neilor написа:главната тенденция някой да мисли вместо нас е очевидна.
Всъщност всеки закон има точно тази цел - налагането на правила, които да не зависят от това кой какво си мисли и гаранции, че хората около нас ще действат събразно тези правила, а не защото си мислят нещо си.
Този цитат сякаш обобщава до голяма степен всичките дискусии досега.

До голяма степен е нужно да го има този закон. Но всяко прекалено нещо не е на добре.
Сериозно ли смятаме, че нямаме капацитета сами правилно да преценим кое е нужно и сами да се съобразяваме с другите, че да са ни нужни всичките регулации? Сигурно не съм единствения, който вижда как в модерния свят все повече нови правила изскачат за всевъзможни сфери в живота. Или с други думи - наистина ли сме толкова малоумни овце, че сами да не можем да преценим дали да "пресечем пешеходната пътека на колелото или бутайки го" /примерът е случайно подбран, става въпрос за принцип на мислене/ ?
Обществото ни е организирано около презумцията, че хората са изначално немислещи или потенциални "престъпници" - /в общ смисъл на хора, които прекрачват някакви норми, без значение какви, а не в смисъл на криминални елементи/ - така се правят и законите. Примерите са много. Аз смятам, че е обратното. Това, което виждам, е че хората са толерантни - на пътя - спрямо мен, с колело, кола или като пешеходец.
Не казвам, че законите са изначално ненужни. Казвам, че ловът на вещици /относно заглавието на темата/ и липсата на звънчета са./случаен пример отново/
Всеки си има глава на раменете.