ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

Мнениеот APD » Съб Юни 16, 2012 8:07 pm

bdz43r написа:Максималната скорост на тези трамваи е 55 км/ч, ... бла-бла-бла

Това според теб е ниска скорост за превозно средство с такава маса, а?
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот PtD » Съб Юни 16, 2012 8:39 pm

APD написа:
bdz43r написа:Максималната скорост на тези трамваи е 55 км/ч, ... бла-бла-бла

Това според теб е ниска скорост за превозно средство с такава маса, а?

Обясни ти се, че на Семинарията посмъртно не може трамваят да се движи с такава скорост. А понеже по тая линия се возя сам от 33 години, мога да ти кажа, че я има 20 км/ч, я не.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Dolph » Съб Юни 23, 2012 7:46 am

Още един пострадал колега :V: :V:

"Момчета, пазете се! Желая ви лек и безавариен път и да срещате само интелигентни, СЪСРЕДОТОЧЕНИ и знаещи правилника шофьори! Спомням си една тема тук, в която група странни егоцентрици скочиха срещу велосипедистите и едва ли не ни изкараха престъпници, защото изразихме съмнение, че носенето на светоотразителни жилетки ще помогне за намаляване на травматизма в уличното движение. Е, дано някой от тях намери време да погледне тук - в 17:45 h, посред лято, със светещ фар, облечен в ярки дрехи, движещ се със съобразена скорост, станах жертва на водач на МПС, който е ДЛЪЖЕН да погледне в огледалото за обратно виждане, преди да отвори широко вратата от страната на уличното движение. Петдесет светоотразителни жилетки да носех, нямаше да ми помогне - човекът просто разтвори рязко вратата, без да погледне, без дори да помисли. Аз винаги гледам в колите, около които минавам и видя ли, че има човек - слагам пръсти на спирачката, а ако видя, че главата му отива под ъгъл надясно, т.е. протяга се да хване лостчето за отваряне на вратата - директно намалявам. В конкретния случай вратата на джипа беше отворена на окло 10 cm и стоеше без да се мести от момента в който светофара на кръстовището на ул. "Гурко" пусна превозните средства, до момента в който достигнах около 0,4 m от ръба й. Изводът, който си бях направил, беше че шофьорът е искал да излезе, но е видял, че тръгваме и е решил да остане в автомобила, докато колоната от превозни средства се източи покрай него. След това, като поогледах автомобила ми направи впечатление и че е паркирал над метър от тротоара, т.е. със самото си спиране вече е бил извън най-дясното платно. Смятайте, къде се пльоснах след предното салто - директно в средната лента, точно пред колона автомобили, които 40 метра по-рано са видяли зеленото и са скочили стръвно на педала на акселератора."

http://hardwarebg.com/forum/showthread. ... %B5/page66
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот Шлек_народен » Съб Юни 23, 2012 8:57 am

Aко си търсиш потвърждение на тезата "колко е опасно карането на колело в града" винаги ще намериш :)
В случая, със този колега, виновен за инцидента е единствено той.Верно, шофьорът е постъпил неправилно, но последиците при адекватно поведение на колоездача щяха да са съвсем различни. Груби грешки от негова страна, неправилна преценка на ситуация.....Покрай спряла кола, със хора в нея се преминава по два начина- или на повече от метър , или, ако се налага по-близо, много бавно и внимателно, за да няма изненади!
При леко отворена врата, се очаква тя да се отвори широко, а не да се затвори или да остане така. Ако не се отвори, добре, ама ако се отвори, трябва да си на достатъчно разстояние.Това са основни правила и лошото е, че повечето ги научават от опит!
Разберете го - не чакайте някой да Ви пази ! Пазете се сами, за да не се пълни тая тема!
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Slade » Съб Юни 23, 2012 10:28 am

Не винаги е възможно да се опазиш, особено когато нещата се случват за секунди и няма къде да отидеш. На мен онзи ден докато карах в средната лента на Опълченска (м/у Сливница и М.Луиза) ме засече странично един внезапно потеглящ Опел на аварийки. Ами нямаше как да преценя, да видя или да реагирам! Той просто потегли с навит волан и се спря на сантиметри от рамката ми. Дали беше погледнал в огледалото като потегля? Дали мога да предвидя всеки такъв идиотизъм и да реагирам навреме? Вътре в колите ли да оглеждам какво се случва или да си гледам в пътя, да не ме засече някой кретен, както много често се случва?

Според мен най-добре би било в близост до всеки натоварен булевард да има алтернатива за велосипедистите - било то алея, маркировка или част от тротоара - каквото е изпълнимо. Нека който не го кефи идеята да си кара по платното на булеварда и нека, който мисли, че рискът за него е голям да има алтернатива и да може (законно) да я ползва.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Alpina » Съб Юни 23, 2012 12:44 pm

Мда - от частното към общото, особено ако ни се е случило на нас не винаги е най-правилния метод за разсъждение.
Dolph написа:точно пред колона автомобили, които 40 метра по-рано са видяли зеленото и са скочили стръвно на педала на акселератора."

Ако бяха толкова "стръвно скочили на педала на акселератора" едва ли щеше да пишеш сега... Разбирам че си афектиран, но хайде... :beer:

Бързо възстановяване! :agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот screamBoy » Съб Юни 23, 2012 1:53 pm

още реагирам първосигнално-маймунско ...
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот veskoz » Пон Юни 25, 2012 8:12 am

Абе, кои бЕха двете прота дето се размазаха челно на Ломското вчера вечерта? Мастъри... без каски, без светлини... Евала!
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Slade » Пон Юни 25, 2012 9:11 am

Две колелета челно? Това е един път..
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот damn » Сря Юни 27, 2012 5:12 pm

7.62 написа:карам интензивно (почти целогодишно ) градско, в София, повече от 15 години - за всичкото това време съм си позволил само веднъж да пресека Цариградско на същия светофар (на зелено - разбира се, преди да има велоалея там), въпреки че маршрута ми ежедневно е минавал от там; в повечето случаи - колелото на рамо и през подлеза... не знам от кое село трябва да си ( и да си чул, че е много модерно да се кара байк ), не знам колко връзки в главата трябва да са ти дали "на късо", но това си е чиста проба опит за самоубийство... нека ни е*бът са ченгетата:)

..иначе, моето искрено състрадание към всички наранени при такива инциденти

Първо: какво против байковете?! :nono: И второ: къв ти е зора да храниш някой, много лошо пострадал? Баси хората!! :banghead:
Аватар
damn

Рейтинг: 972

Мнениеот Alpina » Чет Юни 28, 2012 11:10 am

Значи ако някой е направил тоталната глупост, но е пострадал - трябва да изпитваме само съжаление към него и да махнем с ръка над причината довела до състоянието му?

http://www.youtube.com/watch?v=aIrhVo1WA78

Slade написа:Две колелета челно? Това е един път..

Никак не е :)
Интересното е, ако се докарат някой път двама колоездачи до болница така, кой ще е виновен - Станишев или Бойко?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Slade » Чет Юни 28, 2012 1:34 pm

Защо се намесват политически елементи? Доколкото разбрах двамата джедаи са разчитали на силата да ги води, а не на някакви измислени фарове, светлини и т.н. Виновна тук е силата.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот did » Чет Юни 28, 2012 5:28 pm

Slade написа: Доколкото разбрах двамата джедаи са разчитали на силата да ги води

Не. Много по-просто е. Не са двамата.

Който кара в насрещното е идиот. Винаги и без изключения. Каращите по тротоара и оттам изскачат на пътя също са идиоти.

Периодично мрат разни идиоти. Не ми пука.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот krach » Чет Юни 28, 2012 6:14 pm

did написа:
Slade написа: Доколкото разбрах двамата джедаи са разчитали на силата да ги води

Който кара в насрещното е идиот. Винаги и без изключения. Каращите по тротоара и оттам изскачат на пътя също са идиоти.

:agree:
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Slade » Пет Юни 29, 2012 9:14 am

did написа:

Две мнения по въпроса за каране в насрещното няма - идиотизъм, но наистина ли и двамата не са такива, щом са били без светлини?
Карането вечер без светлини за мен също е безумие.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот veskoz » Съб Юни 30, 2012 9:24 am

Няма насрещно! Праснаха се на алеята! Там ламБите на булеварда правят ден! Още по-тъпото е, че дори след като се освести единия джедай, велосипеда (или по-точно останките му) не беше разкаран от алеята. Къпи топелета баце! Аз ако бях зад случката щях да му мина през колелото.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот vasilevl » Съб Юни 30, 2012 11:25 am

veskoz написа:Няма насрещно! Праснаха се на алеята! Там ламБите на булеварда правят ден! Още по-тъпото е, че дори след като се освести единия джедай, велосипеда (или по-точно останките му) не беше разкаран от алеята. Къпи топелета баце! Аз ако бях зад случката щях да му мина през колелото.

Ами това е лесно обяснимо, когато не се спазва принципа на лявото движение. Някой са родени просто за ОСТРОВА :D

ЕДИТ : както казват мъдрите от Индия, най - правилно е да се движиш в средата на платното :)
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот Slade » Съб Юни 30, 2012 11:07 pm

На велоалеята явно няма подобни принципи, там всеки минава както му повелява силата. Оня ден едно PRО реши да ме заобиколи през локалното на алеята на Борис (района на кръстовището с Гешов) и да се включи точно пред мен, като ме засече на кръстовището, но нещо не му се получи и щеше да се попребие. Не знам защо някои хора там се чувстват като на състезание и битката е за секунди.

П.С. В Индия единственото правило е "по-големият има предимство". В Мумбай например ако си велосипедист, най-добрата стратегия е да спечелиш благоволението на възможно най-голям брой богове. Иначе не знам..
Там дори огледалата на повечето коли стояха прибрани, защото няма място при разминаване.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот hop » Нед Юли 01, 2012 2:00 am

Преди няма две седмици имах много неприятен инцидент - блъснах едно малко дете - идиотче, прибирайки се... Беше се скрило зад една колона (я има 35 см!) в двора на кооперацията и буквално изтърча току пред мен и ми се навря в спиците, при все, че карах с 10-13 км/ч. Последствия за него изглежда нямаше, освен страх и рев, защото успях да пусна колелото и да падна по-напред самостоятелно. Паднах и си станах веднага, уж невредим, дядото дойде от пейката да зяе къде съм бил карал, с каква скорост и да ми държи сметка защо въобще карам колело... вместо да се поинтересува има ли му на това дете нещо... Рипна да зяе, да съди, а да го питам къде е блял половин минута по-рано, че не си е гледал детето. Ако бях паднал върху него, щеше да плисне кръв... А то сякаш нарочно го направи, за да види дали ще мине, не знам... Много неприятен инцидент, а час след падането ме стегна ръката в лакътя, Пирогов, счупване на главичката на лъчевата кост, изкарах 10 дена с гипс, вчера го свалиха, сега раздвижване и поне месец възстановяване... И естествено - обявен за виновен.. Ами ако утре реши да изтърчи пред кола така, кой ще е виновен..? Знам кой...
Извън случая, в последните години ми прави впечатление, че масово дебилни майки нямат хабер да предпазват децата си по улици, паркове и площадки. Бутат си количките с децата, ама БАШ по средата на платното, криволичат и блеят по магазини, в същото време говорят по телефона и чоплят семки, другото им дете щъка пуснато по улицата и явно за тях това е нормално. Или пък седят с приятелки или с телефоните по пейките, клюкарят и блеят, а децата им са буквално на противоположния край на градинката/площадката или направо на улицата излезли, а майката няма пряка видимост към детето, видимо е незаинтересована къде се е завряло и какво прави и това не е моментно, а продължава 5, 10, 15 минути.. или докато си разкаже клюките с приятелките си... Или пък това, че пресичат, както си стоят, без да дадат видим и недвусмислен сигнал, че ще излязат на платното, а направо си бутват количката отведнъж на платното.. Те са си на тротоара, а с количката с детето си проправят път, що за идиотщина? Вместо да дадат сигнал, че ще пресекат... или това им е сигнала - детето в количката и на пътя... Това са ситуации, които виждам всеки ден тук, в София.
hop

Рейтинг: 1325

Мнениеот fiderota » Нед Юли 01, 2012 9:51 am

Пазете се и от циганета. Излизат неочаквано нарочно да ги блъснеш я с кола, я с колело и после веднага изкачат близките и почват да се разправят по някакъв начин да вземат обещетение. Повече пред коли може да стане това, но не се знае!
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот xcrider » Нед Юли 01, 2012 11:55 am

Ако блъсна цигане, направо си продължавам, то е ясно кой е виновен за случката. Само ще ми потроши колелото(и не дай боже, мен).
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот LyuboKolev » Съб Юли 07, 2012 9:40 am

Тука като чета какви неща се пишат аз вече не смея да излезна от нас без линейка зад мен. Велосипеда служи за свободно придвижване навсякъде. Всеки цитат от закона е пълен смях по простата причина че велосипеда е споменат само за да е споменат. Повечето хора без шофьорски книжки си нямат и понятие от закона и си мислят че е само за шофьори, а не за всички участници в движението, каквито се явяват и те. Това води до уникалната заблуда че "от Искъро по дълбоко нема". Дали ще се кара срещу движението е въпрос на избор на карача и последствие дали ще се прекара, но в много случаи си е направо полезно. Защо по закон пешеходец по междуградски път трябва да се движи срещу движението а аз да не мога? Аз съм с колело и ще ходя където си искам и всъщност за това карам. В метрото не ме пуснаха обаче и смятам да направим протест за това. Инциденти и нещастни случаи е имало, има и ще има, важното е да не се отчайваме. Преди години в подлеза на НДК един идиот изхвърча с колата си и уби на място една жена на спирката. Значи ли това че повече няма да ползвате спирката? Не! Другия проблем според мен е че велосипеда стана моден, "cool" и мнного хора предимно млади се качиха без никаква подготовка по отношение на погледа върху пътната обстановка и движението. Обърнете внимание че жертвите са основно млади в града или стари по селата. Старите по селата защото са пили, а младите в градовете защото има движение и са неопитни в пътната обстановка. Това че можеш да се спуснеш от някъде със зверска скорост и 50 скока значи че имаш умения, но не те прави добър участник в пътя. Или че можеш да качиш Мусала (аз не мога) също не те прави някой на пътя. Просто не се надценявайте и не винаги другия е виновен. Сигурен съм че ще разочаровам младите читатели, но това е действителността след абитуриентския бал.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот Slade » Съб Юли 07, 2012 10:42 am

В какво всъщност искаш да убедиш останалите - че карането в насрещното е ок, неспазването на Закона е ок, а инцидентите също са ок, "важното е да не се отчайваме"?
Самото неспазване на Закона в повечето случаи е предпоставка за ПТП, веднага давам пример:
Снощи един пич с някакъв Спринт, движейки се по ул. Мур си профуча през кръстовището с ул. Ген. Ст. Тошев, а една кафява Вектра тъкмо се спускаше по Ст. Тошев с прилична скорост и наби зверските спирачки, успявайки да спре в кръстовището на 20см от колелото. Кой е виновен и кой не спазва правилата? И двамата, защото Вектрата не си съобразява скоростта в жилищна зона, а колоездачът си изпердаши през кръстовището БЕЗ да намали, БЕЗ да погледне, абе изобщо нищо. Да не говорим, че Вектрата му беше дясностояща, т.е. длъжен е да спре и да я пропусне.
И ти съветваш всички да са като горния пич с колелото и да си карат както искат - свободно, включително в насрещното... а ако от някой завой дойде срещу теб друг колоездач с доста прилична скорост, кой точно ще издуха попарата?
"Добрият участник на пътя" е този, който спазва правилата, а това автоматично означава, че свободното придвижване с колело не е толкова свободно. Сори..
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот krach » Съб Юли 07, 2012 11:03 am

В Бг има странно разбиране за СВОБОДА....по точно се бърка се свободата със свободията...не може да се движиш като свободен електрон по пътя (около и по него) и да си мислиш че си пешеходец, само защото нямаш тонове железа около себе си.
Ако искаш да си като пешеходец слизаш и си буташ велосипеда в насрещното.
Но изказвания ЗАЩО ДА НЕ МОГА ДА КАРАМ В НАСРЕЩНОТО са много далеч от здравия разум. По същата логика защо да не мога да си карам колата в насрещното...ще правя каквото си искам.

Това че масово хората не знаят правилника за движение е породено от факта, че липсва контрол (и преди да скочите аууу контрол нали гледат за звънец сега) под контрол визирам това като минеш на червено да ти напишат едно актче за 50-100 лева. Караш ми в насрещното айде още 100 лева. И след като за една обиколка из града си правиш каквото искаш и олекнеш с 200 лева на следващия ден ще знаеш правилника и на сън да те бутнат. НО тука контрол има/ше само за ПР
Все едно ако имам звънец и фарчета но карам в насрещното минавам на червено всичко е ток а?

След като масово почне да се спазва правилника и повече излезнат на пътя...толкова повече ще се види нуждата от алеи.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Alpina » Съб Юли 07, 2012 11:39 am

LyuboKolev написа:Дали ще се кара срещу движението е въпрос на избор на карача и последствие дали ще се прекара, но в много случаи си е направо полезно. Защо по закон пешеходец по междуградски път трябва да се движи срещу движението а аз да не мога?

"Евалата баце, евалата" (a.k.a. total imbecile)... Колко мислиш че ще изкараш?

LyuboKolev написа:Аз съм с колело и ще ходя където си искам и всъщност за това карам. .

Ако стане инцидент поне има с какво да се уневини злощастника, дето ще те е ударил. С това ти мнение се надявам да има шанс да се защити :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот silvertm » Съб Юли 07, 2012 2:31 pm

А аз почти се отчайвам като чета тая тема - ако спазваш предписанията на закона и на опасни места на пътя, то си "идиот". Ако не спазваш предписанията на закона на опасните места, с цел да се предпазиш, то тогава си... "идиот".

Мисля си, че има няколко много важни правила за безопасно колоездене в града, които не са част от ППЗДП, но досега никой не е синтезирал в отделно издание.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Grash » Съб Юли 07, 2012 2:33 pm

Днес имаше такива "бацета" на Орлов мост, дето също спазваха идеята да си карат където си искат и както си искат. Точно на мястото, където момичето мина на червено и го блъсна полицая, беше излезнал един УМ и беше застанал на червен светофар по средата на кръстовището, като беше препречил само лентата в посока хотел Плиска и изчакваше преминаващите в другата посока. Беше си излезнал по средата на кръстовището и си седеше на "track stand" изправен и си балансираше, абе нема грижи... Зад него имаше още един подобен, но той не беше навлязал чак толкова нагло в кръстовището. В същото време от другата страна на бул. Евлоги Георгиев имаше служител на КАТ, но беше малко по-навътре в посока към НДК, та не е имал шанс да ги види тези герои...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот LyuboKolev » Съб Юли 07, 2012 8:49 pm

Ето че темата живна. Абе колеги, не ми цитирайте закона защото 50% от велосипедистите не го знаят, просто са деца. Карам кола от много години, а колело от още повече. Като ми излезе дете на пътя не го "газя" и после да му кажа "ТИ НЕ СПАЗВАШ ЗАКОНА" докато умира, а просто спирам.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот Slade » Съб Юли 07, 2012 11:53 pm

Да де, те и двамата нарушители онзи ден спряха, но утре може и да нямат късмет. Понеже и двамата не бяха деца, сигурно би трябвало да са чели Закона (поне онзи с колата), но както съм казвал преди - ЗДвП се нарушава твърде често от всички участници в движението. От шофьора на автобуса на градския транспорт, до чичкото пресичащ на червено. Толкова често, че по улиците е опасно и когато нарушенията на шофьорите се комбинират с нашите нарушения, става нещо като случая дето описах по-горе. Затова Закона трябва да се спазва.

П.С. Децата често грешат и това е защото са деца - импулсивни, немислещи, в повечето случаи не могат да преценят трезво ситуацията и това не е само защото не познават Закона. Родителите им са ДЛЪЖНИ да ги научат как се пресича и преминава през улици и кръстовища. Длъжни са да са до тях и да ги пазят докато карат колело, поне докато се уверят, че децата могат и знаят как да се придвижват безопасно сами. Аз се старая да съм такъв родител.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Sartor » Вто Юли 10, 2012 10:05 am

Днес ми се случи следното:

На път за работа минавам през Южния Парк (София) - централната алея до входа на ул. Нишава, от към Гоце Делчев. Пред мен се затичва едно куче, аз спускам крак за да спра, но то се удря в мен, овъргалва се и изквичава.

Собственика му, явно, ме вижда и ме бута от колелото. При падането задната капла засича някъде (в последствие видях, че е крива и има 3 счупени спици). Мърльото започва да ме налага, докато аз се опитвам да му обясня, че кучето му само се е ударило в мен, а той продължава с думите "Ти кого ще удряш бе!". Накрая го дръпнах за крака и го ударих един път. Метна ми градското колело на алеята и си замина с гадните песове (винаги съм ги мразил глупавите породи песове, дори и когато имах едно). Породите на двата песа беше Кокер Шпаньол.

Всичко това се случва на 20м от охраната, която се разхожда и си пие кафенцето най-невъзмутимо. :banghead:

Днес ще подам жалба в районното - да видим дали ще има някакъв ефект.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум