Питане относно тапа за вилка.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Питане относно тапа за вилка.

Мнениеот GReddy89 » Пон Сеп 03, 2012 6:41 pm

Здравейте съфорумници, имам питане относно тапата на велосипедна вилка (байка в Vivelo SKY 2.0)
Смених лапата и при завиване на болта на тапата започна да се върти постоянно и не можеше да се завие, като пробвах да го отвия същата работа, въртя, въртя... няма братче.... мъчих се сума време да го развия, отверки пъхах, какво ли не, не и НЕ...

Установих че Този чарк: http://prikachi.com/images/543/5222543a.jpg на който се навива болта се върти заедно с него (коронката е в покой) и така ни напред ни назад... та въпроса ми е как да го развия и ако го развия ще може ли лесно да се смени това цялото което мяза на коронка отдолу в домашни условия или по добре да го закарам на майстор, той да си го развие и т.н... Благодаря предварително!!!

п.п. Разрових се и открих се въпростаната "коронка" се казва пеперуда, и се набива някък си... мисля че моята трябва да се избие и набие нова?
Аватар
GReddy89

Рейтинг: 1200

Re: Питане относно тапа за вилка.

Мнениеот rastroist » Пон Сеп 03, 2012 7:47 pm

Ако не си много наясно ,отиди в сервиз.Аз се разправях с едно такова нещо и просто отгоре ,пробих тапата с бормашина и отдолу пеперудката с чук и тънка дървена летва я избих съвсем.Все пак не знам каква ти е вилката и може да е затворена отдолу като в такива случай се набива старата още малко и се слага нова.
По спомени мисля ,че пеперудка без винт и тапа е 3лв и винт и тапа е някъде толкова.Ако си по сръчен този проблем ще ти излезе 6-7лв без сервизи.
Не карай колелото в такова състояние ,защото може да се сцепи челото ,заради луфта!!! :beer:
ще си избълвам лайната за месеца ,през който ме няма

НЯМАМ ВДЪХНОВЕНИЕ!
rastroist

Рейтинг: 1021

Мнениеот GReddy89 » Пон Сеп 03, 2012 8:05 pm

Отворена е отдолу даже с едно жилязо чукнах като обърнах байка и махнах предната капла, но без успех, може би ако е подострено ще стане, Благодаря ;)
Аватар
GReddy89

Мнениеот rastroist » Пон Сеп 03, 2012 8:27 pm

Не пеперудката не може да се изкара на горе ,защото е нещо като чедър ,не се сещам за друго и на горе се отваря ,така да го нарека.Единствения вариянт е отгоре да се пробие и да се изчука пеперудката и да се подмени пеперудката ,тапата и винта.

НЯМАМ ВДЪХНОВЕНИЕ!
rastroist

Мнениеот mariovel » Пон Сеп 03, 2012 8:53 pm

Значи колега и аз имах същия проблем.Бях го навил на криво и нито отвиване,нито завиване :crazy: Реших проблема направо с нова пеперудка. Старата малко трудно я махнахме.Трябваше да се реже самия болт с флекс,след което с чук и тънка тръбичка избихме старата пеперудка надолу и тя изпадна. ;) :beer:
Вело 2009
Аватар
mariovel

Рейтинг: 1168

Мнениеот rastroist » Пон Сеп 03, 2012 9:45 pm

Болта нали е надолу ,защо просто не го продупчихте с бормашина в началото.После тапата пада и избивате. :beer:

НЯМАМ ВДЪХНОВЕНИЕ!
rastroist

Мнениеот GReddy89 » Пон Сеп 03, 2012 10:20 pm

Утре ще пробвам с бор машината ако остане време след работа, а иначе при поставянето на пеперуда има ли шанс да прецакам нещо, май по добре да я купя и да я дам някой майстор да я постави с подходящите пособия. Мисля че това ще свърши работа: http://www.bike.store.bg/p78047/m-1d-ta ... -1-8-.html Само дето май трябва да намеря 28.6mm
Аватар
GReddy89

Мнениеот mariovel » Пон Сеп 03, 2012 10:42 pm

Има си специална машинка за набиването на пеперудата,недей я слагай ти :agree:
Вело 2009
Аватар
mariovel

Рейтинг: 1168

Мнениеот uBaH » Вто Сеп 04, 2012 9:04 am

Монтажа може да стане и без специализирани инструменти :agree:
Миналата седмица ми се наложи да слагам пеперудка на моята вилка, която използвах с хедлок преди. Поради факта, че в иначе хубавия ми роден град, няма и един сервиз, който да разполага с необходимия инструмент, си направих труда да потърся, технически издържан (да се разбира без намесата на чук), начин за монтаж с подръчни средства и намерих това в един чужд форум:

Изображение

Всичко, което ти трябва е:
- 280-300 мм шпилка М6 (в зависимост от дължината на стержена ти);
- 2 бр. гайки М6;
- метална шайба, планка или каквото и да е друго пособие, което да е достатъчно твърдо, за да не се гъне лесно и достатъчно голямо, за да не влиза през долната дупка на стержена. Перфектна работа би свършила капачка за стержен - тази, която по принцип се поставя над лапата (ако ти се намира излишна) :idea:

Наложи се да снабдя всичко необходимо от магазина, разбирайте на килограм: метър шпилка М6, 20 шайби и 20 гайки М6 - материали, предостатъчни за три приспособления. Цена на всичко: малко под 4 лева.

Как работи приспособлението:
1. Пеперудката се навива в единия край на шпилката, така че над нея да останат 15-20 мм резба;
2. Шпилката се поставя в стержена (с пеперудката отгоре разбира се);
3. На долния край на шпилката се поставя металната шайба или каквото друго имате под ръка, отговарящо на изискванията описани по-горе;
4. Под металната шайба се навива едната гайка М6;
5. Непосредствено до нея се навива следващата гайка М6;
6. Чрез два гаечни ключа, двете гайки се "законтрят", като се въртят в противоположни посоки;
7. Издърпвате шпилката нагоре, така че гайките да опрат в шайбата;
8. Донавивате на ръка пеперудката, така че да стигне до ръба на стержена;
9. Започвате да въртите долната гайка, която от своя страна започва да издърпва шпилката, заедно с пеперудката надолу в стержена;
10. Въртите гайката докато горната част на пеперудката потъне около 10 мм в стержена;
11. Доволно се усмихвате, че сте си свършили нещо сами :D

Да си призная, малко бях скептичен относно цялата тази процедура. Най-малкото стержена на вилката ми е отрязан малко накриво и не знаех дали ще успея да монтирам пеперудката достатъчно точно, за да не прави проблеми при обирането на луфта на чашките. Опасенията ми обаче, не се оправдаха ;)
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот GReddy89 » Сря Сеп 05, 2012 10:29 pm

uBaH написа:..............................................

Евалата колега, много ти благодаря за подробното обяснение :beer: ще напиша резултата, само да взема почивен ден от работа и....
Аватар
GReddy89

Назад към Веломеханик