КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот Dolph » Пет Юни 22, 2012 10:15 pm

Шлек_народен написа:[
Dolph написа:Ама страх лозе пази са казали хората.Много от пишещите в тази тема(даже мисля сме горе долу на една възраст) не отчитате факта,че хора като мен,а предполагам и като Слейд,не сме се качвали на велосипед 15г. и сега прохождаме наново.

Ами, тия групи на "отново прохождащите" и тепърва "учещи се да ходят", ако отделяха толкова време за каране ,колкото за писане, сигурно половината ,че и повече от страхотиите, които описват, нямаше да им прават впечатление. Щото са ежедневие. И всеки, дето кара, малко повече време по улиците, се е научил как да се оправя. Да не е самия той опасен за другите, а и сам да се предпазва от инциденти. Ама това се учи със опит, не с писане.
@Grash спомена "некои техники", има и други "хитринки" , които хем осигуряват спокойствие и безопасност , хем помагат за по-бързо придвижване. Но, не бих се хванал да обяснявам, щото, ако нямаш опит, тия неща може и да са опасни! А, ако го имаш, няма кво да се обяснява :))Страхът не е добър съветник, но и прекалената самоувереност е вредна. Някаква "златна среда" трябва да си намери всеки, според своите възможности и умения. И най-важното - да се познава добре правилника и да се спазва. Но с едно наум - някъде може и да имаш предимство, но не разчитай на това!Трябва да си готов за всякакви изненади.

Много от вас не слизат от велосипедите,аз моето го карам няколко пъти седмично,предимно в парка и уикенда на Витоша.Аз из София не се придвижвам с колело и не желая, не само защото е опасно,повече е мръсно и дишам прахоляк и пушек, особено като ме изпревари маршрутка,автобус или просто има много трафик и респективно изгорели газове.
Не искам да карам по платното, да уча техники, защото на водачите на МПС-та масово не им пука за нас,то за колите не им пука....
В този ред на мисли,аз съм си един любител на велосипеда и като такъв си го карам,като съм зад волана ежедневно наблюдавам тъпотии на пътя....това ми е достатъчно за да си карам колелото спокойно по тротоара(където има възможност) .
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот PtD » Съб Юни 23, 2012 9:39 pm

Slade написа:Колкото до скоростта, не знам дали има нужда да ти заснема филмче на движението по столичните булеварди - наскоро свалих готина програма за телефона - записва видео с gps скорост, точна дата и час - направо като за ченгета. Каква е твоята преценка за скорост по разни булеварди като Сливница, България, Опълченска, Г.М. Димитров, Стамболийски, К. Величков и т.н., когато на зеления брояч на светофара му остават 4-5 секунди? А с каква скорост се приближават колите към кръстовището на булеварда и колко метра преди него са намалили достатъчно, за да можеш ти да правиш маневри безопасно?

Да, покажи ми филм, на който някой завива надясно на кръстовище със 60-70 км/ч, много те моля! :nuts:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Slade » Нед Юни 24, 2012 12:09 am

Това е лесно - първият 17,5 годишен дрифт мастер с 18 годишна BMW 3-ка. За съжаление понякога не успяват и застрахователят плаща улични стълбове, огради и... пешеходци. http://dnes.dir.bg/news.php?id=6460966....%E5%E4%E8%ED Сори за неприятния пример, но минавам всеки ден от там и затова...
Ето го и Кен Блок младши: http://vbox7.com/play:dd6de01e , но стана късно да ги намеря още подобни.

Ако говорим каква е скоростта точно преди или в кръстовището, мисля че няма да си изкривиш душата, че има доста шофьори, които дори да трябва да завиват, пристигат с поне 60-70км/ч, набиват спирачки 20-ина метра пред кръстовището и завиват. Често мигачът е последното им действие. Понякога рязко се престрояват през вече непрекъснатите линии на метри от кръстовището и завиват - това ги прави още по опасни за нас.
Наистина ли човек като теб, който участва активно в същия тоя трафик твърди, че такива неща не се случват и то прекалено често, за да е безопасно?
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот PtD » Нед Юни 24, 2012 8:06 am

Slade написа:Наистина ли човек като теб, който участва активно в същия тоя трафик твърди, че такива неща не се случват и то прекалено често, за да е безопасно?

Да, точно това твърдя - засега Кен Блок не ме е засичал с дрифт на кръстовище. :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот Insight » Нед Юни 24, 2012 8:44 am

Slade, ти продължавай да стоиш по цял ден на неергономичния си стол, чети новини, търси целенасочено страховити клипчета с пътни катастрофи, пък после чакай да натрупаш опит на пътя и да си излекуваш фобията.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Шлек_народен » Нед Юни 24, 2012 8:53 am

По едно време ме беше хванал някакъв мързел, бях спял колелото за година или две, може би. Кви ли не оправдания измислих защо не го карам - опасно е по тоя път, шофьорите са станали незнам си кви, пеша по-бързо било и куп други. И интересното беше, че сам си вярвах :)
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Slade » Нед Юни 24, 2012 11:11 am

Както бях писал, всеки си решава сам. Дали ще кара в трафика и ще се престроява наред с колите, дали ще си кара встрани от булеварда по тротоари или преки. Омръзна ми да си чеша езика, пък и когато на черното се казва бяло съвсем няма смисъл.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот PtD » Нед Юни 24, 2012 11:39 am

Slade написа: пък и когато на черното се казва бяло съвсем няма смисъл.

Радвам се, че вече прекратяваш тази дейност :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Нед Юни 24, 2012 11:50 am

Вчерашното ми кратко придвижване от единия край на София до другия и обратно - по тъмно, потвърди мнението ми и мога да кажа най-спокойно "да умират в лайна" някои от "велосипедистите".

Съжалявам че все още не съм се сдобил с подходяща камера (в процес на търсене е) - за да видите другата гледна точка, но не може велосипедист който ми пресича перпендикулярно кръстовището на червено, при положение че нямам видимост понеже съм в лява лента и до мен има трамвайна линия и жива плет и ми липсва видимост - да изпитва съжаления или каквото и да е било... Чист късмет че не го насметох аз или някои от съседните ленти - чист късмет... но ако се беше случило веднага щеше да е "ей го горкото момче, смотаните шофьори го блъснаха, жалното то, дано се оправи а оня нещастник да го лежи в затвора като за човек".

Или може би трябва да се движа в лявата лента по булевард Ситняково с 20км/ч - всъщност и толкова са много - да ги направим 10, защото някои дебнат да се метнат пред колата в последния момент...

Ай у лево!

А в България преди 4-5 години колко шофьори си изпатиха от такива:
http://www.youtube.com/watch?v=H7wsaw8A7ls
Ма ходи обяснявай че нещата не винаги не са така, както изглеждат :popcorn:

Ето и линк за един друг случай: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 3PvA#t=44s
Където свидетелите се кълняли че шофьора е виновен, нищо че те са бутнали човека пред него... :popcorn:
Мисля че повечето може да прочетете описанието на видеото :)

Естествено - като има шофьор на кола и пострадал пешеходец или колоездач - винаги шофьора е виновен, няма съд, няма присъда според някои...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот krach » Нед Юни 24, 2012 12:11 pm

Това няма съд...няма такива работи. Велосипедиста е участник в движението и като такъв важат и за него същите правила (с някои особености) като за всички останали. Това че ще убиеш някой в най - лява лента карал по тъмно без светлини на зиг-заг. Пука ти, че ще умре бастуна....най - вероятно ще те оправдаят в съда. Но травмата че си убил човек (пък било то и тотален ИДИОТ).
Повечето идиотчета дето карат все едно всички са им длъжни - IQто им не стига да осъзнаят нито, че са опасни за себе си, нито за другите.

Когато почне да има истински контрол над велосипедистите (не 1ден ПР на алеята ЗА ЗВЪНЕЦ!!!). Ами минаваш на червено и да те оставят два месеца на червено от глобата която са ти треснали. Ще започне да се замисля дали да го прави или не. А това дали е на 15 или на 51 години няма значение. Непълнолетен - родителите му носят отговорност за него.
Другото което е не може да си се надрусал/напил да те утрепе някой и да се търси отговорност от другия. Даже би следвало като ти счупи фара/стъклото (докато е в нарушение) той да ти плати разходите.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот zImage » Нед Юни 24, 2012 5:55 pm

krach написа:Даже би следвало като ти счупи фара/стъклото (докато е в нарушение) той да ти плати разходите.

Да не стане изискване да имаш гражданска отговорност, за да имаш право да караш велосипед по обществени пътища ли? :crap:
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот Slade » Пон Юни 25, 2012 9:21 am

В интерес на истината застраховки тип "гражданска" може да се сключват и за други обекти, освен МПС. Който има интерес, застрахователния брокер има информация. Иначе като нищо може да бъде предявен регрес от някой застраховател по каско.
Бях писал по-горе, че масово ЗДвП не се спазва и много от нас тръгват на червено в първия момент, в който видят, че уж не идват коли. Често сме по няколко колелета на кръстовището - е рядко има друг тъпак като мен да си чака зеленото...
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот bikerider » Пон Юни 25, 2012 5:28 pm

@CaptainObvious:
Slade написа:Аз към коя категория спадам?

Вече са ти отговорили:

Insight написа:Slade, ти продължавай да стоиш по цял ден на неергономичния си стол, чети новини, търси целенасочено страховити клипчета с пътни катастрофи, пък после чакай да натрупаш опит на пътя и да си излекуваш фобията.

:agree: :agree: :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот hooliganm » Вто Юни 26, 2012 7:44 pm

Аз съм виждал полицаи да пишат акт на една жена с велосипед.Само че не знам за какво беше,защото просто чаках на светофара с колата и те бяха отстрани.
Нормално е да се правят проверки и ако ти липсва нещо от сорта на светлоотразители,фар( по принцип е задължително вечер),звънец и тям подобни да ти правят глоба.Т'ва говоря тука за Германия.Така че,нищо странно няма,че са започнали.Единственото странно е,че чак сега започват!
hooliganm

Рейтинг: 1200

Мнениеот krach » Вто Юни 26, 2012 9:35 pm

Почнали е малко относително понятие. Те тамън почнаха и то приключи. По пешеходните пътеки има полицаи но дори и те не гледат дали слизаш или не от колелото. То това най - малкото. Ако има някой спрян по тъмно защото няма светлини ще съм силно изненадан.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот bikerider » Сря Юни 27, 2012 9:00 am

krach написа:Ако има някой спрян по тъмно защото няма светлини ще съм силно изненадан.

За целта трябва да има улично осветление... поне да го видят, щото няма да го чуят :)
Аватар
bikerider

Мнениеот autosvet » Сря Юни 27, 2012 9:17 am

Ще го дебнат на фарове. Не е трудно да се ловят велосипедисти като зайци.
Снощи в 21,30 вече бе сумрак - 70% от велосипедистите, които срещнах бяха без предна светлина, а 40% и без задна. Разминах се с една група дърт джъмпери, които си караха без светлини и като господарите на пътя та се наложи аз да се изнасям максимално в ляво за да се разминем!
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот bikerider » Сря Юни 27, 2012 10:06 am

autosvet написа:Ще го дебнат на фарове.

Дано!
Аватар
bikerider

Мнениеот autosvet » Сря Юни 27, 2012 10:15 am

Бъзикам се разбира се ... то акъла не е *** да му го набиеш на някой пък бил той с колело, мотор или кола.
И трябва да се спазват тези неща, не защото изпълнителната власт в държавата е решила да прави акция. Защото ако за всяко нормално нещо трябва да се прави акция ще е трябва от 3-ма човека 1 да е надзирател/полицай/горски/проверител и т.н.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Alpina » Сря Юни 27, 2012 10:48 am

Съжалявам, но не мога да не вкарам малко :offtopic:

http://www.youtube.com/watch?v=x74iIg4oZ94 :popcorn:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Insight » Сря Юни 27, 2012 3:12 pm

Alpina написа:=====

Аз офтопик не видях ;-)
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Юли 08, 2012 7:10 pm

Съгласен съм с повечето правила за велосипедите. Но кажете сега, как да не караш на тротоара, когато на улицата има луди с коли, които те правят луд и тръпнеш за живота си при всеки по-силен наближаващ шум отзад. Всеки от нас е имал случай подобни на... Изпреварва те кола с мръсна газ и веднага след това тръгва да завива на дясно или да спира пред теб. Преди седмица един такъв с ауди на Константин Величков /София/ ми направи такъв номер.. Качих се на тротоара, тоя излезе от колата /да не говорим за знака, че е забранено спирането/ и вика.. "ЕЕЕ, пич.. Ама аз засякох ли те, не те видях, извинявай и т.н." Как да минеш в средната лента за движение, когато дясната е само за на дясно, тия изобщо не те пускат и никога няма да те пуснат, а да не говорим да направиш ляв завой ?!? Нали си равноправен участник от движението. Друг много чест случай - караш си ти спокойно плътно в дясно по главен път, от пресечката в дясно излизат разни бързаци, които излизат твърде напред и те гледат на кръв, защото само ти си на пътя и трябва да те чакат или тръгват с мръсна газ и ти трябва сериозно да намалиш за да не се удариш в тях :crazy: .. При ограничение 40 км, аз карам с 45, а някакви ми бибиткат отзад, защото бързат, а улицата е тясна и не може да ме изпреварят от никъде..

Карам и мотори от години в София, имам много повече км от колкото на колело, при абсолютно еднакво поведение /тествал съм го / , в смисъл... Плътно в дясно с мотора и скорост от около 40 км/ч .. Водачите на автомобили много повече ме имат за равен на пътя.. Чакат ме на преките, не ме гледат свирепо, а скоростта ми е същата ?!? .. Е как да не караш по тротоара ? ..

Гледах клипове с някакви вело-алеи в щатите и какво да видя.. Колоездачите си карат законно на колелото на пресечки, защото тя е отстрани на пешеходните пътеки и е обозначено затова, а тук те карат да слизаш, защото така го били измислили-направили ... Да не говорим за споменатите по-горе... Майки с колички, пенсионери и всякакви други индивиди плъзнали по вело-алеите и представи си им направиш забележка какво ще стане.. Ще те изкарат убиец на малки дечица :crazy: :crazy:

Проблема идва от това, че куцо и сакато се катери по колите и кара, прави го за кеф и се прави на бесен пубер при всяка възможност... Преди няколко дни гледах как един тип с ауди прави цял обратен завой на дрифт... Вярно, че го направи гладко и прецизно, но... Защо ли го прави ?.. Като мина покрай мен му видях пуберските пъпки и фешън шапката сложена настрани.

Иначе има черни овце от всяко стадо.. Има и малоумни велосипедисти - самоубийци, същото важи с по-голяма сила за мотористите /аз карам ендурце и не съм от тия :D / , а просто колите са твърде много и колкото и малък % да са тия дето карат по описаните по-горе начини - пак си ги има много..

И последно.. Най-голяма пречка за карането плътно в дясно според закона са наспиралите през 50-100 метра ай така в нищото автомобили, бусове, които зареждат нещо и т.н.

Не знам как е в някой по-малки и спокойни градове, но в София е касапница :banghead:

Защо в по-развитите държави, където хората са с много повече пари, много по-голям % от тях на глава от населението карат велосипеди в големите градове... Тук, както всичко друго е дошло по-късно.. Много хора от нас, от не толкова младите знаят, че едно време нямаше коли много и беше много престижно да имаш кола и хората те мислят за големец.. Това се е закърмило в характера на днешната младеж и всичко гледа да се качи на кола.. Гледат още на 17.5 де изкарат книжка и да карат колкото се може по-голяма кола..
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот Insight » Нед Юли 08, 2012 9:17 pm

Stefan_trekkie написа:И последно.. Най-голяма пречка за карането плътно в дясно според закона са наспиралите през 50-100 метра ай така в нищото автомобили, бусове, които зареждат нещо и т.н.

"Чл. 80
Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение."

Когато на платното има спрял автомобил/бус с ширина 2.30м (примерно), възможно най-дясното място за движение автоматично се измества 2.30м вляво (примерно).... заявявам се своевременно и демонстративно, и засега проблемите ми със спряли МПС-та са символични.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Юли 08, 2012 9:46 pm

Абсолютно вярно !..
Но... Как ще изпреваря (заобиколя) въпросния автобус, когато в лявата лента хвърчат бмв-та със 60-70 км/ч ? ... Всеки ден чакам зад рейсовете, защото не мога да изляза от лявто.. Редки са случаите, когато няма коли от ляво.. Особено като ходя и се прибирам от работа, в 2-та пикови часа..
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот did » Нед Юли 08, 2012 9:51 pm

Stefan_trekkie написа:Абсолютно вярно !..
Но... Как ще изпреваря (заобиколя) въпросния автобус, когато в лявата лента хвърчат бмв-та със 60-70 км/ч ? ... Всеки ден чакам зад рейсовете, защото не мога да изляза от лявто.. Редки са случаите, когато няма коли от ляво.. Особено като ходя и се прибирам от работа, в 2-та пикови часа..

Не става дума да заобикаляш нищо спряло, нито пък имаш работа зад спрели рейсове. Поне 50-60 метра преди да стигнеш до спряло МПС ти си заемаш мястото в СРЕДАТА на платното, в което се движиш, подаваш сигнал с лявата ръка и така демонстрираш на всички, какви са ти намеренията.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Юли 08, 2012 9:57 pm

Такова нещо не мога да направя ! Опитвал съм, правил съм го... Освирквали са ме.. Даже един си отвори прозореца, избибка и ми каза "какво правиш тук" и после ме задмина с лълна газ от насрещното !
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот Alpina » Нед Юли 08, 2012 9:58 pm

Ако караш с нагласата, че когато правиш стандартни в предвижването маневри - е много вероятно да те блъснат - или това ще се случи поради напрежението ти и нервното ти движение на пътя или ще си чакаш излишно...

Не ме разбирай погрешно - естествено, че трябва да бъдем предпазливи, но ако не показваме ясно на останалите участници в движението намеренията си - няма как да бъдат избегнати инцидентите, а и който го е страх от мечки - не ходи в гората.

Място на пътя има за всички, но ако живеем с нагласата че ще се случи нещо лошо, не виждам как може да се случи нещо хубаво. :)

Като приближаваш спирка с рейс на нея - преценяваш ще трябва ли да го изпреварваш или не.
Ако той няма да тръгва скоро - започваш да се престрояваш от далече, не в последния момент.
Същото е ако ще и спира - тогава директно започваш да се престрояваш лека полека и от далеч.
Ако е на спирката и ще тръгва скоро - можеш просто да запазиш или леко намалиш темпото, за да не си играете на "прескочи кобила", като го оставиш да потегли пред теб :)

P.S. Виждам вече си получил съвет. :)

P.S.2 Сега пък и ти си отговорил :D
Странно как пък мен не ме освиркват - може би има нещо нередно. Т.е. имало е клаксони - но веднъж на 100 изпреварвания на рейс сигурно - ако и при теб е било един опит - освиркване и повече не си опитал - си правиш ужасно грешни изводи. А и ако си се изнесъл късно, може да са били и заслужени (на мен ми се е случвало и това).

Трябва да свикнеш да виждаш движението с други очи, да предвиждаш какво ще се случи, да се опитваш да "се видиш" от другата гледна точка. ;)
Т.е. да си част от потока, а не да се бориш с останалите.
Последна промяна Alpina на Нед Юли 08, 2012 10:04 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Юли 08, 2012 10:16 pm

Аз съм свикнал много добре с движението, защото карам мотор.. И то много хищно карам и агресивно.. Никога не оставям да ме засичат или да се озова в такава ситуация /като с рейса/ .. Просто с колелото нямам мощ за да ускоря така и не мога да се бутам в колите. Естествено не става дума за някоя по-празна улица, където минават по 2 коли.. Имам предвид трафик с движеща се колона коли през няколко метра, в такива условия пътувам просто.

Доста наспамихме.. Нямах предвид да завързваме разговор на темата за заобикалянето на препядствията, защото както ти каза.. Аз просто не мога да карам така, ти можеш /например/ .. Просто описах какво друго нередно забелязвам по движението на МПС срещу велосипедите... И защо не съм съгласен за карането по тротоарите.. Да ме оставят на мира да си карам по улицата и от дясно да няма дупки, отворени шахти и изтласкан от тировете асфалт и няма да карам по тротоара.. :)
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Юли 08, 2012 10:25 pm

Преди 20 минути минах по "велоалеята" на по Цар Борис |||. Бях приятно изненадан от мното велосипеди със светлини, дори няколко души със светлини и жилетки ( на колела за има/няма 100лв)!!!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Alpina » Нед Юли 08, 2012 10:43 pm

Stefan_trekkie написа:...защото карам мотор.. И то много хищно карам и агресивно...

Това на каква платформа? PC, xBox, PSP, PlayStation, Nintendo някакво?
C'est la vie
Аватар
Alpina

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум