Epicon - SAG.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Epicon - SAG.

Мнениеот Snuupy93 » Пет Юли 13, 2012 9:58 am

did написа:
Snuupy93 написа:Рязана е, поне така изглежда, а иначе манипулацията кой знае кога е правена, тя е била в някъв, после тоя я продаде на приятел, аз я взех от моя приятел. :D Смятм знаеш

И защо това не го написа още в първия пост, а спомена само за Любо? :smash:

Ми не знам, явно съм забравил, какво влияние указва пружината, върху вилката?
Изображение
Аватар
Snuupy93

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Пет Юли 13, 2012 10:34 am

Snuupy93 написа:Ми не знам, явно съм забравил, какво влияние указва пружината, върху вилката?

Никакво, тя стои там само за украса. :smokin:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Snuupy93 » Пет Юли 13, 2012 12:06 pm

Тъй като махнах едната част от пружината вътре, вилката стана още по-твърда за вкарване в началото, си мисля, че ако сложа още толкова пружина, колкото е отрязано, би трябвало да се оправи, проблема е, че може би тая пружина е по-специална, в което съм почти сигурен. Иначе дали ще стане с пружина от друга вилка, мисля, че имам от XCR или някво RST.... според мен от там идва твърдостта в началото.
Изображение
Аватар
Snuupy93

Мнениеот Snuupy93 » Нед Юли 15, 2012 8:44 pm

Въздушната пружина като се скъси, какво се случва с работата на вилката? Интересно ми е, защото е рязана и мисля, че точно от там идва твърдостта в началото. Дайте мнение, че да мога да си оправя.
Изображение
Аватар
Snuupy93

Мнениеот did » Пон Юли 16, 2012 11:48 am

ОТИВАЙ В СЕРВИЗ!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Snuupy93 » Пон Юли 16, 2012 8:23 pm

Дай ми пари! В момента всичките ми пари отиват по шофьорските изобщо не ми е до сервизи.
Изображение
Аватар
Snuupy93

Мнениеот vlekov » Сря Юли 18, 2012 2:24 pm

Иди при Пацо от Вело 2009, ще ти вземе сигурно 10-15-20лв., не ми се вярва да нямаш откъде да намериш тая дребна сума. Тая вилка по принцип трябва да е с ход 100, 120 или 140мм ход, а не да стига 150-160, нещо не ѝ е наред определено, а и щом си видял рязана пружина вътре мисля, че всичко е ясно. За помпането с компресор колегите ти казаха, пише го и в сервизните описания на Сънтур, че не бива да се прави. Между другото свали ли си сервизното описание, изгледа ли клипчетата на сайта на Сънтур?
Хайде, успех от мен.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Мнениеот Snuupy93 » Сря Юли 18, 2012 10:15 pm

vlekov написа:Иди при Пацо от Вело 2009, ще ти вземе сигурно 10-15-20лв., не ми се вярва да нямаш откъде да намериш тая дребна сума. Тая вилка по принцип трябва да е с ход 100, 120 или 140мм ход, а не да стига 150-160, нещо не ѝ е наред определено, а и щом си видял рязана пружина вътре мисля, че всичко е ясно. За помпането с компресор колегите ти казаха, пише го и в сервизните описания на Сънтур, че не бива да се прави. Между другото свали ли си сервизното описание, изгледа ли клипчетата на сайта на Сънтур?
Хайде, успех от мен.

Не й е наред, че е тунингована, побългарявана... няма нищо нередно във вилката, освен скъсяването на пружината, което трябва да се направи със закупуване на нова въздушна пружина.
Изображение
Аватар
Snuupy93

Мнениеот penmark » Сря Юли 18, 2012 10:42 pm

Точно защото е рязана е станала 160 ход! Като гледам липсва около 2см от пружината. Вилката е била 140мм и със спейсъри може да се прави на 120/100/80
Аватар
penmark

Мнениеот marsa » Сря Юли 18, 2012 11:58 pm

Като начало разбери кой модел е вилката ти. Тук можеш да видиш каталога на Сънтур за 2008г (Епиконите са на 14стр.):
http://srsuntour-files.dbap.de/_public/ ... -08-xs.pdf

Разбери какъв ход може да има, защото някои Епикони са 100-140, но някои са 100-120. Твоята очевисно е сериозно "тунингована" в нашенския смисъл на думата ;)

Тук има наръчник на Майстор Тричко на Сънтур от 2008, в който ще намериш общо взето всичко за вилките им до тази година:
http://srsuntour-files.dbap.de/_public/ ... p_Book.pdf

В VII глава има и схема на съставните части, разбери какво ти липсва или е модифицирано.

Разглобените вилки ги има и тук като индивидуални файлове:
http://srsuntour-files.dbap.de/_public/ ... sions/?C=N интересуват те: SF8-EPICON-*.pdf

Видеа (№14 е което ти линкнах по- рано):
http://srsuntour-files.dbap.de/_public/ ... h_channel/

Ако разбереш коя твоята вилка и какво трябва да се добавя и сменя, това е добра начална точка ;)

vlekov написа:доколкото знам, почти всеки Епикон може по този начин да се преобразува от 100 на 140мм ход и обратно, говоря за моделите с фиксиран ход, тези с променлив са друга бира. Моя в момента е 120, и ако реша, мога да го преправя на една от другите две стойности, според желанието и целите, които искам да постигна с вилката. :peace:
Според информацията на Сунтур единствено модела с променлив ход може да бъде 140мм, останалите 5 модела са 100-120. :peace:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Snuupy93 » Чет Юли 19, 2012 10:38 am

marsa написа:Като начало разбери кой модел е вилката ти. Тук можеш да видиш каталога на Сънтур за 2008г (Епиконите са на 14стр.):
http://srsuntour-files.dbap.de/_public/ ... -08-xs.pdf

Разбери какъв ход може да има, защото някои Епикони са 100-140, но някои са 100-120. Твоята очевисно е сериозно "тунингована" в нашенския смисъл на думата ;)

Тук има наръчник на Майстор Тричко на Сънтур от 2008, в който ще намериш общо взето всичко за вилките им до тази година:
http://srsuntour-files.dbap.de/_public/ ... p_Book.pdf

В VII глава има и схема на съставните части, разбери какво ти липсва или е модифицирано.

Разглобените вилки ги има и тук като индивидуални файлове:
http://srsuntour-files.dbap.de/_public/ ... sions/?C=N интересуват те: SF8-EPICON-*.pdf

Видеа (№14 е което ти линкнах по- рано):
http://srsuntour-files.dbap.de/_public/ ... h_channel/

Ако разбереш коя твоята вилка и какво трябва да се добавя и сменя, това е добра начална точка ;)

vlekov написа:доколкото знам, почти всеки Епикон може по този начин да се преобразува от 100 на 140мм ход и обратно, говоря за моделите с фиксиран ход, тези с променлив са друга бира. Моя в момента е 120, и ако реша, мога да го преправя на една от другите две стойности, според желанието и целите, които искам да постигна с вилката. :peace:
Според информацията на Сунтур единствено модела с променлив ход може да бъде 140мм, останалите 5 модела са 100-120. :peace:

Благодаря за полезното инфо!

Моята е: SF8-EPICON XC TAD , всички части ги има, до колкото видях, единствено дето пружината е рязана...
Изображение
Аватар
Snuupy93

Мнениеот Snuupy93 » Пет Юли 20, 2012 2:47 pm

Ходих при Пацо. Обясних му всичко, той каза, че щом Любо я е правил, значи е изтискано всичко от вилката и няма какво да се направи, така си работела, дори не я отвори да я види, както и да е. Отидох във Drag Zone/Веломания, там ми казаха да отида при Любо да я види той, след малко тръгвам към Любо на бул. България да я види и той като за последно...
Изображение
Аватар
Snuupy93

Мнениеот vlekov » Пет Юли 20, 2012 10:22 pm

marsa написа:Според информацията на Сунтур единствено модела с променлив ход може да бъде 140мм, останалите 5 модела са 100-120. :peace:

Приятелчето, което ме запали по Епикона, си беше купил неговия с ход 120мм. и я беше преправил в сервиз на Веломания на 140мм. точно по начина, описан от мен, без отпадане на гаранция и т.н. От там са ми сведенията, пък и от сервизното инфо и клипчета на Сънтур, не знам ти къде си прочел, че не могат да се променят.
Иначе Епиконите с променлив ход в движение, от външно лостче или както предпочиташ, но без разглобяване, са съвсем различни като конструкция според тази схема. А ето така изглежда моята вилка.
Това е така наречения Workshop Book, където именно е описана процедурата по промяна на хода на вилките, в това число Епикон и Аксон, с тая разлика, че сега Епикон 2011/2012 е с конструкцията на Аксона, която е показана в уъркшоп бука и не се добавят или махат спейсъри, а се премества едно щифтче. На стария Епикон работата става със спейсъри. Страниците от pdf-a са 191 за Епикон и 186 за Аксон. :peace:

Snuupy93 написа:Ходих при Пацо. Обясних му всичко, той каза, че щом Любо я е правил, значи е изтискано всичко от вилката и няма какво да се направи, така си работела, дори не я отвори да я види, както и да е. Отидох във Drag Zone/Веломания, там ми казаха да отида при Любо да я види той, след малко тръгвам към Любо на бул. България да я види и той като за последно...

Е, поне ако не друго, сме те разходили по по-тачените сервизи из София и ще можеш да си избереш добър майстор :D :agree:
Късмет!
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот Snuupy93 » Пет Юли 20, 2012 10:55 pm

vlekov написа:
marsa написа:Според информацията на Сунтур единствено модела с променлив ход може да бъде 140мм, останалите 5 модела са 100-120. :peace:

Приятелчето, което ме запали по Епикона, си беше купил неговия с ход 120мм. и я беше преправил в сервиз на Веломания на 140мм. точно по начина, описан от мен, без отпадане на гаранция и т.н. От там са ми сведенията, пък и от сервизното инфо и клипчета на Сънтур, не знам ти къде си прочел, че не могат да се променят.
Иначе Епиконите с променлив ход в движение, от външно лостче или както предпочиташ, но без разглобяване, са съвсем различни като конструкция според тази схема. А ето така изглежда моята вилка.
Това е така наречения Workshop Book, където именно е описана процедурата по промяна на хода на вилките, в това число Епикон и Аксон, с тая разлика, че сега Епикон 2011/2012 е с конструкцията на Аксона, която е показана в уъркшоп бука и не се добавят или махат спейсъри, а се премества едно щифтче. На стария Епикон работата става със спейсъри. Страниците от pdf-a са 191 за Епикон и 186 за Аксон. :peace:

Snuupy93 написа:Ходих при Пацо. Обясних му всичко, той каза, че щом Любо я е правил, значи е изтискано всичко от вилката и няма какво да се направи, така си работела, дори не я отвори да я види, както и да е. Отидох във Drag Zone/Веломания, там ми казаха да отида при Любо да я види той, след малко тръгвам към Любо на бул. България да я види и той като за последно...

Е, поне ако не друго, сме те разходили по по-тачените сервизи из София и ще можеш да си избереш добър майстор :D :agree:
Късмет!

Благодаря, поразходих се, да. Ходих и до Любо, но пича е почивка и ще е на работа в понеделник. Там ме обслужи колегата EccentricMOTION, с който поговорихме и той каза, че като цяло това е работата на Епикона, новите били по-добри, с метални семеринги и тнт, но моят е 2007-ма година, за годините си, толкова. По-натам ще скачам на Durolux или някой нов Епикон, който ще е актуален за годината направо, каза ми, че се правят в един завод с Марзочи и са доста единтични в някои отношения като механика и като цяло били сполучливи вилки и така.
Изображение
Аватар
Snuupy93

Мнениеот vlekov » Пет Юли 20, 2012 11:49 pm

Аз знам само за един модел на Марцоки, 55, че е с карантии на Епикон и то за по-старите модели, но това не променя с нищо факта, че Сънтур са огромни и ако искат, могат да правят прекрасни продукти. Същата е работата и при спирачките, става дума за Тектро, чел съм, че са с най-голяма производствена и тестова база, която няма аналог при нито един от останалите производители. Имат отделна, състезателна линия, която няма нищо общо с линията нископроизводителни и съответно с ниска цена продукти за простосмъртни.
:beer:
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот marsa » Пет Юли 20, 2012 11:54 pm

vlekov написа:От там са ми сведенията, пък и от сервизното инфо и клипчета на Сънтур, не знам ти къде си прочел, че не могат да се променят.
Във фирмения каталог '08:
sf8-epicon.png
SR SUNTOUR 2008, p.14
(167.87 KiB) 58 пъти
( http://srsuntour-files.dbap.de/_public/ ... -08-xs.pdf )

За мен не е особено коректно да се дава различна информация в две официално разпространявани хартии... Още повече, че моят Raidon (08) отговаря на каталожното инфо - 100/120, въпреки че при 120 вътре остава един спейсър, но ако той се махне вилката има свободен ход и хлопане при разгъване (моята не е минала през половината форум и не е модифицирана) - аз залагам на отговора, че явно за понижаване на разходите и универсалност се произвеждат еднакви шишове за съществено различни вилки. Така че явно при Сънтур може да се вярва само на резултати от експерименти. Но за мен модификация, при която се реже пружина си е побългаряване, а не настройка.
Аватар
marsa

Мнениеот vlekov » Съб Юли 21, 2012 12:08 am

Много странно. Не знам, аз сега гледах на Xfusion каталозите и сервизните описания, те са дори по-универсални от Сънтурските, та явно е характерно за тайванските производители да спестяват и от това. Факт е, че в момента Епикона и Райдона са с еднакви маслени патрони, но в Райдон патрона е надолу с главата, та явно и в другия ботуш има някакви конструктивни различия.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот veskoz » Сря Юли 25, 2012 8:31 am

Абе, пОгледни си челния ъгъл! Саг, к'ъв саг като тая вилка ще работи само срещу тротоар.
Седалката до долу ли я караш?
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Snuupy93 » Сря Юли 25, 2012 9:09 pm

veskoz написа:Абе, пОгледни си челния ъгъл! Саг, к'ъв саг като тая вилка ще работи само срещу тротоар.
Седалката до долу ли я караш?

Кво има да му гледам?! Свалих я на 120мм и пак не влизаше. Сега я смазах с грес и е доста по-добре. Имала е нужда от хубаво сервизиране. End of discussion!
Изображение
Аватар
Snuupy93

Мнениеот aret » Сря Юли 25, 2012 10:29 pm

Гледах че продаваш колелото наскоро
aret

Рейтинг: 1140

Мнениеот Snuupy93 » Сря Юли 25, 2012 10:59 pm

aret написа:Гледах че продаваш колелото наскоро

Продавах го ама разбрах, че ще направя грешка и се отказах. А и като ми предлагат 480лв за ЦЯЛОТО колело, направо ме отказаха тотално. Българите искаме за минимум да вземем максимум, ама не става.
Изображение
Аватар
Snuupy93

Мнениеот marsa » Сря Юли 25, 2012 11:37 pm

Ти със сигурност си хвърлил доста пари по колелото си, но не очаквай да ти предложат сбора от всичко, което си плащал. Удоволствието да притежаваш, пък било то и временно, се плаща :) Затова сглобявай с мисъл, а не на принципа "мамо искам бонбонки и то веднага". А иначе всеки нормален човек който цени труда си се оглежда за добри оферти, вместо юруш да купува на произволни цени, какво значи "Българите" - да не сме измислили ние пазарлъка?
Аватар
marsa

Мнениеот Snuupy93 » Чет Юли 26, 2012 9:44 am

marsa написа:Ти със сигурност си хвърлил доста пари по колелото си, но не очаквай да ти предложат сбора от всичко, което си плащал. Удоволствието да притежаваш, пък било то и временно, се плаща :) Затова сглобявай с мисъл, а не на принципа "мамо искам бонбонки и то веднага". А иначе всеки нормален човек който цени труда си се оглежда за добри оферти, вместо юруш да купува на произволни цени, какво значи "Българите" - да не сме измислили ние пазарлъка?

Не сме го измислили ние, но винаги ние търсим далаверката, щото сме безпарични повечето. Не казвам нищо, като не искат добре поддържано колело с яки части по него за 550лв, да си взимат трошляци по 350лв с вебрейкове, разждясъли и тнт. Въпрос на изобр, аз мойто си го не давам. :beer:
Изображение
Аватар
Snuupy93

Предишна

Назад към Веломеханик