Шлек_народен написа:[Dolph написа:Ама страх лозе пази са казали хората.Много от пишещите в тази тема(даже мисля сме горе долу на една възраст) не отчитате факта,че хора като мен,а предполагам и като Слейд,не сме се качвали на велосипед 15г. и сега прохождаме наново.
Ами, тия групи на "отново прохождащите" и тепърва "учещи се да ходят", ако отделяха толкова време за каране ,колкото за писане, сигурно половината ,че и повече от страхотиите, които описват, нямаше да им прават впечатление. Щото са ежедневие. И всеки, дето кара, малко повече време по улиците, се е научил как да се оправя. Да не е самия той опасен за другите, а и сам да се предпазва от инциденти. Ама това се учи със опит, не с писане.
@Grash спомена "некои техники", има и други "хитринки" , които хем осигуряват спокойствие и безопасност , хем помагат за по-бързо придвижване. Но, не бих се хванал да обяснявам, щото, ако нямаш опит, тия неща може и да са опасни! А, ако го имаш, няма кво да се обяснява)Страхът не е добър съветник, но и прекалената самоувереност е вредна. Някаква "златна среда" трябва да си намери всеки, според своите възможности и умения. И най-важното - да се познава добре правилника и да се спазва. Но с едно наум - някъде може и да имаш предимство, но не разчитай на това!Трябва да си готов за всякакви изненади.
Много от вас не слизат от велосипедите,аз моето го карам няколко пъти седмично,предимно в парка и уикенда на Витоша.Аз из София не се придвижвам с колело и не желая, не само защото е опасно,повече е мръсно и дишам прахоляк и пушек, особено като ме изпревари маршрутка,автобус или просто има много трафик и респективно изгорели газове.
Не искам да карам по платното, да уча техники, защото на водачите на МПС-та масово не им пука за нас,то за колите не им пука....
В този ред на мисли,аз съм си един любител на велосипеда и като такъв си го карам,като съм зад волана ежедневно наблюдавам тъпотии на пътя....това ми е достатъчно за да си карам колелото спокойно по тротоара(където има възможност) .