Помпа Zefal

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Помпа Zefal

Мнениеот dob111 » Пет Юли 13, 2012 6:41 pm

Приятели,
днес поради небрежност(или поради 13-ти, петък) май счупих една чисто нова, голяма помпа Zefal, която не е и моя. :crap:

Тръгнах да помпам френския вентил на гумата си, и има голяма вероятност да съм забравил да натисна надолу игличката, за да отпуша вентила. Въпреки, че усетих, че не влиза гладко натиснах няколко пъти силно помпата.
Като резултат помпата започна да връща въздуха, който вкарва в гумата.

Моля, кажете дали въпросната помпа би могла да се поправи?
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Re: Помпа Zefal

Мнениеот bio » Пет Юли 13, 2012 7:34 pm

всичко може да се оправи, но аз нищо не можах да разбера ... нито какво си направил, нито какво е станало.
искаш да кажеш, че помпата при обратния ход вместо да вземе въздух отвън го грабва от гумата ли ?!? ако е така трябва да потърсиш къде е еднопътния вентил (съчма) ... който в обратна посока затваря пътя на въздуха от гумата ... най-често се намира на дъното на помпата при връзката с маркуча.
първо виж на един автомобилен вентил как се държи ... че малко ме объркваш. за мен френския вентил се помпи след отвиване ... но не необходимо да го натискаш ... има някаква вероятност вентила да ти е преебан.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот dob111 » Пет Юли 13, 2012 9:42 pm

bio написа:за мен френския вентил се помпи след отвиване ... но не необходимо да го натискаш ...

Първо се отвива, после го натискаш, за да го "отпушиш", и после слагаш накрайника на помпата и помпаш. Е, аз май не натиснах надолу игличката, а сложих накрайника на помпата и натиснах да помпам. Ударих няколко помпи, въпреки, че беше тегаво...и май помпата сдаде багажа.

Помпа за 70лв...баси...
Аватар
dob111

Мнениеот did » Пет Юли 13, 2012 10:40 pm

Гуми с френски вентил се помпят само с помпи с маркуч.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот dob111 » Пет Юли 13, 2012 10:44 pm

Помпата беше голяма, много голяма, стационарна, с дълъг маркуч.
И нова.
Аватар
dob111

Мнениеот did » Пет Юли 13, 2012 10:46 pm

Разглоби помпата и се огледай. Няма нищо сложно.

Има 1 бутало и 2 клапана. Единият клапан се е скапал. Няма начин да не може да се поправи.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Пет Юли 13, 2012 11:07 pm

Както каза bio, твърде е вероятно еднопосочния клапан да е дал фира.
Хващай се и я разглобявай тази помпа, за да и направиш дефектацията. С баене във форума, няма да стане!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот dob111 » Пет Юли 13, 2012 11:12 pm

Благодаря ви за съветите.
Помпата не е моя и не е при мен, но в моите ръце стана проблема. Ще говоря със собственика и да видим дали ще можем да я оправим. :beer:

Не знам, аз ли неправилно я използвах, или самата 70-левова помпа се държа недостойно...
Аватар
dob111

Мнениеот bio » Съб Юли 14, 2012 12:00 am

абе ... аз малко си пийнах ... обаче продължавам да твърдя, че има нещо порочно в цялата ситуация с този "френски" вентил ... аз от 2-3 години го карам само на автомобилни, но за мен френския вентил не се нуждае от натискане (както се нуждае автомобилния). и може да се напомпа дори само с маркуч без накрайник (както е казал did). сам по себе си той е еднопътен вентил и след като не го подпираш с налягане, а дори правиш разреждане той се самозатваря и няма как да изваждаш вкарания въздух в гумата (освен ако не натиснат, което за мен е неправилно).
помпата може и да си работи, затова те съветвам да пробваш с друга гума ...
поправете ме ако греша за вентилите.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Шлек_народен » Съб Юли 14, 2012 8:19 am

bio написа: за мен френския вентил не се нуждае от натискане (както се нуждае автомобилния). и може да се напомпа дори само с маркуч без накрайник

Да кажем, че и така става. Зависи от накрайника на помпата - някои могат да натиснат игличката на френския вентил, други не. Обаче, ако трябва да докараш 8-9 бара налягане на гумата, малко трудно става, ако не е натисната иглата.Примерно на шосейка толкова се помпят(че и повече) и те само такива вентили ползват. Има и някакво залепване на иглата първоначално(ако не я натиснеш преди да започнеш да помпиш), когато донапомпваш и докато пробие налягането , може и доста високи стойности да стигне, и да доведе до някои проблеми в самата помпа.
По темата - онази съчма, клапана( обикновено някаква гума или пласмаса), може в тоя случай да се е заклещила някак и затова да връща. Не мога да гадая, трябва да се провери за причината.
Другия вариант е обратния клапан да е във накрайника на помпата, ако е двоен (с два изхода). И да е само на "авто-вентила".Тогава, при натисната игла, на "френския" е нормално да връща.Но, това пак е от сферата на гадателството.
Между другото, точно със френски вентил скапах една не толкова скъпа помпа (и тя със двоен накрайник) и така и не успях да я оправя. Долу, във основата на помпата, съчма нямаше или аз съм я загубил при разглобяване...Имаше нещо такова, във самия накрайник , но едната позиция се прецака - май бях пробил дъното на френския изход със игличката - и дотам ѝ беше на помпата. Както и да е, мъчих с някакви самоделки клапан да правя, ама отчайващи резултати, а новият накрайник беше по-скъп от самата помпа:) Ако е същия случай -нов накрайник.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот krach » Нед Юли 15, 2012 1:43 pm

did написа:Гуми с френски вентил се помпят само с помпи с маркуч.

В грешка си
Аз съм с такава помпа http://screambikes.eu/bg/aksesoari/6083-mini-pompa-zefal-z-cross-al.html
и нямам никакви проблеми без маркуч. Винтила на френския не трябва да го натискаш. Достатъчно е леко да захапе помпата резбата на винтила....вътре в самия винтил си има "клапа" която пуска в едната посока в другата не.

Помпата поне която съм показал...буталото което нагнетява въздуха накрая е с нещо като гумена шапчица. Ако въпросната се е обърнала наопаки или се е скъсала намачкала...може да ти дава проблеми
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот joropc » Нед Юли 15, 2012 4:42 pm

krach написа:В грешка си

Въобще не е в грешка.Ясно е, че може да се напомпа с всякаква помпа, но не това е имал предвид Митака.Искаше да каже, че когато си на девет мечки в г..а из горите, и направиш неволно движение с помпата, просто се чува едно "хряс" и след като установиш счупването на вентила ти идва да си прехапеш сънната артерия.Съветвам всеки, който храсталясва и се движи далеч от цивилизацията, да ползва за френски вентил само помпа с маркуч.Това си е правило!
Е, ако на някой не му пречи да си бута или носи велосипедът заради глупав проблем с вентила е друга работа, но аз лично съм виждал как човек с доста сериозен опит счупи два вентила пред мен.Особено при кално време, когато всичко в ръцете ти се плъзга... ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Шлек_народен » Нед Юли 15, 2012 6:06 pm

Малко извън темата, ама за френските вентили ставаше дума, та....
За чупенето на вентили - и аз съм чупил със помпа, която се захваща директно за вентила(без маркуч). Проблема, обаче, е във дължината.Каплата беше 22 мм , а вентила 50мм. Моя грешка, не погледнах каква гума вземам за резервна. Би трябвало около 35 мм(различни гуми, различни дължини, но грубо -къс), ама... Ако карате гуми с такива вентили, просто подбирайте подходяща дължина.Да не стърчи повече от 25-30 мм от каплата. Не е гаранция, все пак, ама риска е доста по-малък. Поне, при мен, не е имало проблем, при правилно подбрана дължина.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот krach » Нед Юли 15, 2012 9:34 pm

Не знам какви винтили използвате или какво значи да ти се отплесне за да счупиш винтила с помпа без маркуч. Металното тяло бая ХРАС трябва да се напъне че да сдаде багажа. Или трябва да си мега смотан в ръцете. Е верно е, че разно хора, разни възможности....но пак ми се вижда изключително трудно да го направиш. По - скоро помпата би сдала.

П.П. Говоря за 26' гума за МТБ
krach

Мнениеот dob111 » Нед Юли 15, 2012 10:19 pm

krach,
ти ползвал ли си помпа без маркуч на френски вентил?
Всички вътрешни гуми, които съм хвърлил са вследствие на откъснат вентил. Никога заради друго. Така че в планината, и въобще на път, комбинацията <френски вентил- помпа без маркуч> си е винаги риск.

Ако може кажете как да поправим помпата, пък вентилите са друга работа!
Аватар
dob111

Мнениеот Ozzie » Нед Юли 15, 2012 10:35 pm

Без да я пипне ръка тази помпа, шанса да се оправи е минимален.
Предположения до тук имаше достатъчно.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот krach » Пон Юли 16, 2012 8:00 am

dob111 написа:krach,
ти ползвал ли си помпа без маркуч на френски вентил?
Всички вътрешни гуми, които съм хвърлил са вследствие на откъснат вентил. Никога заради друго. Така че в планината, и въобще на път, комбинацията <френски вентил- помпа без маркуч> си е винаги риск.

Ако може кажете как да поправим помпата, пък вентилите са друга работа!

С посочената от мен по - горе помпа си помпах без никакъв проблем гума с френски винтил. Мога да кажа, че не съм имал по - внимателно отношение към него (френския винтил) от колкото към автомобилен такъв. Пак казвам разни хора разни възможности... на някой ако му дадеш парче скала и нея ще счупи, но това не значи че скалата е чуплива.
krach

Назад към Веломеханик