Въпроси около закупуването на Спринт Аполон!

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Въпроси около закупуването на Спринт Аполон!

Мнениеот DundyTheCroc » Нед Авг 26, 2012 9:35 pm

Стандартните педали са отврат, разказах си играта на единия крак и следващия месец на заплата ще ги разкарам, ще си взема и по-високо колче. Иначе днес след настройките на главините, с новото средно движение, перфектно центровани капли и спирачки с едно аверче си карахме на равното с 35 в продължение на няколко километра, не е зле. Пробвах и заключването на вилката при изкачване, голям е кеф да не ти потъва предницата като се изправиш на педалите.
Аватар
DundyTheCroc

Рейтинг: 1205

Мнениеот hyankov » Нед Авг 26, 2012 10:49 pm

Smok написа:Пфф, изглеждат по-леки.. нали говорим за едни и същи, метал/пластмаса , сравнително тесни, дават ги 300гр., уж.
Като го сервизира първия път, всичко ли отвориха да смазват и какво беше положението?

Същите мисля че са, бих ти направил снимка върху везната - 398гр, но са в другата стая в момента и не мога да вляза там че спят :)

Като го сервизирах, отидох и и им казах че съм направил километрите необходими преди първо сервизиране (100 км мисля че бяха). Питаха ме дали имам конкретни проблеми. Да - казах им за вилката и там още 1-2 малки неща май имаше. Сервизирането би трябвало да включва настройване на скоростите, смазване и в моя случай почистване на вилката. Не знам какво друго са правили - може би са гледали за луфтове и т.н. След като го взех от сервиза нямах и все още нямам никакви забележки (като изключим скапаната вилка която се зацапва веднага, но за това не са виновни майсторите).
Откраднаха ми велосипеда:
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Рейтинг: 1240

Мнениеот Smok » Пон Авг 27, 2012 4:36 pm

Днеска се разтрака средното (предполагам, че е от там), да си ебе мамата.. При въртене се чува едно такова хрупане, лопане не мога да го определя точно, напъна ли малко повече става страшно - направо откачам, колело на 300км?!?! карано само на асфалт... Предния дерайльор не работи и той правилно, има едно забиване - превключвам на по-малка плоча отпред, а веригата си седи примерно на 2ра плоча, трябва почти да спра за да превключи. Днеска при преминаване на 3-та плоча ми блокираха курбелите за кратко. Близките две седмици няма да имам възможност да го закарам във фирмения им магазин (Бургас) и се чудя какво да правя..
Както казах, курбела има луфт, със едно стягане дали ще има някакъв краткотраен ефект поне?
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Рейтинг: 1245

Мнениеот DundyTheCroc » Пон Авг 27, 2012 6:12 pm

Smok, курбела винаги можеш да си го стегнеш и сам, трябва ти тресчотка и вложка 15, лула не влиза. След като е затегнат и си сигурен, че в него няма луфт провери и средното как е и като се върти издава ли звуци. Явно нашата серия е с куци средни, моето си замина за 50 км.
Аватар
DundyTheCroc

Мнениеот Smok » Пон Авг 27, 2012 6:20 pm

Да, знам че мога да си го стегна сам и ще го.. Ама това е смешно, честно... на такива километри и то градско каране да ти се разхлопа и разбие. :crazy:
Пак ли същото средно ти сложиха, като ти го смениха гаранционно?
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот DundyTheCroc » Пон Авг 27, 2012 6:25 pm

Не знам какво е, но не е същото със сигурност, оста е черна оксидирана стомана и видимо по-дебела. Предполагам е някакво касетъчно за 18-20 лева, вероятно VP BCxx, просто в магазина бачкат с такива.
Аватар
DundyTheCroc

Мнениеот Smok » Пон Авг 27, 2012 7:17 pm

Аз, пак като не разбрал да попитам: Само във фирмени магазини ли можеш да си потърсиш гаранцията, или става и при дилъри?
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот yankovk » Сря Авг 29, 2012 11:44 am

Привет колеги,

И аз съм в клуба с Аполон от фирмения им в София. За вече почти два месеца въртене нямам оплаквания. Взех си и аз като колегата ново колче, защото ми беше ниско. Бях си взел и някаква кофти смазка, която се оказа, че ми прецака едно от раменцата на веригата. То не се разгъваше и така ми прескачаше при въртене средното, но чрез скъсяване на веригата се оправи.

Обмислям обаче сериозно дискова спирачка, само предна засега поради липса на ресурси. В сервиза ми препоръчаха да не се занимавам изобщо, защото един качествен комплект, със все капли и други щуротии, би ми дошъл над 300 кинта. Аз обаче гледах от Chain Reaction примерно някакъв Elixir за около 80-100 лева, дали има смисъл от това начинание изобщо? И как спрямо нашата вилка да разбера, колко да ми е голям ротора отпред?

И в отговор на колегата отгоре - за съжаление, само фирмените им магазини сервизират... Аз живея близо до Байкцентъра в Младост в София, който е официален дилър, но те сервизират само закупени от там колела.
yankovk

Рейтинг: 1200

Мнениеот hyankov » Сря Авг 29, 2012 12:08 pm

Не разбирам от велосипеди, но механичните дискови май не са мнооого по-добри от v-brake. Едва ли си заслужава да даваш пари за да правиш тази смяна. Ако си искал колело с дискови спирачки - може би GRX8 примерно, но е с 250 лв по-скъпо от аполона.
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Мнениеот DundyTheCroc » Сря Авг 29, 2012 1:00 pm

Yankovk, и моето е от там, иначе съм в Дружба, почти комшии ;)
До колкото знам вилката ни е за 160мм диск, но ще трябва и главината да се сменя. И аз съм го мислил този ъпгрейд, но наистина няма много смисъл, повечето механичните дискови не са по-добри от сегашните ни спирачки. Евентуално при смяна на главините, понеже на Аполона не са от хубавите, ще сложа такива с възможност за диск, така че да мога после лесно да ъпгрейдна.
Аватар
DundyTheCroc

Мнениеот yankovk » Сря Авг 29, 2012 7:04 pm

Идеята ми за дискови, разбира се, е за хидравлични такива. Значи нашата оригинална главина не върши работа за тях, така ли?
yankovk

Мнениеот Smok » Сря Авг 29, 2012 7:48 pm

Жалко, че само фирмените им магазини обслужват гаранционно, избора ми се свежда само до 1 магазин, от който не съм удовлетворен особено, но какво да се прави. Другия ми вариант е предполагам, изпращане със куриерска фирма, там пък трябва опаковане - ъпсурд.

За главините. Да колега, не стават за дискови спирачки. Така, че смяташ нова главина + шина/шпици + наплитане + спирачката и то става една...
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот hyankov » Чет Авг 30, 2012 5:48 pm

Колегите с Аполоните, да ви питам - при вас има ли такова 'разстояние' като на картинката долу? На мен ми се струва че тази пластмаса не е напълно завита навътре. Не обърнах внимание как е когато го купих. Преди последния сервиз го видях, питах в сервиза и ми казаха че така трябва да си бъде. При вас така ли е?

Изображение

Изображение

Поздрави
Аватар
hyankov

Мнениеот Ozzie » Чет Авг 30, 2012 6:17 pm

Тази "пластмаса" е чашката на левия лагер на средното движение. Няма нищо необичайно да се показва така.
Просто не може да се завие по- навътре.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kras4o » Пет Авг 31, 2012 4:26 pm

hyankov написа:Като го сервизирах, отидох и и им казах че съм направил километрите необходими преди първо сервизиране (100 км мисля че бяха). Питаха ме дали имам конкретни проблеми. Да - казах им за вилката и там още 1-2 малки неща май имаше. Сервизирането би трябвало да включва настройване на скоростите, смазване и в моя случай почистване на вилката. Не знам какво друго са правили - може би са гледали за луфтове и т.н. След като го взех от сервиза нямах и все още нямам никакви забележки (като изключим скапаната вилка която се зацапва веднага, но за това не са виновни майсторите).

Здравейте !

От днес и аз съм собстевник на черен мат Аполон :clap: , искаше ми се да е зелен като на колегата hyankov, но нито в магазина на maxcombikе, нито в bike center-овете имаха каквито и да е 19-ски и си го взех от niko-bikes .

Искам да ви питам къде чете на колко километра трябва да се прави съответното сервизиране, че нещо не го видях в книжлето ?

П.С. Ако някой от Младостите му се иска да покараме тия дни :drunk: или по принцим, нека пише
I'm noob, но с желание :eyebrow:

Поздрави
Американски форум : питаш нещо и ти отговарят.
Руски форум : питаш нещо и теб те питат.
Български форум : питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!
Аватар
kras4o

Мнениеот hyankov » Пет Авг 31, 2012 4:40 pm

Аз съм от Младост 2, може да покараме някой път. Иначе на книгата никъде не го пише май, казаха ми го в магазина като купувах :)
Аватар
hyankov

Мнениеот DundyTheCroc » Пет Авг 31, 2012 5:39 pm

А аз в Дружба, мирише на аполонска среща. Аз питах за обслужването дали е задължително за гаранцията, казаха ми, че трябва да идвам само при проблеми, то и така стана след седмица де :D
Аватар
DundyTheCroc

Мнениеот Smok » Пет Авг 31, 2012 8:27 pm

Честито и със здраве! :)
В книжката пише след 20-30км или 10-тина дни да се закара да се провери, понеже частите улягали. Както си прецениш. Аполонска среща. :D
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот tbk515 » Съб Сеп 01, 2012 2:17 am

:offtopic:
Добре, че не си взех Аполон, а реших да си събирам парите за нещо по-добро!

ON: явно тази година Спринт са решили да спестяват откъм главини и курбели!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Мнениеот kras4o » Съб Сеп 01, 2012 3:22 pm

tbk515 написа::offtopic:
Добре, че не си взех Аполон, а реших да си събирам парите за нещо по-добро!

ON: явно тази година Спринт са решили да спестяват откъм главини и курбели!

Майна, аз също така си мислех да изчакам новите колекции догодина да посъбера повечко пари за нещо по-добро, ама излизам навън и гледам куцо, кьораво и сакато, чички, пички, лелки карат, пък аз махам пеш/потя се в колата и ми стана тъпо. Викам си до началото на ноември има ехееей 2 месеца да го въртя.

Пък и пустите курбели да са калпави, колко да са калпави ? Напролет, ако сдадат багажа ще ги сменя ама ще съм карал 2-3 месеца :nuts: ,

Та помисли пак, Днес е първи, тичай до магазина, яхни го за проба и потегляй с него към вас.

trust me :wavey:
Американски форум : питаш нещо и ти отговарят.
Руски форум : питаш нещо и теб те питат.
Български форум : питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!
Аватар
kras4o

Мнениеот Smok » Съб Сеп 01, 2012 4:03 pm

Главините са едни и същи и на 3-те модела аполони, смисъл марката(velotec). Тези за 2012 модел са просто боядисани по куул.
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Мнениеот DundyTheCroc » Съб Сеп 01, 2012 8:26 pm

При мен положението почва да се подобрява, не е лошо колелото, просто заводските му настройки и 1-2 компонента не са баш хубави. Имах едно леко тракане в скоростите, оказа се, че ухото на обтегача не е напаснато добре към рамката и всичко идва леко под ъгъл. Сега е мазно-мазно, толкова ми хареса, че уж към 14 часа излязох да го тествам и донастройвам, а се прибрах след 16 :D
Аватар
DundyTheCroc

Мнениеот Slade » Пон Сеп 03, 2012 12:52 pm

Компонентите са доста евтини и едва ли може да се очаква кой знае каква здравина и прецизност.
Моите курбели бяха Shimano M131 и се изкривиха само от едно падане, след което отидоха в кофата. Вилката трябва да е отваря отвреме навреме за чистене и смазване, иначе се одървя и не работи добре.
За дискови спирачки разходомерът показва критични стойности. Нови спирачки с дискове; нови главини, които с пренаплитането на старите капли ще излезнат сигурно колкото нов wheel set. Трябва да се сменят и командите, защото са комбинирани със спирачните лостчета. Равносметката е пари колкото за още един Аполон / 3Р само от спирачки. От друга страна вилката, курбелите, педалите и средното, колчето на седалката и гумите също не са стока - трябва да сменят с по-висок клас и те ще излезнат колкото 2-3 Аполона / 3Р. За съжаление това са все недостатъци от компромиса с по-евтино колело.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот yankovk » Пон Сеп 03, 2012 3:24 pm

Аполонска среща, а? Аз съм от Дървеница и съм готов :)

Тъй като явно няма смисъл да слагаме дискови спирачки при нас, какво решение може да предложите за възможно най-хубави V-Brake-ове? Разбирам, че няма как да спират колкото един диск в мокро време, но все пак се замислям за ъпгрейд на стоковите, с които разполагаме.
yankovk

Мнениеот Slade » Вто Сеп 04, 2012 9:24 am

Ето какво (от мнението с брейк бустъра надолу, sailman е дал възможно най-добрите съвети):
viewtopic.php?f=30&t=115297&hilit=+%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F&start=30#p865447
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот yankovk » Вто Сеп 04, 2012 4:35 pm

Доста добре. Ти какъв сетъп си взе в крайна сметка?
yankovk

Мнениеот Slade » Вто Сеп 04, 2012 9:56 pm

Още не съм ъпгрейдвал нищо, не мога да заделя пари в момента. Смятам след месец да сложа трикомпонентни колодки и евентуално да сменя двете жила с броните. Феринито ще се кара в града и по сравнително леки пътеки и черни пътища. За по-сериозен и техничен терен ще се купува друго колело.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот tbk515 » Пон Сеп 10, 2012 2:56 pm

Я кажете, колко са широки шините между бордовете?
Благодаря!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Мнениеот sibirischewolf » Съб Сеп 22, 2012 6:44 pm

Smok написа:Днеска се разтрака средното (предполагам, че е от там), да си ебе мамата.. При въртене се чува едно такова хрупане, лопане не мога да го определя точно, напъна ли малко повече става страшно - направо откачам, колело на 300км?!?! карано само на асфалт... Предния дерайльор не работи и той правилно, има едно забиване - превключвам на по-малка плоча отпред, а веригата си седи примерно на 2ра плоча, трябва почти да спра за да превключи. Днеска при преминаване на 3-та плоча ми блокираха курбелите за кратко. Близките две седмици няма да имам възможност да го закарам във фирмения им магазин (Бургас) и се чудя какво да правя..
Както казах, курбела има луфт, със едно стягане дали ще има някакъв краткотраен ефект поне?

Странно, аз нямам такъв проблем, а моят Аполон е вече на над 400км. Иначе и аз имах проблем със предният дерайльор като пусках от 2-ра на 1-ва плоча, но го понастроих малко и всичко се оправи.
sibirischewolf

Рейтинг: 1220

Мнениеот sibirischewolf » Чет Сеп 27, 2012 12:20 pm

Аз сам си чистя вилката, дори си купих наскоро грес на тефлонова основа от тук -----> http://screambikes.eu/bg/smazki-i-pochi ... 150ml.html отворих вилката изчистих, обезмаслих смазах с новата грес и после само леко от вън уплътнителите ги намазах леко с масалце за вилки сглобих я посвих я ръчно 5-10 пъти изтрих остатъка и си работи на 6! А за луфта в курбелите или пукането не знам, не съм срещал такъв проблем макар че братът на мойта приятелка вече 3 пъти го бута нарочно! :D Последният път дори го ошамарих! :D Но всичко си работи както трябва, само едно забелязах до сега че като вдигна предната гума и като я завъртя по-бързо се усеща един луфт, придърпва ми колелото ту на пред ту на зад лекичко така, интересното е че не усещам такива вибрации по време на каране. Проверих главината, не забелязах да е крива, каплата също може би иска да се позатегне някоя спица? Ако някой си има на идея от кво може да е да каже, че малко ме плаши... :crap:
sibirischewolf

Рейтинг: 1220

ПредишнаСледваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти