Alpina написа:Първо - смятам че пожара е естествен...
Аз пък съм убеден, че не е. Как ще се възпламени сам? От мълния, каквато няма или от стъкло, каквото също не виждам как ще се озове на абсолютно непроходим терен? И как така удобно пожарът се е самовъзпламенил точно в средата на тази мъртва гора, където е най-трудно да бъде достигнат за да бъде изгасен? Не изключвам възможността пожара да е възникнал сам (нямам познания за условията за самовъзпламеняване в горите), но за мен тази версия е нищожна пред вероятността пожарът да е запален нарочно. Изключвам единствено възможността пожара да се е породил поради човешка непредпазливост, защото не виждам чий ще го дири човек на такова място, освен ако не е отишъл там с цел.
А как да коментирам действията на хората отгоре с отказването на важна помощ, неадекватната организация и едва ли не саботирането на процеса по гасенето по думите на някои от доброволците? Около този пожар има прекалено много странни моменти.
За себе си съм стигнал до следните изводи:
1) Пожарът е умишлен. С каква цел, нямам идея
2) Реакцията на държавата в случая е неадекватна, целенасочено или не
3) България няма никакъв ресурс да се бори с подобни бедствия
4) България има невероятни синове и дъщери. Няма думи, с които да мога да изразя преклонението си пред хората, които 4 дена рискуваха живота си за да спасят гората на Витоша. Доброволци, пожарникари, горски, военни - всички участвали на терен са огромни човеци.
Този пожар още веднъж напомни, че в тази страна продължават да съществуват изключителни хора. Напук на целия абсурд в който живеят, те виреят смели, силни, честни и добри. Досущ като блатното кокиче, виреещо напук в умишлено пресушеното си от "инвеститори" блато на плажа в Лозенец.
Този пожар отново изведе на преден план огромната обич на българина към българската гора. Хора не се интересуващи нито от риска, нито от горещините, нито от липсата на ресурси и достатъчна помощ, отишли там просто за да спасят гората.
Именно гората, Alpina, е това, което е накарало тези хора да борят с огъня. Не виличките им в Бистрица (повечето доброволци нямат такива), а онази гора, която отличава българското знаме от това на Полша.
PS. Аз съм съгласен, че в един идеален свят ние трябва да оставим природата да се саморегулира. Само че ние не живеем в такъв свят. Живеем в свят, в който знайни и незнайни "инвеститори" точат лиги на всеки декар горичка, било за писти, било за дървесина. В този свят няма как хората да оставят една гора да си изгори пред очите им, само защото видиш ли може пък тоя път случайно да се е запалила сама. След като се бъркаме на гората, унищожавайки я, то трябва да се бъркаме и тогава, когато трябва да я пазим
А схемата със "случайните" пожарите отдавна работи по нашите земи. Дали заради евтинка дървесина, дали заради някое друго хотелче, но схемата си се прилага. Какъв е случая с пожара в Битришко Бранище и каква е истината може и никога да не разберем. Ще е приятно изключение този път пожара да си е възникнал сам, но аз лично не вярвам в това.