Крив ротор/ луфт в главината

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Крив ротор/ луфт в главината

Мнениеот gnb » Пон Авг 13, 2012 2:39 pm

Знам, че за "крив ротор" има писано много и съм разгледал темите.
Проблемът при мен е, че кривият ротор е чисто нов. Сигурен съм че болтовете са затегнати правилно, (на няколко пъти проверявах). Интересното е, че имам още 2 ротора, за които мислех че са криви (причината поради която взех новия), но и те изглеждат криви по един и същи начин. (като новия)
При завъртане на предното колело, всичките 3 ротора се държат по един и същ начин (криволичат наляво- надясно). Възможно ли е това да се държи на луфт в главината?

При поставено колело и затегнат QR, при бутане наляво- надясно, не се усеща луфт. При отворен QR, оста се движи, но доколкото знам това е нормално.
Другото което ми е направило впечатление, е че ако настроя спирачката така че при завъртане на колелото диска да не опира (поради кривината накладките са доста по отдалечени от нормалното), при качване на колелото и каране, ротора почва да стърже, най- често в подвижната накладка.

На няколко пъти свалях/ слагах ротор/ колело/ спирачка, но нищо не помага. Е
Единственото решение е да настроя спирачката така, че да не опира никъде, но тогава ротора със сигурност ще се изкриви.
Спирачката е Tekrto IO 180mm, като още като е купувано колелото, статичната накладка е била по- раздалечена от колкото трябва, но късно съм обърнал внимание и ротора вече беше крив. Новия е крив по абсолютно същия начин
gnb

Рейтинг: 1275

Re: Крив ротор/ луфт в главината

Мнениеот bikerider » Пон Авг 13, 2012 4:02 pm

Щом не е от луфт и твърдиш, че резбите в главината са ОК... провери си натегнатостта на спиците и центровката (а може би дори и плетката). С други думи иди на сервиз, освен ако нямаш стенд :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Insight » Вто Авг 14, 2012 9:39 am

bikerider написа:Щом не е от луфт и твърдиш, че резбите в главината са ОК... провери си натегнатостта на спиците и центровката (а може би дори и плетката). С други думи иди на сервиз, освен ако нямаш стенд :)

Ако биенето на диска се окаже от ненатегнати спици или центровка или дори плетка ще се банна от веломеханик за един месец!

Главини и оси - там трябва да се търси проблема според мене.... ако приемем, че дисковете са прави естествено.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Crimson » Вто Авг 14, 2012 9:48 am

bikerider написа:Щом не е от луфт и твърдиш, че резбите в главината са ОК... провери си натегнатостта на спиците и центровката (а може би дори и плетката). С други думи иди на сервиз, освен ако нямаш стенд :)

Ма и ти нищо не каза :wavey:

Абе какво ви става бе хора? Съвсем сериозно отказавам да повярвам, че някой не може да провери дали му е крив диска и дали проблема е в главината :wavey: Оня ден гледам тема "Как да разберем дали ни е крива каплата ? " :crazy: Ай стегнете се малко.
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Вто Авг 14, 2012 9:53 am

Crimson написа:Ма и ти нищо не каза :wavey:

Ми човека твърди, че е проверил лагерите и резбите за диска. Опитвам се да помогна и анализирам случая така, както е описан. Лъжец ли да го нарека?

Чудех се, мислех, и се сещам за единствения друг проблем което може да кара диска да бие. Няма нужда да спорим дали крива капла може да е причината... толкова пъти съм го виждал, че няма накъде... :)
Последна промяна bikerider на Вто Авг 14, 2012 9:58 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот Crimson » Вто Авг 14, 2012 9:57 am

bikerider написа:
Crimson написа:Ма и ти нищо не каза :wavey:

Ми човека твърди, че е проверил лагерите и резбите за диска. Лъжец ли да го нарека? Опитвам се да помогна.

Айде да не спорим дали крива капла кара диска да бие... толкова пъти съм го виждал, че няма накъде... :)

Ми честно, ни моа си го представим тва :bigeyes: Ама да не разтягаме лукуми ще ми го обясниш кът се видиме някой ден деаааа :beer:

bikerider написа:Неравномерен опън върху фланеца на главината. Не казвам, че е това, но не мога да се сетя за друга причина.

Стига бе, след Пампорово имах почти един сантиметър биене заради неравномерен опън и леко крива шина. Диска не се отклоняваше и мм.
Последна промяна Crimson на Вто Авг 14, 2012 10:07 am, променена общо 1 път
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Вто Авг 14, 2012 9:59 am

Неравномерен опън върху фланеца на главината. Не казвам, че е това, но не мога да се сетя за друга причина.
Аватар
bikerider

Мнениеот rarekin » Вто Авг 14, 2012 10:34 am

bikerider написа:Неравномерен опън върху фланеца на главината. Не казвам, че е това, но не мога да се сетя за друга причина.

То фланеца на главината трябва да е от локум, за да започне да се гъне от неравномерен опън.

Най-вероятно проблема му е луфт между оста и тялото на главината.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот bikerider » Вто Авг 14, 2012 10:50 am

gnb написа:При поставено колело и затегнат QR, при бутане наляво- надясно, не се усеща луфт.

Що се отнася до локума - има главини и главини. И фланеца не се гъне, просто му действат неравномерни сили. Опитай да си разхлабиш няколко леви спици на едно място и виж какво ще стане с диска. bikerider out.
Аватар
bikerider

Мнениеот gnb » Вто Авг 14, 2012 11:49 am

Сигурно проблемът е от главината. Ще отида на сервиз и ще видя какво ще кажат.
Мерси за отговорите
gnb

Мнениеот axelmax » Вто Авг 14, 2012 12:18 pm

Липсваща съчма!

Crimson, не си сам., но не сме много. :wavey:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bikerider » Вто Авг 14, 2012 1:57 pm

@axelmax: аз също бях убеден, че е от лагер, защото иначе нямаше да опира в накладките, просто щеше да бие леко. Коментирал съм само описанията на gnb. :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Vaklin » Вто Авг 14, 2012 2:30 pm

Ми то разстоянието до накладките е няколко десети. Ако са добре регулирани де. Залагам на лошо монтиран ротор или на несъответствие между ротора и главината.
Vaklin

Рейтинг: 1280

Мнениеот gnb » Чет Авг 16, 2012 2:37 pm

Бях на сервиз, смазаха главината, няма промяна
gnb

Мнениеот bikerider » Чет Авг 16, 2012 5:30 pm

Можеш ли да кажеш горе-долу колко бие, т.е. какво е отклонението от равнината (в мм, на око)?
Каква марка/модел са главината и спиците?
Разстоянието между краката на вилката точно 100мм ли е?

Без да искам да те засягам, можеш ли да кажеш как затягаш винтовете? Не останаха варианти...

Новия е крив по абсолютно същия начин

Какво е положението с центровката?
Аватар
bikerider

Мнениеот gnb » Чет Авг 16, 2012 5:47 pm

Отклонението е приблизително 3 мм, в даден момент от оборота диска "залепва" за накладката, после се отделя на 2-3 мм на разстояние от нея. С главината казах да проверят и спиците, каплата изглежда наред. Главината е Formula (фабричната която идва с онтарио ТЕ, спиците също са фабрични). Вилката е нова, не съм мерил разстояния, но и при старата беше така, доколкото си спомням (тогава мислех, че се е изкривил поради неправилно регулираната спирачка).
Ротора го затягам на кръст- 1 болт, после срещуположния и така.
gnb

Мнениеот bikerider » Чет Авг 16, 2012 9:23 pm

Опитай да ги затегнеш в този ред: 1-3-5, 2-4-6.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Авг 17, 2012 12:24 am

При това не ги затягай на максимум от раз, а първо малко, после още малко, и т.н.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Шлек_народен » Пет Авг 17, 2012 6:07 am

bikerider написа:Не останаха варианти...

Ми, има един още. Криво лице на главината - там където ляга диска.
gnb написа:.... още като е купувано колелото, статичната накладка е била по- раздалечена от колкото трябва, но късно съм обърнал внимание и ротора вече беше крив.

При завъртане на предното колело, всичките 3 ротора се държат по един и същ начин (криволичат наляво- надясно).

Ако долу, при болтовете, е примерно 0.2мм биенето, горе, на големия диаметър на диска ще е 2-3 мм.
Ако е това ....или нова главина, или опит за ремонт.
Ама ремонта е малко сложен. Разплитане, намиране на кадърен стругар- да изправи лицето, наплитане и.... ако всичко е точно- може би край на проблема.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот gnb » Пет Авг 17, 2012 8:12 am

Затягам болтовете постепенно, май не 1-3-5, a 1-4-2-5 (гледам 2 срещуположни, най- отдалечени един от друг). Ще пробвам и така. Не съм обърнал внимание да има биете долу при болтовете, гледал съм само в горната част. Като краен вариант ще остане нова главина
gnb

Мнениеот gnb » Пет Авг 17, 2012 9:17 am

Няма го edit бутона, затова пише пак.
Затегнах ротора по начина 1-3-5 2-4-6, без промяна. Другото, което забелязах е, че ако гледам ротора отгоре, откъм страната на накладките, се забелязва изкривяването. Но ако гледам пак отгоре, но от срещуположната страна, не забелязвам такова нещо (може би заради липсата на ориентир, какъвто е спирачката, или просто така ми се струва)
gnb

Мнениеот taurus13 » Пет Авг 17, 2012 9:19 am

Абсурд ми се вижда, да бие от изкривена капла и на мен. :) Но ако диска иначе е прав, по-вероятно е да имаш проблем с лагеруването на главината или както споменаха с челото, където лежи диска. Предполагам диска е с болтове.
А дали нямаш 3 криви диска все пак? - да подходим по доктор Хаосовски. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот PtD » Пет Авг 17, 2012 9:27 am

taurus13 написа:А дали нямаш 3 криви диска все пак? - да подходим по доктор Хаосовски. :D

Е това поне лесно може да се провери :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот gnb » Пет Авг 17, 2012 9:53 am

Диска с който съм сега го взех наскоро, и още с поставянето му се кривеше. Не ми се вярва да е крив "от магазина"
gnb

Мнениеот Insight » Пет Авг 17, 2012 9:57 am

Винаги съм си мислел, че ако сложиш един демонтиран диск на една равна повърхност (стъкло), то би трябвало да си проличи дали диска е крив или не?!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот bikerider » Пет Авг 17, 2012 11:08 am

Шлек_народен написа:Ми, има един още. Криво лице на главината - там където ляга диска.

Виждаше ми се още по-невероятно и от разхлабена спица, но пък поне се оправя лесно, макар че ми е трудно да си представя как може да излезе от завода така. Още по-трудно мога да си представя да се е деформирала от каране.
От трета страна щом в сервиза не са оправили проблема, нещата явно сочат към дефект :agree:

@gnb: имало ли е изобщо период, в който диска да не бие?

Insight написа:Винаги съм си мислел, че ако сложиш един демонтиран диск на една равна повърхност (стъкло), то би трябвало да си проличи дали диска е крив или не?!

И да не е бил крив, вече е крив, което нищо не говори за причината. Тоя тест трябва да се направи преди монтажа, което обикновено е излишно - не съм виждал нов и крив диск, а ти?
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Авг 17, 2012 11:31 am

bikerider написа:И да не е бил крив, вече е крив, което нищо не говори за причината. Тоя тест трябва да се направи преди монтажа, което обикновено е излишно - не съм виждал нов и крив диск, а ти?

Има вероятност, поради еластичността на стоманата, самият диск да не се е изкривил, а само когато е монтиран да се криви. :magnify:
Аватар
PtD

Мнениеот gnb » Пет Авг 17, 2012 11:42 am

bikerider написа:
@gnb: имало ли е изобщо период, в който диска да не бие?

Не, както го взех и го монтирах, си криволичеше.
Когато взех колелото, статичната накладка не е била регулирана правилно, но не съм обръщал внимание. След няколко месеца, забелязах, че диска е крив и реших че е поради неправилното регулиране. Затова реших да сложа нов и да се оправи. Да, ама не :)
gnb

Мнениеот Insight » Пет Авг 17, 2012 2:03 pm

bikerider написа:
Insight написа:Винаги съм си мислел, че ако сложиш един демонтиран диск на една равна повърхност (стъкло), то би трябвало да си проличи дали диска е крив или не?!

И да не е бил крив, вече е крив, което нищо не говори за причината. Тоя тест трябва да се направи преди монтажа, което обикновено е излишно - не съм виждал нов и крив диск, а ти?

Имал съм си работа с ново колело с нисък клас дискови спирачки, при което монтажа беше такъв, че спирачката "издърпваше" диска 2-3мм при всяко спиране, без това да доведе до трайни изкривявания ... аз си поиграх да натамъня нещата до под 1мм разстояние между диска и неподвижната накладка, при което не се забелязва никакво биене.

Та всъшност ми стана интересно, действително ли са криви дисковете, които вече са свалени?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Мнениеот bikerider » Пет Авг 17, 2012 3:06 pm

@PtD: точно това имах предвид, че като се изкриви при монтажа и се покара, най-вероятно ще остане крив. И ако не е бил проверен преди монтажа, няма да имаш индикация от какво се е изкривил. Но след като:

gnb написа:Не, както го взех и го монтирах, си криволичеше.

Нещата май наистина отиват към дефектна главина или проблем с ос/вилка/QR.
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Веломеханик