BiTurbo написа:Колеги, имам едно питане. Защо е тъпо да се кара срещу движението? ...
azoic написа:BiTurbo написа:Колеги, имам едно питане. Защо е тъпо да се кара срещу движението? ...
Много се нервирам на такива като теб. Винаги като видя някой такъв и той се стреми да се навре до бордюра. Аз в такъв случай къде да отида - пред автомобила който е зад мен ли? Неее извинявай много, но изобщо не толерирам такива карачи. Карам си срещу него, а той да се оправя. Трябва да се движиш по посока на движението защото не си пешеходец, а ППС.
п.п.Оня ден го гледам един такъв индивид си джитка по бул. Витоша на моста над България, караше без ръце и по джапанки за баня - в насрещното ?!?
BiTurbo написа:...страх ме е и съм на нокти, когато на 20 санта от мен профучават коли, който аз виждам след като ме задминат...
fiderota написа:Аз пък в четвъртък миалата седмица се спусках по бул.Св.Наум... доакто гледах да се набутвам в дясно за миг невнимание закачих с милиметри кормилото в един контейнер за боклук... преметнах се настрани и през кормило заедно с колелото към средата на пътя то се удари в една кола която успя да ме заобиколи .... абе изобщо си стана сериозна работа. Изкълчена ръка, натъртвания ... Добре, че не ударих главата, защото тоя ден щях да си взимам каска ама айде де. Колелото пострада ще трябва да го стягам![]()
Grash написа:BiTurbo написа:...страх ме е и съм на нокти, когато на 20 санта от мен профучават коли, който аз виждам след като ме задминат...
Като те е страх, какво търсиш в "гората"?!
И те умолявам, не изполвай думата "колеги" тук, вярвам доста хора ще се присъединят към тази ми молба.
5L написа:Май някъде по-рано писах, но да повторя-битието ми на активен софийски шофьор ми предоставя всекидневно много материал за разсъждение що е това велосипедист-идиот. Много са и бройката се увеличава всеки сезон. Любими са ми екземплярите, които въртят по Цариградско шосе между Орлов мост и Плиска (до тях е паркът), по Евлоги Георгиев между колите (по канала има алея, която я боядисаха и стана "вело") или по бул. България в насрещното(където има широк тротоар). Естествено не говоря за шосейки, на които мястото им е така или иначе на пътя. Говоря за хора, които едва-едва се крепят на велосипеда, натискат педалите с пети, доста често говорят по телефона с едната ръка, или пък просто слушат музика с тапи в ушите. Истината е, че както у голяма част от хората липсва шофьорска култура, така няма и велосипедна такава. Хората не са научени, не могат и не знаят защо, как и къде да карат (управляват) велосипед. Каските не били удобни, светлоотразителните жилетки спарвали, било опасно и неудобно да се кара по посока на движението... Надявам се тези хора да разберат, че качвайки се на колело те стават превозно средство със всичките плюсове и минуси на това. Докато не го осъзнаят са просто едни вело-идЕоти.
LyuboKolev написа:Факта че някой кара "незаконно" не ти дава право да го убиеш законно. Както и аз писах, като ми изкочи дете на пътя не го "газя".
5L написа:LyuboKolev написа:Факта че някой кара "незаконно" не ти дава право да го убиеш законно. Както и аз писах, като ми изкочи дете на пътя не го "газя".
Такива мисли не ми минават през главата, а и не ги виждам в моя контекст. Това, което по-скоро казвам е, че качването на велосипед не те освобождава автоматично от разсъдък и отговорност, нито те прави богоизбран и безсмъртен. Да перифразирам, безопасността на велосипедиста е дело изключително лично.
xcrider написа: Дано се сещат по този начин къде им е мястото. Да не говорим, че веднъж щях да се забия право в един такъв, ходеше си в тъмницата, аз имах светлини, но не и фар(не съм длъжен да имам второто) и го видях в последния момент.
Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
petbul написа:Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
Всъщност не е длъжен! Бялата светлина не е задължително фар...
LyuboKolev написа:Ето точно това имам предвид "лично"! Затова не искам да ми се цитират закони. Какво незаконно има в това да те удари ТИР отзад? Нищо! Ето затова е прав "Колегата", че като караш бавно трябва да караш в насрещното.
LyuboKolev написа: Аз за толкова години нямам и драскотина по колата, колелото и тялото и съм доволен от мойта философия. На вас всички успех със закона. А да допълня нямам и глоби сколелото. С колата имам малко... Кога ще се организираме да искаме гражданска отговорност за велосипедисти? Имам предвид доброволна.
BiTurbo написа:@b1k3ra
Моето питане може да е тъпо, но поне съм изложил моите виждания и е в нормален и културен тон. Те може да не ме очакват, но в общия случай водача гледа напред следователно би трябвало да вижда бавно движещия си е велосипедист пред него. Друг е въпроса, че ако караш колелото с 60 км/ч тогава съм съгласен.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 342 госта