а пък и с по разбрани продавачи може да си уредиш тест
3. да ъпгрейдвам машината

По-добре, по-евтино, по-приятно е да се тръгне от по-нисък клас (като оборудване) колело и в последствие да подобриш или смениш.
Peperoncino

Рейтинг: 1238

Мнениеот xargs » Чет Юни 28, 2012 5:36 pm

Ако не е проблем пазаруването втора ръка се намират свестни fs байкове за под 1500лв. Аз не бих се качил повече на hardtail.
Аватар
xargs

Мнениеот hitar_potter » Чет Юни 28, 2012 6:28 pm

Тъй като никой друг не го е казал досега.. „Твърдакът“ (без заден амортисьор) е много по-подходящ за първи стъпки в спорта. Усещането на терена е много по-„директно“, грешките биват наказвани, което е хубаво - така се научаваш да караш. Отделно, за този бюджет, един твърдак ще е с много по-добри компоненти от един велосипед със задно окачване. Бих препоръчал нещо такова.. http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-tvurda-ramka/8068-velosiped-drag-zx-5-pro-2012.html или пък ако в крайна сметка решиш, че не е нужно да даваш толкова много пари, sprint apolon също е добър избор, разбира се в съвсем различна ценова категория.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Чет Юни 28, 2012 7:51 pm

Peperoncino написа:аз също карам от скоро МТВ и също като теб дълго проучвах и търсих (имах доста по скромен бюджет). Трябва да покараш за да разбереш какво и кое ще ти допадне.
Не отхвърляй варианта за двойно окачване, след като се качих на едно старо RAM AM повече не бих си взел hardtail освен шосейка.

Е, добре, че ги разбираш нещата.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот PureAwesomeness » Чет Юни 28, 2012 8:25 pm

Спрял съм се на хардтейл, понеже ми се иска колелото ми да е максимално леко, а и предполагам че ако няма заден амортисьор при еднаква цена останалите части ще бъдат по-добри. Все пак съм начинаещ и нямам намерение да тръгна да се спускам по брутални пътеки.
Споменавате "по-доказали се марки" има ли проблеми с българските, когато говорим за колелета в такъв ценови интервал (1200 - 2000лв)?
Canyon Yellowstone 5.0
Аватар
PureAwesomeness

Мнениеот Vasi » Чет Юни 28, 2012 9:14 pm

PureAwesomeness написа:Спрял съм се на хардтейл, понеже ми се иска колелото ми да е максимално леко, а и предполагам че ако няма заден амортисьор при еднаква цена останалите части ще бъдат по-добри. Все пак съм начинаещ и нямам намерение да тръгна да се спускам по брутални пътеки.
Споменавате "по-доказали се марки" има ли проблеми с българските, когато говорим за колелета в такъв ценови интервал (1200 - 2000лв)?

Не, че има проблем с Българските нито аз имам нещо против Българското, но наистина не бих избрал него с изключение на РАМ.
Аватар
Vasi

Мнениеот Slade » Пет Юни 29, 2012 8:50 am

Ако ще купуваш в диапазона 1500-2000лв, помисли върху варианта, който ти пуснах по-горе. Canyon продават директно от сайта си, без посредници, което ти спестява надценката на търговския представител или дистрибутор. Колелцето сега е 750 евро, доставката ти е някъде 55 евро с bikeguard box, което според мен е нормална цена. В комплекта ти дават динамометричен ключ, резервно ухо за дерайльора, помпа за вилката и т.н. абе германска му работа... От краткия ми досег с Canyon останах с мноооого добри впечатления! Сега ако имам парите си го поръчвам без да се замисля. Yellowstone 5-ца тежи 12.6кг - с кило по-малко от този Drag ZX-5 например.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот vvvaaal » Пет Юни 29, 2012 9:21 am

По-добре си вземи Cross Traction G30. Струва 1130лв, а има части на него като за твърдаците от 1500 нагоре.
http://crosscycle.com/promo/12.htm
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот Peperoncino » Пет Юни 29, 2012 1:18 pm

PtD написа:
Peperoncino написа:аз също карам от скоро МТВ и също като теб дълго проучвах и търсих (имах доста по скромен бюджет). Трябва да покараш за да разбереш какво и кое ще ти допадне.

Е, добре, че ги разбираш нещата.

Та пробване му е майката
Peperoncino

Рейтинг: 1238

Мнениеот PtD » Пет Юни 29, 2012 1:48 pm

PureAwesomeness написа:Спрял съм се на хардтейл

Добре си се ориентирал. Хардтейлът е универсално колело - може да го караш по шосе, по черни пътища, да спускаш (умерено), да се разхождаш в парка... :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот PureAwesomeness » Пет Юни 29, 2012 9:30 pm

Slade написа:На твое място аз бих поръчал ето това:

Определено е много секси колелцето и ще се замисля сериозно върху него като стане време да си купувам. Все пак German engineering звучи изключително респектиращо, но и цената му е вискочка, че и доставка... :/
Canyon Yellowstone 5.0
Аватар
PureAwesomeness

Мнениеот Vasi » Пет Юни 29, 2012 9:50 pm

PureAwesomeness написа:
Slade написа:На твое място аз бих поръчал ето това:

Определено е много секси колелцето и ще се замисля сериозно върху него като стане време да си купувам. Все пак German engineering звучи изключително респектиращо, но и цената му е вискочка, че и доставка... :/

Просто можеш да поръчаш и по евтиния модел пак за парите си е с наистина впечатляващи компоненти.

Но определено, ако имаш финансовата възможност да си го позволиш (това колело, което ти е предложил колегата) може би е една от най-добрите оферти... Ще ти излезе малко по скъпо към: +1600лв. Но наистина си заслужава! :)
Аватар
Vasi

Мнениеот papinu » Съб Юни 30, 2012 12:49 pm

Vasi написа:Просто можеш да поръчаш и по евтиния модел пак за парите си е с наистина впечатляващи компоненти.

Но определено, ако имаш финансовата възможност да си го позволиш (това колело, което ти е предложил колегата) може би е една от най-добрите оферти... Ще ти излезе малко по скъпо към: +1600лв. Но наистина си заслужава! :)

И аз съм на мнение, че си заслужава. Може би съм малко пристрастен в момента - в очакване съм да ми сглобят и доставят Canyon Nerve XC 6.0.
Искам да отбележа, че в момента Canyon YELLOWSTONE 5.0 е намален с 50 евро, което покрива почти доставката плюс пакетирането, което е около 58 евро. Предполагам, че това намаление ще е в докато се провежда обиколката на Франция. Другия плюс е, че и двете разновидности, които споменавате на този модел са налични в момента за всички размери, което означава, че за около седмица колелото ще е доставено в България.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот PureAwesomeness » Съб Юни 30, 2012 10:47 pm

Е, дано да бъде намалено и към края на септември, понеже не съм на същия континент в момента. За сега ми е фаворит Yeloowstone-a, мерси за предложението.
:offtopic: ---> Иначе вчера ходих да обикалям едни планински пътечки тук, в Аляска, с едни фенове и бях с най-начупеното, старо, евтино колело, което някога съм виждал без амортисьори и с неработещи скорости и беше НЕВЕРОЯТНО ЯКО! Нямам търпение да видя как ще е със свясно колело.
Canyon Yellowstone 5.0
Аватар
PureAwesomeness

Мнениеот Slade » Съб Юни 30, 2012 10:50 pm

Хехе, ще се сетите :beer:

papinu написа:
Vasi написа:Просто можеш да поръчаш и по евтиния модел пак за парите си е с наистина впечатляващи компоненти.

И аз съм на мнение, че си заслужава. Може би съм малко пристрастен в момента - в очакване съм да ми сглобят и доставят Canyon Nerve XC 6.0.
Искам да отбележа, че в момента Canyon YELLOWSTONE 5.0 е намален с 50 евро, което покрива почти доставката плюс пакетирането, което е около 58 евро. Предполагам, че това намаление ще е в докато се провежда обиколката на Франция. Другия плюс е, че и двете разновидности, които споменавате на този модел са налични в момента за всички размери, което означава, че за около седмица колелото ще е доставено в България.

Аз точно от Canyon Nerve-а имам впечатления и трябва да ти кажа, че това е страхотно колело. С него "прегазването" на неравности е удоволствие.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот maniak » Вто Юли 31, 2012 12:26 pm

Аз от един месец съм собственик на това: http://www.escadra.bg/Cross-Grip-130-%D ... /i1921.htm
Същата вилка, същите чашки, същите скорости и една идея по-добри спирачки от предложения по-горе Canyon. Голямата питанка е рамката, за която още няма мнения колко е дурако устойчива. Но като всеки производител, хората са посочили за какво е направена и ако се кара по предназначение, надали ще имаш проблеми...Г30 е малко по-евтиният вариант с окомплектовка Срам, но поне аз като купувах ми казаха, че моделът е спрян до есента, а после не е ясно дали ще се произвежда....Моята рамка е 520мм XL и заковава кантара на 13кг, плюс минус някви грамове, ако теглото е от такова значение за теб. За тези пари получаваш колело, на което можеш да се радваш и да караш, а не още от първия момент да мислиш както да му смениш с по-добро...Аз заложих на българското и за сравнение сегашните Драгове и Рамове, които доминираха в миналите години, не предлагат такава окомплектовка на цената на Кроса. Но пък при тях може да се пазариш на момента, да ти сменят някой компонент срещу доплащане- при Кроса е това, което виждаш....От там насетне имаш глава на раменете, преценяваш и въпрос на вкус:) Успех с избора и в крайна сметка какво ще избереш- важно е да те "къдри":))))
maniak

Рейтинг: 1205

Мнениеот Smok » Вто Юли 31, 2012 8:03 pm

http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2537 1460лв
http://www.escadra.bg/Cross-Grip-130 1240лв

Разлика 220лв. Ако имах парите, определено бих си направил един такъв подарък (canyon). Представям си кефа получавайки кутията, как да не получиш оргазъм, а? :agree:
Изображение
@PureAwesomeness - Ако има кой да го приеме в БГ и имаш парите, нищо не ти пречи да го поръчаш, то ще те чака..
Как е в Аляска?
Аз мисля догодина да кандидатствам за бригада в Щатите, много ми се ходи там. Дай малко повече информация на ЛС ако ти се занимава. :)
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Рейтинг: 1245

Мнениеот martin54 » Вто Юли 31, 2012 9:02 pm

Аз вече получих това подаръче от горната снимка, точно в този вид :)
Добро е колелцето наистина, още му свиквам със спирачките, че до сега не бях карал с дискови :D
M/у другото точно от тази тема и аз се зарибих за марката :)
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Рейтинг: 1225

Мнениеот PureAwesomeness » Съб Сеп 01, 2012 8:05 am

Когато се прибера вкъщи ме чака един Yellowstone и нямам търпение да го пробвам! Благодаря на всички за мненията.
Canyon Yellowstone 5.0
Аватар
PureAwesomeness

Мнениеот martin54 » Съб Сеп 01, 2012 4:20 pm

Още един в клуба :)
Canyon Yellowstone 5.0
martin54

Рейтинг: 1225

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри