Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот vikosaa » Пон Май 28, 2012 1:59 am

bikerider написа:Явно аз съм имал нужда да препрочета закона. Взимам си думите назад, грешката е моя. Велоалеите са супер :roll2:

http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_8
ал.6

... 8. "Кръстожище" е място, където два или повече пътя се пресичат, разделят се или се събират на едно ниво. ... :rofl:
DRAGONBORN написа: ..оптигач срам СХ4.. гуми едната е кунда 2.50 ..
vikosaa

Рейтинг: 1203

Мнениеот subritual » Пет Юли 13, 2012 5:44 pm

Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот LyuboKolev » Вто Юли 17, 2012 12:37 pm

Проблемът с количките и хората по велоалеите може много лесно да се реши!

Първо - като видиш някой гордо да крачи по велоалеята, докато ти си караш, няма да издаваш звуков сигнал, ами направо плееееес зад врата и газ. Да го видим после пак ли така ще се разхожда.

И майките с количките са лесни - наближаваш ги нежно, изравняваш се с тях и като ум лумнеш една храчка на бебето, току-виж им дошъл акъла.

С бабите и дядовците е гадно, все пак те са стари и поизкуфяли. На тях предлагам да им го прощаваме.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот Daniel Panev » Вто Юли 17, 2012 1:08 pm

LyuboKolev написа:Проблемът с количките и хората по велоалеите може много лесно да се реши!

Първо - като видиш някой гордо да крачи по велоалеята, докато ти си караш, няма да издаваш звуков сигнал, ами направо плееееес зад врата и газ. Да го видим после пак ли така ще се разхожда.

И майките с количките са лесни - наближаваш ги нежно, изравняваш се с тях и като ум лумнеш една храчка на бебето, току-виж им дошъл акъла.

С бабите и дядовците е гадно, все пак те са стари и поизкуфяли. На тях предлагам да им го прощаваме.

Малоумен си по цялата глава!
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот fall_out » Вто Юли 17, 2012 1:10 pm

LyuboKolev написа: плееееес зад врата и газ.
...една храчка на бебето

Знам, че във форума не е позволено да се обижда ама ти си пълен кретен. Дано някой те познава от тоя форум, че да те плесне зад врата. Пък ако имаш късмет да има някой роднина до това бебе от мъжки пол, ще ти направи главата мека, за което бих го почерпил.

Edit: Изпреварили са ме.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот OliMi » Вто Юли 17, 2012 2:25 pm

Значи на баби и дедовци ще им прощаваш, пък на бебетата, дето грам вина нямат, че се намират там, ще им се храчиш отгоре... :crazy:
OliMi

Рейтинг: 1220

Мнениеот subritual » Вто Юли 17, 2012 4:30 pm

Ее толкова ли чувство за хумор имате пък вие?
Сега веднага някой ще се намери да каже- На теб ако ти е забавно,друг ще го послуша...
Има и по-ефективен и забавен начин за борба с проблема.Скоро ще го представя :D :beer:
Аватар
subritual

Мнениеот Ozzie » Вто Юли 17, 2012 9:04 pm

subritual написа:Има и по-ефективен и забавен начин за борба с проблема.Скоро ще го представя :D :beer:

Мен вчера ми идеше една девойка да шляпна по дупето и после газ, ама бях с младши... :D

Което не ме спря няколко минути по- късно на една кифла да и натъртя два пъти (докато разбере) че се намира на велоалея и не и е мястото там.
Крачеше бодро с гаджето си, преди мен трима колоездачи минаха покрай тях, никаква реакция да стоплят, че нещо не е наред...
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот subritual » Вто Юли 17, 2012 9:27 pm

Така е, като идват от село.
Случи ми се бизнесмен да ми се извинява, макар и да не ми беше попречил. Вероятно е бил в истински град.
Аватар
subritual

Мнениеот LyuboKolev » Сря Юли 18, 2012 7:17 pm

fall_out написа:
LyuboKolev написа: плееееес зад врата и газ.
...една храчка на бебето

Знам, че във форума не е позволено да се обижда ама ти си пълен кретен. Дано някой те познава от тоя форум, че да те плесне зад врата. Пък ако имаш късмет да има някой роднина до това бебе от мъжки пол, ще ти направи главата мека, за което бих го почерпил.

Edit: Изпреварили са ме.

Виж кво fall_out, това че нямаш чувство за хумор или си пил едно детско (защото си дечко) не ти дава право да ме наричаш кретен. Разбира се аз не мога да се обидя от някой който не значи нищо за мен така че си си хабил и думите. Не знам кой ме познава от форума защото повечето сте с артистични псевдоними и затова не знам кой ще ме плесне зад врата. Мога обаче да ти дам на теб тази възможност. Избери си обаче трима свидетели от форума + теб за да не те е страх и ти давам да ме плеснеш. А и да знаеш че трябва да е в София. Няма да се разкарвам с ЕКОНТ. Телефона ми е 0888 54 0889. Можеш и да ми клипнеш или да пишеш СМС, ако нямаш пари. А можеш и да пишеш и във форума, тъкмо ще дойдат и още съфорумци. Разбери ме правилно, това не е дуел просто не карай други да вършат мъжката работа. А тези които ме познават от форума са с чуство за хумор и сме се смяли заедно както на написаното от 6 годишната ми дъщеря, така и на това от теб. Хубав ден fall_out.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот vasilevl » Сря Юли 18, 2012 9:49 pm

като ги гледам новите велоалеи, с какво качество ги правят, докато понаправят така малко повече километри, първите ще са в окаяно състояние, за пример давам тази на Цар Борис, вече е станала вълнообразна, зимата така се загьолва, че става като река :boggled:
Последна промяна vasilevl на Сря Юли 18, 2012 10:18 pm, променена общо 1 път
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот Fantomas23 » Сря Юли 18, 2012 10:14 pm

Тази в Младост на места е същата! А днес случайно или не, някой точно на алеята беше изпраскал стъклено шише, та минах като по тръни. :boggled:
Аватар
Fantomas23

Рейтинг: 1200

Мнениеот fall_out » Чет Юли 19, 2012 4:28 pm

@LyuboKolev
Като съм виждал държанието и обноските на малките "граждани" у София, им липсва само някой по форумите да им обяснява как се храчи и се бият пешеходци. Съобразявай се малко с кое е правилно и с кое не да се шегуваш.
Аватар
fall_out

Мнениеот LyuboKolev » Пет Юли 20, 2012 11:20 am

fall_out написа:@LyuboKolev
Като съм виждал държанието и обноските на малките "граждани" у София, им липсва само някой по форумите да им обяснява как се храчи и се бият пешеходци. Съобразявай се малко с кое е правилно и с кое не да се шегуваш.

Тук съм съгласен и се извинявам. Приемам забележката Ви за напълно уместна, наистина не съобразих този факт. Просто отначало трябваше така да го обясните, а не да ме заплашвате. Ще се съобразявам в бъдеще по всички теми. Хубав ден и приятен уикенд, Любо
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот dudelgrincen » Пет Юли 20, 2012 1:13 pm

Що се отнася до карането в града и пешеходците - не им се ядосвайте. Прекалено са много, а и са напълно неадекватни (нищо не им помага). Стари, млади - голяма разлика няма. Ако се опитвате да им се противопоставите рано или късно ще изгубите (те са по-настървени и по-многобройни).
Дори да се качат на велосипед стават още по-голяма напаст, а акъла им не идва много бързо.

Аз самият съм блъскал веднъж-дваж рязко маневриращи пешеходци и съжалявам за това (макар, че последният път за който си спомням имах късмет и паднах на меко.. :) ), но грешката си е моя.

Да чукна на дърво от доста време нямам такива инциденти. Заобикалаям пешеходците от добра дистанция. Приемам ги за статични обекти със склонност за рязко изместване и дори да има съществуваща велоалея я избягвам, ако те са на нея.

За съжаление забелязвам, че голям брой велосипедисти (но най-вече сезонните) много се ядосват на въпросните пешеходци и на всяка цена се опитват да останат на велоалеята (дори с риск за живота си). .... Ами няма смисъл... щом можеш да ги заобиколиш извън велоалеята, защо да рискуваш да си на нея,.... да предизвикваш инциденти и т.н.?

... независимо дали има велоалеи или не, повишеното внимание в зони с голям трафик е от особено значение и за чуждата и за личната ви безопасност.

За себе си мога да кажа, че ако няма алеи карам и се съобразявам, гледам да спазвам дистанция и заобикалям от далеч.... ако има алея си представям, че я няма и пак същото..

По-голямата и по-опасна напаст са автомобилистите. Повечето въобще не те бръснат за нищо, но това е друга тема, а и безопасният подход към тях е малко по-различен, макар по-някои неща прилича на този към пешеходците (дистанцията най-вече).

Пазете се и не се нервете. Както казват : Така както сам се пазиш, никой не може да те опази. :peace:
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот PtD » Пет Юли 20, 2012 1:41 pm

dudelgrincen написа:За съжаление забелязвам, че голям брой велосипедисти (но най-вече сезонните) много се ядосват на въпросните пешеходци и на всяка цена се опитват да останат на велоалеята (дори с риск за живота си). .... Ами няма смисъл... щом можеш да ги заобиколиш извън велоалеята, защо да рискуваш да си на нея,.... да предизвикваш инциденти и т.н.?

Доброто възпитание иска да се направят някои жертви... :evil:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Юли 20, 2012 2:18 pm

@dudelgrincen: ти още малко ще поискаш да им постелим червено килимче, а? :)

Представяш ли си как някакъв ми ходи в лентата на шосето и аз излизам от шосето, за да го заобиколя, сакън да не му образувам дискомфорт.
Като го заобиколиш нахалника на велоалеята, тя/той следващия път ще пери още по-убедено. Абе вие, хора, нормални ли сте, като ги пишете тия неща обмисляте ли ги????
Вече започвам да си мисля, че някой от тия сладури трябва бъде сгазен сериозно на велоалея, за да проумее обществото за какво иде реч. Има знаци. Точка. Да се оправят.

Edit: а и да, явно си в грешка, карането по велоалея не е офроуд и не е предназначено само за опитни ветерани.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот krach » Пет Юли 20, 2012 4:00 pm

Като го заобикалям "нарушителя" както казаха по - горе, следващия път ще е по - уверен. Както знаят че на улицата не се ходи на зиг заг (има и изключения) така ще се научат и че на вело алеята е за ВЕЛОСИПЕДИ. Когато караш по тротоара много се нервират...но пък бързо забравят в/у какво ходят когато видят червения асфалт.
Лично аз действам хайдушката. СМЕЛО срещу тях не намалявам, не отбивам. Ако са толкова ТЪПИ набивам спирачки пред тях и им правя забележка. Няколко пъти едни младежи скочиха от вело алеята като във филм с Джеки Чан. Тези които ги застигаш в гръб...звънеца от далече (иначе почват да цъкат ляво - дясно) и бързо покрай тя...да им се набие в кофата че алеята не е за пешаци. За съжаление в БГ е така....да спирам на всеки един по един да му обяснявам няма да стане. Като му докараш стрес следващия път сам ще гледа къде да ходи.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот fall_out » Пет Юли 20, 2012 5:08 pm

Просто се нервите прекалено, достатъчно е като ги подминавате да им казвате "велоалея" - на достатъчно хора ще им стане достатъчно некомфортно, или нещо подобно не е нужно да се стига до грубости. Ако търсите пререкания ще стане още по-зле, и понеже са много и превъзпитанието ще отнеме много време, няма да стане обаче с рогата напред. Не може няколко хиляди години да не е имало велоалеи и да очаквате "гражданите" моментално да се съобразяват с тях, нужно е време, те хората с книжки не могат да научат основните правила за движение по пътищата(не закона, а елементарни основни неща), вие очаквате от обикновенния пешеходец невероятна мисъл и съобразителност. От друга гледна точка Вие имате велоалеи (да те не са като в други държави и т.н.), но какъв е процента на хората с изрядни велосипеди според закона? Освен това пешеходците са хора на всякаква възраст не може да очаквате едно и също държание и съобразителност от 10 годишно дете, 30 годишен мъж и пенсионер на 70 години, на пътя винаги се прявят компромиси, защото компромисите спасяват животи. Нещата не са черно-бели и се опитайте да поглеждате и от друга гледна точка понякога. Като толкова ви пречат пешеходци организирайте се, съберете пари от спонсори или ваши, направете кампания и информирайте обществеността един вид, да - не е ваша работа да го правите и те трябва да знаят тези неща, обаче явно не ги знаят което пречи на Вас.

Edit: Имам чувството, че като са ви направили велоалеи и сте решили, че това е края и започва вечното блаженство с нормалното каране из града, но правото да карате сравнително спокойно също ще трябва да си го спечелите с течение на времето. Друг в въпроса, че това не би трябвало да е така.
Аватар
fall_out

Мнениеот dudelgrincen » Пет Юли 20, 2012 5:23 pm

bikerider написа:червено килимче
а...ахаха. Това беше смешно. :)
Май много ласкаво звучи това, което съм написал за пешеходците, но съвсем не съм имал в предвид да е така.
Никак не ми е приятен факта, че вървят на зигзаг и изскачат пред мен ( сякаш ненадейно са изпитали остра нужда рязко да сменят посоката си на движение, а няма накъде другаде да тръгнат ), че ходят предимно по велоалеите, като че ходенето по тях е по-лесно и удобно, че изскачат пред теб на платното като зайци....
Обаче са много....много, наистина много.... Не мога да спирам и да се карам на всеки, да му чета лекция за това, че не е сам и трябва да се съобразява.... да им бия плесници зад врата... да ги събарям на земята.. Няма човек, който ще изкара много километри така... да не говорим, че разваля настроението.
Идеята да набиваш спирачки всеки път, само защото не си искал да заобиколиш или пък да минаваш на сантиметър от тях с бясна скорост поради същата причина ...също ми звучи абсурдно. Нали въпросния пешеходец ще скочи настрани и ще се натресеш в него. В такава ситуация в най-добрия случай контузения ще е той. А ако закачиш някой бабаит, в компания от себеподобни и ти отупат прахта заради тая работа?
bikerider написа:Представяш ли си как някакъв ми ходи в лентата на шосето и аз излизам от шосето, за да го заобиколя, сакън да не му образувам дискомфорт.

Най-малко това съм имал в предвид. Няма да завиваш към шосето, ще завиеш към лентата за пешеходци, а после пак на велоалеята :) И то не заради неговия дискомфорт, ами заради своя собствен комфорт и за да избегнеш поредната разправия или най-малкото - спиране (загуба на скорост).
bikerider написа:Като го заобиколиш нахалника на велоалеята, тя/той следващия път ще пери още по-убедено.

Има доста тупани, на които като се скараш или направиш забележка се озлобяват още повече и стават още по-агресивни следващия път.
Има и такива които си взимат бележка, но те по-скоро са изключението.
Не можем да ги научим всички.
bikerider написа:Вече започвам да си мисля, че някой от тия сладури трябва бъде сгазен сериозно на велоалея, за да проумее обществото за какво иде реч.

Да, и аз така съм си мислел много пъти, ще има ефект, но не е сигурно точно какъв. Зависи от последвалата медийна интерпретация....а има вероятност така тенденциозно да бъде изкривена и поднесена информацията, че да се окаже в ущърб на доста колоездачи за много време напред...
bikerider написа:Edit: а и да, явно си в грешка, карането по велоалея не е офроуд и не е предназначено само за опитни ветерани.

Това не го схванах... не съм казвал нищо по-въпроса.

krach написа:...звънеца от далече ...

Даа, определено помага. :agree:
krach написа:Като му докараш стрес следващия път сам ще гледа къде да ходи.

Добре, че ги има такива като теб да им докарват стрес, защото нямам нито желание, нито сили, нито нерви да се разправям.

fall_out написа:Освен това пешеходците са хора на всякаква възраст не може да очаквате едно и също държание и съобразителност от 10 годишно дете, 30 годишен мъж и пенсионер на 70 години, на пътя винаги се прявят компромиси, защото компромисите спасяват животи
:beer: 100% съм съгласен. Моето мнение се свежда до същото.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот PtD » Пет Юли 20, 2012 11:42 pm

Щом кютуците в Западна Европа са се научили (дето стъпва на пешеходната пътека и си пресича, без да се огледа - тотална липса на инстинкт за самосъхранение :lol2:), и нашите ще ги приучим.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Юли 23, 2012 11:05 am

dudelgrincen написа:Няма да завиваш към шосето, ще завиеш към лентата за пешеходци, а после пак на велоалеята :) И то не заради неговия дискомфорт, ами заради своя собствен комфорт и за да избегнеш поредната разправия или най-малкото - спиране (загуба на скорост).

Тоест заради моя комфорт да създам опасна ситуация, карайки срещу нормалните пешеходци? Тоест да стресирам нормалните пешеходци срещу мен, заради тъпанари които са сами на света и не се съобразяват с околните? Няма да стане.
Иначе съм съгласен - със сигурност е по-безболезнено, по-лесно и по-спестяващо време да прехвърлиш проблема върху здравата глава и да игнорираш болната... само дето после ще се чудим откъде ни е дошло.

dudelgrincen написа:Не можем да ги научим всички.

Не можеш да направиш омлет без да счупиш яйца. По парковите велоалеи няма КАТ, защото те са извън пътните правила и реалности, т.е не подлежат на контрол. Единствено общинска полиция би могла да направи нещо в момента, но това е съмнителна история. Следователно, докато това не се промени налагането на ред по велоалеите е работа на каращите по тях. Така е навсякъде по света, където няма велополиция, но там просто хората като цяло са с по-висока социална интелигентност. Затова тук по нашенски явно трябва со малко кротце, со много кютек и нещата ще си дойдат на мястото.

dudelgrincen написа:
bikerider написа:Edit: а и да, явно си в грешка, карането по велоалея не е офроуд и не е предназначено само за опитни ветерани.

Това не го схванах... не съм казвал нищо по-въпроса.

Напротив, твърдиш, че е най-добре колоездачите да заобикалят и да излизат от лентата си. С това дали ще се справи средния градски колоездач? Естествено, че не е нужно да се влиза в пререкания, но да ги заобикалям извън алеята... да ме прощават.

Edit:
dudelgrincen написа:А ако закачиш някой бабаит, в компания от себеподобни и ти отупат прахта заради тая работа?

Ми не става баш така - не го отупват, а го ядат ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Fantomas23 » Пон Юли 30, 2012 6:55 pm

Поредния абсурд! Според знаците този тротоар е за велосипедисти и пешеходци:
Изображение

а този:
Изображение

е само за велосипедисти! Повод за този репортаж стана една случка от миналата седмица, когато почти се сблъсках с една лелка на тясния тротоар, който е зает изцяло с велоалеята. Тя ми направи забележка да карам по внимателно, аз да не остана длъжен, отвърнах любезно че се намира върху велоалея и очевидно не е правилно да бъде там. Нямате представа каква физиономия придобих, когато тя ме заведе до въпросния знак и ми показа, че е в пълното си право да е там. :banghead: В последствие реших да обърна внимание и на останалите знаци по велоалеята в Младост и останах шокиран - поставяни са напълно безразборно, горните примери го потвърждават! Всичко това много ме вбеси и сега се чудя къде може да се подаде жалба за тези идиотщини. Някой да има идея?
Аватар
Fantomas23

Мнениеот si-fi*LISKO » Пон Юли 30, 2012 7:09 pm

Поне двата знака от снимките са си съвсрем на мястото! Не разбирам, с кое не си съгласен. Единственото нередно е маркировката (на платното) на първата снимка, която е подвеждаща. Правилникът обаче ясно казва, че при противоречие между маркировка и пътен знак се спазва знака.
Daniel Panev написа:Да, ама знакът на първата снимка се отнася за... де да знам, стоящите на мястото на снимащия, а този на втората - за водачите на ППС на улицата (Филип Аврамов, ако не ме лъже паметта). Все си мисля, че знакът трябва да е поставен от дясната страна по посоката на движение...

Тъй, тъй... друго исках да кажа с това "на мястото" и виждам, че си ме разбрал :D Това вече си е идиотщина и повод за жалба. И в двата случая имате пълното право да си карате по пътното платно и да се карате на автомобилите :smash:
Fantomas23 написа:Ами аз разбирам знаците, че се отнасят за тротоара. В единия случай се указва, че по тротоара се движат велосипедисти и пешеходци, а в другия - само велосипедисти. Това ми е странно.

Точно понеже някой идиот ги е сложил не на мястото, не става ясно, за къде се отнасят знаците.
Последна промяна si-fi*LISKO на Пон Юли 30, 2012 7:31 pm, променена общо 2 пъти
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот Daniel Panev » Пон Юли 30, 2012 7:16 pm

si-fi*LISKO написа:Поне двата знака от снимките са си съвсрем на мястото! Не разбирам, с кое не си съгласен. Единственото нередно е маркировката (на платното) на първата снимка, която е подвеждаща. Правилникът обаче ясно казва, че при противоречие между маркировка и пътен знак се спазва знака.

Да, ама знакът на първата снимка се отнася за... де да знам, стоящите на мястото на снимащия, а този на втората - за водачите на ППС на улицата (Филип Аврамов, ако не ме лъже паметта). Все си мисля, че знакът трябва да е поставен от дясната страна по посоката на движение...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Fantomas23 » Пон Юли 30, 2012 7:27 pm

Ами аз разбирам знаците, че се отнасят за тротоара. В единия случай се указва, че по тротоара се движат велосипедисти и пешеходци, а в другия - само велосипедисти. Това ми е странно.
Аватар
Fantomas23

Мнениеот Daniel Panev » Пон Юли 30, 2012 7:37 pm

Това как ТИ го разбираш е без значение :peace: Според НАРЕДБА № 18 oт 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци:
НАРЕДБА № 18 oт 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци написа:Глава втора
ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПОСТАВЯНЕТО НА ПЪТНИ ЗНАЦИ
Чл. 9. (1) Пътните знаци се поставят отдясно на платното за движение, с лицевата си
страна срещу посоката на движение, така че да не се закриват от други пътни знаци,
препятствия, съоръжения или принадлежности в обхвата на пътя на място, което
осигурява:
1. своевременното им разпознаване и възприемане от участниците в движението през деня
и през нощта;
2. безпрепятствено движение на пътните превозни средства и на пешеходците.
.
Да се спрем на снимка номер 2. Според преждеупоменатият документ на снимката виждаме пътен знак Г14:
НАРЕДБА № 18 oт 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци написа:Чл. 93. (1) Пътни знаци Г14 "Задължителен път само за велосипедисти", Г15
"Задължителен път само за пешеходци" и Г16 "Задължителен път само за пешеходци и
велосипедисти" се поставят в началото на пътни участъци, предназначени за движение
само на съответните участници в движението.

Т.е. участъкът от улица Филип Аврамов между кръстовищата с улици Свето Преображение и Бъднина е предназначен само и единствено за движение на ВЕЛОСИПЕДИ :rofl:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот nuclear » Пон Юли 30, 2012 8:13 pm

Моето обяснение: На първата снимка тротоарът е тесен и маркираната алея е по цялата му дължина - ако тя беше само за велосипедисти, то пешеходците няма къде да се движат. Така че, логично е тя да е за велосипедисти и за пешеходци.

На втората снимка обаче има доволно място отстрани на маркираната велоалея. Така че е напълно нормално тя да е преднасзначена само за велосипедисти, а отстрани да се движат пешеходци.
Аватар
nuclear

Мнениеот Fantomas23 » Пон Юли 30, 2012 8:18 pm

Съгласен съм със ситуацията на 2-рата снимка, за там и не споря. Но карайки по улицата на 1-вата снимка, виждам вдясно въпросният знак Г16 - "Задължителен път само за пешеходци и велосипедисти". Та не е ли очевидно че според маркировката, пътя (велоалеята) е само за велосипедисти, и не е предвидено място за пешеходци. Но според знака е разрешено движение и на пешеходци, които трябва да се движат върху самата велоалея, тъй като просто няма откъде другаде да минат. Това ми е мисълта. Според мен двата знака трябва да се разменят, защото това на втората снимка може да се нарече път за пешеходци и велосипедисти, а това на първата за мен си е само за велосипедисти. :liplick:

nuclear написа:Моето обяснение: На първата снимка тротоарът е тесен и маркираната алея е по цялата му дължина - ако тя беше само за велосипедисти, то пешеходците няма къде да се движат. Така че, логично е тя да е за велосипедисти и за пешеходци.

На втората снимка обаче има доволно място отстрани на маркираната велоалея. Така че е напълно нормално тя да е преднасзначена само за велосипедисти, а отстрани да се движат пешеходци.

Еврика, един човек поне ме разбра! :beer: Но въпреки широкият тротоар, според знака там трябва да се движат само велосипедисти!
Аватар
Fantomas23

Мнениеот Daniel Panev » Пон Юли 30, 2012 8:19 pm

nuclear написа:Моето обяснение: На първата снимка тротоарът е тесен и маркираната алея е по цялата му дължина - ако тя беше само за велосипедисти, то пешеходците няма къде да се движат. Така че, логично е тя да е за велосипедисти и за пешеходци.

Извинявай, ама когато твоето обяснение е в противоречие със записаното в закона кое следва да се прилага?
Аватар
Daniel Panev

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум