Веригата прескача без причини

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Веригата прескача без причини

Мнениеот getdown » Пет Апр 20, 2012 7:38 pm

Здравейте колеги,
ще започна с това че се занимавам отдавна с велосипеди , хоби, но този проблем ми се случва за първи път.
Проблема е прост... веригата прескача независимо от предавката.
Та компоненти .. Задна главина - Deore LX FH-M563 ( 6 годишна - карана е не повече от един сезон ) - касета Deore LX - 7ца ( заедно с главината ), Обтегач - Shimano Altus ( 2002 година ) , Верига КМG Z50 / 114 ( 7.3mm нит) чисто нова ( и предишната бе чисто нова но не ми хареса как е наплетена и реших че от там може да е проблема ) , Весопед - Drag Ontario 2002 - Cr-Mo последните стоманени, команди Shimano RevoShift - най-обикновенни - на около 3 години , другите детайли не са от значение според мен.
Та ... каплата изцяло си стоеше прибрана при чарколяка повече от 4 години защото не намирах смисъл да сглобявам онтариото защото си имам друг байк за каране... та всичко е направено както трябва , монтирано , регулирано смазано и почистено ( поредността не е точна ;) . Отивам да му направя едно кръгче още със новата предишна верига и .. прескача... Добре - проверка на съосност на обтегача , проверка на обтягане .. всичко е екстра ... Проверка при каране на 1ва / последна плоча - прескача... Прибрах се - проверих ... единствено само веригата не ми харесваше - смених я... Днес проверка отново ... и пак същият проблем... веригата "излиза" от плочата без значение плочата на която се кара. Всичко друго е видимо добре...

Колеги , давайте предложения да оправим байка ... че с 26х3 ( Drag Assaut ) широки гуми да се ходи на работа е тегаво ...
Благодаря предварително
Колкото по-бързо караме,
Толкова по-дълго се таркаляме по земята!
ПО-КРОТКО !!! ЖИВЕЙ МИ СЕ !!!
getdown

Рейтинг: 1200

Re: Веригата прескача без причини

Мнениеот kaliopo » Пет Апр 20, 2012 8:00 pm

Ако правилно съм разбрал, слагаш нова верига на 6 годишна касета. По принцип се сменят заедно верига, касета, а ако има нужда и плочи на курбела. Най-често проблема се усеща като вибрация в стъпалата докато въртиш. Тогава може да караш докато веригата се разтегли по износените зъбчатки, но при теб положението е доста зле. Явно единият сезон каране е бил доста натоварен :D Купи нови венци и ползвай на тях двете нови вериги. Погледни, колко са износени предните плочи. По скоро при първите карания внимавай за вече споменатите вибрации и ако го има смени и тях. Иначе новите компоненти ще се износят по-бързо.
getdown написа:Благодаря колега...
Само бях забравил да кажа че касета е почти като нова... абсолютно няма никакви измятания на зъби и прочие и поради тази причина реших само верига да сменям. А за сезона - ми само една паралелна вселена 2005-2006 някъде там беше. това е като натоварване което е получила най-тежкото другото е разходка в парка ...
А за предните венци ... те са си старият качествен Romax който дойде с онтариото през далечната 2002.
За вибрации, колега, не се усещат никакви....
Ще изчакам още някой друг да даде варианти защото все пак касетата е почти чисто нова...

Ако си сигурен в преценката си, насочи се към скоростите. Написал си, че са регулирани, но все нещо пропускаш, щом не работи системата. Пробвай с почистване (ако се налага смазване) на жила и брони. Погледни дерайльора за луфтове...
Последна промяна kaliopo на Пет Апр 20, 2012 8:17 pm, променена общо 1 път
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот getdown » Пет Апр 20, 2012 8:08 pm

Благодаря колега...
Само бях забравил да кажа че касета е почти като нова... абсолютно няма никакви измятания на зъби и прочие и поради тази причина реших само верига да сменям. А за сезона - ми само една паралелна вселена 2005-2006 някъде там беше. това е като натоварване което е получила най-тежкото другото е разходка в парка ...
А за предните венци ... те са си старият качествен Romax който дойде с онтариото през далечната 2002.
За вибрации, колега, не се усещат никакви....
Ще изчакам още някой друг да даде варианти защото все пак касетата е почти чисто нова...
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот Yavkata » Съб Апр 21, 2012 4:57 am

При така поставенат задача се очертават две възможности- командата или дерайрьора. Причина от командата - изтрити зъбчета които "законтрят". При движение командата се приплъзва и премества леко и от там смяна на предавката. Проблем от страна да дерайльора- сериозен луфт който обаче се съмнявам да си пропуснал. Има минимално възможност да е проблем и с жилото , но тогава по- скоро би дошъл момент в който няма да можеш да качваш към горните венци , отколкото да ти играе по касетата. Възможни проверки и решения: 1.Фиксираш с ръка командата да не "играе" и тестваш или отваряш командата и проверяваш.2. Махаш жилото от дерайльора и пак проверяваш за луфтове. Ако няма луфтове , жилото е наред, колкото и да не ти се иска остава като причина касетата.Взимаш назем една касета и верига от приятел и тестестваш.
3. Ако нищо от гореизброените не сработи -карай го на читав майстор. Въпреки , че сега в разгара на сезона са затрупани с работа и доста може да те изгледат накриво за подобен диагностичен проблем.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот getdown » Съб Апр 21, 2012 7:28 am

Мерси за инфото колега...
Но дори поставена на последна предавка и обтегача опира "фиксаторите за положението си" с цел да се провери да не е от командите пак проблема остава.
За обтегача - няма луфтове, много здрав се оказа този, но все пак си остава проблема...
Ако някой има други предложения - ще съм благодарен да ги сподели...
А аз почвам да търся касета от "някой приятел"...
Благодаря.
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот getdown » Нед Авг 05, 2012 3:38 pm

Здравейте,
малко позабравена тема, но "съживявам" отново , защото - просто отново ми остана време да човъркам този ми байк...
Проблема си е същият ... веригата прескача...
Вариантите описани по-горе са пробвани - от фиксиране на обтегача само на една предавка , но смяна на верига. Вибрации - немога да намеря защото байка НЕ МОЖЕ да се кара изобщо - леко да настъпиш и прескача.
Касетата e както обясних почти като нова, веригата - нова ( 2ра купувах за да съм сигурен че не е от нея ) , за касетата просто като гледам сравнение между байка който карам сега с касета на повече от 5 години и тази касета , тази е просто като нова а и знам колко е карана - да карана е отдавна и не е правила никакви проблеми. Не е и от командите ( теста с фиксиране на една скорост ). Единствено остава обтегача, макар и доста амортизиран , пробвах го на другият си байк, никакви проблеми и пак си го върнах .
Съосности и успоредности - всичко е точно , или поне на мен ми изглежда съосно - все пак не съм новак и знам "уж" за какво става дума...

Моля за помощ защото вече незнам какво да го правя - да го подарявам и да вземам друг или просто да си го окача на тавана като антика ( Drag Ontario 2002 - Cr-Mo ).
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот Vaklin » Нед Авг 05, 2012 3:55 pm

Ако щв подаряваш, то давай смело ;) Ако никой не иска аз ще се жертвам.

Сега сериозно. Обърни посоката на веригата. Само за проба. И кажи какво е станало. Имам някякви мисли, но за да не се раздува темата с това колко не съм прав, нека просто да пробваш. Ако не стане, явно е друго.
Vaklin

Рейтинг: 1280

Мнениеот getdown » Нед Авг 05, 2012 4:00 pm

Vaklin - и аз за да не раздувам темата - ще я обърна без да давам директно от учебниците по механика дефиниции за верижни предавки и прочие...
Просто защото ми е кеф да човъркам , а и защото вече не виждам варианти ще го направя .. ;)

EDIT : Вече обърната >>> разлика - НЯМА ... Единствено което мога да забележа е че на най-голямата зъбчатка от към касетата - не прескача, на всички други прескача, евентуално си помислих че усилието на опън на веригата чрез обтегача да е проблемно - На най-голямата предна плоча - и проверка на скоростите отзад - няма разлика ...
Проблема си остава същият - веригата все едно прескача един зъб и пак се намества ( не сменя зъбчатка ). както и да го гледам всичко си е наред със "захапването" на веригата...
Не ми се иска част по част да купувам нови компоненти и да тествам докато най-накрая не сменя всичко , все пак криза е ...
Моля за други варианти ...
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот Шлек_народен » Нед Авг 05, 2012 9:23 pm

Веригата не прескача без причина! А причината е една -износени венци. Сложил си нова верига - нормални последици. Може да изглеждат като туко-що излезли от фабриката венците, ама са износени, щото старата верига е била разтегната повече отколкото трябва, за да я замениш със нова. Ако това разтягане е около 0.5% - новата си бачка нормално . Нататък, ако не бъркам, че мина доста време, мисля че около 0.75 % вече е проблемно.Така че, няма кво да правиш експерименти, просто си сложи нови задни венци.Щом ти е нова веригата, не би трябвало да има проблеми.
А кризата си е криза и тука скоро няма да свърши :))
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Vaklin » Нед Авг 05, 2012 9:34 pm

Сега. ако обичаш, разгледай внимателно дали пиновете не закачват в зъбите на горната зъбчатка. Получава се едно леко повдигане при преминаване от горната ролка на дирейлъра към венеца.
Vaklin

Мнениеот getdown » Нед Авг 05, 2012 10:44 pm

За касета - още утре поръчвам защото тукашният магазин - нямат касета 7мица ... така че ще си чакам да дойде ... ;) и да се надяваме да се оправят нещата
Пиновете категорично НЕ застъпват другият венец...
Скоро ще се разбере какво ще се случи ;)
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот Vaklin » Вто Авг 07, 2012 5:08 pm

Днес отделих време за да успея да пресъздам проблема който описваш. Точно такъв ефект се получи при наличие на "стегнато звено" във веригата. Прескача на съеседна предавка за един зъб и после се връща. Усещането е на моментно пропадане на педалите. Стегнатото звено се намира с гледане. Въртиш веригата обратно с педалите и следиш поведението й на касетата. В един момент ще чуеш специфично цъкване. След още малко въртене ще видиш гънка на веригата, която си стои трайно. Проблемът се решава чрез "кършене" на веригата. Хващаш с две ръце плоската част, като плаците ти са на пина създаващ проблем и сгъваш силно. После сменяваш посоката натискаш пак. Така няколко пъти. Проверяваш ефекта. Ако има нужда повтаряш процедурата за това или други звена.

Мога да обясня и защо стегнатите звена създават този проблем, но само при заявен интерес.

Иначе, на http://www.parktool.com/blog/repair-help/tight-link-repair-ct-3-ct-5-ct-6-ct-7 е описана процедурата с картинки.
Vaklin

Мнениеот tbk515 » Сря Авг 08, 2012 3:56 am

Авторе, 2-те нови вериги съвместими ли са със скоростната с-маш, както и вида на зъбите? Друг вариант е смени курбелите с по-нови, може прекалено много да са износени.
В момента карам едни 15-годишни курбели, които са за боклука отпреди 12-13 години, но няма смисъл за подмяната им. Та те прескачат много яко. Зъбите на курбелите са станали наполовина в сравнение днешни нови.
Успех!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Мнениеот windnfog » Нед Сеп 22, 2013 4:59 pm

Vaklin написа:Днес отделих време за да успея да пресъздам проблема който описваш. Точно такъв ефект се получи при наличие на "стегнато звено" във веригата. Прескача на съеседна предавка за един зъб и после се връща. Усещането е на моментно пропадане на педалите. Стегнатото звено се намира с гледане. Въртиш веригата обратно с педалите и следиш поведението й на касетата. В един момент ще чуеш специфично цъкване. След още малко въртене ще видиш гънка на веригата, която си стои трайно. Проблемът се решава чрез "кършене" на веригата. Хващаш с две ръце плоската част, като плаците ти са на пина създаващ проблем и сгъваш силно. После сменяваш посоката натискаш пак. Така няколко пъти. Проверяваш ефекта. Ако има нужда повтаряш процедурата за това или други звена.

Мога да обясня и защо стегнатите звена създават този проблем, но само при заявен интерес.

Иначе, на http://www.parktool.com/blog/repair-help/tight-link-repair-ct-3-ct-5-ct-6-ct-7 е описана процедурата с картинки.

Вчера и при мен се появи описаният от getdown ефект.
Оказа се, че при мен проблемът е точно това "стегнато звено" и точно за 2 мин го открих и оправих (благодарско на Vaklin за коментара - много помогна). Странното е, че след 20км обикаляне на града и никакви дертове, това прескачане се появи изведнъж и то на всяко завъртане на педалите. Някакви идеи от какво се получава това? Липсва му смазка или?
windnfog

Мнениеот ivcho3 » Пон Сеп 23, 2013 9:39 am

windnfog написа:Вчера и при мен се появи описаният от getdown ефект.
Оказа се, че при мен проблемът е точно това "стегнато звено" и точно за 2 мин го открих и оправих (благодарско на Vaklin за коментара - много помогна). Странното е, че след 20км обикаляне на града и никакви дертове, това прескачане се появи изведнъж и то на всяко завъртане на педалите. Някакви идеи от какво се получава това? Липсва му смазка или?

До преди 3 месеца карах drag zx2, купих го чисто нов тази година. Отзад касетата с венците е 7 скорости на резба, заден дерайльор shimano tourney, средното движение е с 3 плочи. Още на първите няколко километра пробег с верига на среден венец отпред, при тръгване от място веригата прескочи, но не от неправилно позоциониране, а все едно е разтегната или има износени венци. През първите дни така прескачаше около веднъж- два пъти при каране 20 км само на средна плоча отпред и пета- шеста скорост отзад, без значение дали тръгвам от място или въртя в движение. Отбелязвам, че задния дерайльор се държи към рамката с желязно ухо, което има зъбче да законтри на рамката, при максимално отпуснато положение, т.е. горното колелце на водача е максимално близо до най- голямото зъбно колело на венец- касетата. Обслужвам веригата и зъбните колела редовно- на около 100 км. пробег, като карам почти винаги в сухо време и само градско. Когато времето се позатопли май месец, прескачането прогресивно нарастваше на км. пробег и само на средна плоча отпред. Каквото и да правех по настройките- регулиране позицията на водачите, както и изместване на ухото в по- горно положение с нищо не помагаше, дори напротив досадното прескачане се увеличаваше. Дойде лятото, при 30 градуса навън веригата започна да прескача и в положение на голямата плоча, в началото на 6-та предавка, а впоследстие и на 7-ма, 5-та, дори и 4-та. Закарах колелото там откъдето е купено, нали все пак е в гаранция и отговорът беше, че не е настроено както трябва, прескачането при добра настройка се дължи само на разтегната верига и износени венци, както и да е нагласиха го както трябва с уговорката че повече няма да има и помен от тези проблеми, качвам се на колелото и още на втория километър същата история. Забравих да спомена, че ми регулираха всичко след 50-тия километър от закупуването. Лично нямам обяснение на какво се дължи, едва ли причината е в задния дерайльор, по- скоро е от менте венци и (или верига).
ivcho3

Рейтинг: 1260

Мнениеот breat » Сря Апр 08, 2015 5:39 pm

При мен,веригата направо изкача къМ,раМката след подМяна на курбели със стари
breat

Рейтинг: 1180

Назад към Веломеханик