Въпроси около Ком-Емине

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпроси около Ком-Емине

Мнениеот ACID BURN » Вто Юли 10, 2012 12:29 pm

Здравейте!
Искам да попитам хората, които са правили този маршрут:
1. Трябва ми карта на маршрута. От къде сте си набавили такава? Доколкото знам "Картография" ЕООД имат туристически карти на Ком-Емине, но не съм сигурен отностно това.
2. Транспорта до Ком все още не ни е изяснен. Как сте постъпили отностно това? Ние ще тръгнем от София.
3. В общите линии аз съм си избрал вече какво да взема за самия маршрут. Какво бихте препоръчали като необходимост. Като допълнителна информация ще отбележа, че моето желание е за възможно най-малко багаж. Едни ще ме критикуват, други ще са съгласни с мен. Важното за мен като информация е какво най-необходимо вие е трябвало през самия маршрут.
4. Специално за мен представлява интерес възстановяването на организма. Тъй като това е многодневно каране, възстановяването е ключово. Какво е решението ви отностно този въпрос.

Това е общо казано нещата, които ме интересуват. :)
Благодаря!
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Re: Въпроси около Ком-Емине

Мнениеот valentin.georgiev » Вто Юли 10, 2012 1:03 pm

Здравей,
1. В "Стената" имат комплекта от карти на маршрута.

По другите точки все още не мога да ти помогна.
Успех.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот azoic » Вто Юли 10, 2012 1:31 pm

Отиди в подлеза на ген.Гурко и бул.Левски, има една книжарница на БТС-то и там има комплекта карти за 10,50лв. :agree:
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Рейтинг: 2000

Мнениеот Yavkata » Вто Юли 10, 2012 6:59 pm

Саше този маршрут не е за теб.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот ACID BURN » Вто Юли 10, 2012 7:31 pm

Явка, ако имаш нещо, с което да помогнеш ще ти бъда благодарен.
А това дали маршрута е за мен или не времето ще покаже. :) :agree:
Аватар
ACID BURN

Мнениеот Yavkata » Сря Юли 11, 2012 10:19 am

1.Комплекта карти за целия маршрут е доста кофти. Единствено си струва новата карта на Централен балкан, месля, че има една от три части. Най -удачно ще е придвижването ти по ГПС. Тракове има.
2.За транспорт си намери някой роднина или приятел да ви закара, вечерта преди тръгването най-добре.
3.Вода, съдове за вода, инструменти за колелото, резервна вътрешна гума, спици, раница, яке/дъждобран. На хижи ли ще разчиташ или на чувал (палатка)? Най-добре е багажа да е минимален, но ако разчиташ на на спане на откритно трудно ще паднеш под 7-8 кг. Не прекалявай с носенето на храна, зареждай по пътно където намериш.
Планирай си добре преходите, не подценявайте влошаването на времето.
4.По този маршрут няма възстановяване.Защо мислиш толкова хора се отказват още преди, на и малко след средата? Единствения вариянт е да си отделиш два или три дни за почивка със съвсем леки преходи, и да го направиш за 20 дни.
5.Ключа е да го направиш много бързо.За това трябва да си с много добра планинарска подготовка и/или отлично подготвен физически. Колелото по този маршрут е допълнителен елемент. Направи няколко прехода по участъци от маршрута.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот ACID BURN » Сря Юли 11, 2012 10:43 am

Благодаря, Явка!

Като цяло гледам да съм с възможно най-малко багаж.Всичко най-необходимо, нищо повече. Знаеш ми я чантата с нея ще бъда, такаче вероятно ще нося малко багаж. Ще разчитам на хижите, няма да нося чувал.В общите линии ще карам така, както си карам на всяко едно каране, но с малко повече багаж.
Моята цел е да мина маршрута с бавно темпо. 11-12 дни. Искам да се накефя на самия маршрут, все пак това е почивката ми. :)
Явка аз под възстановяване говорех за минерали, соли въобще храна. На сутринта да съм свеж. Ясно ми е, че ако изпаднеш в криза шанса е минимален да го минеш.
Отностно подготовката. Знаеш, че имам опит. Шансовете са аз на колело да имам по-голям опит от теб в планината, но не съм сигурен в това, а и няма никакво значение. Отностно подготовката - аз лично нямам притеснения. Маршрута ще бъде тежък, но предвид опита ми и предвид тренировката, която имам сега, мисля, че ще успея. :)
ГПС-а е най-най-добрия вариант, обаче ГПС нямам. Отностно картите емиии к'во пък толкова. Предвид, че ще взема багаж, които покрива минималните изисквания и то доста на шанс, и късмет, картите няма да ми пречат.

Интересно ми е хижите дали са заредени. Дали ще има храна в тях. Защото от разказите прочетох, че не всички са заредени. :?
Аватар
ACID BURN

Мнениеот lostrider@ » Сря Юли 11, 2012 11:39 am

Препоръчвам ти да си вземеш спален чувал. Очевидно няма да бързаш толкова, за това, някъде може да окъснееш и е добре да разчиташ на чувалче. Монтирай го на кормилото. Милко е прав за храната - не се презапасявай. Предварително си извади телефоните на хижите по маршрута, защото може да ти потрябват. Картите не са кофти. Удобни са, но за планиране на маршрута за следващия ден, например. На гърба им има подробно описание как и откъде се минава, възлови точки, разклонения и т.н., но са печатани преди 20 години. Балкана със сигурност се е изменил оттогава. Тука Борис или Райко могат да кажат със сигурност, защото съм убеден, че са чели съдържанието на гърба на 7-те карти и са го ползвали за ориентир на определени места :). GPS-ът доста полезен, няма спор. Би могъл да спестиш много време с негова помощ.
Аз за въстановяване не мога да говоря, защото не съм наясно с тия неща, пък и никога не съм се интересувал какво да пия и ям, за да се възстановя по- бързо. Но си вземи мед :). Поне половин килограм. На мен страшно ободряващо ми идваше малко медец, разтворен със студена вода. А, ако бутнеш и някое парче лимонче вътре, няма да съжаляваш. Мога само да кажа, че човек се възстановява най-добре, когато се наспи добре :). Опитвай се да спазваш разписанието си, за да пристигаш навреме до крайната точка за деня. Така ще ти остане време за душ, хапване и здрав сън. Не си лягай в 00:00 - 01:00 през нощта като мен и Динко, та на другия ден едва да отлепиш.
Има още 10000 неща, които да се напишат, но не се качваш в планината за първи път. :beer:
Аватар
lostrider@

Мнениеот boris_borisov » Сря Юли 11, 2012 12:08 pm

И аз съм "за" спалния чувал. При такъв график и при положение, че не познаваш маршрута и нямаш навигация, почти сигурно ще ти се наложи нощувка из пущинаците.
За мен 11-12 дни не е почивка в никакъв случай, а си е здраво изсилване :D Не само километрите средно на ден и терена, но и атмосферните условия също са решаващ фактор (може да не ти падне капка дъжд и да се опържиш на жегата, не знам кое е по-лошо...). Но ти 100% имаш по-добра подготовка от мен (аз нямам никаква :D ), така че може и да стане...
Никога не съм гледал на Ком-Емине просто като на "каране" :nono: И когато някой го направи, разбирам колко далеч стоя всъщност от велообщността :D Ама какво пък, и туристите сме хора! :rofl:
На сутринта никога не съм бил свеж :D Напротив, всичко боли и тялото иска да спи и да си почива още, ама графика задушава риданията му и накрая ставам и почвам да се питам за кой дявол ми трябваше и какво толкова ми харесва това КЕ :rofl:
Никой не може да ти даде 100% гаранция, че при твоето минаване всяка хижа ще е отворена и заредена. Носи си запас от храна поне за 1-2 хранения напред.

Темата за Ком-Емине в тоя форум е най-богатата енциклопедия за този маршрут в цялата Вселена :deal: Не е хубаво, когато на човек не му се чете (защото всички отговори са там) и иска нещата да му се поднесат наготово и смлени... А и това е невъзможно, универсални отговори няма и затова темата вече е 33 страници :D
Аватар
boris_borisov

Мнениеот ACID BURN » Сря Юли 11, 2012 12:42 pm

Благодаря за отговорите! :) :agree:

@boris_borisov:
Отностно темата- Прав си напълно. Искам да кажа, че темата не съм я прочитал изцяло. Нооо може да се каже че съм прочел повече от половината. Питах Любо (админа) отностно такава тема. Реших да направя такава тема, която е по-синтезирана отностно необходимите неща. Четох темата и в разказите разбрах в общите линии какво сте ползвали.
Все още имах въпроси.

Аз имам опит в планината, тренирам, но всички знаем, че понякога нещата са до шанс и за най-слабо тренирания, и за човека, които се е обезопасил на 100%. От както карам колело в планината, а т'ва е много време, съм се научил да уважавам планината, за да уважава и тя мен.

За мен спалния чувал е голяма дилема. Може би най-голямата отностно цялата организатция. Издържлив съм и имам воля, но определено искам да ми е по-леко, за да мога да изпитам по-голям кеф от карането. Когато видях Райко как го е минал си казах, че така и аз ще го мина.

Отностно храната - със сигурност няма да се тъпча с храна. Благодаря за съвета с меда и лимона! Ще си взема 100%!
Отностно храната в хижите - Да, не бих разчитал и не разчитах на това да е 100% сигурно, че ще са запасени, но тайно се надявах... :)

Чувам гласовете на много хора как ще кажат:
"Това не е каране 100 км за един ден"; "Как си мислиш че с една малка чантичка ще ми тръгнеш и ще се надяваш".
Със сигурност имат право тези хора.
Още като се качих в планината с колело т'ва беше 2004-та година бях очарован от това чувство на приключение, на свобода. Знаех за този маршрут от дядо ми и веднага се влюбих в него. Казах си някой ден ще го мина. За мен специално това е и кефа от целия маршрут, трудните ситуации, които след години ще се сещаш с усмивка и организатцията тип "прима виста". В крайна сметка както казах нещата опират до шанса и късмета. Ако ги нямам и не успея, живи и здрави, но вярвам в себе си и въобще не се притеснявам от това. :) :agree:
Мисля, че всеки от нас, които има "стаж" над 2 години има потенциала и може да го мине. :) :agree:
Аватар
ACID BURN

Мнениеот taurus13 » Сря Юли 11, 2012 1:10 pm

Хъм...ама вие сериозно се палите един от друг. Не съм сигурем, че този маршрут е добро вело изживяване - това е по-скоро доказване, проба на възможности..такива работи. И всепак ако някой иска просто да го мине за идеята, че е отишъл с колело до морето по ръба на Балкана, най-добре да си предвиди 20 дена, за да може да си почине някой ден на някоя хижа. Тия 10-12 дена пак са си голямо натоварване. Пък Райко изобщо никой не трябва да го гледа - ей колко хора се пробваха по участъка Ком-Витиня - някой се отказаха по средата, други го минаха и видяха, че не е лабава работа за два дена. Ама май само Райко и още един двама евентуално са го взимали за един ден.Това го казвам, за да не си правите никакви сравнения с него по издържливост.
Чувалче ако не си вземеш, поне си вземи някво леко платнище с което да се увиеш -като му палнеш едно огънче спокойно можеш да изкараш цяла нощ. Само като палите огънчета много внимавайте, че да не пламне планината в тая жега. Е, то баш в нацоналния парк, не може да палиш огинче, но там няма и да ти се наложи. Ако омръкнеш някъде, сигурно ще е преди или след тая част.
Но като цяло мисля, че правилната система за минаване на този маршрут е минимален багаж и по-лек велосипед. Аз например с моя 17 килограмов не бих тръгнал... :D Също така не бих носил протектори, но затова пък няма и да карам на много от местата, където иначе бих карал. Всъщност ето това му намирам кусур на тоя маршрут - за да го минеш, трябва да си осакатиш карането и преживяването като цяло в името на целта. Затова и казах, че не е добро вело изживяване. Ама пък много се радвам, като някой се напъва да го минава и после да му чета писанията, щото то щеш не щеш, все ще се вкараш в приключение в някакъв етап. Желая ти сполука, както и на всички ентусиасти, които ще се пробват тази година.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Rayko » Сря Юли 11, 2012 1:16 pm

Това му е хубавото на придвижването с колело, че като няма ядене в някоя хижа, лесно можеш да стигнеш до следващата. Като замръкнеш, не е свършил света, до два-три часа все ще стигнеш до подслон. Особено ако си ненатоварен с храни и спални чували.
Тръгвай с възможно най-малко неща, ако не искаш да си намразиш екипировката.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот ACID BURN » Сря Юли 11, 2012 1:29 pm

@taurus13: Благодаря много!
Райко, още преди да го минеш маршрута мислех, че просто ще е тежко и неприятно ако се накачулиш с 50 000 неща.
Като те видях ти как си го минал си казах, че мога и аз да го мина така. Не въртя като теб, нямам и времето да го правя, но пък имам и подиум от ХЦ състезание. Затова си мислех, че определено мога и аз така да го мина. :)

Искам отново да благодаря на всички за отговорите!

Също така бих искал тази тема да се превърне като "помагало" за хората желаещи да направят този маршрут. Мнения отностно екипировката, колелата и всичко организатционно, защото това също е тежко начинание. Разбира се, че дефиниция няма. Всеки предпочита и иска различни неща от изживяването Ком - Емине. :)
Мисля , че ще бъде от полза. :) :agree:
Аватар
ACID BURN

Мнениеот did » Сря Юли 11, 2012 1:31 pm

ACID BURN написа:но пък имам и подиум от ХЦ състезание.

Тая година някои състезатели може би ще пораснат... а може би ще се затрият. Желая ви първото! :agree:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Боян Бановски » Сря Юли 11, 2012 1:58 pm

Чети и събирай мнения, но ги комбинирай със собствените си предпочитания. Ти най-добре знаеш как обичаш и как ти е най-удобно да караш.Прецени кои са ти силните и кои слабите страни, и там наблегни (например държиш на глад, но не и на студ- малко храна, повечко дрехи). Като се качиш горе нещата със сигурност ще се оплескат (нещо ще ти липсва, нещо ще ти е в повече), но поне да е в някакви минимални граници.Различните времеви цели изискват различни възможности и екипировка. Моя съвет е да си намериш добър другар, да не си сам. Не го гледай Райко, той не е като нормалните хора. Като се качи горе в Балкана и сам да е, трудно ще се намери нещо да го събори! Успех!
Аватар
Боян Бановски

Назад към Общ форум