ЧЕСТИТО! МТБ И БМХ ЩЕЛИ ДА БЪДАТ ОРГАНИЗИРАНИ ОТ БКС

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ЧЕСТИТО! МТБ И БМХ ЩЕЛИ ДА БЪДАТ ОРГАНИЗИРАНИ ОТ БКС

Мнениеот wawel » Нед Юли 15, 2012 2:57 pm

Малей,

БКС-то люто. Президента им сипе закани и обещания да организира и ръководи Маунтинбайка и БМХ-а, щото били олимпийски спортаве. тоест, да им докара състоянието като на шосейното в България. Взех "почти" да Ви съчувствам.
wawel

Рейтинг: 1245

Re: ЧЕСТИТО! МТБ И БМХ ЩЕЛИ ДА БЪДАТ ОРГАНИЗИРАНИ ОТ БКС

Мнениеот sos » Нед Юли 15, 2012 5:13 pm

Трудно ще дойде в планината да ме организира :nono: Те не знаят от коя страна расте Борът :evil:
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Юли 15, 2012 8:53 pm

Буахахаха!
Те шосето не могат да си гледат... камоли планината!
Представям си след 10 години - БМХ Дербито на годината - Цески - Уе-се-ка
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Нед Юли 15, 2012 10:44 pm

Не познахте - ще се делим на Организирани и Шумкари(нелегални). :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот eMcKu » Пон Юли 16, 2012 4:16 pm

Направо ми става кофти като чуя БКС !
Събота бях на състезание, в което се бяха включили тези идиоти и всяко едно нещо, за което отговаряха, беше под всяка критика.
:V: :V: :V:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот sailman » Вто Юли 17, 2012 8:09 am

Лековато подхвърлена, новината предизвиква смях...Сериозно ако погледнем обаче, съществува реалната опасност, въпросните тунеядци да се явяват като ръководещи МТБ обществото и да действат в ущърб на интересите ни, особено при конфликт с държавните институции. (Нали се сещате - самото БКС е част от чиновническият апарат...)
Определено противни са ми опитите, всяка група хора с подобни интереси и достатъчно голяма критична маса, да бъде вкарвана в "организации"...Иначе, това е мечтата на всички заемащи някакъв управленски пост - голяма, послушна членска маса. Чистичко,..подредено, така... ;) :popcorn:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Daniel Panev » Вто Юли 17, 2012 8:37 am

Е а кой да администрира състезанията по MTB и BMX? Федерацията по кърлинг или може би тая по художествена гимнастика?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот TheAnimal » Вто Юли 17, 2012 8:59 am

Daniel Panev написа:Е а кой да администрира състезанията по MTB и BMX? Федерацията по кърлинг или може би тая по художествена гимнастика?

Ти пък, ние сме интелигентни хора, какъв кърлинг, каква гимнастика. Федерацията по шах тряя ни управлява!!!
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот sailman » Вто Юли 17, 2012 9:04 am

Daniel Panev написа:Е а кой да администрира състезанията по MTB и BMX? Федерацията по кърлинг или може би тая по художествена гимнастика?

От тази гледна точка - прав си :agree: Притесненията ми идват от факта, че едва ли ще се ограничат само в администриране на състезателната дейност...Може и да не е така, де. Това са си мои размисли и страсти, демек на човек без отношение към състезателните дисциплини. Това, строго погледнато, не е баш най-правилната позиция, ама `кво да се прави - такъв съм си ;)
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот wawel » Вто Юли 17, 2012 10:04 pm

Е а кой да администрира състезанията по MTB и BMX? Федерацията по кърлинг или може би тая по художествена гимнастика?

Виж сега,
БКС-то не може нищо да "администрира". В календара им 5 състезания на година с объркване на класирането, скандали и прочее. Всичките там са привърженици на френската система, а МТБ и БМХ е заченато и родено ат имперската такава. Ей затва имате състезания всяка семица, кеф, купон, награден фонд и прочее. Двете неща не могат да се смесят. мечтая да Ви "съдействат" само на една проява и ще видите за какво става въпрос. Отговора на въпроса "Е а кой да администрира състезанията по MTB и BMX? Федерацията по кърлинг или може би тая по художествена гимнастика?" е много прост: по-добре никой, отколкото БКС.
wawel

Мнениеот Admin » Сря Юли 18, 2012 8:13 am

Ето информация от Общото събрание вчера: http://mtb-bg.com/index.php/other/sport ... 120717-ubc

Иначе, дали ни харесва или не, спортната федерация за колоездене в България е БКС. Че може МТБ клубовете и организаторите да си правят състезания и без него и да се развиват без помощта на държавата, е доказано. Лошото е, че така не можем да излезем от сферата на любителския спорт. А за все повече хора любителското ниво не е достатъчно. Уви, нашите клубове все още са твърде малко на брой, за да могат да променят кардинално нещата в БКС, но все някой ден и това може да се промени...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот jd » Сря Юли 18, 2012 12:02 pm

Това, което Любо е описъл в статията за срещата от вчера е обнадеждаващо (поне за мен) като намерения. Друг е въпросът, че съм крайно скептичен към БКС, но да се надявам, че бъркам..

Иначе отдавна е назрял момента за наличието на някаква представителност на общността - това се почувства при обсъждането на Закона за горите. Тогава общността успя да се организира добре и се получи резултата, който всички искахме, но костваше усилия на доста хора. Камбата е прав, че БКС ако е федерацията за МТБ в България, то реално тя представлява интересите на всички в този спорт - ерго трябва наистина да ги представлява и защитава, а не само на хартия и де юре.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Daniel Panev » Сря Юли 18, 2012 12:19 pm

Еми jd - регистрират се повечето от групичките като клубове по колоездене, зачленяват се в БКС, картотекират си участниците и ходят на събрания, отчетно-изборни конференции и прочие. И гласуват!
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот jd » Сря Юли 18, 2012 1:42 pm

Daniel Panev написа:Еми jd - регистрират се повечето от групичките като клубове по колоездене, зачленяват се в БКС, картотекират си участниците и ходят на събрания, отчетно-изборни конференции и прочие. И гласуват!

:agree:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот wawel » Сря Юли 18, 2012 5:12 pm

Хванете им се на играта на БКС с цел да има спонсор за добрите чрез администрацията на БФС и държавния бюджет.
За последен път Ви предупреждавам и ще го направя образно.
Все едно да инсталирате windows 7 OS /MTB/ на хардуер 64 kb RAM и 4.5 GB памет на харда, процесор 386 /БКС/.
Аз бях дотук с тая тема. Опичайте си ъкъла, да няма после хър-мър и горчив вкус в устата.
wawel

Мнениеот Daniel Panev » Сря Юли 18, 2012 6:43 pm

wawel - така говориш едни неща, ама нещо май...
Би ли ни (ми) обяснил какво толкова ще се промени в настоящия "пейзаж" на MTB-тата след като БКС "влезе във владение"? Кавичките на "влезе във владение" са, защото всъщност БКС винаги е "владяла" MTB-тата. А какво ще се промени за масовия байкър (от форума), който не членува в клуб, член на БКС и няма картотека?
Хайде и аз да ти го обясня образно:
Изведнъж футболът на малки вратички в зала става олимпийски спорт. съответно Боби Михайлов като председател на БФС почва да сипе люти закани и оещания как ще го организира и ръководи. Аз и още десетина мои приятели се събираме във вторник и четвъртък, наемаме си една зала от 21 до 23, разцъкваме по две мачлета и после пием бири. Чат-пат се пускаме и в разни турнирчета като Каменица Фен Купа и подобни и даже веднъж на 2-3 месеца си организираме по едно турнирче с още едни пичове като нас от Люлин, Младост и Дружба и после пием по много бири. Хайде обясни ми колко ме боли мен за напъните на Боби Михайлов и по какъв начин той ще ме спре да си цъкам вторник и четвъртък и да си организираме нашето си турнирче?
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот wawel » Сря Юли 18, 2012 6:51 pm

Веднага ти обяснявам:
пристигат аверчетата на турнирчето на малко вратгички. И вместо да играете, да пиете бира и да се забавлявате, говорите с аверчетата 2 часа как "имало некъв турнир", който ти поема пътни за участие, дава 1000 лева за първо място и що да не ги вземете, а? Трябва "само неква картотека, лицензи, допинг проби. Голямата перука ще Ви превземе мозъците с обещания и мъгла. дотам, че няма да си познаеш приятелите и средата, дето сте цъкали на малки вратички......
wawel

Мнениеот Daniel Panev » Сря Юли 18, 2012 7:02 pm

wawel написа:Веднага ти обяснявам:
пристигат аверчетата на турнирчето на малко вратгички. И вместо да играете, да пиете бира и да се забавлявате, говорите с аверчетата 2 часа как "имало некъв турнир", който ти поема пътни за участие, дава 1000 лева за първо място и що да не ги вземете, а? Трябва "само неква картотека, лицензи, допинг проби. Голямата перука ще Ви превземе мозъците с обещания и мъгла. дотам, че няма да си познаеш приятелите и средата, дето сте цъкали на малки вратички......

Веднага ти обяснявам и аз: тия 1000 лв първо, че не си правим илюзии, че можем да ги вземем (бате - ние сме семейни чичаци на по 35, с шкембенца и прочие) и второ - то 1000 лв на мен ми струва само екипчето с което разцъквам, да не ти казвам пък колко плащаме за месец за тая зала :) И изобщо силно подценяваш средата ми :nono:
Колкото до картотеките и лицензите - работа за 30 минути на едно от аверчетата, дето и без това е адвокат в една кантора. А за допинг пробите - еми все още сме добре с простатите, така и така пикаем по няколко пъти на ден и без състезания :dontknow:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот pdp » Сря Юли 18, 2012 9:44 pm

Спасе прав е Daniel Panev и аз съм на неговото мнение и положение :beer: , само дето имам съмнение, че част от "залите" ще станат платени. (т.е. ако искам да участвам в организирани състезания "карания" в чужди балкани ( различен от нашия) или ще трябва да съм "картотекиран (предварително да съм си платил в кеш или с глас" или ще трабва да си плащам солидно за участието. А що се отнася до 1000лв., то те са за стимул на тези които активно тренират и участват в състезания (така и трябва да бъде) :)
pdp

Рейтинг: 1290

Мнениеот 4getcredo » Чет Юли 19, 2012 8:45 am

Няма нужда да се смесват двете неща - любителския спорт и организирания (състезателен, за постижения, рекорди и пр.) такъв. Ясно, че първото е много по-независимо от второто, докато второто не е от първото, даже напротив. :D БКС и тяхната организация засяга хората, които се състезават аткивно - XC състезателите и в по-голяма степен (като количество) DH. Там става дума за мерене на времена, ходове и други израстъци. ;)

Огромното предимство на планинското колоездене е, че набира все по-голяма популярност сред любителите. Това не може да се каже за шосето, например, или поне не е толкова очевидно. Конете с капаци от БКС просто не си дават сметка колко бързо и смачкващо за ограниченото им "спортно-деятелско" мислене тази любителска критична маса може да прелее в спорта планинско колоездене. Което вече се случва. Заедно с това ще дойдат и повечето средства (не от държавата). По-хитричките от БКС ще се осетят навреме и ще почнат друга свирка да надуват, а по твърдоглавите ще мрънкат. Затуй нашите "деятели" да си опичат акъла и да не се поддават на инерцията и бюрократичното мислене на туй, под чиято шапка влизат (къде с желание, къде с отвращение).
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот pdp » Чет Юли 19, 2012 9:50 am

Каква е разликата между любителски спорт и организиран такъв? Например аз съм участвал в обиколката на Витоша. В страницата на БКС в раздела история се посочва , че едно от първите организирани мероприятия е "обиколката на Витоша", с което БКС се гордеят. Какви са участниците в него? И следва ли всички да бъдат картотекирани?
Като редовен член на колоездачен клуб които членува в БКС,( плащайки членски внос ) не следва ли и аз да имам право на информация, участие и глас в БКС.
За участие в организирани (състезания) мероприятия, може би трябва да избираме Български Колоездачен съюз или Българска федерация по туризъм.
pdp

Рейтинг: 1290

Мнениеот Daniel Panev » Чет Юли 19, 2012 10:19 am

pdp написа:Каква е разликата между любителски спорт и организиран такъв? Например аз съм участвал в обиколката на Витоша. В страницата на БКС в раздела история се посочва , че едно от първите организирани мероприятия е "обиколката на Витоша", с което БКС се гордеят. Какви са участниците в него? И следва ли всички да бъдат картотекирани?
Като редовен член на колоездачен клуб които членува в БКС,( плащайки членски внос ) не следва ли и аз да имам право на информация, участие и глас в БКС.
За участие в организирани (състезания) мероприятия, може би трябва да избираме Български Колоездачен съюз или Българска федерация по туризъм.

Обиколката на Витоша на БКС май няма много общо със сегашната Обиколка на Витоша освен името, разбира се :) То е било, до колкото съм чувал, шосеен колоездачен пробег, минавал е през Дупница и прочие... Е - ако бъркам - поправи ме, моля.
Иначе като редовен член на колоездачен клуб по въпросите, които задаваш, е редно да се обърнеш към ръководството на клуба си и чрез тях - към БКС.
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот 4getcredo » Чет Юли 19, 2012 10:34 am

pdp написа:Каква е разликата между любителски спорт и организиран такъв?

Не съм се изразил правилно. Любителският също може да бъде организиран. Нека да кажем, че основната разлика е между любителски и представителен (държавен, фирмен, клубен и т.н.) спорт. Във втория има много по-силен състезателен елемент - състезатели, марки, клубове, държави си мерят възможностите и продуктите. Модерната държава държи на това да се представя, да трупа престиж, да чеше националното самочувствие (освен по други начини) на "народа" и чрез спорта. Затова е създала форми (като БКС), които финансира и които имат за цел да произвеждат представителност, престиж, самочувствие чрез спорта.

pdp написа:Например аз съм участвал в обиколката на Витоша. В страницата на БКС в раздела история се посочва , че едно от първите организирани мероприятия е "обиколката на Витоша", с което БКС се гордеят. Какви са участниците в него? И следва ли всички да бъдат картотекирани?

Обиколката на Витоша е състезание. В него могат да участват любители, професионалисти и всякакви други, доколкото формата на състезанието го позволява и го реглементира (засега не го, защото няма нужда). Може да има отделни категории елит, хоби и пр., както е на други места. Въпрос на лична идентификация, постижения и стремежи. Ако искаш, се картотекираш, влизаш в графа представителен спортист, ако не искаш, оставаш си любител и си караш за кеф или да се премериш с про-тата. Откъде накъде си мислиш, че картотекирането е задължително за участие в състезание. Просто ако искаш да участваш в национална купа, да събираш точки и да се превърнеш в представителна фигура за спорта, за БКС„ за нацията, се картотекираш и се бориш.

Призивът на представителите ни в БКС да се кортетекираме цели да затвори устата на шосейките, че няма състезатели, а затова и няма смисъл да се говори за планинско колоездене... Толкова ли е трудно да се разбере?
pdp написа:Като редовен член на колоездачен клуб които членува в БКС,( плащайки членски внос ) не следва ли и аз да имам право на информация, участие и глас в БКС.

Ами ти имаш. Ако клубът ти е член на БКС, има право на глас в общото събрание. Обърни се към клуба си по този въпрос. Ако има повече такива клубове >> повече гласове в БКС.
pdp написа:За участие в организирани (състезания) мероприятия, може би трябва да избираме Български Колоездачен съюз или Българска федерация по туризъм.

Както казах и по-напред, всяко състезание, организирано мероприятие избира под какви правила да се провежда и към какви категории хора да се отвори за участие. То може да избере да кани само картотекирани, може и само любители, може и двете.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот outfaced » Чет Юли 19, 2012 3:21 pm

Гледам има някои смели изказвания, че клубовете и без БКС си се организират добре и си правят състезания. Ок, ама до кога? Досега нещата бяха в относително малки мащаби и на относително аматьорско ниво.
Лично аз смятам, че за да се развиват като хората и да се вдига качеството и количеството на мероприятията и спортуващите някаква държавна шапка/политика/стимулиране/контрол и организация трябва има. Сега за съжаление си имаме само БКС, та щем не щем от там трябва да тръгнат нещата. И пак не говорим за същите хора в БКС занимаващи се с шосейното колоездене. Ще има комисия за МТВ, която поне се предполага, че ще е наясно с МТВ-реалностите.
Който си кара за кеф, ще продължи да може да си кара за кеф разбира се. Но в организираните масови дейности малко ред не би бил излишен. Това би трябвало в крайна сметка да доведе до повече възможности за развитие и популяризиране на спорта и да улесни и организатори и участници на масови прояви.

Това идеалния вариант. Колко от него ще се изпълни е друга тема, но все ми се струва, че по-зле не може да бъде. В смисъл, най много да си останем "нелегални" :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот C_Mo » Пет Юли 20, 2012 9:10 am

...за да не се повтарям ще се цитирам с няколко думи от 2010... от тогава има малко развитие, но не достатъчно.

http://mtb-bg.com/index.php/other/inter ... on-stoilov

И понеже звучи малко като "казах ли ви..." ... пак ви казвам - има конкретни стъпки, които трябва да се предприемат, за да се случи промяна и представителната организация на колоезденето за започне да работи в интерес на хората, които карат; да защитава интересите ни в случаи като закона за горите; да лобира за велосипедна инфраструктура и куп други неща...
Аватар
C_Mo

Мнениеот did » Пет Юли 20, 2012 10:37 am

@C_Mo: :agree: :agree: :agree:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Назад към Общ форум