ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

Мнениеот Slade » Вто Юли 10, 2012 10:20 am

Най-добре е било да звъннеш веднага на 112, особено ако има патрул в парка са могли да го задържат. За подобно самоуправство можеш да го съдиш за щетите по теб и по колелото, сигурно и свидетели е имало наоколо. Сега ще е много по-трудна процедурата.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот fiderota » Вто Юли 10, 2012 10:23 am

Аз пък в четвъртък миалата седмица се спусках по бул.Св.Наум... доакто гледах да се набутвам в дясно за миг невнимание закачих с милиметри кормилото в един контейнер за боклук... преметнах се настрани и през кормило заедно с колелото към средата на пътя то се удари в една кола която успя да ме заобиколи .... абе изобщо си стана сериозна работа. Изкълчена ръка, натъртвания ... Добре, че не ударих главата, защото тоя ден щях да си взимам каска ама айде де. Колелото пострада ще трябва да го стягам :dontknow: :crap:
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот THEZOGGO » Вто Юли 10, 2012 11:38 am

Най-малкото на което може да се позовеш е:

http://www.iwns.org/index.php?id=434

и именно

http://www.iwns.org/index.php?id=434#c1820

Раздел ІІІ. Присъствие на куче - домашен любимец на обществени места

Чл. 11. На обществени места собственикът на куче - домашен любимец е длъжен:

1. Да предотврати всяка проява на необоснована агресия на кучето - домашен любимец, проявена на обществени места и не допуска ситуации, застрашаващи живота или здравето на хора и животни.

2. Да не оставя кучето - домашен любимец без надзор ч да осигурява постоянен и непосредствен контрол върху поведението му.

Чл.12. (1) Забранява се присъствието и разхождането на кучета - домашни любимци:

4. На територията на градските паркове и градини, които не са определени със заповед от районния кмет за разхождане на кучета - домашни любимци;
(3) Разрешено е преминаването на кучета - домашни любимци през градските паркове и градини, които не са определени със заповед от районния кмет, при спазване изискванията на чл.13, т.1 от настоящата наредба.

Чл.13. Собственикът на куче - домашен любимец е длъжен:

1. На обществени места да води кучето - домашен любимец винаги и задължително на повод до 1,5м., а при кучета - домашни любимци над 10 кг. на неразтеглив повод до1,5м. или с намордник.

3. Поводът и намордникът не са задължителни на местата за разхождане на кучета - домашни любимци, определени със заповед от кмета на района;

Поинтересувай се за статута на Южния парк и в частност там където се е случило това което разказваш, виж какво е определил кмета на района, къде може да се разхождат кучета и къде не и дали изобщо се упражнява някакъв контрол над тези неща.

Направо пускай жалба в полицията и щом тоя се разхожда в южния парк с кучето си начи е от района, което означава, че утре пак ще е там. И ако минеш пак по същото време на същото място и го видиш тоя, директно сигнализирай на най-близкия полицай който успееш да намериш, изобщо не ги оставяй така нещата.

Я го опиши тоя нещастник.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот BiTurbo » Вто Юли 10, 2012 3:50 pm

Колеги, имам едно питане. Защо е тъпо да се кара срещу движението? Не ви ли е страх, че примерно карайки в баир може леко да залитнете в едната посока и точно тогава някой да е решил да мине близо до вас, но понеже вие не го виждате, защото ви е в гръб да стане греда? Аз лично грубо (явно) погазвам правилата и си карам срещу насрещното. Перфектна видимост и време за анализ на водачите срещу мен, на база който си правя изводи за по-нататъчни действия. Недай си боже някой джигит предприеме някоя простотия аз го виждам и имам време за реакция. Ако карам по посока на движението в единия момент гледам пътя, в другия Свети Петър защото нищо не зависи от мен. За мен си е руска ролетка. По-добре да преценяват двама и единия да съм аз отколкото да преценява един и той да е някой неизвестен за мен гражданин. Плюс това ако той не ви види вие го виждате. Абе с други думи 2 глави да го мислят си е по-добре от една. А и старите дядовци си казват - ВИНАГИ срещу движението. Махнете закона на страна, наистина ли ви е ОК да нямате никаква видимост и нищо да не зависи от вас? Изключвам варианта в който колелото е снабдено с огледала за задно виждане, такива мисля, че откакто имам колело съм виждал един и то на колелото на възрастен колоездач.
BiTurbo

Рейтинг: 1060

Мнениеот b1k3ra » Вто Юли 10, 2012 4:02 pm

@BiTurbo

Питането ти е зверски тъпо!!!
Щом в закона е записано така, явно има някаква причина...
А замислял ли си се изобщо, че шофьорите (а ти не си такъв гаранция, щом изобщо пишеш така) изобщо не те очакват там, където караш?
И че има стотици и сигурно хиляди ситуации, в които ти може да виждаш перфектно колата срещу тем, ама тя теб не. И съответно да те забърше?
Абе изобщо защо трябва да се обсъжда някакво правило дали да се спазва или не? То щото все ние сме над законите и държавата ни е такава - ти що да карам вдясно, някой тарикат що да чакам на червено, друг що да не си паркирам върху тротоара и т.н. и т.н.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот azoic » Вто Юли 10, 2012 4:10 pm

BiTurbo написа:Колеги, имам едно питане. Защо е тъпо да се кара срещу движението? ...

Много се нервирам на такива като теб. Винаги като видя някой такъв и той се стреми да се навре до бордюра. Аз в такъв случай къде да отида - пред автомобила който е зад мен ли? Неее извинявай много, но изобщо не толерирам такива карачи. Карам си срещу него, а той да се оправя. Трябва да се движиш по посока на движението защото не си пешеходец, а ППС.

п.п.Оня ден го гледам един такъв индивид си джитка по бул. Витоша на моста над България, караше без ръце и по джапанки за баня - в насрещното ?!?
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Рейтинг: 2000

Мнениеот BiTurbo » Вто Юли 10, 2012 4:15 pm

@b1k3ra

Моето питане може да е тъпо, но поне съм изложил моите виждания и е в нормален и културен тон. Те може да не ме очакват, но в общия случай водача гледа напред следователно би трябвало да вижда бавно движещия си е велосипедист пред него. Друг е въпроса, че ако караш колелото с 60 км/ч тогава съм съгласен. Твоите аргументи (по-скоро липсата им) са, че закона така казва и че питането ми е тъпо. Ми той Ванко 1 що девойки съсипа и накрая заради закон лежа като за откарднато пакетче семки. Не казвам, че съм прав. Културно питам някой да ми обясни от чисто практична гледна точка каква е ползата от каране на колело по посока на движението? Аз за себе си не виждам такава, страх ме е и съм на нокти, когато на 20 санта от мен профучават коли, който аз виждам след като ме задминат. Че не знам мога ли да заобиколя тази дупка или ще стана на пастет тъй като не виждам нищо зад мен.
BiTurbo

Мнениеот BiTurbo » Вто Юли 10, 2012 4:20 pm

azoic написа:
BiTurbo написа:Колеги, имам едно питане. Защо е тъпо да се кара срещу движението? ...

Много се нервирам на такива като теб. Винаги като видя някой такъв и той се стреми да се навре до бордюра. Аз в такъв случай къде да отида - пред автомобила който е зад мен ли? Неее извинявай много, но изобщо не толерирам такива карачи. Карам си срещу него, а той да се оправя. Трябва да се движиш по посока на движението защото не си пешеходец, а ППС.

п.п.Оня ден го гледам един такъв индивид си джитка по бул. Витоша на моста над България, караше без ръце и по джапанки за баня - в насрещното ?!?

Аз пък се нервирам, когато човек, които има някакъв вид неяснота и попита културно и хората отсреща, уж много праведни вместо да кажат Колега - така и така, поради тази и тази причина, добре е заради това и онова, не е добре заради ето тези неща, те седят и почват да го обвиняват, че кара по джапанки, люпи семки, пие бира, онанира и избутва хората от пътя. Хора, спокойно. Лято е, птички пеят. От къде този негативизъм?
BiTurbo

Мнениеот Grash » Вто Юли 10, 2012 4:47 pm

BiTurbo написа:...страх ме е и съм на нокти, когато на 20 санта от мен профучават коли, който аз виждам след като ме задминат...

Като те е страх, какво търсиш в "гората"?!
И те умолявам, не изполвай думата "колеги" тук, вярвам доста хора ще се присъединят към тази ми молба.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот vasilevl » Вто Юли 10, 2012 4:49 pm

fiderota написа:Аз пък в четвъртък миалата седмица се спусках по бул.Св.Наум... доакто гледах да се набутвам в дясно за миг невнимание закачих с милиметри кормилото в един контейнер за боклук... преметнах се настрани и през кормило заедно с колелото към средата на пътя то се удари в една кола която успя да ме заобиколи .... абе изобщо си стана сериозна работа. Изкълчена ръка, натъртвания ... Добре, че не ударих главата, защото тоя ден щях да си взимам каска ама айде де. Колелото пострада ще трябва да го стягам :dontknow: :crap:

Сериен самоубиец :bowdown: на този тесен булевард, да се спускаш с повече от 15км/h = на лудост, редовно минавам от там с велото... пък и много улички, включват се постоянно автомобили.. пък и пешеходци, колчета до бордюра... тцтц, даже тротоара е за предпочитане и леко леко надолу... Преди малко в пороя се предвижвах/плувах/ с велото от павлово до дианабад, на сребърна един с 20тонен самосвал ми свири истерично с тромбата, при което естествено "подскочих" .. за какво ми свири при положение че съм захапъл едва ли не мантинелата... два шамара с крак бих му ударил на тоя байчо, който ми изкара ангелите с тая тромба :(!: и за какво?!? Защото си спазвам правилника.... За такива "саксофонисти" трябва да има санкции, не само по закон да са забранени, точно от такива глупости, стават инциденти понякога! :(!: :(!: :(!:
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот BiTurbo » Вто Юли 10, 2012 5:03 pm

Grash написа:
BiTurbo написа:...страх ме е и съм на нокти, когато на 20 санта от мен профучават коли, който аз виждам след като ме задминат...

Като те е страх, какво търсиш в "гората"?!
И те умолявам, не изполвай думата "колеги" тук, вярвам доста хора ще се присъединят към тази ми молба.

Простете, че Ви нарекох Колега, няма да се повтори.
BiTurbo

Мнениеот 5L » Вто Юли 10, 2012 5:46 pm

Май някъде по-рано писах, но да повторя-битието ми на активен софийски шофьор ми предоставя всекидневно много материал за разсъждение що е това велосипедист-идиот. Много са и бройката се увеличава всеки сезон. Любими са ми екземплярите, които въртят по Цариградско шосе между Орлов мост и Плиска (до тях е паркът), по Евлоги Георгиев между колите (по канала има алея, която я боядисаха и стана "вело") или по бул. България в насрещното(където има широк тротоар). Естествено не говоря за шосейки, на които мястото им е така или иначе на пътя. Говоря за хора, които едва-едва се крепят на велосипеда, натискат педалите с пети, доста често говорят по телефона с едната ръка, или пък просто слушат музика с тапи в ушите. Истината е, че както у голяма част от хората липсва шофьорска култура, така няма и велосипедна такава. Хората не са научени, не могат и не знаят защо, как и къде да карат (управляват) велосипед. Каските не били удобни, светлоотразителните жилетки спарвали, било опасно и неудобно да се кара по посока на движението... Надявам се тези хора да разберат, че качвайки се на колело те стават превозно средство със всичките плюсове и минуси на това. Докато не го осъзнаят са просто едни вело-идЕоти.
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот LyuboKolev » Вто Юли 10, 2012 6:15 pm

5L написа:Май някъде по-рано писах, но да повторя-битието ми на активен софийски шофьор ми предоставя всекидневно много материал за разсъждение що е това велосипедист-идиот. Много са и бройката се увеличава всеки сезон. Любими са ми екземплярите, които въртят по Цариградско шосе между Орлов мост и Плиска (до тях е паркът), по Евлоги Георгиев между колите (по канала има алея, която я боядисаха и стана "вело") или по бул. България в насрещното(където има широк тротоар). Естествено не говоря за шосейки, на които мястото им е така или иначе на пътя. Говоря за хора, които едва-едва се крепят на велосипеда, натискат педалите с пети, доста често говорят по телефона с едната ръка, или пък просто слушат музика с тапи в ушите. Истината е, че както у голяма част от хората липсва шофьорска култура, така няма и велосипедна такава. Хората не са научени, не могат и не знаят защо, как и къде да карат (управляват) велосипед. Каските не били удобни, светлоотразителните жилетки спарвали, било опасно и неудобно да се кара по посока на движението... Надявам се тези хора да разберат, че качвайки се на колело те стават превозно средство със всичките плюсове и минуси на това. Докато не го осъзнаят са просто едни вело-идЕоти.

Факта че някой кара "незаконно" не ти дава право да го убиеш законно. Както и аз писах, като ми изкочи дете на пътя не го "газя". А така наречения вече "Колега" който всичкиоплюха е прав че като изкачва с 10 км. в час е по безопасно да се кара в насрещното защото вниманието е на двама, не става въпрос за винаги. Важното в случая е как да се повиши вниманието на автомобилистите спрямо велосипедистите защото и много деца карат, а те са по- уязвими от нас престарелите.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот Alpina » Вто Юли 10, 2012 6:44 pm

Когато караш срещу движението, излизащите коли от преките не гледат за бързо движещи се обекти от тази посока. Т.е. във всяко кръстовище създаваш предпоставка някой да те удари, защото няма да е погледнал за теб. Ако живееш с години на еднопосочна улица и например се разхождаш по нея пеша в обратна на посоката на движение на ППС-тата - няма да очакваш някой да те блъсне отзад - защото се движи в насрещното.
Също така има и правилно движещи се участници - ти се конфронтираш по този начин с тях.

Допълнителен момент - спряло превозно средство - има поток коли или още по-зле няма такъв и само една кола която ще го подмине - ако ти се движиш в насрещното ще изскочиш пред нея без да има начин да разбере за теб, още повече ако да кажем се е движила в лентата в която е спрялото превозно средство - може да започнете да го заобикаляте едновременно и тогава няма да ти хареса "видимостта", докато ако ти се движиш по посока на движението това няма как да стане.

Единствения случай, в който е безопасно да се придвижваш с колело в насрещното е когато е тъмно, нямаш осветление и го буташ - т.е. си пешеходец и като такъв си длъжен да се движиш в обратната посока, с цел да виждаш трафика срещу теб и реагираш ако някой не те вижда.

Примери има още - нямам време и желание да изброявам, надявам се тези да са достатъчни, защото създават основните рискови ситуации.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот 5L » Вто Юли 10, 2012 6:53 pm

LyuboKolev написа:Факта че някой кара "незаконно" не ти дава право да го убиеш законно. Както и аз писах, като ми изкочи дете на пътя не го "газя".

Такива мисли не ми минават през главата, а и не ги виждам в моя контекст. Това, което по-скоро казвам е, че качването на велосипед не те освобождава автоматично от разсъдък и отговорност, нито те прави богоизбран и безсмъртен. Да перифразирам, безопасността на велосипедиста е дело изключително лично.
Аватар
5L

Мнениеот LyuboKolev » Вто Юли 10, 2012 7:09 pm

5L написа:
LyuboKolev написа:Факта че някой кара "незаконно" не ти дава право да го убиеш законно. Както и аз писах, като ми изкочи дете на пътя не го "газя".

Такива мисли не ми минават през главата, а и не ги виждам в моя контекст. Това, което по-скоро казвам е, че качването на велосипед не те освобождава автоматично от разсъдък и отговорност, нито те прави богоизбран и безсмъртен. Да перифразирам, безопасността на велосипедиста е дело изключително лично.

Ето точно това имам предвид "лично"! Затова не искам да ми се цитират закони. Какво незаконно има в това да те удари ТИР отзад? Нищо! Ето затова е прав "Колегата", че като караш бавно трябва да караш в насрещното. Хубавото е че това е тема и никой не е длъжен да послуша другия. Взимайте си сами решенията. Аз за толкова години нямам и драскотина по колата, колелото и тялото и съм доволен от мойта философия. На вас всички успех със закона. А да допълня нямам и глоби сколелото. С колата имам малко... Кога ще се организираме да искаме гражданска отговорност за велосипедисти? Имам предвид доброволна.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот b1k3ra » Вто Юли 10, 2012 8:28 pm

Мдааа...
Явно има цяла група "колеги" които ги влече тълкуването на закони, правила и кое да се спазва и кое не. Просто си ви представам след някоя друга година като се качите на коли...ще стане още по-интересно.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот OliMi » Вто Юли 10, 2012 8:38 pm

Карам колело всеки ден в София вече осем години. Карам си на пътя, по посока на движението, където има велоалея я ползвам, по тротоарите не се качвам. Има изключения но е за кратко, само на някои определени места. Нямам никакви инциденти, не съм забелязал и шофьорите да не се съобразяват с мен. Когато си карам по правилата, и си стоя на пътя, без да криволича, без да се качвам и да изкачам от тротоара, сигнализирам своевременно за намеренията си, особено ако ще ходя наляво, то за шофьорите моята траектория е ясна и те са спокойни, и ме задминават нормално. То аз не си спомням и да са ми свиркали с клаксон, макар че може и да е имало такива случаи. Освен очи имам и други сетива, така че ми е ясно има ли коли зад мен, много ли са малко ли са, бързо или бавно се движат. Освен това като карам се концентрирам в карането, а не си мисля за комшийката. Така виждам всичко и предвиждам ситуациите предварително и своевременно реагирам.
Иначе такива дето карат с колело в насрещното най ме дразнят, в много случаи даже и не отстъпват, ама и аз не отстъпвам. Накрая и двамата спираме, като неще да ходи към пътя, онзи ден така, и ми вика - И ся кво? - Ми карай, ей ти го пътя в дясно! Ама там трафик, та си постояхме.
Велосипеди без светлини виждам всеки път когато карам по тъмно. Велосипедисти минаващи на червено, съм виждал прекалено много. Велосипедисти които карат по тротоарите, всеки ден виждам, а също и такива които от тротоара понеже там нещо им пречи да продължат изкачат на пътя и стряскат шофьорите, пък после що свиркали с клаксон. Наскоро гледам един кара по тротоара и дрънка със звънчето, да му правят път....
Та предпоставки за инциденти много, чак ми е чудно защо инцидентите са толкова малко?
OliMi

Рейтинг: 1220

Мнениеот xcrider » Вто Юли 10, 2012 10:51 pm

Мен най-много ме дразнят пешеходците, ходещи по велоалеите(и естествено колоездачите в насрещното). Ходят си по тях, пресичат ги, сякаш са направени за тях. Този проблем е най-присъщ за тази на бул. Гоце Делчев. За нея пешеходците си мислят - яяя, направили са хубава асфалтирана алейка специално за нас! А иначе, точно до нея, си има тротоар със същата широчина на велоалеята, както и достатъчно ясни знаци, че това е велоалея. На такива "умници" им минавам на 1 пръст разстояние, само за да се разминем и веднага се връщам в линията си. Дано се сещат по този начин къде им е мястото. Да не говорим, че веднъж щях да се забия право в един такъв, ходеше си в тъмницата, аз имах светлини, но не и фар(не съм длъжен да имам второто) и го видях в последния момент. Спирачки, псувня, заобикаляне и пак бях на път. ТЪПАЦИ!
Същото се отнася за олигофрените шофьори, позволяващи си да запушат едната лента на платното, като спрат, чрез знака "мога да паркирам 'де си искам"(аварийките) и ми се налага да спирам, да чакам докато се освободи "дупка" в трафика и да го заобиколя. Всичко това ме кара да прекарвам възможно най-малко време в града, където си хабя нервите, заради изброените тъпаци, олигофрени и подобни хора, чийто сиво вещество в мозъчната кухина очевидно липсва.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Юли 10, 2012 10:59 pm

xcrider написа: Дано се сещат по този начин къде им е мястото. Да не говорим, че веднъж щях да се забия право в един такъв, ходеше си в тъмницата, аз имах светлини, но не и фар(не съм длъжен да имам второто) и го видях в последния момент.

Всъщност си длъжен! ;)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот petbul » Вто Юли 10, 2012 11:34 pm

Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Всъщност не е длъжен! Бялата светлина не е задължително фар...
Аватар
petbul

Рейтинг: 1221

Мнениеот xcrider » Вто Юли 10, 2012 11:46 pm

Хамстер, имаш ли нещо повече да кажеш?
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот hitar_potter » Сря Юли 11, 2012 1:34 am

petbul написа:
Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Всъщност не е длъжен! Бялата светлина не е задължително фар...

:offtopic: Свещ? Факла? :roll2:

Т.е. иска се от нас да ни виждат, но не и да виждаме.. То всъщност най-вероятно ги е мързяло да дефинират какво значи „да виждаме“
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот petbul » Сря Юли 11, 2012 1:50 am

Защо не и факла,даже може и с друга цел да се употреби :D

А иначе,целта е да се обозначиш в коя посока се движиш.Ако идваш-светиш бяло,ако си отиваш-червено :-) А дали ти виждаш,си е твой проблем,поне според закона :D
Аватар
petbul

Рейтинг: 1221

Мнениеот krach » Сря Юли 11, 2012 7:31 am

Законите колкото и да се оправдаваме че са малоумни, малко или много имат някакъв умисъл в себе си. Това, че масово не се спазват по - скоро ги прави малоумни. След като масово никой не спазва закона само ти като загубеняк слизаш да буташ през шпешеходна пътека много ясно че следващия път и ти няма да го буташ и обявяваш закона е малоумен. Някой си кара в насрещното ЩОТО ТАКА... някой друг го види и той след него. Докато не почне да се следи за спазването и дисциплината на велосипедистите няма да има оправия ( не говоря за звънчета)...

Колкото повече се спазва закона и от двете страни (вело и авто) толкова по - малко предпоставки за инциденти ще има. Знам за няколко случаи в които ако велосипедиста си беше карал със ръце на кормилото е нямало да се стигне до падане. В закона е записано да не си дигаш краката от педалите и да караш с 2 ръце - звучи смешно и тъпо но има някаква логика.
Шофьорите ще знаят по - добре какво ще направиш ако са сигурни че спазваш закона съответно ще те пазят по - лесно.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот 5L » Сря Юли 11, 2012 8:10 am

LyuboKolev написа:Ето точно това имам предвид "лично"! Затова не искам да ми се цитират закони. Какво незаконно има в това да те удари ТИР отзад? Нищо! Ето затова е прав "Колегата", че като караш бавно трябва да караш в насрещното.

При избиране на правилната линия, без криволичене, велосипедистът е видим за другите участници в движението и шансът да бъде ударен отзад е намалява. Колкото до "ТИР-овете", с тях досег имат основно шосейките. Като цяло софийските колоездачи са принудени да карат по натоварени улици и булеварди единствено на излизане от София. Всички други маршрути имат приемлив, дори приятен, дублаж през паркове и квартали. Като караш бавно трябва да караш там, а не в насрещното.

LyuboKolev написа: Аз за толкова години нямам и драскотина по колата, колелото и тялото и съм доволен от мойта философия. На вас всички успех със закона. А да допълня нямам и глоби сколелото. С колата имам малко... Кога ще се организираме да искаме гражданска отговорност за велосипедисти? Имам предвид доброволна.

"Твойта" философия е доста популярна май :eyebrow: и се нарича "карам си както ми уйдисва". Правилната е "карам ОТГОВОРНО и според възможностите си, избирайки най-подходящия маршрут и линия на движение, за да бъда видим и предвидим, и да осигуря както своята безопасност, така и тази на други участници в движението". Всичко друго те прави велоталибан :deal: Иначе за глобен велосипедист или пешеходец в България не съм чувал, а май трябва.
Аватар
5L

Мнениеот barcode_hc » Сря Юли 11, 2012 8:28 am

Имам малък въпрос, тъй като не съм сигурен дали правилно разбирам ЗДП. Миналата седмица, придвижвайки се в Люлин, по-точно през кръстовището на "д-р Петър Дертлиев" и "Царица Йоанна", трябваше да продължа направо, а зад мен (не особено близко, но не и далече) идваха коли, които завиваха надясно, и затова реших да се престроя в лентата за направо. Когато тръгнахме с колите от светофара един олигофрен с бусче почна да набива мощно клаксона заради мен, а аз все пак карах по линията, разделяща платната и по моя преценка не съм създавал опасност за движението. Пиша "олигофрен", защото не спря да набива клаксона чак докато ме задмина, но в случая кой е в правото си? Или е трябвало да спра в лентата за завиващи и да пресека по пешеходната пътека? :dontknow:
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот Slade » Сря Юли 11, 2012 9:05 am

Шофьорът на буса е олигофрен, защото имаш право да си там толкова, колкото и той. Всеки шофьор е ДЛЪЖЕН да се съобразява с теб, колкото с всички останали ППС-та на пътя. Това, че някои не познават Закона или не им пука да го спазват, не значи, че са прави.
Днес с колата ще завивам наляво в една пряка, а в насрещното идва велосипед. Аз съм пуснал мигача и го чакам да си мине, а той вече криволичеше и се чудеше откъде да ме заобиколи, в случай че тръгна да завивам. Човекът не можа да повярва, че го изчаквам да си мине, въпреки, че си е в правото да го направи! Дотолкова шоферите не се съобразяват с колоездачите, че много от тях са свикнали да бягат, вместо да се възползват от предимството си по Закон. Не мога да ги обвиня за това - животът им е по-скъп от предимството.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот edinmilion » Сря Юли 11, 2012 9:16 am

Така като чета колко драми има, мисля да си купя пистолет и да го използвам активно :shooter:

EDIT: включително и за насрещно движещи се 'колеги'.
Като не можете да карате по течението, не карайте въобще!
Последна промяна edinmilion на Сря Юли 11, 2012 9:40 am, променена общо 1 път
edinmilion

Мнениеот Ивайло » Сря Юли 11, 2012 9:34 am

BiTurbo написа:@b1k3ra

Моето питане може да е тъпо, но поне съм изложил моите виждания и е в нормален и културен тон. Те може да не ме очакват, но в общия случай водача гледа напред следователно би трябвало да вижда бавно движещия си е велосипедист пред него. Друг е въпроса, че ако караш колелото с 60 км/ч тогава съм съгласен.

Ето ти едно просто шофьорско обяснение - времето за възприемане на пътната ситуация и за реакция зависи от скоростта на движение. Ако автомобилът се движи с 50 км/ч. а велосипедът с 20 км/ч. какво се получава, можеш и сам да сметнеш: ако караш в насрещното - сумарна скорост 70 км/ч. (как ти се струва?), а ако си караш както е по закон - сумарна скорост - 30 км/ч. Според теб в кой от двата варианта водачът на МПС-то ще има повече време за възприемане и реакция?
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум