Въпрос за закупуването на колело

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за закупуването на колело

Мнениеот ivan_beliata » Съб Юли 28, 2012 4:08 pm

Здравейте и от мен.Както всяко дете така и аз съм минал през първоначалните колелета които на които се качва човек,и последното беше някакъв "бегач"с 18 скорости,карайки го доста бързичко из морската градина на Бургас.След няколко години отново искам да се кача на колело.Обичам колоезденето и изобщо спортуването.И след като разгледах магазините,прочетох нещата изписани по темата Ви питам за съвет:
1-во:колелото ще се кара предимно в градски условия и паркове,за работа и развлечения,но малко по бързичко като скорост.
2-ро:да има или да няма среден амортесьор.Ако ще има-има ли значение какав да е?
3-то:фирма която да е читава в тази сфера
4-то:цената поне на тези които сам набелязал аз са около 600-700 лв.Склонен съм да отделя до 1000 лв за нещо истинско и хубаво.
Моля за съвети...
ivan_beliata

Рейтинг: 1200

Re: Въпрос за закупуването на колело

Мнениеот ivan_beliata » Съб Юли 28, 2012 6:09 pm

ivan_beliata написа:Здравейте и от мен.Както всяко дете така и аз съм минал през първоначалните колелета които на които се качва човек,и последното беше някакъв "бегач"с 18 скорости,карайки го доста бързичко из морската градина на Бургас.След няколко години отново искам да се кача на колело.Обичам колоезденето и изобщо спортуването.И след като разгледах магазините,прочетох нещата изписани по темата Ви питам за съвет:
1-во:колелото ще се кара предимно в градски условия и паркове,до работата и за развлечения,но малко по бързичко като скорост.
2-ро:да има или да няма среден амортесьор.Ако ще има-има ли значение какав да е?
3-то:със или без преден амортесьор
3-то:фирма която да е читава в тази сфера
4-то:цената поне на тези които сам набелязал аз са около 600-700 лв.Склонен съм да отделя до 1000 лв за нещо истинско и хубаво.
Моля за съвети...

Забравил съм да добавя,че съм 182см,80 кг
ivan_beliata

Мнениеот tbk515 » Съб Юли 28, 2012 7:01 pm

Предложението ми е за Sprint Apolon 2012 за скромната сума от около 530 лв. Според други колеги, модела (рамката) се е доказала за предишните години, а особено за тази рамката може да се надгражда с по-добри, здрави и леки компоненти.
Останалата сума пари можеш да ги дадеш за каска, ръкавици и друга предпазна екипировка, или пък да си ги скъташ за евентуални по-добри части.
Може би 21-цата рамка да ти пасне!
Успех с избора!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Мнениеот Smok » Съб Юли 28, 2012 7:48 pm

Колега, аз заложих на аполон 2012 с 5% отстъпка от bikesport и безплатна доставка.
Като сега съм си поръчал каска, ръкавици, смазки, чантичка за под седалката и др. аксесоарчета. Около 150лв ми излезнаха допълнителните неща, като каската я поставям на първо място за сигурност и ръкавици за повече удобство.
Ако те интересува нещо повече - питай - на лс или тука, няма значение.. :)
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Рейтинг: 1245

Мнениеот ivan_beliata » Съб Юли 28, 2012 8:12 pm

да за аполон съм съгласен,но ми се иска нещо с предни и задни дискови спирачки,мен ме клони към SPRINT CARRERA V,някои ако има впечатления за модела ще се радвам да сподели ....
ivan_beliata

Мнениеот Smok » Съб Юли 28, 2012 8:31 pm

Преди да се спра окончателно на аполон, мислех и за Drag ZX4 TE 799лв е в Screambikes.eu с хидравлични спирачки.
Но, аз вземах аполон, понеже исках нещо по просто за първо колело, така реално ще усетя и разликата - някога. :)
Иначе, разликата в цената не е фрапираща 300лв.
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Рейтинг: 1245

Мнениеот bb_king » Съб Юли 28, 2012 11:25 pm

Доколкото разбрах,велосипеда ще се кара из града?В този случай добър вариант са хибридите.С 28цола капли,по-тесни гуми(не като на шосейките)но бързи,стават за лек офроуд.Примерно ferrini faster 24v man
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот ivan_beliata » Вто Юли 31, 2012 12:48 pm

разглежданите оферти и всичко което се предлага на пазара,във форума има една обява за продаване на байк.Става въпрос за :
viewtopic.php?f=16&t=118850
моля за съвет дали е добро предложение за байк ВУ.
ivan_beliata

Мнениеот bb_king » Вто Юли 31, 2012 1:09 pm

ivan_beliata написа:разглежданите оферти и всичко което се предлага на пазара,във форума има една обява за продаване на байк.Става въпрос за :
viewtopic.php?f=16&t=118850
моля за съвет дали е добро предложение за байк ВУ.

Как ще е добро предложение,като няма една част дето да превъзхожда аполона,който си е нов с гаранция за по-малко пари! :dontknow:
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот ivan_beliata » Сря Авг 08, 2012 9:43 pm

Здравейте,аз продължавам с избора на велосипед.От няколко дена съм се разчел за новата серия на cross 2012,
http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... cross-2012.Има още неща които ми седят като въпростелни.Размера на гумите-кои е по добрият вариант 26,29 ...
От CROSS моделите които обмислям като варианти са :
26” Traction 127
29er Big Foot
29er Grip 924
26” Grip 127
26” Grip 124
26” GRX 7
моля по запознатите да напишат предпочитания,плюсовете и минусите.
Благодаря предварително
ivan_beliata

Мнениеот jafiso » Чет Авг 09, 2012 12:07 am

При избора си имай предвид, че Big Foot се очаква най-рано през месец октомври, а Grip 124 през месец септември. По-подробно тук: viewtopic.php?f=27&t=107544&start=540
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Рейтинг: 1220

Мнениеот ivan_beliata » Чет Авг 09, 2012 12:37 am

jafiso написа:При избора си имай предвид, че Big Foot се очаква най-рано през месец октомври, а Grip 124 през месец септември. По-подробно тук: viewtopic.php?f=27&t=107544&start=540

това е малко кофти,но се свиква,благгодаря все пак....
нещо мнения за моделите няма ли
ivan_beliata

Мнениеот jafiso » Чет Авг 09, 2012 7:49 am

От това, което съм прочел до момента и предвид бюджета, с който разполагам, съм се спрял на Grip 124. Има не малко теми по въпроса за сравнения в този ценови клас. Поздрави и дано чакането да е по-леко! :crap:
Bahur Bike Team
Аватар
jafiso

Рейтинг: 1220

Мнениеот Fujitzo » Чет Авг 09, 2012 3:13 pm

Ще обобщя опита ми на карач в града и планината. Истината е че си трябват 2 различни колела за да се постигне оптимален комфорт и бързина. Като най-логичен "компромис" ми се струва да се вземе 29ка - да, вярно е че са нови и по-скъпи като части, но и предимствата им не са малко, а именно:

1. По-лесно търкаляне, по-малко съпротивление
2. По-удобна стойка за висок човек (над 1.80)
3. По-добра инерция

Като цяло поне на теория са по-бързи. Колкото до конкретните предложения само Крос предложиха тая година достъпни 29ки, които поради големия интерес и ограничените бройки се изчерпаха за около месец (самите Крос не могат да повярват), а нови се очакват чак след 2 месеца. Аз успях да си взема Биг Фут - супер доволен съм, върти се лесно в града, спирачките са силни (хидравлика) бордюрите се качват и слизат по-лесно поради по-големите гуми, а също и в планината корени и камъни се минават по-лесно.За града е добре да се сложат и по-гладки гуми за още по-малко съпротивление по асфалт. Най-добри колела за парите си:

За 500лв - Спринт Аполон
За 700лв - Крос Грип 124 (изчерпан), 29ка грип (изчерпан)
За 900лв - Крос Грип 127 (наличен), 29ка биг фут (изчерпан)
Серията Тркашън и Грип на Крос е по-добра от GRXовете главно заради рамките - новите са по-леки и по-добре изглеждащи. Грип 127 е супер велосипед за парите си, част от окомплектовката и цялостното тегло се доближава до РАМ HT2, който е м/у 1250 и 1450лв. Ето защо е толкова добър:
- рамката е лека - това е важно, все пак рамката е основата на велосипеда и едва ли ще се смени на по-късен етап.
- вилките на Рок Шок в ниския клас са доста по-добри от тези на Сънтур(XCT, XCM, XCR), които много лесно изсъхват и спират да работят добре.
- спирачки авид елексир - по-добри от тектро и шимано
- дерейльор Шимано Деор (отговаря на СРАМ Х5)
- единствените по-кофти части са курбелът и гумите. По-скъп курбел има смисъл главно заради по-ниско тегло, иначе няма разлика във въртенето. Гумите са по-важни по-отношение скорост - рапид роб на швалбе са тежки и със стабилен грайфер. За града препоръчвам да се вземат http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... 6-2-0.html , а ако се излиза в планината просто отделяш 20 мин за да смениш гумите и това е :) Спринт Карера е горе долу на нивото на грип 127, с недостатъка на по-тежката рамка и вилка, но все пак е доста добро колело, така че и с него няма да сгрешиш.

Колелата на РАМ, ДРАГ, Вивело изостават като съотношение цена - компоненти, за вносните да не говорим. Някои по-консервативни люде все още ще ти кажат "оо, забрави за крос или спринт ако искаш качествено колело" но това е просто заради факта, че не са си направили труда да си опреснят информацията за 2012.
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот xcrider » Пет Авг 10, 2012 12:40 am

tbk515 написа:Останалата сума пари можеш да ги дадеш за каска, ръкавици и друга предпазна екипировка, или пък да си ги скъташ за евентуални по-добри части.

Без такива съвети, ей! Здравето и живота са много по-важни неща от някакви по-добри части. Каската е абсолютно задължителна, при каквото и да е каране, ръкавици са силно препоръчителни, поради
1.Мазоли
2.Сцепление с грипа
3.Обиране на вибрации
4.Защита от ужулване на дланта, при падане много често човек се "излюсква" на длани
Наколенки - нека прецени човека, за XC каране може и без, аз по принцип съм ЗА, но засега нямам възможност да си купя хубави наколенки, да кажем от скъпите модели на 661/Race face иначе от другите(за около 40 -50лв) няма особен смисъл, защото повечето се изхлузват дори при няколко врътки на педала, а при падане - смятай. Е има и по-евтини, които вършат работа, но все пак докато не покараш, няма гаранция.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот ivan_beliata » Съб Авг 18, 2012 1:28 pm

по последно ориентиране към моделите съм се насочил към модела на CROSS Paralax....изглежда ми добро предложение,и съотношението цена/качество ми допада...Вашите съвети какви са за модела???
ivan_beliata

Мнениеот mich » Чет Авг 23, 2012 12:52 pm

ivan_beliata написа:по последно ориентиране към моделите съм се насочил към модела на CROSS Paralax....изглежда ми добро предложение,и съотношението цена/качество ми допада...Вашите съвети какви са за модела???

Колега ,извинявам се пиша тук,но аз също като теб се оглеждам за изброените по-горе от теб модели .Вчера гледах при "близнаците" на "В.Левски" един Parallax.Монтажът основно е Alivio и бе на 710 лв.вилката беше XCM. Странното за мен бе че рамката по лепенка пише 53 см.,а на мен ми се стори ниска,след като седнах на колелото. Аз съм 189 см. и очаквах да ми е добра по размер!
mich

Рейтинг: 1196

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти