Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот MacLeod » Съб Авг 11, 2012 10:47 pm

xcrider написа:Някой ще ме светне ли какво става с бозата, при положение, че след 1-2месеца старата я няма и трябва да се добавя нова. Замислих се, че ако засъхва отвътре, след 1 година ползване гумата ще тежи 1 кг :D Да не би да изпуска заедно с въздуха при топло време, когато тя се опитва да се изпари отнякъде? :dontknow:

Според мен е изключително рядко някой да кара гума ( безкамерна или не ) цяла година без да я свали. Щом я свалиш, вадиш от вътре засъхналите частици, които са наистина почти безтегловни :) Не мисля че това е проблем, така че сипвай боза смело. :) Е и с мярка разбира се :)

Ozzie написа:Не знам. Някакво каквото намеря в нас. Нито много широко, нито много тясно. Колкото да покрие отворите за ниплите.
Ама май последните ги правих само със самовулканизираща лента, вместо тиксо.

Аз мисля да ползвам изолирбанд - 15 мм широк. По тесен май няма. Пък ще видим какво ще излезне.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот VGC » Нед Авг 12, 2012 11:21 pm

Ей, зарибихте ме да пробвам и аз гето безкамерни (и двете пукания на ръбче днес оказаха влияние де :D). Имам обаче няколко разяснителни въпроса.
1-Дали шината Mach1 Magma Disc и гумата Continental X King 2.2 ще са сполучливи?
2-Изчетох цялата тема и се натъкнах на противоречиви мнения относно грунда, и по-точно този на боро. Въпросът ми е дали ще стане достатъчно надеждно с него, и ако да, то дали ако го сипя чист(без разреждания и смеси), ще стане, или трябва да го смеся със слайм 4:1?
Благодаря предварително за отговорите и се надявам скоро да вляза в отбора :D :beer:
VGC

Рейтинг: 1225

Мнениеот vvvaaal » Пон Авг 13, 2012 8:49 am

Вчера напомпах гумата успешно. Гумата е Specialized Butcher 2.3 Проблема е, че издиша съвсем леко на някои места отстрани, може би защото е карана спукана. Въпроса ми е като сипя бозата ще се оправи ли проблема или да търся друга гума?
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот bikerider » Пон Авг 13, 2012 4:27 pm

MacLeod написа:Здравейте, вчера ми се скъса единя бандаж от комплекта на Стан точно при винтила. Бандажа има горе - долу година ползване, което според мен е недостатъчно за парите които струва:
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=38842 - около 40 лева :)
Реших проблема като си направих самоделка от 20 инчова вътрешна гума.
Въпроса ми е към хора, които карат с оригинални бандажи на Стан. Имали ли сте такива проблеми с тях ? По колко време ви карат преди да се скъсат ? С други думи да чакам ли скоро и другия да замине ? :) И последен въпрос. Може ли нещо да съм оплескал при поставянето ? Под бандажа има лента, която покрива дупките на каплата.

Малко на патерици, ама все пак. Ако вентила ти не е влизал добре в каплата (т.е. не си я разпробил/зачистил добре) или е с по-дебела вулканизация - от това е. По-горе съм писал как се оправям това с дрелка. Досега не съм имал случай да късам оригинална лента, ако спазя това.

Има и вариант лентата да не е била равномерно опъната, т.е. вентила да е е бил леко огънат и под напрежение. Затова след като се сложи лентата и се фиксира вентила трябва да се прокара едно пръстче под лентата по протежение на каплата в двете посоки, за да се опъне равномерно тая лента, след което се центрира в каплата и така нататък.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Вто Авг 14, 2012 10:51 pm

bikerider написа:Малко на патерици, ама все пак. Ако вентила ти не е влизал добре в каплата (т.е. не си я разпробил/зачистил добре) или е с по-дебела вулканизация - от това е. По-горе съм писал как се оправям това с дрелка. Досега не съм имал случай да късам оригинална лента, ако спазя това.

Здравей,
каплата не ми е разпробивана. Но сега съм решил да минавам на бандажи от 20 инчови вътрешни гуми. Предната вече е с такъв и съм много доволен от резултата. Като го слагах не видях да има проблем с това че не е разпробита. Там няма тази специфична издутина около вентила, както при оригиналните бандажи на Стан. Въпросът ми е ще трябва ли да разпробивам каплата за бандажи от 20 инчова вътрешна гума за да няма подобно напрежение около вентила ?
И още един въпрос към bikerider. Понеже ползваш изолирбанд за да си покриваш отворите на спиците, с каква дебелина го купуваш ? В магазина не можах да намеря по - тесен от 15 мм. Разбира се може да се стесни допълнително с ножче ако се наложи.
Аватар
MacLeod

Мнениеот bikerider » Сря Авг 15, 2012 5:16 am

MacLeod написа:Въпросът ми е ще трябва ли да разпробивам каплата за бандажи от 20 инчова вътрешна гума за да няма подобно напрежение около вентила ?

Не мога да кажа, защото съм ползвал 20" ленти само върху вече разпробити капли, но щом няма повдигане при вентила най-вероятно няма да се наложи (все пак има 20" и 20" гуми).

MacLeod написа:с каква дебелина го купуваш ?

Съвсем стандартен изолирбанд, при мен (36мм) пасва ок, даже ако не ме лъже паметта съм застъпвал слоеве. Пробвай да го опънеш хубаво при лепенето - ще се стесни осезамо.
Аватар
bikerider

Мнениеот MacLeod » Сря Авг 15, 2012 9:26 am

bikerider написа:Не мога да кажа, защото съм ползвал 20" ленти само върху вече разпробити капли, но щом няма повдигане при вентила най-вероятно няма да се наложи (все пак има 20" и 20" гуми).

Е то какво излиза... Бандажите на чичо Стан пасти да ядат. С пъти по - скъпи, а и човек трябва да си дупчи каплата. :) Някакво предимство имат ли в цялата работа ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот bikerider » Сря Авг 15, 2012 11:38 am

Предимството е, че понякога 20"-ките се разместват, защото са тънки. Също така се късат от недобре подготвени капли. Лентите на Stan нямат този проблем.
Затова говорим за гето-тюблес, където всеки си комбинира различни ленти, грундове и прочее vs. изпитани тюблес продукти като Stan.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Авг 15, 2012 8:12 pm

С разпробита капла ми се отлепи вентилът от оригиналната лента на Стан. :xx(:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот MacLeod » Сря Авг 15, 2012 9:40 pm

PtD написа:С разпробита капла ми се отлепи вентилът от оригиналната лента на Стан. :xx(:

Значи вече съм 100 % сигурен че ще карам гето бандаж от 20 инчова вътрешна. :) Ще е интересно всеки да сподели какво му се е разлепило или скъсало от бандажите на Стан или от гето еквивалента им. Да може да се направи някакво сравнение. Ценовото сравнение е ясно :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот PtD » Сря Авг 15, 2012 10:14 pm

Хем специално си взех FR комплекта... :xx(:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Авг 16, 2012 11:46 am

Почти две години карам с бандажи на Стан - всичко е наред. Шините са ДТ4.1 и Мавик 521, като и двете фабрично имат достатъчно широки отвори. Сменял съм два пъти външните гуми.

ПС Първите ми безкамерни бяха Ноби Ник и Р. Ралф по 2.25 стандартна версия - оплътниха добре, но ге свалих тъй като твърде често започнах да минавам по каменисти терени, а тези леки гуми са доста уязвими.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот bikerider » Чет Авг 16, 2012 5:38 pm

PtD написа:С разпробита капла ми се отлепи вентилът от оригиналната лента на Стан. :xx(:

И аз отлепих един - бях прекалил със затягането ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот Ozzie » Пет Авг 17, 2012 12:15 am

С "гето" бандажи, никакъв проблем досега.
Вентилите ми са вулканизирани, т.е. нямат резба до най- долния им край.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот windv » Чет Сеп 20, 2012 7:33 am

Имам въпрос относно Борогрудн. Видях го в един магазин, еднолитрова опаковка за около 5лева, но бе течен катовода и леко прозрачен сякаш. Така л итрябва да изглежда? До колкото видях по филмчета и съм виждал други грундове, консистенцията е доста по-гъста, а и нали боза се зове... Та затова не го взех. такъв л итрябва да е ил иса различни видове и трябва да е по-гъст?
Благода предварително!
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот Capoeira » Пет Сеп 21, 2012 9:51 pm

Имам малко впечатления от Гето безкамерни гуми:
Преден едностенен Minion 60А Exo - раздува се страшно лесно никакви забележки от гледна точка на изпускане, но явно едностенна гума за DH в безкамерен вариянт и ниско налягане не са приятна комбинация. Резултата беше 3 пускания в който 3 пъти на виражи просто отварям гумата и от нея излиза всичко. Пробвах с различни налягания, но без резултат, а и честно казано ми писна да се цапам в грунд.
Заден High Roller 2 пак едностенен, имах дупка през един от грайферите която не можах да залепя, просто вътрешната страна на гумата е адски лигава и лепилото и лепенката отказваха да стоят тям, а грунда не можеше да запълни толкова голяма дупка за това наляане. Предполагам че и при нея резултата ако беше перфектно здрава щеше да е същия и да я отварям по виражи.
Явно за момента ще огранича Гето безкамерните само до двустенни гуми който имат малко повече съпротивление на борда, за да може да не се превиват така.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот Plamen_EM » Пет Сеп 21, 2012 11:21 pm

windv написа:...

Такъв е грундът, но те слагат още нещо за да запълва. По-напред в темата пише рецептата.
Да споделя и аз малко опит. За лек велосипед за крос кънтри. Шини за безкамерни гуми. С вентилите никакви проблеми, за моя изненада. Гумите обаче са онези от 285 грама. Първоначално трудно ги надухме, с грунд, защото нямахме боза. Голямо изпускане от борда на гумата, на много места. На следващия ден долях по още 50 мл. боза на Стан във всяка гума. Като не карам велосипеда, за два дни само едната гума спада до нула. Като я напомпам и карам си държи налягане. После като стои пак спада. Има една вероятност, да е спадала от вентила, защото не го бях стегнал добре, там където се разглобява за да се долива. Според мен, сгъваемите гуми, особено тези под 350 грама не стават за безкамерни. Един път много трудно се помпа първия път, което без компресор е немислимо. Второ самата гума е много тънкостенна и се усеща как по завоите се гъне. На единия велосипед имах Maxxis Larsen TT XC Tyre - LUST с вътрешни, едвам ги свалих от шината. Много трудно ги отлепих и после със щанги. Мисля си, че за да е надеждно мероприятието гумите трябва да са за без вътрешна.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот vvvaaal » Съб Сеп 22, 2012 1:33 pm

Capoeira написа:Имам малко впечатления от Гето безкамерни гуми:
Преден едностенен Minion 60А Exo - раздува се страшно лесно никакви забележки от гледна точка на изпускане, но явно едностенна гума за DH в безкамерен вариянт и ниско налягане не са приятна комбинация. Резултата беше 3 пускания в който 3 пъти на виражи просто отварям гумата и от нея излиза всичко. Пробвах с различни налягания, но без резултат, а и честно казано ми писна да се цапам в грунд.
Заден High Roller 2 пак едностенен, имах дупка през един от грайферите която не можах да залепя, просто вътрешната страна на гумата е адски лигава и лепилото и лепенката отказваха да стоят тям, а грунда не можеше да запълни толкова голяма дупка за това наляане. Предполагам че и при нея резултата ако беше перфектно здрава щеше да е същия и да я отварям по виражи.
Явно за момента ще огранича Гето безкамерните само до двустенни гуми който имат малко повече съпротивление на борда, за да може да не се превиват така.

Хай-ролера нещо и с високите налягания не се разбира. 2 пъти ми гърми на 4 като я напомпам 1вите дни докато се намести, при допустимо налягане 65psi(което е 4,5). Иначе като цяло не издишаше отникъде, но новите им кевларни бордове явно са твърде лигави за тази работа.
windv написа:Имам въпрос относно Борогрудн. Видях го в един магазин, еднолитрова опаковка за около 5лева, но бе течен катовода и леко прозрачен сякаш. Така л итрябва да изглежда? До колкото видях по филмчета и съм виждал други грундове, консистенцията е доста по-гъста, а и нали боза се зове... Та затова не го взех. такъв л итрябва да е ил иса различни видове и трябва да е по-гъст?
Благода предварително!

Грунда е този от малкото шише, и върши супер работа без примеси. Лично карам с фабрично издишаща външна гума и грунда вече 1 месец без да е мръднала. Съвета ми е да не взимаш от големите кутии, защото е малко по-гъст и прави ужасна свинщина.
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот spirov92 » Пон Сеп 24, 2012 8:43 pm

В събота сцепих задната на един камък и бозата не успя да я запуши. Цепката е дълга към 3 мм от вътрешната страна и с вътрешна няма проблем, ама искам пак да сложа бозата. Какъв е най-лесния начин да я оправя? Съмнявам се лепенки за вътрешна да свършат работа. Тези лепенки на Park Tool изглежда ще свършат работа, ама никъде не мога да ги намеря. Има и комплекти за лепене от външната страна, които също ми изглеждат полезни: доколкото разбрах, ако го направиш преди да е спаднала съвсем, може и да не се стига до вътрешна.
Ще се радвам, ако някой сподели опит. :beer:
spirov92

Мнениеот outfaced » Пон Сеп 24, 2012 10:46 pm

Лепенките на парк тул не стават ! Не се набутвай. Поне при мен не залепиха итч ... на 2рото каране просто паднаха.
Другото работи за дупки ... ама 3мм цепка ... може и да стане. Трябва да се пробва.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот airborneone » Пон Сеп 24, 2012 11:08 pm

Аз лично съм адкси доволен от лепенките на Хътчинсън за външни гуми, но се намират трудно.
Другото лесно решение е вулканизатор. Ако намериш някой с адекватно отношение може да свърши чудеса с автолепенките
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот moz » Вто Сеп 25, 2012 8:59 am

С тези на weldtite съм лепил три пъти напълно спаднали гуми, на едната и беше изтекла и бозата, след залепване (без сваляне на гумата) си помпя гумите и си довършвам каранията, след това гумите ги карам докато свършат без проблем - много съм доволен. Мисля че ще залепи три милиметра дупка, освен ако не е на борда.
moz

Мнениеот spirov92 » Вто Сеп 25, 2012 10:50 am

Благодаря за информацията. Цепката е между грайферите, гумата е Nobby Nic. Някой знае ли къде в България може да се намери такъв комплект? Ако няма, ще поръчвам от CRC и или ще чакам, или ще ходя на вулканизатор.
:beer:
spirov92

Мнениеот psixopat » Вто Сеп 25, 2012 7:20 pm

Понеже стана въпрос, за лепене на външни гуми това може да е от полза на някого..http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesd ... -2012.html :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот windv » Нед Сеп 30, 2012 2:19 pm

Направих си и аз гумите с грунд. Едната стана, другата не съвсем. С капли mach1 mad и гума schwalbe racing ralph, която е tubeless ready стана, но с другата maxxis minion dh опитах 2 пъти, с 2 различни 20" вътрешни и всеки път изпуска през спиците, веднъж и през винтила. Някой случвало ли му се е нещо подобно? Единственият вариант, за който се сещам е, че вътрешните гуми се пукат...ама пък и двете, като на втората внимавах мнооого, въпреки че гумата влиза с нечовешки зор...
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот MacLeod » Нед Сеп 30, 2012 2:26 pm

Покрил ли си дупките на спиците с изолирбанд под 20 инчовата ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот windv » Нед Сеп 30, 2012 3:05 pm

мммм... тоя момент е пропуснат...:) сега ще опитам пак.
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот windv » Пон Окт 01, 2012 7:29 am

Оказах се да се мъча с maxxis minion dh, толкова тегаво влиза, пък и я слагах и махах 4пъти и си изпотроших пръстите. Последният опит, след като омотах с изолирбанд, издишаше някъде от/около винтила много силно...незнам акво е станало, но нищо чудно да се е срязала докато съм я вкарвал
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот pdoynov » Пет Окт 05, 2012 1:45 pm

bikerider написа:Определено! Позволява по-ниски налягания, което на места е плюс. Карал съм на 1 атмосфера отпред без никакви проблеми. За защитата от спукване няма смисъл да коментираме, тя е ясна.
Ако този 1кг ще го спестиш от дебели вътрешни гуми... това ще е (може би :)) най-доброто нещо, което ще направиш за колелото.

И какъв е смисъла да караш с безкамерни, че държели на по-ниско налягане в гумите? Миналата зима, при 20см. сняг карах на 0,8 АТМ 20 и повече км. и въпреки постоянното ориване на байка (за стабилизирането на който помогнаха дисковите спирачки от нисък клас) нямах никакви проблеми с гумите - нито паднах, нито извадих външна, нито повредих нещо... пък и защо ви е разна там боза и т.н.? Вземете си вътрешни гуми със силикон, самозапълващи, и външна с повишена защита от пробиване - по-евтино, по-просто; не доливаш, а ползваш един най-обикновен сгъстен въздух - от термосчето, от помпичката, от бензиностанцийката... :clap:
pdoynov

Рейтинг: 1140

Мнениеот halcor » Пет Окт 05, 2012 2:20 pm

1. вътрешни със силикон/боза/etc fluid тежат по 100 кила - точно там, където най-много се усеща
2. пробвай да караш с това налягане и с вътрешна гума върху камъни/чакъл/терен с ръбове малко по-грубо - давам ти 10 минути преди да ти се случи snake bite
3. липсата на вътрешна гума позволява на външната да се деформира по-лесно (един пласт по-малко) и "лепи" много приятно по терена. Е тая "лепкавост" се регулира с налягането на гумите.

От скоро съм на безкамерни, но определено съм им фен ;)
Аватар
halcor

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик