КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Авг 19, 2012 5:01 pm

Защото стигнахме до извода, че няма да ги приемат КАТаджиите на пътя.
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот neilor » Вто Авг 21, 2012 5:52 pm

Сега жилетката ли е наред? Значи свършихме със звънците и от коя страна на платното да караме. :)

По-горе бях споменал, че не нося жилетка, а закачам върху раницата половинка жилетка с помощта на лепки. Няма как да спарва, а понеже ползвам две раници и двете имат лепки върху които да закача жилетката. Освен че е лесно, ергономично е и красиво (често виждам колоездачи с раници върху които виси грозно окачена жилетка).
Електрикови и с отразителни шевове джърсита вършат същата работа и спокойно могат да се ползват без жилетка. Важен е принципа, а не буквата на закона.

Относно мненията "Мене никой не мое ми каже как да карам!" - да, така е, можете да карате и без да спазвате закона. И надали някой ще спре да ви глоби, но това си е ваше решение и не виждам защо толкова държите да приемем, че вие сте правите, а ние грешните.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот hakama » Сря Авг 22, 2012 12:05 am

Понеже сега дооборудвам аксесоари за колелото не разбрах каските задължителни ли са и в кои случаи? Какво е неудобството при тях?

Четейки закона:
Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Под "звънец" какво се има предвид - класически или нещо по-силничко? Не говорим за тромба, но има и електронни пищялки (към задните светлини с мигачи от стария байк).
Защото тези малките звънчета - ми се струват доста плахи, особено в шумна среда.
Фарът и през деня ли трябва да е налице? Други въпроси нямам :agree:
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот krach » Сря Авг 22, 2012 7:56 am

hakama написа:Понеже сега дооборудвам аксесоари за колелото не разбрах каските задължителни ли са и в кои случаи? Какво е неудобството при тях?

Четейки закона:
Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Под "звънец" какво се има предвид - класически или нещо по-силничко? Не говорим за тромба, но има и електронни пищялки (към задните светлини с мигачи от стария байк).
Защото тези малките звънчета - ми се струват доста плахи, особено в шумна среда.
Фарът и през деня ли трябва да е налице? Други въпроси нямам :agree:

За звънеца, според мен няма значение какъв е важното е да "дзънка" иначе малките плахи звънчета...счупих 2. Сега си сложих един, като едновремешните дето дигат много шум.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот barcode_hc » Чет Авг 23, 2012 10:38 am

neilor написа: Няма как да спарва, а понеже ползвам две раници и двете имат лепки върху които да закача жилетката.

За шосейкаджиите например няма как да не спарва, тъй като те нямат навик да се придвижват с раници и единственият начин да я използват е като я облекат. Аз лично съм виждал и мрежести жилетки, като единствената плътна част е пришития светлоотразител, нямам представа обаче доколко спаряват, но със сигурност са по-добър вариант от плътните по това отношение.

hakama написа:Под "звънец" какво се има предвид - класически или нещо по-силничко? Не говорим за тромба, но има и електронни пищялки (към задните светлини с мигачи от стария байк).

Няма значение какъв точно, стига да издава звук като от класически звънец, т.е. да може да се асоциира, че този звук идва от колоездач. И спрямо колите - да, няма как да върши някаква работа, аз и не знам в какъв случай ще ти се наложи да даваш звуков сигнал на автомобил. :lol: Но за пешеходци дори и тези малките са особено полезни. :agree:
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот krach » Чет Авг 23, 2012 1:43 pm

barcode_hc написа:
hakama написа:Под "звънец" какво се има предвид - класически или нещо по-силничко? Не говорим за тромба, но има и електронни пищялки (към задните светлини с мигачи от стария байк).

Няма значение какъв точно, стига да издава звук като от класически звънец, т.е. да може да се асоциира, че този звук идва от колоездач. И спрямо колите - да, няма как да върши някаква работа, аз и не знам в какъв случай ще ти се наложи да даваш звуков сигнал на автомобил. :lol: Но за пешеходци дори и тези малките са особено полезни. :agree:

Сега (лятото) ми се е случвало да сигнализирам, по кръстовища и задръствания на шофьори....предимно нагли които мислят че като минат на полу-съединител в задръстването и ме засекат, никой няма да ги види.
Пробват се да се набутат нагло м/у колите но в този момент аз се придвижвам според правилника и ги "надзънквам" повечето реагират..."БАСИ колело да ме "набибпка"...
krach

Рейтинг: 1451

Предишна

Назад към Общ форум