On One 456: Inbred vs Summer Season

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: On One 456: Inbred vs Summer Season

Мнениеот natalito » Сря Май 16, 2012 10:41 pm

bio написа:On-One 456 Summer Season - 20'' - 2760 g

:lol:
NS Surge 15" - 2720g, така де, на това му се вика "да си тежиш на мястото", другото е вятър работа :D
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Съб Юни 02, 2012 11:10 am

здравейте,
... сглобих аз байка ... покарах малко из града ... ще му свиквам бързо.
имам едно питане обаче за тези които имат ISCG уши. падна ми веригата от най-малката плоча и ми влезна между плочите и ушите (за малко да стане голямо мазало).сега поне го предотвратих това ... сложих едни шайби със свински опашки. обаче като падне от другата страна ... между ушите и седалковата тръба, няма вдигане с дерайльора. на старата рамка бях без такива уши и никакви грижи - опъвам дерайльора и веригата се вдига. в момента запъва в ушите ...
някой да е имал подобен проблем и как го е решил ?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот THEZOGGO » Съб Юни 02, 2012 11:24 am

Неприятен проблем. Аз също имам ISCG уши, но не ми е падала така веригата, както при теб. При мен конфигурацията е - две плочи отпред + башгард и Blackspire водач за веригата. Може би трябва да си донастроиш предния дерейлор. Можеш ли да направиш снимка на това което си направил с шайбите?
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот bio » Съб Юни 02, 2012 11:44 am

аз точно, че нямам водач за верига като теб
... не карам толкова агресивно. и не ми пада често тази верига. в случая ми падна при сваляне по стълби и въртене на педалите назад.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот THEZOGGO » Съб Юни 02, 2012 12:06 pm

bio написа:аз точно, че нямам водач за верига като теб
... не карам толкова агресивно. и не ми пада често тази верига. в случая ми падна при сваляне по стълби и въртене на педалите назад.

Ами, да дебъгнем проблема. Ако ти е паднала веригата по време на слизане по стълби, то тогава не ти е настроен добре предния дерейльор. Когато е паднала от въртене назад, това според мен, означава, че задния ти дерейльор е с дълго рамо и веригата ти не е скъсена достатачно, според най-голямата плоча на курбелите ти. Ако най-голямата ти плоча е 42 отпред, може да скъсиш малко веригата да речем с 1-2 звена, нали като първо пробваш с едно звено, гледаш колко ти се опъва отзад дерейльора когато караш на предавка да речем 42 на някакъв голям оборот отзад, да речем нещо от рода на 30 или 28, или 32, това разбира се само за теста. : ) Препоръчвам ти дерейльор със средно рамо, ако не си с такова. И все пак за да не гадаем кажи с какъви дерейльори си, с какви плочи отпред и какви обороти отзад. Кажи каква ти е веригата и може ли според теб, безболезнено да се скъси.

Ето при мен как са нещата. Отпред както казах карам с две плочи, преден дерейльор sram X7, заден дерейльор sram x9 със средно рамо и водач за две плочи - BB mount Blackspire Stinger. 2 години карам с тази комбинация и не ми е падала до сега веригата, но компонентите, чак толкова не са важни, по скоро си виж насотойките на дерейльорите и веригата каква й е дължината.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот bio » Съб Юни 02, 2012 2:38 pm

THEZOGGO написа:Ами, да дебъгнем проблема. Ако ти е паднала веригата по време на слизане по стълби, то тогава не ти е настроен добре предния дерейльор. Когато е паднала от въртене назад, това според мен, означава, че задния ти дерейльор е с дълго рамо и веригата ти не е скъсена достатачно, според най-голямата плоча на курбелите ти. Ако най-голямата ти плоча е 42 отпред, може да скъсиш малко веригата да речем с 1-2 звена, нали като първо пробваш с едно звено, гледаш колко ти се опъва отзад дерейльора когато караш на предавка да речем 42 на някакъв голям оборот отзад, да речем нещо от рода на 30 или 28, или 32, това разбира се само за теста. : ) Препоръчвам ти дерейльор със средно рамо, ако не си с такова. И все пак за да не гадаем кажи с какъви дерейльори си, с какви плочи отпред и какви обороти отзад. Кажи каква ти е веригата и може ли според теб, безболезнено да се скъси.

Ето при мен как са нещата. Отпред както казах карам с две плочи, преден дерейльор sram X7, заден дерейльор sram x9 със средно рамо и водач за две плочи - BB mount Blackspire Stinger. 2 години карам с тази комбинация и не ми е падала до сега веригата, но компонентите, чак толкова не са важни, по скоро си виж насотойките на дерейльорите и веригата каква й е дължината.

Благодаря ти за отговора ... така като чета разбирам доста неща. първото е че не обяснявам добре и не давам цялата информация.
компоненти:
курбели Deore M590 плочи 22/32 + башгард BBG
заден дерайльор SRAM X-7 късо рамо
преден дерайльор Deore M591
задна касета Shimano HG40 11-32
верига KMC (с дължина двете най-големи плочи отпред и отзад + едно цяло звено)
водач за верига: НЯМАМ
ситуация:
свалям колелото по стълбите от 5-тия етаж (не го карам). от подскачането веригата започва да се измъква от долния край и венците/курбелите започват да се движат назад и малко по-малко в крайна сметка веригата пада от най-малкия венец. при старата рамка, която нямаше ISCG уши, просто се качвах на колелото и превключвах предната команда на на 2-ри венец и веригата се качваше. на OnOne-а веригата ми падна между ISCG ушите и курбелите, което беше доста неприятно.
в реални ситуации много рядко ми се случва да ми падне веригата ... и никога не съм се замислял да ползвам водач.
за да предотвратя заклинването на веригата между курбелите и ISCG ушите използвах две шайби и свински опашки.
Изображение
сега вече веригата пада от дръгата страна на ушите, но пък не действа магията с предната команда/дерайльор ... защото когато се опита да вдигне веригата тя запъва отново в ISCG ушичките.
искам да си реша този проблем. като желаниято ми е да избегна купуването на водач (тегло, пари и т.н.). търся накакво интелигентно решение ...
започнаха да ми се избистрят разни неща в главата благодарение на разговора с THEZOGGO ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот THEZOGGO » Съб Юни 02, 2012 2:54 pm

Дай ми 10 мин и ще ти покажа при мен как са нещата и ще ти кажа каква е ситуацията.

Едит:

Направих някои сникми с ДСЛР-а. Само да отбележа кое, какво е на тях и ще опиша нещата.

Най-общо ще ти кажа, да си оправиш реглажа на декланшора да не сваля толкова много. Просто го ограничи и веригата няма да бяга така.

Taка ето първата снимка:

http://prikachi.com/images/996/4843996Q.jpg

Разстоянието между касетата и планката на водача е малко, така, че не може веригата да се заклещи там, при евентуално падане на веригата. Има и други снимки, сега ще ги кача.

Е малко съм оплескал буквичките на картинката но това е от бързане, сори. : )

http://prikachi.com/images/45/4844045U.jpg - Снимка 2

http://prikachi.com/images/65/4844065z.jpg - Снимка 3

http://prikachi.com/images/82/4844082v.jpg - Снимка - 4

В моя случай дори и да падне веригата няма къде да се заклещи, но да оставим водача, той е една екстра и глезотия (зависи от карането). Пак казвам, ограничи си дерейлъора и няма да бяга веригата.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Ozzie » Съб Юни 02, 2012 9:25 pm

bio написа:сега вече веригата пада от дръгата страна на ушите, но пък не действа магията с предната команда/дерайльор ... защото когато се опита да вдигне веригата тя запъва отново в ISCG ушичките.
искам да си реша този проблем.

За да решиш този си проблем, трябва да елиминираш фактора "уши". На една от снимките на Жорко видях, че всъщност са на цял пръстен, хванат за рамката с някакви мижави заварки... Ножовка и... схващаш ми идеята (ако няма да ги ползваш). Пък след това винаги можеш да идеш някъде да ти ги заварят отново.
Другото решение е някакъв детайл, нещо като черупка която да бъде монтирана между ушите за водача и седалковата тръба. Ако е от алуминий, едва ли ще тежи повече от 25-30 грама.
Понеже никак ме няма с разни програми и пр., бих ти направил някакъв чертеж с молива на хартия, но не точно в 2225 вечерта. :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот THEZOGGO » Съб Юни 02, 2012 9:48 pm

@bio

Може да измислиш някой фрезист да ти направи нещо подобно като планката на водача.
Ето модела на водача който ползвам:

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=17282 - bb mount
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот bio » Съб Юни 02, 2012 10:09 pm

схванах идеите ... благодаря Ви много. понеделник ще експериментирам ... и евентуално ще покажа какво съм сътворил ...
лека вечер и на двама ви ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот bio » Пон Юни 04, 2012 9:34 am

ау-у-у ... как се изкефих вчера ... много шукарен велосипед съм си спретнал. просто се размазах с максимален кеф ... оргазъм ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 04, 2012 3:47 pm

хубу де, а ще споделиш ли какво направи за веригата и падането и? :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот THEZOGGO » Пон Юни 04, 2012 11:18 pm

bio написа:ау-у-у ... как се изкефих вчера ... много шукарен велосипед съм си спретнал. просто се размазах с максимален кеф ... оргазъм ...

А добре дошъл в клуба. : )

Какво стана с веригата?
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот bio » Съб Юни 09, 2012 12:22 pm

THEZOGGO написа:А добре дошъл в клуба. : )
Какво стана с веригата?

...Мерси ... мерси ... много яко се чувствам на това колело.
иначе верига не пада въобще. мен по-скоро ме притесняваше факта ... че съществува възможността да се заклещва между курбелите и ISCG фланеца. иначе направих ето ТОВА. viva la "ЕВРОБОЛТ" и полиамидните болтове, гайки и шайби ....
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот THEZOGGO » Пон Юни 11, 2012 10:11 am

Да и така става. : )
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот JoeQuarry » Чет Юни 14, 2012 1:49 pm

Малък оФФ... Значи много ми се искаше да си купя ON ONE обаче... работата нещо се е разсмърдялааа. В бойкот нямат рамки нямат доставки, а на мен ми се иска да пробвам рамка 18ка 456 summer или EVO , защото съм 184/5 и не мога да преценя какъв размер ми трябва. Ако някой може да помогне ще черпя по бира.
JoeQuarry

Рейтинг: 1000

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Юни 14, 2012 2:14 pm

EVO-то е с още по-оптимизирана геометрия - препоръчвам ти него

С този ръст си в горната граница на 18" или долната на 20".

2-та инча разлика в седалковата тръба могат да се компенсират с дълго колче. Това което трябва да прецениш е ефективната горна тръба:
- достатъчно ли ще ти е 603 мм;
- много ли ще е 618 мм.

Колко инча ти е рамката в момента и с колко дълго колче я караш?
Колко мм е ефективната горна тръба в момента и с колко дълга лапа караш?
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот JoeQuarry » Чет Юни 14, 2012 2:56 pm

Здрасти отново!
Ами преди карах Ърбън 15ка... доста зле... отказах се продадох го не беше моята. Понеже бюджета за АМ мека рамка не стига ще си купя окомплектовката и ще го направя с ON ONE пък по нататък АМ рамка мека... та идеята ми е че ми трябва повратливост... аз съм си Фрийрайдърче не мога с висока рамка та ми трябва една идея по ниска... като ест при въртене това се компенсира от колчето лесно. Уви za ефективната горна тръба ми липсва представа, та за това е цялата работа.Определено няма да е 20ка. Но ми се искаше ако някой може да помогне да седна върху една 18ка преди да поръчвам каквото и да е. Свързах се с бойкот-а ама пича карал 16ка и нямат никакви 18ки около тях. Та така. Принципно лапата винаги ми е била максимално къса, но пък и тя се преценява на базата на тръбата.
JoeQuarry

Мнениеот pascoff » Пет Юни 15, 2012 10:03 am

Привет,

аз съм 185 и карам on-one 456 summer season 20" размер. За мен този размер е идеален, като се има предвид, че съм с дълги крака - към 90см от земята до чатала. Точно този размер е добре да видш колко е при теб. Карал съм и 18" рамка - става но не си е работа. Относно това, че ти трябва по-голяма повратливост може и с 18" да минеш но незнам дали има достатъчно дълго колче, което да компенсира ако си с дълги крака. Иначе с моята съм карал по-много технични терени (фрирайд ако искаш го наречи) и размера не ми е пречил. Но ако искаш да правиш и скокчета и други "изпълнения", тогава може би 20" ще ти дойде голяма. На 18"-ката може да се наложи да сложиш по-дълга лапа. Аз до сега карах с 60мм но сложих 90, че ми се струва малко късичка. Но аз все пак карам основно XC. С каква вилка ще го караш тоя on-one?
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот JoeQuarry » Пет Юни 15, 2012 2:45 pm

Здрасти!Вилката ще бъде RS SEKTOR не съм избрал кой още. Ще се кара фрий, не се лишавам от скокове и много технични участъци и т.н. Ще се кара ФР/АМ. Та за това може би ще избера 18-ка.
JoeQuarry

Мнениеот windv » Съб Юли 07, 2012 11:31 am

JoeQuarry написа:Здрасти отново!
Ами преди карах Ърбън 15ка... доста зле... отказах се продадох го не беше моята. Понеже бюджета за АМ мека рамка не стига ще си купя окомплектовката и ще го направя с ON ONE пък по нататък АМ рамка мека... та идеята ми е че ми трябва повратливост... аз съм си Фрийрайдърче не мога с висока рамка та ми трябва една идея по ниска... като ест при въртене това се компенсира от колчето лесно. Уви za ефективната горна тръба ми липсва представа, та за това е цялата работа.Определено няма да е 20ка. Но ми се искаше ако някой може да помогне да седна върху една 18ка преди да поръчвам каквото и да е. Свързах се с бойкот-а ама пича карал 16ка и нямат никакви 18ки около тях. Та така. Принципно лапата винаги ми е била максимално къса, но пък и тя се преценява на базата на тръбата.

Аз съм висок 185 и миналото лято карах 18" inbred 456 SS с около 80мм лапа, но некак не ми идваше добре да хвърчим с него надолу, дето викаш фрирайдърски твърдак ако правиш...трябва да имаш повече сила за да можеш да контролираш колелото на къде се мята.
Това лято си сглобих един Inbred 456 16" и го карам с 40мм лапа, колчето на седалката ми е 350мм извадено докрай на маркировката, и се чувствам пак много добре, може да пробваш и с 400мм. Добре е, само предницата идва по-ниска от на предишното, но се свиква и определено мъничко като е се играе по-лесно с него.
Мога да ти дам да тестваш моята 16ка, а старата 18 е в 1 приятел, но в момента не е сглобена.
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот mover » Пет Юли 13, 2012 4:22 pm

Имам повод да up-на темата:
Днес, петък, 13-ти юли 2012 се роди това:

http://mover.snimka.bg/other-sports/on- ... 816662.big
http://mover.snimka.bg/other-sports/on- ... 816667.big
http://mover.snimka.bg/other-sports/on- ... 816668.big
http://mover.snimka.bg/other-sports/on- ... 816669.big
http://mover.snimka.bg/other-sports/on- ... 816670.big

Въпреки розовия цвят, се постарях да сглобя едно бомбоустойчиво колелце (вкл. и на атомни бомбардировки или каквото значи nukeproof).
Измерванията (с рулетка) показват, че с 20" рамка геометрията се е получила "таман-таман".
В сравнение с предишното ми колело (19") имам с 3-4гр. по-остър челен ъгъл; по-дълга TTL с около 2,5см, горната тръба е разположена с 2см по-ниско, р-ето м/у осите е увеличено с 3см, а височината на средното е нон сонжмон :eyebrow: Единствено може да се наложи да сменя кормилото с по-високо издигане (стержена на вилката беше отрязан малко къс от предишния собственик), защото съм свикнал на по-висока позиция (имам го в склада).
Приготвил съм нови накладки и нови гуми и ще ги сменя като се поразработят новите дискове.

Това бонбонче стана възможно благодарение на приятелите ми от "Крива спица" и с подкрепата на баджанака @bio и на @Tisho. :beer: :beer: :beer:
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот joropc » Пет Юли 13, 2012 4:35 pm

'Убавец!
Честито, Златко!
:beer:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Ozzie » Пет Юли 13, 2012 4:58 pm

Този чехъл за какво е там? :D
Аватар
Ozzie

Мнениеот mover » Пет Юли 13, 2012 5:54 pm

Жоро, благодаря! :clap:

Ozzie написа:Този чехъл за какво е там? :D

@Ozzie, този чехъл е крачна спирачка - ако не го спирам - самО тръгва - и на него му се кара :^:
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот bio » Пет Юли 13, 2012 6:40 pm

честито и от мен ... много е як !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Falcor » Съб Юли 14, 2012 10:15 am

Честитка и от мен Ваше Криволичество ! Много арно търкало се получило.
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот GF » Съб Юли 14, 2012 11:05 am

Честито!
Хем най-важен, ем най-фьйешън :agree:
Какво да се прави - цар :king:

Иначе много ще се радвам ако съм близо до това колело, когато е в движение :drunk:
GF

Рейтинг: 1375

Мнениеот JoeQuarry » Пет Юли 27, 2012 2:02 pm

Малко да Ъп-нем темата с прясно сглобено On One-че 456 EVO 18''.

http://bump.snimka.bg/other/onone.692050.27938253.big
JoeQuarry

Мнениеот bio » Пет Юли 27, 2012 2:17 pm

JoeQuarry написа:Малко да Ъп-нем темата с прясно сглобено On One-че 456 EVO 18''.

http://bump.snimka.bg/other/onone.692050.27938253.big

ЧЕСТИТО ... много е красива.
анти-каски !!!
Аватар
bio

ПредишнаСледваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти