Направих си закрепване на камера към каската

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Направих си закрепване на камера към каската

Мнениеот hyankov » Пет Юни 29, 2012 8:16 pm

Здравейте,

Предварително се извинявам ако това не е правилния форум - преместете го или изтрийте ако нещо не е наред. Моля собствениците на GoPro да не ми се смеят :D :D :D

Та по темата...

Имам камера Flip Mino HD и отдавна се чудех как да я закрепя, за да мога да снимам докато карам. Ако камерата няма стабилизатор, единствените опции според мен са закрепяне за каската или тялото, защото където и да е по колелото ще има страшни вибрации и за нищо няма да става клипчето. Аз се спрях на закрепяне към каската. Повечето камери или фотоапарати имат стандартно гнездо за триножник. Размера му е 1/4-20 UNC (американски, цолов болт, какъвто се продава единствено на две места в България), но открих че и нашите 6мм болтове вършат работа!

(Цъкнете на снимката за по-голям размер)

Ето подръчните средства с които успях да закрепя камерата към каската:
* Болтче 6мм
* Шайбичка (пластмасова е тази)
* Гайка
* Гумена каишка от зарядно за лаптоп. Предполагам че може и някаква друга каишка или колан да се ползва
Изображение

Прекарах каишчето между дупките на каската така че болтчето да мине два пъти през каиша и отгоре го завих с гайката.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

После завих камерата отгоре. Тъй като гайката държи болтчето и каиша така че да не мърдат, камерата може и да не се прикрепя, когато не е нужна. Т.е. може да се закрепи на място, в гората примерно. Крайния резултат е:
Изображение
Изображение
Изображение

Като цяло изглежда стабилно и устойчиво на вибрации. Вече стана късно и тъмно, но утре ще направя едно пробно кръгче и ще пусна демо клипче на резултата.

Надявам се това да послужи на някого, или поне да даде някаква идея за по-добро изпълнение :rofl:

Поздрави :wavey:
Откраднаха ми велосипеда:
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Рейтинг: 1240

Re: Направих си закрепване на камера към каската

Мнениеот xcrider » Пет Юни 29, 2012 8:21 pm

ако храсталясваш и клонясваш много, забрави за тази камера...
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот hyankov » Пет Юни 29, 2012 8:56 pm

xcrider написа:ако храсталясваш и клонясваш много, забрави за тази камера...

Вярно е, с тези 10 см отгоре, може и да закачи някъде. А и ако падна през глава чупенето на камерата е почти сигурно... но нямам друга.
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Мнениеот did » Пет Юни 29, 2012 11:16 pm

УЖАС!
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот hyankov » Пет Юни 29, 2012 11:27 pm

Е определено няма да спечели конкурс по красота, но държи камерата на място. Утре ще видим като качество на видеото как ще излезе. Ако се сещаш за по-добър начин за закрепяне кажи :)
Аватар
hyankov

Мнениеот hyankov » Пет Юни 29, 2012 11:29 pm

Всъщност няма значение, сега ти видях историята на коментарите и ми стана ясно всичко.
Аватар
hyankov

Мнениеот taurus13 » Пет Юни 29, 2012 11:51 pm

Внимавай с големите болтове на каската, че да не ти влезе в главата при някое падане. По принцип е добре да избягваш метални остри предмети по каската.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот hyankov » Съб Юни 30, 2012 12:23 am

taurus13 написа:Внимавай с големите болтове на каската, че да не ти влезе в главата при някое падане. По принцип е добре да избягваш метални остри предмети по каската.

Напълно си прав, когато не е закрепена камерата този болт стърчи опасно навън. Не е супер добра идея :)
Аватар
hyankov

Мнениеот hyankov » Съб Юни 30, 2012 9:13 am

Няма смисъл, прекалено силни са вибрациите дори на каската. С камера без стабилизатор няма да стане :nono:
Аватар
hyankov

Мнениеот did » Съб Юни 30, 2012 9:41 am

hyankov написа:Няма смисъл, прекалено силни са вибрациите дори на каската. С камера без стабилизатор няма да стане :nono:

Че това е очевидно още от първите снимки. Може да не изгубиш камерата в клоните на някое дърво, но със сигурност така няма да можеш да заснемеш нищо. Даже и с камера със стабилизатор няма да стане. Идеята е ужасна!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот fiderota » Съб Юни 30, 2012 10:39 am

Преди време си взех такова чудо. Може да се върти и увива с краката, за статично положение е ставало. Сега обаче е много хлабаво, но ако го пробвам да сложа на рамката и после с много тиксо ще стане нещо.
http://www.multirama.bg/product/6432/tr ... black.html даже е поевтиняло с 150 %
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот did » Съб Юни 30, 2012 2:43 pm

fiderota написа:Преди време си взех такова чудо. Може да се върти и увива с краката, за статично положение е ставало. Сега обаче е много хлабаво, но ако го пробвам да сложа на рамката и после с много тиксо ще стане нещо.
http://www.multirama.bg/product/6432/tr ... black.html даже е поевтиняло с 150 %

И това не става.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hyankov » Съб Юни 30, 2012 6:41 pm

did написа:
fiderota написа:Преди време си взех такова чудо. Може да се върти и увива с краката, за статично положение е ставало. Сега обаче е много хлабаво, но ако го пробвам да сложа на рамката и после с много тиксо ще стане нещо.

И това не става.

Явно ги разбираш нещата, кажи тогава какво става? И като не е добра идея на каската, къде трябва да се закачи? :) :confused:
Аватар
hyankov

Мнениеот did » Съб Юни 30, 2012 6:45 pm

С тая "камера" никъде не става.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Съб Юни 30, 2012 9:01 pm

hyankov написа:Явно ги разбираш нещата, кажи тогава какво става? И като не е добра идея на каската, къде трябва да се закачи? :) :confused:

Навсякъде другаде освен на шлема. Само като видя тоя болт и си представям как ти влиза в черепа на първата човка. Но това е твой проблем.

И между другото GoPro неслучайно е GoPro :peace:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот hyankov » Съб Юни 30, 2012 9:33 pm

Да, вече стана ясно - болта е лоша идея, наистина има опасност да се върне назад при падане. Целия mount е неуспешен експеримент и камерата не е подходяща.
Аватар
hyankov

Мнениеот Slade » Съб Юни 30, 2012 10:45 pm

Мисля, че най-удачният вариант е нещо такова:
http://www.ebay.co.uk/itm/MOTOR-BIKE-MO ... 145wt_1397
ама виж цената...

В интерес на истината никак не е лошо да си имаш един "видеорегистратор" (както го наричат руснаците) на каската. Просто за всеки случай...
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Назад към Общ форум